Skocz do zawartości

z terminem na styczeń:) | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

skróty z USG 😁

AC – obwód brzucha dziecka
AFI – wskaźnik płynu owodniowego
ASP – akcja serca płodu
BPD – wymiar dwuciemieniowy główki, czyli szerokość główki od ciemienia do ciemienia
AUA – średni wiek ciąży wg USG
CER – wymiar poprzeczny móżdżku
CRL – długość ciemieniowo-siedzeniowa, czyli od czubka głowy do końca tułowia dziecka, a dokładnie do kości ogonowej
EDD – przybliżona data porodu
EFW – przybliżona waga dziecka
FHR – bicie serca dziecka mierzone w uderzeniach na minutę
FL – długość kości udowej
GA – wiek ciążowy według ostatniej miesiączki
GS – średnica pęcherzyka ciążowego
HC – obwód główki
HL – długość kości ramiennej
LMP – data ostatniej miesiączki
LV – szerokość komory bocznej mózgu
NB – kość nosowa
NF – fałd karkowy
NT – przezierność karkowa
OFD – wymiar potyliczno-czołowy
OM – ostatnia miesiączka
TCD – poprzeczny wymiar móżdżku
TP – termin porodu
YS – pęcherzyk żółtkowy

• Odpowiedzi 11,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kruszyna123

753

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

mra_ napisał(a):
Nikusia dopiero teraz zorientowałam się, że popełniłam faux pas wobec Ciebie - Twojemu synkowi również życzę wszystkiego najlepszego z okazji urodzin 🙂

Dziękujemy. 😉 Nie przejmuj się, 😉

Fotki wstawiała, tylko jeszcze raz muszę z USG zeskanować. I jeszcze jakieś zrobić, bo na kompie mam tylko te ostatnio robione 🙂

Mamusie, założyłam grupę dla chętnych: https://www.facebook.com/groups/106101379496310/

na razie jest zamknięta tj. widać, ze istnieje i kto w niej jest ale później zmienimy ją za sekretną i nie będzie widać członków ani grupy. Dodajcie siebie ("poproś o dołączenie do grupy w prawym, górnym rogu) i zaczynamy 😁

Vespera a powiedz mi czy twoi znajomi z fb widzą ze jest ta grupa? Bo ja nie oświadczyłam jeszcze wszystkim ze mam dzidziusia w brzuszku bo jeszcze nie chce mówić o tym fakcie niektórym osobom. Fajnie byłoby gdybyśmy były skryte 🙂

skoreczka napisał(a):
Vespera a powiedz mi czy twoi znajomi z fb widzą ze jest ta grupa? Bo ja nie oświadczyłam jeszcze wszystkim ze mam dzidziusia w brzuszku bo jeszcze nie chce mówić o tym fakcie niektórym osobom. Fajnie byłoby gdybyśmy były skryte 🙂

na razie jest grupa zamknięta ale moi znajomi nie widza tej grupy. Musieliby wyszukać w wyszukiwarce "stycznioweczki 2012", a to mało prawdopodobne. Jak wszystkie dołączymy, to zamienimy na secret. wtedy nikt i nigdzie tego nie zobaczy, oprocz nas 😁

Czesc dziewczyny!
Jak fajnie tu znowu zajrzec - z wakacji wrocilam w sobote wieczorem i od razu chcialam opowiedziec Wam o moim polowkowym USG i plci dzidziusia a tu ktos nam zhakowal brzuszek!

Ale wreszcie stronka dziala - SUPER! (teraz siedze i nadrabiam zaleglosci forumowe i smieje sie co troche! Jak sie czujecie? Mam nadzieje, ze wszystkie mamusie maja sie dobrze!!! Czytam i chichocze a moj maz caly czas sie pyta czy juz Wam napisalam o moim USG, bo jest ciekawy Waszej reakcji

Anetkamm - ale sie usmialam z tego ptaka! 🙂 Gratuluje chlopczyka!!! I jak to Skoreczka napisala - nie bedziesz go chciala zamienic na zadna coreczke! To, ze nam dzidzie rosna zdrowo w brzusiach to najwieksze szczescie!!!

anetkamm napisał(a):
Leze w szpitalu i jeszcze nic nie wiem . po malu robia mi badania, usg brzucha juz bylo ale nie wiem co tam bo nie zapytalam z wrazenia jak sie dowiedzialam ze: Moja dziewczynka ma ptaka 🤪 czyli jest chlopakiem i tyle z moich nadziei, troche mi sie przykro zrobilo i sie nawet poplakalam ale juz mi przeszlo, wazne ze zdrowy maly , jutro powim co dalej z nami. Buziaki.

Kobzior_Wife - jak fajnie, ze dolaczylas do nas! Ja zawsze uwielbialam Skandynawie - Norwegia byla moim marzeniem od liceum a wyladowalam w Szwecji 🙂 Mieszkalam tam 1.5 roku i wszystko wydawalo sie takie idealne. To, co piszesz o ich sluzbie zdrowia, jest szokujace. Mam nadzieje, ze bedziesz walczyc o swoje!!! Trzymam kciuki! Ha det godt 😉

Mra_ - cos czuje, ze mialysmy podobnych lekarzy na USG - moj byl cichy i jakby znudzony i musialam sie go caly czas dopytywac, o co chodzi na ekranie. I mowil cos w tym stylu: no tak, tutaj widac raczke, tutaj nozke... a potem cisza, a potem: no a tutaj widac piec paluszkow... i cisza 🙂 Na szczescie rozgadal sie pod koniec. Mamy pamiatkowa plytke i zdjecie.

mra_ napisał(a):

A, i jeszcze tekst od lekarza mi się przypomniał:
L: -"...no, i wszystkie kończyny są... jeden, dwa, trzy, cztery, pięć"
MY: "pięć?!"
L: - "no, palców"
MY: (histeryczny śmiech)

• Mamusia
Hajo 😜 😆
Ja też chętnie dołączę do grupy na facebooku o ile póki co będę niewidoczna 😁 Moja ciąża jest wiadomością TOP SECRET i musi tak pozostać do 6 października (dopóki nie porozmawiam o tym z dyrektorem ośrodka w którym jestem zatrudniona). Vespera wysłałam Ci w tej sprawie maila na fb 😉
MartaMay również witam miłośniczkę skandynawii 🙂 tylko moja miłość do Danii 3 lata temu była zdecydowanie większa niż teraz 😁
...i zgodnie z obietnicą lecę dodać do wątku "fotki" pluszaki łóżeczkowe zakupione przez mego męża 🙂

kobzior_wife napisał(a):
Hajo 😜 😆
Ja też chętnie dołączę do grupy na facebooku o ile póki co będę niewidoczna 😁 Moja ciąża jest wiadomością TOP SECRET i musi tak pozostać do 6 października (dopóki nie porozmawiam o tym z dyrektorem ośrodka w którym jestem zatrudniona). Vespera wysłałam Ci w tej sprawie maila na fb 😉
MartaMay również witam miłośniczkę skandynawii 🙂 tylko moja miłość do Danii 3 lata temu była zdecydowanie większa niż teraz 😁
...i zgodnie z obietnicą lecę dodać do wątku "fotki" pluszaki łóżeczkowe zakupione przez mego męża 🙂

nie dostałam maila na fb..... moze dodaj mnie do znajomych i wyslij jeszcze raz pls 🙂

poza tym zmienie nazwę i fotkę grupy na jakąś neutralną i na 10000% nikt się o niczym nie dowie. Grupa zamknięta oznacza, że nikt nie może przeczytać niczego jak nie jest z grupy. 🙂

Zrobione 🙂

Vespera napisał(a):
Mamusie, założyłam grupę dla chętnych: https://www.facebook.com/groups/106101379496310/

na razie jest zamknięta tj. widać, ze istnieje i kto w niej jest ale później zmienimy ją za sekretną i nie będzie widać członków ani grupy. Dodajcie siebie ("poproś o dołączenie do grupy w prawym, górnym rogu) i zaczynamy 😁

teraz to się nazywa Grupa Super Kobiet 🙂 Nikt się nie domyśli o czym jest ta grupa, a nic ze srodka nie przeczyta 🙂

jak dołączymy wszystkie to zamienię to na grupe sekretną.

zapraszamy do nas:
http://www.facebook.com/groups/106101379496310/

Hej Skoreczka!!!
USG zrobilismy sobie w zeszly poniedzialek w Toruniu, tak, zeby miec pamiatke - wszystko jest w porzadku i dzidzia ladnie rosnie 🙂 USG z przydzialu od brytyjsliej sluzby zdrowia mamy jutro - to bedzie ostatnie USG.
Mamy coreczke!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 🤪 🤪 🤪 🤪
Snila sie juz mezowi ponad rok temu - siedziala i bawila sie, miala ciemne wloski 🙂 Jak sie dowiedzialam ze rosnie nam mala Ginusia (mnie maz przezywa Gina) to mi lzy poplynely ze szczescia 🙂 Ale chyba bardziej sie wzruszylam z tego powodu, ze dzidzia jest zdrowa - tak slodko spala, zakladala nozke na nozke i ssala palec 🙂
A wczoraj wieczorem moj maz po raz pierwszy poczul kopniaka od dzidzi 🙂

skoreczka napisał(a):
MartaMay super ze juz jesteś. Napisz o tym swoim usg koniecznie. A znacie płeć???? 🤪

skoreczka napisał(a):
Vespera pomyliłam sie, wysłałam zaproszenie z profilu mojej siostry ma na imię Monika, nie akceptuj jej 😁 😁 😁 😁 😁 😁

już ją zaakceptowałam i zaczęłam się zastanawiać kto to jest 🙂 Ona musi teraz wyjść sama z grupy. aha i niech zignoruje moje zaproszenie do znajomości 🙂

skoreczka napisał(a):
Vespera już ją usunęłam 🙂
Jak moje dziecko pójdzie spać to rozeznam sie troszkę w naszej grupie, bo teraz mam zamieszanie w domu 🙂

super 🙂

zapraszamy do naszej drugiej grupy wszystkie dziewczyny. Mamy tam nawet gołą klatę meską umięśnioną 🤪

Hahah, ten pan w grupie wygląda jak koń 😁 czy on jeszcze siedzi na koniu?

MartaMay nie no, mój dość dużo mówił 😉 cieszył się w ogóle badaniem a ja miałam stresa, bo zabrałam mamę na badanie i się modliłam, żeby nie dojrzała, że mam tatuaż 😉 bo moje tatuaże są tajemnicą - tzn. wiedzą wszyscy poza rodzicami, bratem i rodziną 🙃 I w ogóle - że też Twój mąż ma sny ciążowe 🤪 Mojej cioci w sumie się śniło, że jestem w ciąży - jeszcze zanim poinformowaliśmy rodziców. Moja mama zawsze się śmiała, że jest czarownicą; może ciocia też nią jest? 😉

A, zapomniałam dodać - też jestem fanką Skandynawii. Byłam na erasmusie 6 miesięcy w Finlandii (wiem, to trochę inna Skandynawia); do Kopenhagi wybieram się jak sójka za morze (mieszka tam dobry kolega i już dawno się zapowiedziałam, że przyjadę a on chętnie udzieli mi kawałka podłogi 😉 ). Mąż zakochany w Norwegii, zwłaszcza Spitsbergenie (to z niego pisze już drugą pracę). A w Szwecji byłm tylko w Sztokholmie 3 dni, ale było czadowo 🙂