Skocz do zawartości

MAMUSIE LISTOPADOWE...O WSZYSTKIM... | Forum o ciąży

1989gwiazdeczka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
edithd napisał(a):
tak aallicee, byliśmy raz, jakos poltorej roczku miała wtedy i zaczęła mieć jakis nalot na zębach, nie wiedziliśmy skąd. ale pani doktor nic nie stwierdziła, a nalot zniknął. ale powiem Ci ze ona na spanie pije mleko (zasypia z niekapkiem) i nie potrafię jej oduczyc od tego. czyscu zęby raz dziennie, rano, ale tak \'po swojemu\'/ na razie zęby ma ładne mimo miłości do lizaczków

u nas WIki nie dostaje słodyczy...żadnych lizaków i cukierków....czasem tylko czekoladowe bo boje się że się zakrztusi :/ a jak nie dostaje słodyczy to przynajmniej ładnie je obiadki, śniadania i takie tam 🙂
a co do mycia zębów to Wiki trzyma zawsze swoją szczotke a ja jej myję druga taka sama tylko że w innym kolorze 🙂 ale nie umie wypluwać i zjada paste

• Mamusia
aallicee napisał(a):
edithd napisał(a):
tak aallicee, byliśmy raz, jakos poltorej roczku miała wtedy i zaczęła mieć jakis nalot na zębach, nie wiedziliśmy skąd. ale pani doktor nic nie stwierdziła, a nalot zniknął. ale powiem Ci ze ona na spanie pije mleko (zasypia z niekapkiem) i nie potrafię jej oduczyc od tego. czyscu zęby raz dziennie, rano, ale tak \'po swojemu\'/ na razie zęby ma ładne mimo miłości do lizaczków

u nas WIki nie dostaje słodyczy...żadnych lizaków i cukierków....czasem tylko czekoladowe bo boje się że się zakrztusi :/ a jak nie dostaje słodyczy to przynajmniej ładnie je obiadki, śniadania i takie tam 🙂
a co do mycia zębów to Wiki trzyma zawsze swoją szczotke a ja jej myję druga taka sama tylko że w innym kolorze 🙂 ale nie umie wypluwać i zjada paste

nie, kari se radzi z czyszczeniem. 2 x w tyg ja jej pucuję dosyć dokładnie zębulki. Kara nei lubi czekolady, gum rozpuszczalnych, jedyne slodycze jakie je to haribo i lizaczki. oczywiscie bez przesady. ale ona jest straszny neijadek, mysle ze slodycze w ogole nie maja na to wpływu, bo są dni ze nawet jej sie nie przypomni o słodyczach a i tak nie chce jeść konkretów

• Mamusia
niestety zasypianie z niekapkiem to moja wygoda i Karli jedyne przyzwyczajenie. ona nie potrafi zasnąć bez mleka wieczorem chyba ze jedziemy gdzies autem i ją droga 'uśpi'. a z mleczkiem to 3 minutki i śpi więc dla mnie ok. w ciągu dnia pije spokojnie z kubka, szklanki juz chyba od roku albo i więcej. trudno, smoczka nigdy nei miała, pampersy szybko poszły w niepamięć, potrafi sie sama ubrać, umyć i pupę wytrzec, wiec niekapek jako jedyna wina matki zostaje 🙂)))

• Mamusia
edithd napisał(a):
niestety zasypianie z niekapkiem to moja wygoda i Karli jedyne przyzwyczajenie. ona nie potrafi zasnąć bez mleka wieczorem chyba ze jedziemy gdzies autem i ją droga 'uśpi'. a z mleczkiem to 3 minutki i śpi więc dla mnie ok. w ciągu dnia pije spokojnie z kubka, szklanki juz chyba od roku albo i więcej. trudno, smoczka nigdy nei miała, pampersy szybko poszły w niepamięć, potrafi sie sama ubrać, umyć i pupę wytrzec, wiec niekapek jako jedyna wina matki zostaje 🙂)))

edit to ty super mamuśka jestes 🙂 u nas pieluchy tylko na noc bo Wiki sporo pije wieczorem i nie dałąby rade cała noc wytrzymac no ale niestety przyznaje sie do smoka do zasypiania 😁

• Mamusia
Hej Dziewczyny!!!! Reszta mamusiek albo jeszcze spi albo dopiero wsala 😁
Kurcze ledwo sie podnioslam dzisiaj, wczoraj zaliczyllam pierwsza nocke w pracy tzn praca od 17 do 1.30 Wrocilam do domu dopiero po 2 i na dsodatek zasnac nie moglam 😞. Teraz nadrabiam kawa rzeby sie obudzic.
Pogoda u mnie dzisiaj piekna wiec ide wrzucic pranie do pralki 🙂

• Mamusia
ja spałam do 11.20 🙂 zjadałm sniadanko i teraz mysle co by tu robic a nic mi sie nie chce 😁 zaraz naqpisze klka zaległych pism a potem wyczaruje zupe pomidorową albo spagetti boloneze 🙂
jak popsuła siepogoda i nie jest juz tak gorąco a i tak musze siedziec w domu to jakos bardziej chce mi sie szukowac na przyjscie na swiat malucha 🙂 na pierwwszy ogień idzie kupno nowej sypialni a potem rewolucja w szafach zeby zrobic miejsce na ciuszki malucha 🙂 sypialnie juz mam wybrane musze tylko mężulka po nią wysłać 🙂 a potem kupie przewijak i wanienke ze stojakiem : 🙂

• Mamusia
Ja niestety nie mam warunkow na zmiany tak wiec maluszek wyladuje z nami w naszej sypialni zreszta na poczatku to i tak nie ma wiekszego znavczenia. My juz tez wybralismy lozeczko i wanienke musimy to tylko zamowic i zorganizowac transport oraz przechowalnie w polsce ( czyt moja siostra 😉 ) bo rzeczy kupujemy przez internet z rodzimych sklepow. Sa tansze niz w anglii choc nie wszystko. Ciuszki, kosmetyki itp bede kupowac na miejscu bo bardziej mi sie oplaca. Pare rzeczy dla malego juz dostalam od znajomych w pracy bo taz maja male dzieci wiec jak sie dowiedzieli , ze bedzie chlopak to mnie opsypali 🙂 ale i tak sporo trzeba dokupic zreszta i tak nie moglabym sie oprzec 😁

• Mamusia
elmirka, a gdzie ty pracujesz ze w takich godzinacgh? w knajpie jakiejs???
my spimy w sypialni z kari od jej urodzenia, ma swoj kacik ale niestety łózko tam nie weszlo. jak sie przeprowadzimy do new domku (mam nadzieje pod koniec 2013r ) to kazdy bedzie miał swój pokój. teraz neiestety nie mamy warunków, wiec dziudziuś tez ląduje u nas w sypialni. ale mamy ją dużą i wszyscy sie w swoich łózkach zmieszczą 🙂 szafa dla Małego juz tez powoli sie opróżnia (tzn mąż sie musi wynieść z 1 częsci, bo ja mam z Kari szafę). a nasze łózko 200x220 pomieści w chilach kryzysu całą czwórkę (wbrew dobrze pojetemu zdrowemu rozsądkowi uwielbiamy spać z Kari i nie ma dla nas nic lepszego jak sie od nas wbija ok 6 rano i mozemy dospać w 3kę 🙂

• Mamusia
edith imponujące wymiary łóżka 😁 ja mam 160 x 200 i dla trójeczki nam wystarcza 🙂 Wiki wylądowała w swoim pokoju jakoś jak miała dwa miesiące bo mój mąż chrapał i ją budził. Ona i tak spała cała noc wiec nie trzeba było do niej chodzić aż do rana 🙂 a maluszek wyląduje u nas w sypialni gdzies tak na rok a potem też pójdzie do pokoju Wiki 🙂

• Mamusia
edithd napisał(a):
elmirka, a gdzie ty pracujesz ze w takich godzinacgh? w knajpie jakiejs???
my spimy w sypialni z kari od jej urodzenia, ma swoj kacik ale niestety łózko tam nie weszlo. jak sie przeprowadzimy do new domku (mam nadzieje pod koniec 2013r ) to kazdy bedzie miał swój pokój. teraz neiestety nie mamy warunków, wiec dziudziuś tez ląduje u nas w sypialni. ale mamy ją dużą i wszyscy sie w swoich łózkach zmieszczą 🙂 szafa dla Małego juz tez powoli sie opróżnia (tzn mąż sie musi wynieść z 1 częsci, bo ja mam z Kari szafę). a nasze łózko 200x220 pomieści w chilach kryzysu całą czwórkę (wbrew dobrze pojetemu zdrowemu rozsądkowi uwielbiamy spać z Kari i nie ma dla nas nic lepszego jak sie od nas wbija ok 6 rano i mozemy dospać w 3kę 🙂

Cale szczescie nie pracuje w knajpie 🙂. Pracuje w 5* hotelu jako pokojowka ( room attendent) a wczoraj mialam fuche w szatni bo dziewczyna ktora pracuje na nocna zmiane jest na urlopie wiec sie zgodzilam ja zastapic zawszeb to lzej niz sprzatanie pokoi co z moim rosnacym brzuszkiem jest nie lada wyczynem 🙂

• Mamusia
Dziewczyny wlasnie przeczytalam na innym forum o tym,ze dziewczyna w 25 tyg ciazy stracila swojego synka. Kurcze jakie to wszystko niesprawiedliwe wyc mi sie chce. Najgorsze jest to ze ona mieszka w irlandii wiec wiem pzrez co przechodzila podczas ciazy tzn totalna ignorancja ze strony sluzby zdrowia brak badan lekarskich usg 2 lub 3 razy w trakcie calej ciazy i to tyle.
Ja krew mialam pobierana tylko na poczatku ciazy tj okolo 10 tyg a pozniej w 12 zeby sprawdzic jaka mam grupe krwii. Mocz tez mialam badany 2 razy, a jesli chodzi o badanie ginekologiczne to mialam w 6 tyg ciazy jak bylam w polsce i poszlam prywatnie sprawdzic czy aby wszyski jest ok.
Wracajac do tej dziewczyny. Od kilku dni nie odczuwala ruchow dziecka okazalo sie ze serduszko maluszka przestalo bic niestety nie wiadomo jescze co bylo przyczyna bo w tej chwili jest w szpitalu na wywolaniu porody.
Najgorsze jest to ze to nie pierwszy tego typu przypadek ktory znam i zaczynam sie bac o mojego Kubusia 😞

• Mamusia
kurcze, straszne to jest...u nas na forum z czerwca 2009 była dziewczyna która urodziła w 6 miesiącu (w marcu), Mały przeżyl, ale pierwsze pol roku było dla nich okropne, teraz jest all OK. mały Jasiek rozwija sie normalnie i jest zupełnie prawidłowo rozwijającym sie 3-latkiem, ale to co przeżyli....

• Mamusia
Elmirka napisał(a):
Dziewczyny wlasnie przeczytalam na innym forum o tym,ze dziewczyna w 25 tyg ciazy stracila swojego synka. Kurcze jakie to wszystko niesprawiedliwe wyc mi sie chce. Najgorsze jest to ze ona mieszka w irlandii wiec wiem pzrez co przechodzila podczas ciazy tzn totalna ignorancja ze strony sluzby zdrowia brak badan lekarskich usg 2 lub 3 razy w trakcie calej ciazy i to tyle.
Ja krew mialam pobierana tylko na poczatku ciazy tj okolo 10 tyg a pozniej w 12 zeby sprawdzic jaka mam grupe krwii. Mocz tez mialam badany 2 razy, a jesli chodzi o badanie ginekologiczne to mialam w 6 tyg ciazy jak bylam w polsce i poszlam prywatnie sprawdzic czy aby wszyski jest ok.
Wracajac do tej dziewczyny. Od kilku dni nie odczuwala ruchow dziecka okazalo sie ze serduszko maluszka przestalo bic niestety nie wiadomo jescze co bylo przyczyna bo w tej chwili jest w szpitalu na wywolaniu porody.
Najgorsze jest to ze to nie pierwszy tego typu przypadek ktory znam i zaczynam sie bac o mojego Kubusia 😞

elmirka, a co do badan nie mozesz sobie zrobić tam nic odpłatnie???ja wszystkie badania robię odpłatnie, a mocz badam na własną rękę co 2 tyg (mimo ze gin zleca 1x w miesiącu) z powodu tych moich keukocytów, sama sobie tego pilnuję, zeby nie przeoczyć niczego ważnego, myślę ze do tej pory zrobiłam 2 x więcej badań krwi i moczu niz miałą zlecone, potem albo mama mi to analizuje albo przesyłam to netem do znajomej lekarki ogólnej zeby moj gin nie pomyslał sobie ze mu nei ufam. jakos sie czuję spokojniej... w ciązyz Kari nie miałam takiej schizy bo miałam wyniki idealne, teraz mi jakos lecą, więc pilnuję

• Mamusia
Problem w tym ze juz od dluzszego czasu prubuje sie umowic na prywatna wizyte i jest ciezko bo albo nie ma terminow albo ja nie moge ze wzgledu na prace. Ale po tej historii chyba bede musiala tupnac noga umowic sie na wizyte i zarzadac w pracy dia wolnego na badania zwlaszcza ze jeden przypadek utraty dziecka w hotelu juz mielismy. Dziewczyna byla w 8 miesiacu i stracila swoja cureczke tez serduszko nagle przestalo bic. Okazalo sie ze miala jakies wady genetyczne ktore nie zostaly wczesniej wykryte lub byly przeoczone do tego jeszcze doszla praca stres itd aj szkoda slow 😠

• Mamusia
Czesc Mamusieee 🙂 . kupe czasu mnie tu nie było. : )) troche biegani miałam po urzedach i wakacje 🙂

Jak tam ? brzuszki rosną ? u mnie tak wybił brzuszek, że nawet nie zauwazylam kiedy. 🙂
a żeby było śmieszniej przsunął mi sie termin na 29 październik ... uuuuuuuuu . coraz wczesniej.

• Mamusia
edithd napisał(a):
kurcze, straszne to jest...u nas na forum z czerwca 2009 była dziewczyna która urodziła w 6 miesiącu (w marcu), Mały przeżyl, ale pierwsze pol roku było dla nich okropne, teraz jest all OK. mały Jasiek rozwija sie normalnie i jest zupełnie prawidłowo rozwijającym sie 3-latkiem, ale to co przeżyli....

Kurcze byśmy my nie musiały tego przechodzic, bo pewnie dziewczyna najadła sie nerwow jakich mało...