Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć mamusie 🙂 jak się dziś spało? ja znów latałam do kibelka, no ale taki już urok ciąży. Od przebudzenia jest mi tak jakoś niedobrze, przyszłam do pracy i zjadłam śniadanie, może mi przejdzie. Kurde coraz bardziej się zastanawiam, czy nie pogadać w pracy o redukcji godzin pracy, bo 8 godzin strasznie znoszę, po pracy wracam do domu i leże plackiem pod kocem, taka jestem wypompowana, boli mnie kręgosłup, głowa i mam kłucia w podbrzuszu. Trochę się stresuje jak to zrobić, bo szefostwo mam nie do życia, ale chyba będę musiała się przemóc 🤨

karolka ja ze względu na to, że w listopadzie poroniłam jestem od 8 tygodnia na L4 może też byś poszła skoro źle się czujesz. Fakt, ze w domu na głowę mozna dostać, ale moze to lepsze niż użeranie sie z upierdliwym szefostwem 🙂

• Mamusia
Igus trochę się boje, ze jak teraz pójdę na L4 to po macierzyńskim coś na mnie wykombinują i zostanę bez pracy 🤢 co prawda mam umowę na czas nieokreślony i 3 miesiące wypowiedzenia, no ale zawsze mogą coś znaleźć, żeby mi zaszkodzić. sama nie wiem...Na początku ciąży byłam 3 tyg na zwolnieniu, to już krzywo na to patrzyli 😞 Zero wyrozumiałości... Ale jeśli się na ta redukcje godzin nie zgodzą, to poważnie pomyśle nad tym zwolnieniem i niech się dzieje wola nieba 🙂

O kurcze no to rzeczywiście jacyś chorzy. Ja jestem w gorszej sytuacji bo pracuje na umowę zlecenie wiec nawet nie mam tych 3 miesięcy wypowiedzenia, ale akurat jeśli chodzi o szefostwo to nie mogę narzekać tylko marną kasę mam z tego L4 no i chyba nie należy mi się macierzyńskie :/ a Ty pracujesz przy komputerze?

• Mamusia
Tak, 8 godz w bezruchu przed kompem, podobno ciężarna nie powinna wykonywać takiej pracy dłużej niż 4 godz.
Igus poczytaj sobie w necie jakie masz prawa mając umowę zlecenie. Rzeczywiście masz fajne szefostwo, ja gdybym nie miała takiej umowy jaka mam, przypuszczam, ze już bym tu nie pracowała 😞

Właśnie czytałam i te przepisy są mega niejasne dlatego muszę męża wysłać do ZUSu niech się dowie.
Moja siostra też pracowała na UOP i rzeczywiście po zgłoszeniu, ze jest w ciąży po 4h odsuwali ją od pracy przy komputerze i kazali coś w papierach robić :/
A co do mojego szefostwa to wszystko są ludzie w okolicy 30stki więc łatwo się z nimi dogadać bo żyjemy na stopie przyjacielskiej 🙂

• Mamusia
kiedyś był przepis ,że cięzarna powinna pracować przed kompem max 6 h teraz nikt tego nie przestrzega bo komputery to teraz inna technologia mniej szkodliwe... ja mam taką prace ,że typowo przed komputerem i nie mogli mi zmienić stanowiska bo nie jestem po budownictwie ,żeby projektować czy kreslić. Karola też mialam ten problem dokładnie od 12 tygodnia-21 się meczyłam bo własnie wtedy się wszystko zaczyna rozrastać. dużo chodziłam to do toalety to po korytarzu i jakoś trzeba było wytrzymać

co do umowy zlecenie to nie przysługuje urlop macierzynski ale jeśli płacisz składki chorobowe to chyba jakiś zasiłek macierzynski Ci przysługuje z tego co pamietam ze studiów 😜

Wiesz co płaca mi chyba 100 %, ale moja wypłata dotychczas była w dużej mierze uzależniona od premii która potrafiła podstawę przebić dwukrotnie a teraz siedzac w domu nie moge jej wyrobić. Ogólnie ja pracuję w call center i też już 3 lata 😞