Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

dziewczyny, jak obliczacie miesiąc ciąży? Bo ja w końcu nie wiem 🙂

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

No i jeszcze pytanie: czy rodzi się w 40 tygodniu? Bo słyszałam, ze jak w 36tym to też dobrze, a to przecież 4 tygodnie różnicy!

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Vespera Ja liczę wg książki oczekiwanie na dziecko. Przyjęte jest, że ciąża trwa 40 tygodni, ale za poród w terminie uznaję się poród na 2 tygodnie przed i na 2 tygodnie po wyznaczonym terminie. A poród w 36 to może i dobrze, bo maluszek już sobie poradzi, ale uznawany jest za przedwczesny. Ja w poprzedniej ciąży miałam twardnienie macicy od 30 tygodnia lekarz kazał mi brać leki przeciwskurczowe do końca 37 tygodnia, żeby do tych 38 tygodni donosić. Ważne to jest z tego względu, że w tych ostatnich tygodniach rozwijają się płuca dziecka i dlatego im dłużej posiedzi tym lepiej.

Vespera u mnie identycznie, dwa tygodnie od dnia USG jest spokój a poźniej zaczynaja się myśli, no ale to tak chyba ciężarówki mają 🙂
Sposób 2. jest moim zdaniem najlepszy, bo dzieląc te 9 miesięcy na każdy miesiąc przypada 4,5 tygodnia.

Kahira dokładnie czym dłużej tym lepiej. Ja urodziłam w 37 tyg a pediatra stwierdził ze dziecko ma 35 tygodni. Musiałam na Niego czekać bo zabrali mi Go do inkubatora.

• Mamusia
Czesc dziewczynki 😉
Pisałyscie o nacieciu krocza ja to odczułam jak takie pykniecie jak sie materiał pruje 😉 i było w trakcie skurczu wiec zadnego dodatkowego bólu nie było bo skurcze były tak mocne ze było mi bez róznicy u mnie goiło sie 2 tygodnie latem jestem ciekawa jak bedzie teraz zima jak nie bedzie mozna sie tak wietrzyc...

Nikusia jak po wizyciue???
\
Ja wizyte mam za tydzien 😉 i mam podobnie jak wy 2 tygodnnie spokoju a pózniej lek czy wszystko jest ok a najgorzej w dniu wizyty .Choc teraz jak juuz wyraznie czuje ruchy to jest troszke inaczej bo w jeden dzien dzidza wierci sie cały czas a d wrógio obroci sie leniwie z 3 razy to wtedy sie martwie 😉 no i to mi zostanie do konca ciązy 😉

Według testu :
Na 39% będzie to chłopczyk.
Na 61% będzie to dziewczynka.

Hehehe ale nie bardzo w to wierze bo patrzac chociaz na bóle głowy to w pierwszej ciązy ich wcale nie miałam a jest chłopak 😉 wiec traktuje to z przymrozeniem oka 😉

Ja już po wizycie. Nie wiem czemu się tak stresowałam, że pół nocy chodziłam a rano co chwilę z nerwów do toalety.
U dzidziusia wszystko ok. Następną wizytę mam 15.08 i wtedy będę miała USG połówkowe. Dostałam teraz skierowanie na mocz i krew, oprócz tego zasugerował mi, żebym odpłatnie zrobiła toksoplazmozę, HIV i HCV-koszt ok 130zł u mnie.
Wypytałam o znieczulenie u mnie w szpitalu i dowiedziałam się, że jest nieodpłatne, ale podanie zależy od stanu pacjentki. Jak już jest zbyt zaawansowany poród to nie podają. Powiedział mi też, że podają też "głupiego Jasia"-on to fachowo określił i wtedy można go podać w każdym momencie i nie ma przeciwwskazań- chociaż ja nie zamierzam się na to decydować, bo boleć będzie a jeszcze tam "głupieć" zacznę 😁 😁 😁
Z testy wyszło mi, że :
Na 27% będzie to chłopczyk.
Na 73% będzie to dziewczynka. 😁 😁 😁
Jeśli chodzi o allegro to ja oglądam wszystko. Z takich drobnych rzeczy jak szczoteczka, kosmetyki, wkładki laktacyjne to nowe, na wózki to i na nowe i na używane. Na ubranka pojedyncze to nowe, ale na zestawy to używane (te paki), ale ja jestem na etapie oglądania, z kupowaniem na razie się wstrzymuję. pierwsze chciałabym wiedzieć płeć a po drugie muszę sprawdzić co mam po synku. 😉 ale oglądanie to dla mnie przyjemność 😉

Anabel mój dzidziuś też tak ma, że w jeden dzień kopie bardzo a w drugi woli spać ,a ja się denerwuję.
Jak mu dziś lekarz sprawdzał serduszko to go w brzuszku znaleźć nie umiał to już mi się ciśnienie podniosło. Ale oczywiście bobas sobie inne miejsce upatrzył niż doktor myślał 😁 😁 😁

A przytyłam od ostatniej wizyty 700g 😉

Nikusia to dobrze ze u Was wszystko dobrze w brzuszku 🙂 Ja toksoplasmę i hiv robiłam za darmo. Drogie te badania 😲
Wcześniej pisałaś o porodzie rodzinnym. Ostatnio maż był ze mną i teraz też chcę zeby był. Ja przy porodzie wymiotowałam i biedny przynosił mi ciagle miskę, bo położne ciągle mi ją zabierały.
CiociaBoja gdzie ty mieszkasz skoro masz ładna pogodę, u nas leje i jest paskudnie!!!

a ciąże liczę tak:
1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tygodzień,
2 miesiąc - 5-8 tygodzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.
i jak wejdziesz na forum w kalendarz ciąży to jest tak sam podzielone na trymestry. 😉

• Mamusia
Nikusia102 napisał(a):
J oprócz tego zasugerował mi, żebym odpłatnie zrobiła toksoplazmozę, HIV i HCV-koszt ok 130zł u mnie.

O to widzę, że miałam uważanie u doktora, bo mimo, iż prywatnie chodzę, to ostatnio mnie do przychodni zaprosił, gdzie na nfz przyjmuje specjalnie właśnie po skierowanie na badania. Dostałam zestaw 11 badań w tym właśnie hiv hcv i tokso też. Teraz czekam na wyniki i w piątek wizyta. A z tym HIV to mi doktor mówił, że jest tak iż w szpitalu mogą wymagać, aby na porodówkę wpuścić. W niektórych szpitalach mają takie przepisy, że jak nie przedstawisz tego wyniku to rodzisz na sali septycznej.

Skoreczka teraz go o poród rodzinny nie wypytywałam, ale wiem że są. Pierwszy miałam rodzinny i teraz też taki chcemy. Wypytałam o moje łożysko z przodu ale powiedział mi, że mam z przodu a nie przodujące i mam tego nie mylić. To już się tak nie boję, że na cesarkę pójdę. 😉
Poród rodzinny u nas też jest darmowy.

A mąż najpierw siedział ze mną na porodówce, potem jak chodziłam to mnie masował a jak już miałam bóle parte to nie wiem co robił, ale wiem że był i stał za "łóżkiem", ale z tego okresu porodu mało co pamiętam 😉

Kahira napisał(a):
Nikusia102 napisał(a):
J oprócz tego zasugerował mi, żebym odpłatnie zrobiła toksoplazmozę, HIV i HCV-koszt ok 130zł u mnie.

O to widzę, że miałam uważanie u doktora, bo mimo, iż prywatnie chodzę, to ostatnio mnie do przychodni zaprosił, gdzie na nfz przyjmuje specjalnie właśnie po skierowanie na badania. Dostałam zestaw 11 badań w tym właśnie hiv hcv i tokso też. Teraz czekam na wyniki i w piątek wizyta. A z tym HIV to mi doktor mówił, że jest tak iż w szpitalu mogą wymagać, aby na porodówkę wpuścić. W niektórych szpitalach mają takie przepisy, że jak nie przedstawisz tego wyniku to rodzisz na sali septycznej.

tylko ja chodzę na kasę chorych do lekarza, a i tak będę musiała za nie zapłacić. 😠

Nikusia ja też chodzę z NFZ, i mi dał skierowanie na te badania! Może podpytaj lekarza, na pewno da radę skoro inne osoby mogą mieć za darmo.

Dodałam fotkę, ale mało widać brzusio, chodziło mi tym razem o coś innego 🙂

kurcze, piszecie o darmowym porodzie i znieczuleniu a w Wawie poród kosztuje w pakiecie 3150 zł; w tym jest sala do rodzinnego, położna i znieczulenie... 🥴

• Mamusia
Dziewczyny jesli chodzi o płatnośc za poród rodzinny to jest to nielegalna opłata szpital nie ma prawa pobierac opłat za poród ze zneczuleniem to juz kiedyś pisałam jak jest " niby jest a jak przyjdzie co do czego to nie ma anestezjologa..." ale to co szpital to moze byc inaczej.,...

Anabel - dokładnie tak jest, ale niestety, dyrekcja szpitala robi swoje... no i NFZ o kant dupy można czasem rozbić 😠 a ma być jeszcze gorzej - w niedalekiej przyszłości nie będzie tak łatwo dostać się do specjalisty na NFZ; mam nadzieję, że ze specjalistów zostawią nam ginekologiczne poradnie, bo nie wyobrażam sobie nie mieć możliwości corocznego badania kontrolnego. Z tego co wiem, to w Wielkopolsce podwyższyli ilość punktów za wizyty, przez co mniej pacjentów załapie się na "darmowe" leczenie - reszta będzie musiała płacić.

Vespera - we wszystkich warszawskich szpitalach tak? Czy chcesz rodzić w jakimś prywatnym?

Ciocia Boja - jest dobrze, choć pogoda słaba!!! Przez weekend było po 13 stopni, dzisiaj nie lepiej, bo 14 😮 słyszałam, że w Poznaniu weekend był ładny 🙂 brat nad jezioro gdzieś jechał nawet.

• Mamusia
U nas dzisiaj pogoda tez super ciepło z letnim wiaterkiem 😉
A co do imprez i objadanbia sie u nas lipiec tez tak wygląda po diwe imprezy w tygodniu 😉 dobrze ze mnie tak do słodkiego nie ciągnie bo ale bym przyrtyła 😉

To jest cena za szpital państwowy, ale w wersji prywatnej. W Warszawie szpitale, w każdym razie te które sprawdzałam, są zwykle podzielone na sale dla wszystkich oraz prywatne. Dopłacasz to masz sale ekstra, własną położną i wszystkie bajery. Nawet recepcja jest oddzielna. Nie dopłacasz i mogą cię nie przyjąć bo nie ma miejsc. Ponoć warto zapłacić bo sale są super, miłe babki i jest jak w hotelu. I salę masz jedynkę z łóżkiem dla męża.. To będzie mój pierwszy poród więc nie wiem czy ryzykować i rodzić w opcji „za darmo” bo się naczytałam o traktowaniu kobiet, zwłaszcza przez baby-lekarzy, na oddziałach i czym to się kończyło dla dzieci czasami. Poza tym raz już byłam w szpitalu w opcji za darmo, jak straciłam pierwszą ciążę, i pamiętam te wszystkie okropne babole; od pytań lekarza „po co tu przyszłam” po położenie mnie po zabiegu na sali z babkami z 9 miesiącu ciąży. Nie zapominając o lekarzu który chciał mnie oglądać w ogólnej sali przy innych leżących na oddziale babkach (!). aha i mąż mi mówił, ze jak mnie przywieźli jeszcze śpiącą po narkozie to przylazła lekarz i zaczęła do mnie szturchać i pytać czy chcę zwolnienie; dopiero mąż musiał ją odpędzić ode mnie. No więc zgroza i makabra……