Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
No ja zużyję tą butlę do końca i przerzucam się na coś tańszego 😉

Ja ani razu nie kąpałam Piotrusia sama. Podobnie jak u Akopmf -mąż go trzyma, a ja myję 😉

Teraz zasnął terrorysta i wcinam szybko śniadanie. Mój synuś ma już coraz dłuższe okresy czuwania, nie chce ciągle spać tylko się rozgląda i próbuje rozmawiać po swojemu. Kilka razy już gaworzył tak króciutko, a my się z mężem cieszymy jak dzieci 🙂

2 pytanka:
-pijecie sok pomarańczowy?
-dopłacacie do szczepionek żeby było 1 ukłucie zamiast 3? Mi położna mówiła, że to strata pieniędzy bo tak naprawdę to rodzice bardziej przeżywają te ukłucia niż dzieci, ale nie wiem co zrobić.

• Mamusia
Ewcia, ja nie będę dopłacać, znam wrażenia koleżanek które płaciły i które nie płaciły i żadnej różnicy nie ma... no oprócz tego że małe były mniej razy kłute, ale i jedno i drugie było przez pół dnia marudne więc nic to nie daje tak naprawdę...
zastanawiam sie tylko nad tymi szczepieniami na pneumokoki i rotawirusy, bo warto by było je zrobić, ale to kosztuje 500zł... masakra...

Ja będę robila te szczepionki na pneumokoki i rotawirusy dla Lenki. U mnie to koszt 600 zł, są 2 szczepionki po 300 zł każda.

Co do dopłacania za szczepionki żeby zamiast 3 było 1 ukłucie to pierwsze słyszę...
A soku pomarańczowego nie pije, zastępuje z czarnej porzeczki bo też jest kwaśny a można go pić bezpiecznie...

Chciałam iśc na spacer z Lenką, ale ona spi i szkoda mi jej budzić aby ją ubrać i dac cyca... ale chyba ją obudze :laugh: niech się hartuje dziewczyna, w końcu trzeba iść na ten pierwszy spacer.

Ja miałam takie założenie przed porodem, że mąż będzie Lenkę trzymał a ja będe ją myła, ale jakos wygodniej mi jak sama ją podtrzymuję i myję 🙂 a mąż pomaga mi w takich czynnościach ja wyniesienie wanienki , nalanie wody itp. a odkąd odpadł jej pępuszek to nalewam jej wiecej wody do wanienki i polewam brzuszek i w końcu nie płacze pod koniec kąpanka.
A gdzie kapiecie Maleństwa? Bo ja w pokoju. Wydaje mi się, że mam za zimną łazienkę 😞

• Mamusia
u mnie jest tak:

dziecko od 2 m-cy do 6 m-cy - 4 dawki
dziecko od 6 m-cy do 12 m-cy -3 dawki
dziecko od 12 m-cy do 24 m-cy -2 dawki
dziecko od 2 do 5 lat - 1 dawka

każda dawka 500zł.

Jeżeli u Was to kosztuje tylko 600 czy 700 zł to ja jadę do Waszego miasta na szczepionkę 😉

Dla mnie za duży koszt tych szczepionek. Pewnie dlatego nie zastanawiam się nawet nad nimi. Poza tym, może jestem wyrodną matką ale uważam, ze co za duzo to niezdrowo. My nie byłyśmy szczepione na te rzeczy i tez było dobrze. Myślę, że to bardziej marketingowe straszenie jest. Co do kłucia 1 zamiast 3 to tez uważam, ze to rodzic bardziej przeżywa niż dziecko. Jak byliśmy u okulisty i małej lekarka wkładała do oka takie żelastwo żeby oczka nie zamykała to musiałam się odwrócić bo wyłam jak wół razem z nią 😞

Co do kąpania to tez kąpie w pokoju, mam za daleko do łazienki i po schodach jeszcze i wydaje mi się, że jednak w pokoju mam cieplej. A wanienkę stawiamy na sofie 🙂 hehehe

Soku pomarańczowego nie piję ale udało mi sie wprowadzić ketchup 🙂 Juz nie moglam przełknąć tych suchych kanapek z wędliną 🙂

Ja kąpię małą co drugi dzień. Sama tym razem, przełamałam swój strach, bo Majkę z kolei kąpała mąż 😉
Oilatum mam tu dla dzieci za darmo, tak samo jak i leki. Dopiero po ukończeniu 16go roku życia będą musiały płacić.

Nad formą antykoncepcji non stop się zastanawiam 🤨

Majkę miała szczepionki płatne (błonica, tężec, krztusiec, Hib i polio)... Tak mi doradziła pediatra, podobno, lepiej dzieci się po nich czują. A ostatnią dawkę tej szczepionki miałyśmy tu w Szkocji - oczywiście za darmo.
Na rotawirusy i pneumokoki nie szczepiłam.

Dzień dobry mamusie i ciężarne 🙂

Na temat szczepień to tez rozmawiałam wczoraj z lekarką i nam poradziła aby się nie wygłupiać i nie dopłacać bo to nie ma żadnej różnicy tylko kłuć jest więcej w tej bezpłatnej 🙂

A na temat szczepionek na rotawirusa i pneumokoki to się nie wypowiadam bo ceny są kosmiczne 350zł jedna dawka 😠 A trzeba 3 więc ja podziękowała 😠

A co do antykoncepcji to myślałam o wkładce wewnątrz macicznej ale muszę jeszcze poczytać i z ginkiem pogadać 🙂

Ewa - jakbym miała kupe kasy to napewno bym to rozważała ale ostatnio czytałam list prof. dr D. Majewskiej --> http://www.autyzm-szczepienia.eu/uploads/List_do_wakcynologow_poprawiony%5B3%5D%20adobe.pdf i jakoś sceptycznie podchodzę do tego tematu...

Ale decyduję tylko w sprawie własnego dziecka a każda z Was ma swój rozumek i opinię na ten temat wyrobiona napewno...

Królewna Córcia się budzi, uciekam!

• Mamusia
rozszyfrowałam rozpiskę z przychodni -te dawki co wcześniej pisałam to dotyczą pneumokoków -koszt 2000zł

a na rotawirusy są rzeczywiście 2 dawki -u mnie jedna dawka 400zł

Akompf mi się też wydaje, że to sztucznie nakręcana akcja mająca na celu nabić kieszenie odpowiednim osobom. No, ale tak jak napisałaś każdy ma swój rozum i zrobi co chce.

Zmykam na obiadek 🙂

Acha... AgusiaW i Emmax czują się ok, pozdrawiają wszystkie grudniówki i tęsknią za forum 🙂

• Mamusia
Hej dziewczyny!

Co slychac? mamy jakies malenstwa nowe? 🙂

Jesli o antykoncepcje chodzi to nie wiem sama... chcialabym plastry ale nie moge jak karmie piersia... a tabletki tylko jedno skladnikowe.

PS CZY KTORAS Z WAS CHCE NAKLADKI NA SUTKI SILIKONOWE AVENTA? BO KUPILAM ALE SA ZA DUZE JAK DLA MNIE BO MAM MALE BRODAWKI :ANGRY: A MOJA NIUNIA OD WCZORAJ PROEBLY ZE SSANIEM MA.

aaaaaa moja kruszynka ma dzisiaj miesiac 🙂 bym powstawiala zdj z wigilii itd ale jakis crack czy cos usunelam i trzeba formata zrobic 😠

pozdrawiam ;*

Ja dziś na spacerku byłam z moja Żabką 🙂 ale było fajnie, jak dumnie szłam pchając wózek 🙂 to jest niesamowite 🙂 🙂 już sie nie mogę doczekać jutrzejszego spacerku.

My też kupy kasy nie mamy, ale jednak cos tam wyskrobiemy na te szczepionki. Rozmawiałam na ten temat z położną i to w sumie ona przekonała mnie do tych szczepionek, w szczególności na rotawirusy i to własnie o nich pisałam że u mnie kosztują 600 zł po dwie dawki za jedną 300 zł.
A na pneumokoki nie wiem jaki koszt.

Fredeczko wstawiaj te fotki 🙂

Co do środków antykoncepcji to ja tez sie zastanawiam. Przed porodem nie chciałam w ogóle nic brac, ale po tym jak cięzko mi sie rodziło boję się kolejnego porodu i na pewno nie chcę dziecka wcześniej niż za jakieś 4 lata. Musze porządnie zapomnieć o tym koszmarze :laugh:
Tyle że nie chcę brac tabletek ani żadnych środków hormonalnych... pozostaje chyba tylko gumka 🤨

Fredeczka! Gdzie Ty sie podziewasz? 🙂

Wczoraj bodajże urodziła Anja, wczesniej Emmax, Agusia_W, Julia, i nie wiem która jeszcze, a kiedy ostatnio bylaś na forum? Gdzieś wstecz jest tabelka grudniówek 🙂 W sumie to została nam bidulka Kajtucha 🙂 Ale pewnie też sie zaraz wysypie, czego jej życzymy 🙂

A moja Basieńka w końcu robi kupki, ale teraz iut za rzadkie i dziś dośc często... Sama nie wiem już co robić...

Dziewczynki gdzie wy się podziewacie 😉

My już po kąpieli, Bartuś śpi najedzony 🙂

Edytko i Kasiu życzę porodowej nocki a mamusiom przespanej :P

Dobranoc 😘 😘 😘 😘 😘 😘

Kajtucha na pewno nadejdzie, do końca życia w ciązy chodzić nie będziesz. Jak nie zaczniesz rodzić, to w końcu wywołają Ci poród 🙂 nie smutaj, będzie OK. Już bliżej niz dalej.

Ja już nie wyrabiam. Moja Lenka od 19 wisi na cycu. Wykąpaliśmy ją a ona cyc i koniec. Jak przyśnie i ja odciągam to się budzi i w ryk... brzuszek ją na pewno nie boli bo zrobiła 2 kupki w tym czasie, porządnie sobie bekła na moje ramie... nie wiem juz co mam robić. Teraz też przy cycu wisi... a ja padam na pysk, tak mi sie chce spac 😞 smoczka wypluwa, juz wykminiła ze z niego nic nie leci 😞

Dobranoc kobitki:*

Oj Agnieszko, wiem co czujesz 🙂
Mi też juz odpada conieco od tego wiszenia 🙂 ssie poki nie zaśnie (mimo moich usilnych działań by nie zasypiała przy cycu), odkładam ją lulu a ona oczki otwiera i patrzy na moją reakcję ssąc własną piąstkę więc znowu do cyca, i tak w kółko 🙂 a ja jestem załamana bo tak się potrafimy bawić bardzo długo 🙂 najlepsza zabawa jest w nocy 🙂 hehehe

Ale ja kocham tą moją Królewnę Córcię!!!!