Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
witam nowe kolezanki...
pobiłyśmy pewnie rekord co? tyle już nas jest 🙂 wiosna tego roku widac była bardzo owocna hehehe 😜
a co do tych dolegliwości to wydaje mi się ze tak juz chyba musi byc, taka widać rola matki że juz od chwili poczęcia musimy się martwić o te nasze brzdace, bo zawsze coś..zawsze coś echhh ale damy rade 🙂 i nasze bąbelki choć ostatnie będą najcudowniejszymi bobasami 2011 r 😁

@ Ula -> no jakbym siebie "czytała" w tym Twoim poście przed pierwszą ciążą heeheheh 😁
Ale uwierz mi, że dosyć szybko byłam znowu "niezłą laską" z wózeczkiem hihihih 😜

A co do tych młodych co się na Ciebie dziwnie patrzą to ja też tak mam i aż mi głupio czasami bo zawsze w szpilach i dopasowanych ciuchach, a teraz talia się chowa i obcasów się pozbyłam bo plecki mnie boleć zaczęły 😞 Aż się sama czasami taka nieatrakcyjna czuję tym bardziej, że ciepło się zrobiło i można by było się pokazać z fajnej strony 😜

• Mamusia
oj dziewczyny, nie zaglądałam po południu a tu tyle postów 🙂 dużo do nadrobienia 🙂 szalejecie 🙂

witamy nową koleżankę 🙂

ziolka - Ty leż i nic się nie martw, wszystko na pewno będzie dobrze 🙂

Gosiu - to też moja pierwsza ciąża, i stresuję się strasznie, ale wiem że wszystko musi być dobrze. nie ma innego wyjścia 🙂

A tak poza tym to mnie jakoś specjalnie nie wypryszczyło. Coś tam się znajdzie, ale nie jest źle. Dodając do tego fakt, że normalnie nie mam buzi jak pupcia niemowlaka 😉. Ogólnie jest dobrze, koleżanki mówią, że ładnie wyglądam 🙂 więc to sobie wmawiam 🙂

a ja wizytę i USG mam 1 czerwca i Dzień Dziecka MUSI być dla nas szczęśliwy 🙂 tylko piszecie tu o USG genetycznym? kurde, moja ginekolog nic mi takiego nie mówiła. Będzie to wtedy 12 tydzień i 4 dzień, więc w sumie końcówka sama I trymestru. no nie wiem. a czy to USG genetyczne to jest robione tak jak takie normalne? aaa, i jak myślicie czy USG będę miała dopochwowe (jak dwa ostatnie) czy już przez brzuszek? 🙂

• Mamusia
aaagaaa to na pewno bedzie usg genetyczne. To badanie wykonuje się miedzy 11 a 14 tyg ciązy. lekarze mówią, że to najwazniejsze usg w ciązy 🙂 Ja mialam robione to usg w 11t5d i już udało się przez brzuch. Trzymam kciuki!!! A co do pryszczy, to moja buzia sie jakoś trzyma, ale plecy...totalna masakra. Chyba nie założę bluzki na ramiączka tego lata...

• Mamusia
usg genetyczne to właśnie to w 11-14 tygodniu. Sprawdza się wtedy grubość fałdy na karku dziecka (po 14 tc się wchłania i już się nie da nic wywnioskować) i to, czy jest widoczna kość nosowa... tak można wykryć z całkiem dużym prawdopodobieństwem zespół Downa i kilka innych chorób genetycznych, dlatego nazywa się genetyczne...
Pytałam mojego doktora czy będzie dopochwowo czy przez brzuch (chciałam zabrać małża jeśli przez brzuch) - powiedział że dopochwowo.
Potem (jeśli wszystko pójdzie dobrze) chcę pójść na takie wybajerzone usg 3d 4d bardziej jako pamiątkę gdzieś w 16 tygodniu - wtedy powinno się dać już ustalić płeć dziecka...

• Mamusia
ale was rozpisało się o tym łysieniu 🙂 przynajmniej nie jestem sama. A co do usg genetycznego ja kolejna wizytę będę miała gdzies w 12 tygodniu i mój ginekolog powiedział że usg będzie dopochwowe i przez brzuch żeby wykluczyć wady. Dzisiaj strasznie brzuch mnie kłuje czyuli fatalnie się czuję idę zaraz się położyć i troszkę odpocząć dobranoc brzuszki kłębuszki 🙂

• Mamusia
Ja mam kontrole z usg normalnie za 3 tyg czyli w 12tc i wtedy dostane skierowanie na 4d ktore bedzie genetyczne i ono bedzie przez brzuch, u specjalisty pediatry neonatologa. Tak to wyglada u nas ale pewnie wszedzie moze byc inaczej.
Co do wizyt z mezem to u nas na kazdej wizycie moze byc maz/narzeczony/chlopak, nawet jak usg jest dopochwowo 🙃 Z czego w zeszlym roku korzystalismy a wt ym niestety maz musi zastapic mnie w przychodni jak ide do lekarza...

• Mamusia
aaagaaa -ja tez mam wizyte 1 czerwca tez juz niemoge sie doczekac

a co do zmatwien do poporodowych to dopisuje jeszce problem z trzymaniem siusiania, oczywiscie tylko przy porodzie naturalnym w niektorych przypadkach pecherz moczowy sie obniza i trzeba niestety mala operacjie przeprowadzic 🤔 🤔 🤔

• Mamusia
Ulka napisał(a):
aaagaa a ty chodzisz do lublina do lekarza? ja zapilsalam sie do luxmedu na to pierwsze usg bo nie mam jeszcze swojego lekarza...
dziś dzien matki wszystkiego najlepszego mamuśki 🙃

nie Ula, nie chodzę do Lublina. w Lublinie w Luxmedzie robiłam tylko badania. A tak to mam swojego lekarza u siebie. Bo teraz kończę studia, przeprowadzam się do siebie, więc od lipca już mnie w Lublinie nie będzie