Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
o mamo... Doti ja dopiero na 32 lev jestem więc Ci nie pomogę 😜

zasuńcie mi jakiegos kopa, żebym do roboty się wzięła, bo nic mi się nie chce :/ przeglądam tylko na allegro te kombinezony i pajace... nie wiem, czy na coś się zdecyduję... eh... miałam się wybrac do factory, bo chciałam sobie kalosze kupić, co by na te spacery z małym mieć, ale parcie na krocze zatrzymało mnie w domu... może jutro pojade... poza tym ja lubię tak z samego rana, jak tylko sklepy otwierają, bo najmniej ludzi i łatwo o miejsce na parkingu, a dziś rano M potrzebował samochód i dopiero o 10 wrócił... swoja drogą nie wiem, czy ludzie nie pracują w ogóle, bo wiecznie mnóstwo samochodów na parkingach przez supermarketami...

• Mamusia
A propos pracy pytanie mam - teraz do pracy noszę zwolnienie L4 żeby dostać pensją z ZUSu, a jak urodzę to muszę coś pracodawcy dostarczyć? Czy z automatu po oświadczeniu "urodziłam" przechodzę ze zwolnienia zdrowotnego na macierzyńskie?

• Mamusia
Same ciezarne 🙂) no i bezrobocie ma wysoka stope 😉)

Ja chyba od 9 30 prasuje i zostala mi ostatnia pierdzielona koszula starego 😉) i posciele 🙂)
Karolcia myslalam, ze nie dam rady 😉 ale jednak sie zdecydowalam...

Skoncze i sie za obiad biore.. bo za 2h trzeba pipke odebrac z przedszkola..

A pozniej jade do kumpeli zajac sie jej synkami, bo ona w trybie osrym na operacje wczoraj trafila..Szlag mnie pewnie trafi z cala trojca,bo oni sa niesamowicie niegrzeczni... 🙂) Ale przeciez nie odmowie 😉)

• Mamusia
Efek napisał(a):
A propos pracy pytanie mam - teraz do pracy noszę zwolnienie L4 żeby dostać pensją z ZUSu, a jak urodzę to muszę coś pracodawcy dostarczyć? Czy z automatu po oświadczeniu "urodziłam" przechodzę ze zwolnienia zdrowotnego na macierzyńskie?

Efek ja dzwonilam w tej sprawie do zusu i mi powiedzieli, ze trzeba dostarczyc pracodawcy:
1. akt urodzenia dziecka
2. jesli chcesz ten przedluzony macierzynski, to podanie o dodatkowe 4 tyg macierzynskiego (to mozesz zlozyc pozniej u pracodawcy, ale moim zdaniem lepiej zalatwic od razu)

a zus od pracodawcy musi dostac:
1. ksero aktu urodzenia z pieczatka firmy i kiedy wplynelo
2. druk Z3
3. na Twoim podaniu o wydluzony macierzynski zgode firmy na ten przedluzony urlop

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Same ciezarne 🙂) no i bezrobocie ma wysoka stope 😉)

Ja chyba od 9 30 prasuje i zostala mi ostatnia pierdzielona koszula starego 😉) i posciele 🙂)
Karolcia myslalam, ze nie dam rady 😉 ale jednak sie zdecydowalam...

Skoncze i sie za obiad biore.. bo za 2h trzeba pipke odebrac z przedszkola..

A pozniej jade do kumpeli zajac sie jej synkami, bo ona w trybie osrym na operacje wczoraj trafila..Szlag mnie pewnie trafi z cala trojca,bo oni sa niesamowicie niegrzeczni... 🙂) Ale przeciez nie odmowie 😉)

Podziwiam Twoja determinacje w prasowaniu 😁 ja zlozylam deske i do konca tyg nie ma takiej opcji zebym prasowala - niech sobie stary w wygniecionych ciuchach do pracy łazi 😁

• Mamusia
a właśnie miałam się Wam pochwalić... zmienili M umowę i ma na czas nieokreślony.. oczywiście jego dyr powiedziała mu, że nie do końca zgodne z przepisami, ale niby rozumie jego sytuację i poszła mu na rękę... tere fere.. pierdzielenie o szopenie... nie wiedziała, jak wybrnąć z sytuacji, to mu tak powiedziała, a prawda taka, że nie miała innego wyjścia 😁

• Mamusia

No pięknie.........jeszcze zaczęły mi się bóle krzyżowe.......

marylu: właśnie się zastanawiam nad tym.......czy taki masaż rozpulchni szyjkę?.bo póki co to moja szyjka twarda,długa i zamknięta.........

Doti: czym jest masaż szyjki w porównaniu z porodem?....i tak nie unikne bólu......

karolka84
: można gdzieś ściągnąc podanie -gotowca o wydłużony urlop?.

• Mamusia
Hej kobietki!

Wpadłam tylko na chwilę napisać, że u mnie oczywiście nic się nie dzieję, jadą z moim M na budowę a póżniej do hurtowni budowlanej. No i na jutro mam skierowanie do szpitala 🤔 Ciekawe czy mnie tylko zbadają i puszczą do domu czy zostawią i będą tydzień obserwować 🤨

• Mamusia
Przeżyłam nawał pokarmu! żyję i już jest ok.po za tym że cyce ze 2 rozmiary urosły JESZCZE. szwy jeszcze mam i ciągną przy wstawaniu i chodzeniu ale da się przeżyć w piątek położna wyciągnie i będzie lepiej się chodzić 😉 Młody cyckuje przez osłonki bo taki mi je zmiętolił jeszcze w szpitalu że przy wypisie ulał z krwią 😞
mało mam czasu na siedzenie na necie ale coś tam Was poczytuje. teraz juz na dobre będzie się sypać dzieciaczkami. powodzenia!

• Mamusia
karolka84 napisał(a):
Efek napisał(a):

Efek ja dzwonilam w tej sprawie do zusu i mi powiedzieli, ze trzeba dostarczyc pracodawcy:
1. akt urodzenia dziecka
2. jesli chcesz ten przedluzony macierzynski, to podanie o dodatkowe 4 tyg macierzynskiego (to mozesz zlozyc pozniej u pracodawcy, ale moim zdaniem lepiej zalatwic od razu)

a zus od pracodawcy musi dostac:
1. ksero aktu urodzenia z pieczatka firmy i kiedy wplynelo
2. druk Z3
3. na Twoim podaniu o wydluzony macierzynski zgode firmy na ten przedluzony urlop

Dzięki 🙂 No to nie są zawiłe formalności, pewnie szybko się to załatwi 🙂 A druki są w necie, wystarczy wpisać w google 😁

• Mamusia
co to jest druk Z3? i w jakim czasie trzeba te dokumenty złozyc? wiadmo akt urodzenia urzad ma czas do 30 dni wystawic, a skoro powiedzmy urodz ew terminie 22 wrzesien, to akt urodzenia moge dostac do 22 paźndziernika a L4 mam powiedzmy, ze do konca wrzesnia, jak to jetsa jak urodze 22 wrzensia a L4 mam do konca wrzesnia, te l4 jest przerywane czy jak? poz atym, jesli ktoras wie jak załatwic pozniej becikowe z mopsu? te ktore dostaje kazda mama po urodzeniu na dziecko (bez wzggledu na zarobek) i jak pozniej zaczac sie obracac w ubezpieczalniach np. pzu bo tez trzeba jakie spisma zlozyc o przyznanie kasiory za urodzenie dzidzi... za duzo tej biorokracji ;/

• Mamusia
ps. czyli mamy 20 tyg macierzynskiego i mozemy sie starac o dodatkowe 4 tyg maciezynskiego, ajk zlozymy ten wniosek do pracodawcy, a czy pracodawca moze sie nei zgodzic na te dodatkowe 4 tyg? i jak załatwic zeby po maciezynskim (normalnym + te 4 tyg) załatwic zbye wykorzystac zaległy urlop za 2012 rok? (ja byłam od poczatku ciazy na L4-wiec mam cały urlop nie wykorzystany 21 dni)

• Mamusia
szczesliwamama napisał(a):
co to jest druk Z3? i w jakim czasie trzeba te dokumenty złozyc? wiadmo akt urodzenia urzad ma czas do 30 dni wystawic, a skoro powiedzmy urodz ew terminie 22 wrzesien, to akt urodzenia moge dostac do 22 paźndziernika a L4 mam powiedzmy, ze do konca wrzesnia, jak to jetsa jak urodze 22 wrzensia a L4 mam do konca wrzesnia, te l4 jest przerywane czy jak? poz atym, jesli ktoras wie jak załatwic pozniej becikowe z mopsu? te ktore dostaje kazda mama po urodzeniu na dziecko (bez wzggledu na zarobek) i jak pozniej zaczac sie obracac w ubezpieczalniach np. pzu bo tez trzeba jakie spisma zlozyc o przyznanie kasiory za urodzenie dzidzi... za duzo tej biorokracji ;/

Druk Z3 dostarcza PRACODAWCA do ZUS, czytaj spokojnie 🙂 A jeśli chodzi o pieniądze to ZUS się doliczy - jak prześlą Ci za dużo za L4 to prześlą mniej w następnym macierzyńskim i już 🙂

• Mamusia
Ja niestety tylko tyle ile jest urlopu macierzysnkiego + dodatkowy o ktory bede pisac pismo do pracodawcy plus zaległu urlop za 2012 rok a ponzij sru do pracy... bo niestety z jednej pensji meza nie wyzyjemy...

czy ktoras moglaby mnie oswiecic kiedy mniej wiecej (albo gdzi ebym mogla to obliczyc) kiedy powinnam mniej wiecej wrocic do pracy po urlopie maciezynskim + dodatkowym ( tym o ktorym pisalyscie ze trzeba zlozyc wniosek u pracodawcy) + po wykorzystaniu zaleglego urlopu za 2012 rok? mnie sie wydaje, ze w okolicach marca? (porod powiedzmy ze terminowo 22 wrzesien).

najlepsze jest to ze umowe mam niestety do 12 kweitnia, wiec moge wrocic na miesiac i mi podziekujea ;(

• Mamusia
Ja będe siedziała z małą macierzyński ten przedłużony plus cały wychowawczy , z poprzednią córką też tak zrobiłam i byłam zadowolona .Pózniej tylko przedszkole ,a ja do roboty 🙂

Zastanawiam się tylko jak to jest z opieką na dzieci , bo najpierw :
-macierzyński
-urlop wypoczynkowy
- opieka
-wychowawczy

A jak się ma dwoje dzieci to ma się 4 dni opieki na każde dziecko po 2 dni ?

• Mamusia
a tak z innej "beczki", może to głupie pytanie,ale jakoś dziś mój mały urwis jakiś taki mało aktywny jest i troche sie niepokoje, zawsze "wyrabia" od rana do nocy i wogole kopał strasnzie wiercił się, a dziś... słlabo... zaczynam sie martwić, czy to może być coś w stylu "ciszy przed burzą" mianowicie, przed porodem? lekarz powiedział, ze maluszek bedzie rpzed terminem, wiec kazdego dnia moge urodzic teoretycznie, w piątek mam dopiero wizyte. Moje pytanie brzmi, czy to prawda, co się naczytałam, że przed porodem dzieci są mniej aktywne? Coś w rodzaju regenerują siły na sam poród?