Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
basia89 napisał(a):

Z moich planów ciążowych wynika że:
-wizyte mam 4 lipca, czyli wyniki na grupe krwi, hiv, i mocz zrobie sobie juz po niedzieli chyba,
- biore dalej Luteine dopochwowo 1 rano 2 na noc
- i po zapytaniu ginekologa o kwas foliowy powiedział że moge przejsc na witaminki polecił mi FEMIBION z tym ze mowil ze FEMIBION 2 jest droga polecił FEMIBION ale CLASSIC

i tyl na razie czekac do 4 lipca 🙂

basia ja bralam femibion na pocatku femibion natal 1 na drugi trymestr femibon natal 2
za femibion 1 placilam niecale 40 zl za natal 2 niecale 70 ale pozniej znalazlam apteke gdzie moznabylo kupic za 55 zl 🙂 latwe do polkniecia sa pozniej przerzucilam sie sama na falvit mama a teraz kazal mi brac prenantal dha i w falvicie jak i w prenantalu tabletki sa poprostu bycze jak lykam to az sie boje a femibion male calkiem 😁

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
hej laski;D spedzilam weekend poza domem i brak dostepu do neta;p
ifyouliftmeup nom ja czuje juz ruchy tzn bombelki;D nie codziennie to normalne ale jak sie wczuje dloncmi i trzymam to czuje blum blum;D hehehe
Anitek milego wypoczynku zajrzyj do nas kiedy i uwazaj tam na siebie 😉 :*
Dziewczyny zadam wam pytanie. Którego schematu sie trzymac 🙂
Różne schematy rozliczania tygodni ciąży.

1. Wg książki "W oczekiwaniu na dziecko"

1 miesiąc - 1-4 tydzień,
2 miesiąc - 5-8 tydzień,
3 miesiąc - 9-13 tydzień,
4 miesiąc - 14-17 tydzień,
5 miesiąc - 18-22 tydzień,
6 miesiąc - 23-27 tydzień,
7 miesiąc - 28-31 tydzień,
8 miesiąc - 32-35 tydzień,
9 miesiąc - 36-40 tydzień.

2. Sposób ściągnięty z innego forum

1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiac - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.

3. Wg gazety Claudia dodatek "Ciąża":

1 m-c : 1 - 4 tydzień
2 m-c : 5 - 8 tydzień
3 m-c : 9 - 12 tydzień
4 m-c : 13 - 16 tydzień
5 m-c : 17 - 20 tydzień
6 m-c : 21 - 24 tydzień
7 m-c : 25 - 28 tydzień
8 m-c : 29 - 32 tydzień
9 m-c : 33 - 38 tydzień

4. Wg encyklopedii Larousse:

1mc - 1-4tyg
2mc - 5-8tyg
3mc - 9-13tydz
4mc - 14-18tydz
5mc - 19-23tydz
6mc - 24-27tydz
7mc - 28-31tydz
8mc - 32-35tydz
9mc - 36-39tydz

No i według którego schematu tu liczyć?

Ja liczę schematem nr 2 i on mi się wydaje najbardziej wiarygodny , szczególnie ze kalendarzowo miesiąc to właśnie 4 i pół tygodnia. No i ciąża trwa 280 dni = 40 tygodni. Więc ja stawiam na 2 😁 i tym obliczam 😉
W srode mam wizyte u lekarza 😁 pokaze wam mojego szkraba;D zajrze jutro rano dzis padam z nog 😜 moj R mnie wykonczyl ostro...;D na spacerze oczywiscie hehehehee;D buziaki dobraaanocc :*

• Mamusia
Dzień dobry kobitki 🙂

paula ja nie licze według żadnego tylko poprostu na tygodnie heh i jakoś pozniej sama dochodze do miesiecy 😉

Kurde obudziłam się wszystko elegancko a teraz żołądek i głowa mnie zaczęła boleć :/ Trzeba zjeść jakieś śniadanko i tabletki wziąść 🙂

Miłego dzionka zycze :*

• Mamusia
witajcie;D
basia89 ja tez jak wstaje z lozka odrazu do kuchni 😉 hahaha 😉 i tabletki 😉
dzisiaj dobrze sie spalo, chociaz w nocy sie obudzilam wyorazcie sobie i nie moglam oddychac! spalam na prawym boku i serce mialam tak scisniete az caly bok lewy mnie bolal;( i oddechu nie moglam zlapac;( ale wrocilam do prawidlowej pozycji i zasnelam na szczescie 😉
Ja licze wg sposobu drugiego ;p
jak spedzacie poniedzialek? ja narazie nygus;D
milego dnia kobitki ;**

• Mamusia
Hmm no ja to wstałam po malutku kawusia sniadanko tv do tego póżniej poskładałam pranie, wstawiłam kolejne zaraz trzeba bedzie powiescic, ogarnełam w pokoju i teraz tez lenistwo heh...
Mierzyłam sobie ciśnienie troszke za niskie mam dlatego pewnie mnie muli jakos tak i czuje jak by mi sie oczka zamykały :/ moze sie poloze i poczytam jakas gazetke dla przyszłych mamusi 😁

• Mamusia
Ja się obronię i tez na wakację się wybieram 🙂 i tez liczę wg tego drugiego i cały czas nie moge uwierzyć że czas tak szybko leci..
ech te przypadłości kobiet w ciązy, ja jak leżę na brzuchu to coraz gorzej mi oddychać!
A co myślićie o pobraniu krwi pępowinowej? cały czas sie nad tym zastanawiam, ale to tyle kasy kosztuje;/

• Mamusia
skwara ja jak leże na brzuchu to cycki mi juz przeszkadzaja hehe urosły nie powiem i brzuszek tez juz haczy o łóżko hehe 🙂 szczerze mówiąc pierwszy raz słysze o pobraniu krwi pępowinowej 🙂 zaraz o tym poczytam pewnie do jakis badan czy wszystko ok tak ?

motylek1990 Witamy Cię bardzo serdecznie heh kolejna grudnióweczka z nami pięknie pięknie 🙂
uzupełnij profil żebyśmy wiedziały o tobie troszeczke więcej , który to tydzień itd itd 🙂
Pozdrawiam i zapraszamy, odwiedzaj nas jak najczesciej a jescze lepiej zawitaj na stałe 🙂 no i zapraszamy do watku o brzucholkach i zdjeciach z usg 😉

muaaa 😉 😘

• Mamusia
Ania92 wiem cos o tym też ostatnio miewam niskie ciśnienia i jestem wtedy nie do życia ale jakoś musze dawaĆ rade hehe 😁 uciakm do sklepu bo czegoś mi sie zachciało ale sama nie wiem czego, wpadne do sklepu na bank mi cos w oko wpadnie 🙂

• Mamusia
hej brzusie :*
motylek1990 witaj u nas 😉 tak jak napisala basia zostan z nami na stale 😉 ja tez mam termin porodu przewidywany na 4 grudnia 😉 to jestes pewnie w podobnym tygodniu co ja 😜 i bliska kazdej z nas 😉 hehe;D widac juz Ci brzusio 😜 bo jak zdarzylas moze zauważyc w watku naszym o brzuszkach(zdjecia) to juz kazdej z nas widac pileczke 😉 wstawiaj zdjecie, pisz z nami 😉 milo, ze jest nas corazz wiecej 😉 ahh te grunioweczki ;D
skwara ja tez nie leze na brzuchu;( w sumie sie boje,ze przyciskam macice za bardzo i dziecko, takze b.rzadko leze na nim. W nocy to spac nie moglam i zasnelam jak zasnelam izaczelo mnie serce łapać;/juz nie zasne tak, rece mi podretwialy i dzisiaj jestem jakas oslabiona i w ogole nie do zycia..;/ humor tez nie dopisuje, totalna lipa!!
basia89 widze ze Cię wzielo na zachcianki 😁 hehehe;D za mna tez cos chodzi, sama nie wiem co? wlasnie jem arbuza ale to nie to!!:p hahaha;D
20 czerwca teraz w srode mam wizyte nawet nie wyobrazacie sobie jak sie ciesze, ze zobacze szkraba wiercipietke 😜 heheh odrazu zdjecie wrzuce 😉 i chcialabym plec juz znac 😉 moze sie uda 😜 i nie scisnie nog hehehe;D

spadam się polozyc 😉 i poczytac czasopisma o mamusiach i dziech 😉
milej nocki brzuchatki ;* zajrze jutro rano;D

• Mamusia
Hej Brzuszki! Znowu mnie tutaj chwile nie było, ale to przez to,ze przez 3 dni bolala mnie glowa, taki pulsujacy ból jakby mi ktos igły wbijal, az nie moglam spac, doslownie plakalam z bólu, masakra, ale w pierwszej ciąży na tym samym etapie mialam tak samo...Na szczęście od wczoraj jest juz ok. dzisiaj byłam z synkiem nad jeziorkiem, bo było cieplutko i szybko nam dzionek minął. Teraz już się położę spać bo zmęczona jestem.
Dobrej nocki!

• Mamusia
ja, witamy 🙂
ja też spię na brzuchu i na mnie gadają że dziecko gniotę 😁 a w tamtym poście chodziło mi o leżeniuna plecach haha, źle napisałam 🙂 Paula fajnie Ci z tą wizytą, tez bym chciała już zobaczyć, ale do 4 lipca trzeba czekać....a bąbelki tylko raz czułam i na razie więcej nic 😞
i nawet zachcianek żadnych nie mam tylko nie moge patrzeć na żadne jedzenie i do tej pory nawet grama mi nie przybyło eech.
Justyna a tobie to zazdroszczę ze masz synka i możesz nim się zająć i czas szybciej leci bo ja to tak siedze w domu i nie mam co ze sobą zrobić!!

• Mamusia
Cześć dziewczyny 🙂

No troszkę się rozpisałyście, musiałam nadrabiać i widzę nowa mamusia grudniowa 😁
Ania92 spokojnie, ja też nie mam za dużego brzuszka 🙂 jeszcze się będziemy chwalić brzucholkiem pewnie po 20 tygodniu hehe 😁
co do leżenia na brzuchu to ja już od 6 tygodnia tak nie śpię (chociaż uwielbiałam) to jednak najzdrowiej dla mamy i dziecka jest na lewym boku więc tak się już przyzwyczaiłam i teraz uwielbiam, inaczej nie usne 😁
Paula fajnie, że czujesz, ja miałam tylko może 4-5 razy a teraz już się żadne bąbelki nie odzywają hmm 😞 no nic poczekam sobie 😁 a to jeszcze pierwsze dziecko więc jeszcze później poczuje no i oczywiście przez łożysko, które mam na przedniej ścianie też opóźni kopniaczki 😞 a jeśli chodzi o liczenie miesięcy to ja się posługuję raczej tygodniami. A jak już ktoś tak bardzo chce to dzielę liczbe tygodni przez 4 i wychodzą księżycowe miesiące 🙂 więc tak jakby w ciąży jesteśmy 10 mc księżycowych 🙂 🙂 🙂
kurcze już jutro 20 czerwca.. i moja amniopunkcja 🥴 zleciało.. na razie się nie boję, ale pewnie jak wejdę do kliniki to nogi z waty 😞 Paula bo Ty wizytę masz jutro to oby dzidzia się pokazała 🙂 ja też będę miała usg przed i w sumie w trakcie amnio, może też się dowiem płci no i zapytam ile już ma 'wzrostu' kruszynka 🙂 a dziś lecę z moim zamówić bukiet ślubny, fryzjera, paznokcie no i menu 😁 także mamy troszkę latania 🙂 miłego dnia dziewczyny, jutro się odezwę po amnio 🙂 mam nadzieję, że wszystko się skończy okej 🙂 buziaki 😘

• Mamusia
Powodzenia, na pewno wszystko będzie w porządku! Ile to latania przed tym slubem i załatwiania i w ogóle! Jak by mi przyszło być wtedy w ciązy to chyba bym urodziła od razu 😁 Udanej zabawy i wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia! 🙂 🙂 🙂

mi dzis wypada 16 tydzien dokladnie :P dzieki za mile powitanie no uzupelnie musze sie troche nauczyc do tego forum i tych ustawien tu 😉 niemam doswiadczen z forami zbytnio 😉
😜 😜 widze calkiem ladne grono godnioweczek tu jest :P:P na niektorych forach na necie to tak cicho bylo widac... 😜

pisalyscie o spaniu na brzuszku ja to nigdy nie lubiam spac na brzuchu wiec teraz tez tak nie spie moja ulubiona pozycja to na boku i tak sobie spie 😉

a co do terminow to wiecie niby 4.12.2012 mam ale kto wie czy nawet listopad koniec nie urodze w moim paszporcie matki jest wpisana data powyzsza , kalkulatorki internetowe tez tak wyskakuja ;D 😜
mam nadzieje ze bede tu czesto zagladac pisac 😉 z wami 🙂 tak jak mowilam mieszkam za granica mam mezusia 😉 o dziecko staralismy sie pol roku i udalo sie jak juz sobie myslelismy ze chyba nic nie bedzie z tego . i wyluzowalismy sie 😉 badania preanatalne juz mialam wszystko dobrze , ciaza rozwija sie prawidlowo . mieszkam w Niemczech . kolejna wizyta do gina mam 12 lipca 😜

• Mamusia
motylek fajnie że wszystko dobrze, bo to najważniejsze! my tez się z mężem z 9 miesięcy staraliśmy i też już myśleliśmy że nic z tego nie będzie....a tu pewnej pieknej nocki wyszedł Franek 🙂 🙂 🙂 a z tych dat to nigdy nic nie wiadomo, ale skoro jest na grudzień to grudnióweczka 😁
Ania, w takim razie Tobie tez wszystkiego najlepszego na nowej drodze! 🙂
widziałam u lipcówek taka fajną tabelkę z przewidywanymi datami porodu i płcią i potem już rzeczywistą datą porodu i wymiarami dzidziusia i imionami. Co na to powiecie? 😁 jak się zgodzicie to przechętnie taka zdziełam 😁

• Mamusia
Dzień dobry!

Witam nowe forumowiczki! 🙂 🙂 🙂

Anitek - odzywaj się koniecznie z wyjazdu.
Ifyouliftmeup - bardzo, bardzo, bardzo trzymam za Ciebie kciuki i wierzę, że będzie OK.

Dziś trafiłam do Poradni Hipertensjologii. Według Pani doktor prawdopodobnie miałam już nadciśnienie przed ciążą. Na razie nie biorę żadnych tabletek, ale mam zaplanowany całodobowy pomiar ciśnienia i po odczytaniu wyników będzie wiadomo co i jak. Mam też zrobić badania laboratoryjne. Dostałam zalecenie odpoczynku i przejścia jednak na zwolnienie, co oczywiście zrobię od wtorku (wizyta u gina). Póki co nie jest źle, ale ciśnienie może się podnieść po 20 tygodniu, więc muszę się pilnować...

Zaglądam do Was mniej, bo na kompie pracuję, a powoli muszę kończyć z pracą. Czytam jednak wszystkie posty i trzymam za nas wszystkie kciuki.

Pozdrawiam!

• Mamusia
to Wikarynka musisz na siebie podwójnie uważać! 🙂 a to piszesz jakąś pracę dyplomową czy po prostu pracujesz przy komputerze?;>
ja oczywiście uwielbiam robić takie rzeczy i zrobię 🙂 zrobię prototyp wstawię i wtedy będziecie podawać mi dane 🙂