Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam sie po poludniu bo rano nie mialam sily zeby do Was zagladnac
tak sie okropnie od rana czulam ze uff myslalam ze wyjde z pracy wczesniej tak mnie wszystko bolalo, a uczucie wymiotow to juz w ogole nie dawalo mi spokoju..
wlasnie wrocilam od midwife, bo mialam dzis wizyte, powiedzialam jak sie dzis czulam na co dostalam odpowiedz ""Witamy w swiecie ciezarnych " 😜 pozatym zmierzyla mi cisnienie, sprawdzila mocz - wszystko okej, dala mi posluchac bicia serduszka i sprawdzila rowniez puls dzidzi i powiedziala ze wszystko perfekcyjnie, za pierwszym razem slyszalam dzidzie ale chyba jej sie nie spodobalo i sie przesunela i na nowo szukalismy serduszka hehe 😁 teraz mam zamiar isc do ogrodka i posiedziec na sloneczku po 3tyg deszczu!!! 🙂

• Mamusia
U mnie niby ciepło słoneczko świeci ,ale jak zawieje wiaterek to nawet chłodnawo .
Jakaś dziwna pogoda , ale może to i lepiej bo nie ma takiego upału . Ja dzisiaj odpoczywam , a jutro znowu na działeczkę 😜
Oby te deszcze co zapowiadają na jutro były przelotne i tylko wieczorem bo się wścieknę 🤨

• Mamusia
Marylu a nie masz tej karty dla ciężarnych?Na nią powinnaś mieć dentystę za darmo,ja tak miałam kanałowo leczony ząb za znieczuleniem i nic nie płaciłam?Może w twoim rejonie inaczej ale z tego co wiem w ciąży wszystkie leki i dentysta za darmo powinnaś mieć.

• Mamusia
Ja w sumie miałam leczenie kanałowe ale zęba i tak nie uratowali więc założył mi koronkę,za nic nie płaciłam, na szczęście bo tu koszt tego leczenia wyniósł by mnie 4000zł 🤢 Cieszyłam się że mam tą kartę i nie muszę za nic płacić bo chyba taniej by mnie wyszło polecieć do Polski i tu wyleczyć 😉

• Mamusia
Objadłam się pyszną Tika za słoika a teraz objadam córcię z żelek Haribo 😜 No nic trochę odsapnąć trzeba i do pracy na 4 godzinki się wyrwać.
Wy tak dziewczyny piszecie że do końca maja planujecie pracować a ja to zamierzam do końca lipca bo tu nie wystawiają L4 a chcę potem jak najdłużej z córcią na macierzyńskim posiedzieć.Tyle że ja mam 12 godz w tygodniu to nie tak dużo.

• Mamusia
No dokladnie... 12 h to mozna sobie popracowac...

Ja mam codziennie 8 no i ciagle w pozycji schylonej na ukucka, i na tych malych krzeselkach.. nie wypbrazam sobie, z brzuchem tego robic.. bo juz mi kregoslup siada...

A powiedz mi wlasnie jak tam wyglada praca w ciazy?? jak masz np. zagrozenie i nie mozesz pracowac, to co?? A ile macierzynski trwa??

• Mamusia
Emaleth napisał(a):
Ja w sumie miałam leczenie kanałowe ale zęba i tak nie uratowali więc założył mi koronkę,za nic nie płaciłam, na szczęście bo tu koszt tego leczenia wyniósł by mnie 4000zł 🤢 Cieszyłam się że mam tą kartę i nie muszę za nic płacić bo chyba taniej by mnie wyszło polecieć do Polski i tu wyleczyć 😉

ta karta nas ratuje jesli chodzi o leki rowniez, ja biore leki na tarczyce ktore w polsce moge kupic za 9-12zl a tutaj by wyszly z 20-30zl

• Mamusia
Jak nie możesz pracować na jakimś stanowisku to pracodawca musi ci zapewnić takie na którym możesz pracować,robią taką ocenę ryzyka i według tego decydują czy możesz pracować czy nie.
W razie zagrożenia pewnie dają zwolnienie ale tu za zwolnienie dostajesz grosze nie ma szans się na tym zwolnieniu utrzymać i wtedy stara się pracodawca na macierzyńskie wysłać bo tu już można zacząć chyba na 3 mc przed porodem.A macierzyńskiego jest 9 mc płatnych więc nie tak źle.
Spadam do roboty, zajrzę wieczorkiem ale pewnie wszystkie już będziecie spać 🙂

• Mamusia
Emaleth napisał(a):
Jak nie możesz pracować na jakimś stanowisku to pracodawca musi ci zapewnić takie na którym możesz pracować,robią taką ocenę ryzyka i według tego decydują czy możesz pracować czy nie.
W razie zagrożenia pewnie dają zwolnienie ale tu za zwolnienie dostajesz grosze nie ma szans się na tym zwolnieniu utrzymać i wtedy stara się pracodawca na macierzyńskie wysłać bo tu już można zacząć chyba na 3 mc przed porodem.A macierzyńskiego jest 9 mc płatnych więc nie tak źle.
Spadam do roboty, zajrzę wieczorkiem ale pewnie wszystkie już będziecie spać 🙂

9mc macierzynskiego ? ja slyszalam o 6mc platnych macierzynskiego a potem juz nie jest platny

• Mamusia
a ja w koncu sie biore za sernik na zimno 🙂 przespalam sie troszke,bylam w biedronce....eh dzis juz jestem wykonczona 🤢 chce odpoczac....a cala majowka goscie ale nawet dobrze 🙂 nie bede sie nudzic sama w środe 🙂 bo bedzie Bartka kuzynka i ciotka 🙂 a on do 22 w pracy hehe jak to z moim Kochanym bywa 🤪