Skocz do zawartości

Wrześnióweczki 2012 | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 26,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

2758

• Doti

2120

• Emilia1991r

2246

• karolka84

3424

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
No im szybciej tym lepiej tak naprawde, bo w razie gdyby sie okazalo, ze masz tokso mozna wlaczyc leczenie antybiotykami, a gdy sie tego nie zrobi, to istnieje ryzyko wad u plodu.
http://dzieci.civ.pl/toksoplazmoza-badania

Ja tez jeszcze nie robilam, a w sumie powinnam juz, bo nie chorowalam na tokso...

No i jesli sie nie chorowalo powinno sie powtarzac...

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Wlasnie dlatego, bo gdby jedne z wynikow wyszly pozytywne czyli ze tokso kiedys przechorowane, to przeciwciala sa w organizmie i nie ma potrzeby powtarzania....
a jesli sie nie chorowalo wogole to warto by zrobic...

Ja teraz po wizycie pewnie pojde.

Aaa no to ja teraz rozumiem 🙂 wolę dmuchać na zimne i zrobić te badania.

• Mamusia
Ale miałam nadrabiania 😉 no ale jestem już na bieżąco 😁
po przeczytanych postach pozostał smak na ryż z truskawkami 🙂 chyba jutro muszę go mieć na obiadek 🙂)))
toxo miałam ujemne, ginka nic nie mówiła o powtarzaniu, ale faktycznie za jakiś czas lepiej sprawdzić czy się przez przypadek nie przyplątało 🙂
ja podobnie jak sandroos, staram się aż tak nie szaleć z jedzeniem, ale brzuszek też mi już "wywaliło"... wieczorem to już w ogóle jest ogromny 😉 ostatnio się właśnie śmiałam z mojego męża bo chodził wieczorem taki dumny i co chwilę mówił jaki mam fajny brzuszek i już widać że w ciąży jestem, a potem następnego dnia rano był mega zawiedziony, że większa część brzuszka zniknęła... no ale co wieczór ma czym się pocieszyć 😉 ja z resztą też 🙂

ale mi się ostatnio czas dłuży... jeszcze całe 2 tyg do kolejnego usg... ;/

Miłego wieczorku Mamuśki 🙂

• Mamusia
Buffy wieczorami zawsze też mialam duży a nastpenego dnia jakbym sobie go odpinała bo nie było brzucha albo był mniejszy teraz już wstaje z brzucholem wielkim 😁

u mnie toxo na jedne przeciwciała było ujemne a na drugie był tylko wynik jakiś 😜

• Mamusia
sandroos napisał(a):
Buffy fajnie, ze z kims sie bedziemy pilnowac 😁
hehhe

Ogolnie z moich madrych ksiazek wynalazlam, ze wynik jest niewsoisty i nalezy go powtorzyc...
a dokladniej to musi lekarz zinterpretowac, bo bez wartosci nic ci nie powiem...

ona mi juz dzis przepisala antybiotyk i brac do konca..wwiec cos chyba nie tak ale za 2tyg do kontroli na dalsze badania i USg. Mam nadzieje ze sie wyjasni 🙂

• Mamusia
no antybiotyk to nie uniknione ale tak jak Sandra mówi napewno wynik trzeba będzie powtórzyć 🙂

IgG (-), IgM (+) – jest to wynik nieswoisty, kontrola za trzy tygodnie, jeżeli wynik taki sam – ciężarna seronegatywna, nie wymaga leczenia, wskazana kontrola za trzy miesiące

• Mamusia
Tyssiiaa napisał(a):
no antybiotyk to nie uniknione ale tak jak Sandra mówi napewno wynik trzeba będzie powtórzyć 🙂

IgG (-), IgM (+) – jest to wynik nieswoisty, kontrola za trzy tygodnie, jeżeli wynik taki sam – ciężarna seronegatywna, nie wymaga leczenia, wskazana kontrola za trzy miesiące

to dobrze wiedziec, wiec dzieki dziewczyny za te rady 😉 i dobrej nocy zyze ja juz zmykam

Dzień dobry Panienki 🙂
Widzę, że niektóre z Was mają jeszcze duzo siły żeby do późnych godzin nocnych siedzieć 🙂
Ja nawet porządnie filmu wieczorem obejrzeć nie mogę po padam o 21.00 🙂
A co do usg to ja mam za tydzień i to t niby full wypas które powinno być w 20 tygodniu. Musze miec je dwa razy...

• Mamusia
Hej dziewczyny ,ale miałam czytania 😲 aż mnie oczy rozbolały 🙂.
Agn36 miło zobaczyć ciężarówkę 😉 ze Szczecina .
Ja niby na toxo chorowałam już kiedyś i mam przeiwciała więc badania nie muszę powtarzać .
Ale mam dzisiaj smakora na pizzę , jak jej nie dostanę to chyba się wścieknę 😠
Siusianie nocne nie ustępuje , ruchów nadal nie czuję - czyli czekamy 😜
Pozdrawiam.

• Mamusia
Dzień dobry laseczki 🙂 mixidixi ja z siusianiem też mam problem...masakra chodzę 3 razy w nocy....a pizze to mam prawie codziennie..i jakoś mi ochota na nią nie przechodzi 🙂 nie mogę patrzeć na jajka,majonez..a jem ogólnie wszystko kwaśne ze słodkim też i mam zachcianki takie że masakra...mój to czasami się dziwi 🙂 milutkiego dzionka... Dzisiaj jadę do mamy i jutro odwiedzić babcie w szpitalu...na szczęście nic poważnego 🙂

• Mamusia
cześć dziewczynki! Ja też mam wielki problem z siusianiem szczególnie w nocy. Ale na szczęście skończyły sie inne dolegliwości min rozmowy z pawiem 😜 Zachcianki to jem wszystko co kwaśne ogórki kapusta z z owoców kiwi i grejfruty. A na twarzy mam tyle wyprysków jakbym ospę miała, a nigdy z tym problemów nie miałam. Ale co tam najważnejsze żeby było wszystko wporządku. A byłam w poniedziałek na USG i wszystko na to wskazuje że tak jest. Maluszek ma już prawie 6 cm. i wierci sie w brzusiu 😆