to co ja czuję to chyba jeszcze nie kopniaki 🙂 wydaje mi się ze już mam bzika na tym punkcie , cały czas czekam i czekam a tamw śrosku coś tam bulgocze i bulgocze....
27 marca idziemy na USG trójwymiarowe i bedzie to badanie takie dłuższe - prawie 2 godz. Lekarz sprawdzi u dzidziusia wszystkie kosteczki, zobaczy czy prawidłowo wykształciły się wszystkie narządy i poza tym nagramy sobie naszą Niunię na płytkę, aby starszy braciszek mógł zobaczyć co tam u Mamusi w brzuchu siedzi 🙂
a brzuszek jak najbardziej trzeba głaskać, i tata tez powienien, wyczytałam gdzies ze Maleństwo odróżnia głaskanie taty od naszego
wieć Tatusiowie - głaskajcie swoje brzuszki
no nie dosłownie:laugh:
no a ja jeszcze nic nie czuje albo nie zdaje sobie z tego sprawy bo to moja pierwsza ciaza 😉)) W sumie to czasami myslalam ze to lekkie kopniaczk ale nie wiem 😁
Dziewczyny!!! Ale czad! Wczoraj poczułam pukanie, klika puknięć, dwa jeden za drugim i kolejne już w różnych odstępach... i na razie cisza. Nie mogłam od maluszka dostać lepszego prezentu na dzień kobiet! Jak nic to będzie mała kobietka! Czuje to he he! a 18 marca mam USG połówkowe i wtedy dowiemy się!
Jestem w 22 tyg ciąży i przejrzałam właśnie cały wątek o ruchach....
U mnie dzidzia rusza się już dobre 3 tyg 😉 W czwartek dostałam jednak jakiegoś zapalenia podobnego do zapalenia pęcherze.. lekarz mówi że to zapalenie szyjki macicy i od piątku mam nakaz leżenia... najgorsze jest to że od czwartku zmalała intensywność ruchów mojego synka ;/
Nie wiem czy mi się tak wydaję czy co.. biorę NOSPE może to rozluźnienie mięśni powoduje że nie czuje tak bardzo tych ruchów... na USG w piątek wszystko było ok więc myślę że nadal jest 🙂 najlepsze jest to że nie wiem czy brzuch mi rośnie czy co ale mnie mrowi i swędzi w jednym miejscu.... a może to są własnie ruchy???
a kopnięcia to tak odczuwam jakby maxymalnie nisko momentami mam wrazenie ze zaraz to dziecko moje wyskoczy ze mnie albo wystawi nożke :/ nie wiem co myśleć 🤨 miała ktoraś mamusia podobne dolegliwości?? 🤔
U mnie dzidzia rusza się już dobre 3 tyg 😉 W czwartek dostałam jednak jakiegoś zapalenia podobnego do zapalenia pęcherze.. lekarz mówi że to zapalenie szyjki macicy i od piątku mam nakaz leżenia... najgorsze jest to że od czwartku zmalała intensywność ruchów mojego synka ;/
Nie wiem czy mi się tak wydaję czy co.. biorę NOSPE może to rozluźnienie mięśni powoduje że nie czuje tak bardzo tych ruchów... na USG w piątek wszystko było ok więc myślę że nadal jest 🙂 najlepsze jest to że nie wiem czy brzuch mi rośnie czy co ale mnie mrowi i swędzi w jednym miejscu.... a może to są własnie ruchy???
a kopnięcia to tak odczuwam jakby maxymalnie nisko momentami mam wrazenie ze zaraz to dziecko moje wyskoczy ze mnie albo wystawi nożke :/ nie wiem co myśleć 🤨 miała ktoraś mamusia podobne dolegliwości?? 🤔
Ja miałam, moje dziecko też mnie nisko kopało, ale miałam wtedy usg robione akurat i okazało się że dzidzia spała na stojąco w mojej macicy, więc stąd te kopniaki tak nisko 🙂
Pamiętam, że przy pierwszej ciąży czułam ruchy w 20 tygodni, przy drugiej w 17, a przy trzeciej... zobaczymy. Podobno przy następnych ciążach kobiety są bardziej wyczulone i czująruchy dziecka wcześniej. Zobaczymy 🙂. Napewno dam Wam znać 😉
Od środy 15.04.2009 wiemy że będziemy mieli córeczkę! Mi się śniło kilka razy że to dziewczynka, ale sądziłam że może to wynika z tego że oboje podświadomie chcieliśmy właśnie córeczki. Bo córeczka w naszej rodzinie to był by prawdziwy cud. W rodzinie męża (dodam że jest bardzo liczna) od 50 lat urodziła się tylko jedna dziewczynka, siostra cioteczna męża. Dla tego nasza Niunia będzie unikatem w rodzinie. Ja czuje się całkiem dobrze, mam straszną chcice na lody typu zamrożony sok. Puchną mi nogi w kostkach. Ale to nic. Malutka - POLA - bo tak będzie miała na imię, kopie, wierci się, rozpycha, rozciąga się a tym samym mój brzuch. Niesamowite ile taka mała kruszynka ma w sobie energii i jak już żyje swoim życiem. Jestem bardzo szczęśliwa i już tak bardzo kocham córeczkę że nie wiem jak się doczekam jej narodzin. Termin 27 lipiec niby coraz bliżej, ale w dalszym ciągu jeszcze tyle zostało do czekania. Dodam zdjęcie na dowód że to córeczka. [img size=498]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/15.jpg" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />
No powiem Wam że moja mała tak się już kokosi, tak wierzga, tak rozpycha, że już prawie zapomniałam jakie to było uczucie gdy czułam jej pierwsze delikatne muśnięcia. Kochany mój skarb.
u mnie 24tc prawie 25tc i tez coreczke mam... czuje ruchy pewne ale nie nazwalaym tego az takim "wierzganiem" hehe najbardziej czuje kopniaczki okolo 22 ale ogolnie jest spokojniutka ruchy bardziej spokojne no coz...caluski
Postanowiłam że dziś pójdę na większe zakupy. Muszę sobie kupić parę ciuszków, bo brzuszek rośnie. Ale też naszło mnie na jakieś zakupki dla Poli. Do tej pory mam tylko jedne body, które kupiliśmy ot tak ku uciesze mojej i męża. Jakoś poczułam taką potrzebę powolnego zaopatrywania się we wszystkie potrzebne dla małej rzeczy. To się chyba nazywa w przyrodzie wicie gniazda he he. Dobrego dnia dziewczyny!
Dziewczyny czy puszczacie waszym maluszkom muzykę? My kupiliśmy takie trochę lepsze słuchawki, podłączam je do laptopa, słuchawki wkładam na brzusio i słuchamy z malutką muzyki instrumentalnej i kołysanek. Codziennie te same pioseneczki i tak po pół godziny seans. Powiem Wam że malutka wtedy przestaje wierzgać i kokosić się, tak jak by słuchała. A jak tylko zdejmę słuchawki to od znowu zaczyna żyć sowim życiem w moim brzuszku.
Ja moja gwiazde poczulam po raz pierwszy w 17 tyg.delikatne musniecia,a teraz to juz mam wrazenie,ze zaraz mi sie przebije przez skore tak sie rozpycha szczegolnie noca 😉
Hej dziewczyny! 😊
Trafiłam na ten wątek, bo też mam łożysko na tylnej ścianie i zastanawiałam się, jak to wpływa na ciążę i poród. Widzę, że wiele z Was miało podobne doświadczenia i uspokoiło mnie to, co pisałyście! 💕
@Bagira, super, że u Ciebie wszystko przebiegło bez problemów! @angela faktycznie - b.dobry tekst,ale czytałam go już wcześniej, bo zaglądam czasem na abcmamy
czy jest bez recepty? Bo jak na receptę to nie ma szans abym się wybrała do lekarza Raczej by mi nie wypissal. On również nie pójdzie ( nawet nie wiesz jaką mielismy kłótnie ostatnio jak mu wspomniałam aby sie wybrał).
Od jakiegoś czasu staramy się intensywnie o dziecko... Zauważyłam też, że mój facet miewa problemy z osiągnięciem pełnej erekcji. Zastanawiam się z czego to może wynikać. Oboje jesteśmy w wieku 34 lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Kamyk
wydaje mi się ze już mam bzika na tym punkcie , cały czas czekam i czekam a tamw śrosku coś tam bulgocze i bulgocze....
27 marca idziemy na USG trójwymiarowe i bedzie to badanie takie dłuższe - prawie 2 godz. Lekarz sprawdzi u dzidziusia wszystkie kosteczki, zobaczy czy prawidłowo wykształciły się wszystkie narządy i poza tym nagramy sobie naszą Niunię na płytkę, aby starszy braciszek mógł zobaczyć co tam u Mamusi w brzuchu siedzi 🙂
a brzuszek jak najbardziej trzeba głaskać, i tata tez powienien, wyczytałam gdzies ze Maleństwo odróżnia głaskanie taty od naszego
wieć Tatusiowie - głaskajcie swoje brzuszki
no nie dosłownie:laugh:
Kamyk
taki mały kopniaczek 🙂
kilka razy potem tez poczułam
ale odlot 🙂
i Maleństwo skopało mamusię 🙂
kochana istotka
proszę o częściej
Mama
Ruda Rybka
paula8966
Asnet
paula8966
armiatka
armiatka
camelka
U mnie dzidzia rusza się już dobre 3 tyg 😉
W czwartek dostałam jednak jakiegoś zapalenia podobnego do zapalenia pęcherze.. lekarz mówi że to zapalenie szyjki macicy i od piątku mam nakaz leżenia... najgorsze jest to że od czwartku zmalała intensywność ruchów mojego synka ;/
armiatka
Asnet
ata38
gosiawilsonka
Ja miałam, moje dziecko też mnie nisko kopało, ale miałam wtedy usg robione akurat i okazało się że dzidzia spała na stojąco w mojej macicy, więc stąd te kopniaki tak nisko 🙂
Anka
ja też bym chciała już poczuć ruchy maleństwa,ciekawa jestem ile jeszcze muszę czekać... ☺️
ata38
Anka
armiatka
armiatka
paula8966
armiatka
armiatka
Alize