Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011... | Forum o ciąży

guga

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Prawidłowe zawiązanie chusty na samym pocztaku nie jest łatwe. Trzeba pamiętac o stawach biodrowych dobrze ułożźyć nóżki kręgosłup i główkę i przy tym odpowiednią napiąć materiał. Ale patrząc na zdjęcie z artykułu jak Gwen trzyma to dzieciątko w chuście to się nie dziwię. Nóżki wiszą a tak nie powinno być... W każdym razie nie namawiam i nie odradzam. Dzielę się tylko swoim dośiwadczeniem 🙂 Decyzję na peno trzeba przemyslec. No i poczytac dużo o chustach

Nic to zmykam odezwe się może jezcze póżniej

• Odpowiedzi 26,1 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaagaaa

2257

• pammat

2228

• novaM

2360

• coquelicot

1836

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ale ja jestem ślepiutka...sory dziewuszki.jak mogłam tego nie widzieć... diabeł ogonem zakrył.zanim przeczytałam co mi odpisałyście to weszłam tam jeszcze raz. jak wół napisane.no ale cóż,podobno kobiety w ciąży od słońca nawet wzrok mogą stracić.więc może to zaćma chwilowa...

• Mamusia
Mnie ten artykuł nie przekonuje...podobnie to że się dzieci utopiły w wanience nie znaczy chyba że niebezpiecznie jest dziecko kąpać? Wydaje mi się że że korzystanie z chusty wymaga żeby poświęcić temu trochę czasu, podobno nie jest łatwo na początku 🙂 Ja chcę spróbować ale to podobnie jak z farbowaniem włosów -każda podejmuje decyzję sama 🙂
I jeszcze w kwestii uduszenia: kołderka też podobno nie jest w 100% bezpieczna bo się może dziecko nakryć i udusić w nocy.. Jestem przekonana że upilnuję dziecko w chuście a jeśli chodzi o spanie to... kupię śpiworek 🙂 Każdy ma swoje fobie 😁

• Mamusia
guga napisał(a):
mi sie wydaje, ze to chodzi glownie o to, ze malenstwo nie moze o wlasnych siłach podniesc glowki i wtedy glowka opada i zatyka krtan...
moja mama mnie na chuste namawia ale pewnie bede mega przerazona na poczatku... 🥴

Ja bym sama takiego maluszka z niestabilnym kręgosłupem nie nosiła, myślę o chuście w pozycji siedzącej czyli jak dziecko kontroluje już pozycję głowy - tak samo zresztą robi moja znajoma - jej dzieciaczek skończył 4 m-ce i pomału zaczynają się uczć chodzenia w chuście na malutkich dystansach. We wakacje planujemy już wspólny wypad - oni z dzieciątkiem w chuście a ja z brzuchalem 😁

• Mamusia
wanilia napisał(a):
guga napisał(a):
mi sie wydaje, ze to chodzi glownie o to, ze malenstwo nie moze o wlasnych siłach podniesc glowki i wtedy glowka opada i zatyka krtan...
moja mama mnie na chuste namawia ale pewnie bede mega przerazona na poczatku... 🥴

Ja bym sama takiego maluszka z niestabilnym kręgosłupem nie nosiła, myślę o chuście w pozycji siedzącej czyli jak dziecko kontroluje już pozycję głowy - tak samo zresztą robi moja znajoma - jej dzieciaczek skończył 4 m-ce i pomału zaczynają się uczć chodzenia w chuście na malutkich dystansach. We wakacje planujemy już wspólny wypad - oni z dzieciątkiem w chuście a ja z brzuchalem 😁

no tak tu rozumiem... 🙂

• Mamusia
Lecę po małżona na pkp, w obawie przed piątkowymi korkami pojechał dziś pociągiem. Przy okazji wskoczymy na pizze, bo taką mam ochotę.... 🤪 Usprawiedliwiam się że fasolowi się należy za dzisiejszą wizytę 😜.
Pewnie nie uwierzycie - udało mi się skończyć sprzątanie - mimo aktywności na forum 😉

• Mamusia
wanilia napisał(a):
Lecę po małżona na pkp, w obawie przed piątkowymi korkami pojechał dziś pociągiem. Przy okazji wskoczymy na pizze, bo taką mam ochotę.... 🤪 Usprawiedliwiam się że fasolowi się należy za dzisiejszą wizytę 😜.
Pewnie nie uwierzycie - udało mi się skończyć sprzątanie - mimo aktywności na forum 😉

Smacznego 🙂 tez mam straszna ochote na pizze ale postanowilam jutro sama ja upiec mam nadzieje ze mi wyjdzie 😉

• Mamusia
wracam do tematu L4 🙂 ja lubię swoją pracę ale nie mogę pracować jak jestem w ciąży pomyślałyście o takich ludziach może? u mnie jest mikro klimat gorący, chemia ,lato 50 stopni na hali i dźwiga się dużo 😞 więc nawet bym nie ryzykowała 😉
co do chusty to ja nie kupie jej bo dla mnie bez szału Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie szczególnie jak urodzę w zimę to jak będzie już cieplej na nią to dziecko już za dużo będzie ważyło.
Co do wózka to ja kupie X-landera bo wiem że jest fajny i wygodny bardzo 🙂

• Mamusia
X lander byl na naszej liscie numerem 1 dopoki nie zorientowalam sie, ze nie mozna przekladać przoedm/tylem do jazdy spacerówki...a niestety przy kołobrzeskich wiatrach trzeba miec tę alternatywe zamiany siedziska albo przelozenia rączki.... ale uważam że to super bryka dla malucha 🙂

• Mamusia
Basienka84 napisał(a):
wanilia napisał(a):

Nalezy sie, należy smaczności zyczę 😜

• Mamusia
pammat napisał(a):
w taki bądź razie jak nie x-lander to polecam jeszcze mutsy moja siostra ma jest też super 🙂

a Twoja sis ma mutsy 4ridera (przednie mniejsze i skretne) czy te duze tylnie skretne koła? tam jest jakies zaiweszenie - bo u na s terenowa jazda ekstremalna pod domem 🤪

• Mamusia
a mam jeszcze pytanie, Chloe napisala, ze juz wszystkie mialyscie badania na toksoplazmoze. Dostalyscie to obligatoryjnie od lekarza, czy sie upomnnialyscie, czy z innych wgledów(wiek, wczesniejsze poronienia)? Bo moj lekarz nawet sie nie zająknął o takim badaniu i nie wiem czy powinnam je zrobic czy nie

• Mamusia
pammat napisał(a):
co do wózków jestem obeznana rok temu właśnie działałam z siostrą jak ona kupowała dla swojej dzidzi więc wiem co nie co 😜 a też rodziła w grudniu :P

no chyba ze tak:-) bo juz myslalm ze ja jaks opóźniona jestem...widzialm ze o pieluchach tez juz byla mowa...matko, ja nigdy zadnemu dziecku pieluchy nie zmieniam, nie wiem gdzie przód a gdzie tył, a tym bardziej nie znam sie na rodzajach.przeraza mnie to wszystko:-/

• Mamusia
Aniqa1111 napisał(a):
a mam jeszcze pytanie, Chloe napisala, ze juz wszystkie mialyscie badania na toksoplazmoze. Dostalyscie to obligatoryjnie od lekarza, czy sie upomnnialyscie, czy z innych wgledów(wiek, wczesniejsze poronienia)? Bo moj lekarz nawet sie nie zająknął o takim badaniu i nie wiem czy powinnam je zrobic czy nie

Obowiazkowe i bardzo ważne badanie... dziwie sie ze lekarz nie zlecił....

• Mamusia
pammat napisał(a):
o powiem guga inaczej 4ridera z kołami tylnimi skętnymi trzeba się nim nauczyć jeździc dlatego proponuje na przód w 100 % 😜

No wlasnie tak myślałam 🙂 w Szczecinie jest super komis ''wózkowy zakątek'' wozeczki tylko Mutsy uzywane na gwarancji w super stanie 😜 wystawiaja sie też na allegro