Skocz do zawartości

Grudnioweczki 2012 :) | Forum o ciąży

anitek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Leze i lepiej nie jest tempke mam 37.2 ale.to norma w ciazy. Wymiotowac mi sie tez chce moze sie sernikiem przytrulam??? Bo to kupny byl... wogole mam dreszcze z zimna a po paru minutach spocona z ciepla jestem i tak na zmiane 😞 Maly znow sie obrocil bo tetno jego lapie w pepku swoim. Ale o wiele mniej sie rusza przez ostatnie 2dni... sama si zaczynam martwic ale tutaj naprawde nic nie zrobia jak.pojade do szpitala. I jeszcze beda nosem krecic ze dopiero co bylam u nich...nie odp na.posty bo z tel pisze.

• Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Anitek, moze jak dziewczyny radzily, podjedz do tego szpitala lepiej,i powiedz ze mialas te plamienia tez to Cie zbadaja. Masz z kim Olafa zostawic? Lepiej dmuchac na zimne....te wszystkie objawy bez powodu sie nie dzieja, a jak naprawde dzieje sie cos niedobrego to pozniej bedziesz sobie w brode plula za przeproszeniem ze wczesniej nie pojechalas :/
A co do mojego...to rozmowa nic nie wniosla, wrecz przeciwnie, jeszcze smieje mi sie w twarz a to mnie najbardziej denerwuje, bo ostatnia ladna niedziela, bo inni moga jezdzic i nikt im nie robi takich problemow i ze specjalnie dopiero powiedzial mi o tym dzisiaj bo wiedzial jak zareaguje...grrrr. Ide dzisiaj spac do innego pokoju, a jutro rano niestety....kanapek rano w lodowce nie bedzie, jak wroci z pracy to zony tez nie, a tym bardziej obiadu, w dupe niech mnie pocaluje.
Skawara : tez chcialam dzisiaj cos upiec ale humor niet :/ wiec jutro upieke ciasteczka z ciasta francuskiego z jablkami i pojade do mamy 🙂
Paula milczy.....dalej R u niej jest albo zasnela...oby te skurcze tez sie uspokoily
Dorotex : a jak u Ciebie??
Wogole nic nie przytylam przez ostatni tydz...waga dokladnie taka sama...
We wtorek mielismy isc do tej szkoly rodzenia na pierwsze zajecia...i cos czuje ze pojde sama....bo jak znowu mam sluchac ze nikt z jego kumpli na takie cos nie chodzil, i ze moze pojdzie na jedne ale jak bedzie nudno to na nastepne juz nie iedzie ( a wiadomo ze kazde zajecia sa o czym innym), i czy ja sie lalkami nie bawilam ze ta szkola jest mi potrzebna 😞 No tak...bo przeciez lalka nam sie urodzi....

• Mamusia
Skwara i Wikarynka dziękuje za komplement co do włosów 🙂
Skwara no właśnie nie ma możliwości wejścia wcześniej, bo jakiś gościu tam teraz pomieszkuje i ma umowę do końca listopada 😞 ale zapowiedział, że wyniesie się tydzień wcześniej, no chociaż tyle 😁 mam nadzieję, że ze wszystkim zdążę. Muszę małą błagać żeby wytrzymała do grudnia w brzuszku 🙃
Anitek ja jestem za żeby trochę pościemniać nawet w tym szpitalu jak pisały dziewczyny wcześniej. Jeszcze jak doszły wymioty to już w ogóle nie ma żartów 😞 muszą Cię zbadać!
Biologia fakt, swojego musisz do pionu postawić. Najlepiej robić jak on Tobie, wtedy powinien zrozumieć, co robi nie tak.

Paula pisała, że skurcze się znowu pojawiły i są mocne 😞 dostała kroplówkę. Oby się w nocy nic nie wydarzyło, maluchy mają czas jeszcze... Co im tak śpieszno na świat po kolei?

• Mamusia
Wzielam kilka tab magnezu ciepla herbata i teraz mi lepiej. Zaraz ide sie kapac i do lozka. Ale bol brzucha zelzal to najwazniejsze. Z tym ze te uderzenia ciepla i zimna zostaly ale moze to jakos od zoladka??? Ja tam podejrzewam ten sernik kupny bo M.tez cos zaczal stekac ze sie srednio czuje na brzuchu. Nadrobie Was jutro bo dzis nie wchodze juz na kompa a pisanie z tel.jest drazniace heh 😜 Dobrej spokojnej nocki i do spisanka rano 😁

• Mamusia
Dobry Wieczór ...

No to jestem w kropce... :/ cały dzień chodze jak struta :/ brzuch boli mnie ale cały :/ do tego twardy jak kamień :/ siostra mowila zebym pojechala na pogotowie mowie ze jak jutro bede sie tak samo czula to pojade teraz i tak nie ma sensu po nocy jezdzic... do tego co jakis czas mam ten skurcz czy takie ukłucie nie wiem jak to nazwac w prawym dolnym rogu mnie tak sciska na chwile i puszcza... ale wiecie co wczoraj jak wrocilismy z gosciny to o 1 w nocy zjadłam 2 gołąbki... moze od tego mnie wzdeło ? i glupia na kolacje dzis tez zjadłam 2 zamiast sobie odpuscic :/ ale dopiero po kolacji wpadłam na to ze to moze byc od tego... :/ no brzuch jak by mial peknac zaraz taki napiety i boli :/ da sie wytrzymac ale jak jutro nie przejdzie to pojade na pogotowie, wzielabym nospe ale nie mam kurde nic nie mam tylko apap przeciwbólowy :/
aaa no ale mała rusza sie tak samo intensywnie jak wczesinej non stop prawie z tym ze przez ten napiety brzuch nie czuje tak tego na zewnatrz ale w środku czuje jak sie wierci...

poszperam chwile w netku i uciekam spac moze przejdzie :/

• Mamusia
anitek a takz ciekawosci ile ty dziennie pijesz wody? to samo pytanie do wszystkich brzuchatych.. mam nadzieje ze wiecie o tym jak bardzo potrzebna nam jest woda .. wiem ze uciazliwe jest sikanie w nocy.. ale musimy o tym pamietac teraz wiecej tracimy plynów i wasze bobaski tez jej bardzo potrzebują! Niektóre dziwne bóle w zoladku czy zle samopoczucie, zmęczenie (biorace sie znikąd) to tez objawy niskiej ilosci wody w organizmie...brzmi jak rada lekarska ale zajmuje sie codziennie zdrowym odżywianiem i mam fiola czasem doradzić.
Mam nadzieje ze to faktycznie sernik ci zaszkodzil .. i w krótce ci przejdzie.
U nas teraz szaleje grypa żolądkowa..koszmar co chwile ktos chory..

Ależ to maleństwo od Pauli nam sie spieszy na swiat .. strach pomysleć .. stanowczo za szybko!
ehh

• Mamusia
to ja dzis pierwsza....jakos juz spac nie moglam od momentu jak moj wstal do pracy, mimo ze spalam w innym pokoju...paskudna mgla..
U mnie 32 tydz sie zaczyna. Ide upiec ciastka, zawioze mamie po drodze bo i tak chce pozalatwiac pare spraw na miescie. Chcialabym do konca tego miesiac zakoczyc cale o pranie, prasownie czy szycie ciuszkow i spakowac torbe do szpitala. Pozniej tylko uporzadkuje sie rowerownie zebym miala gdzie trzymac wozek, bo na razie to same pajeczyny i tony kurzu tam :/ Przeniesie sie jedna szafke na ciuszki i rzeczy dla malego do naszej sypialni, zmieni miejsce lozeczka ( bo na razie stoi pod sciana gdzie jest przyklejona tapeta ozdobna w takie pionowe drobne paski, nie chce zeby maly zeza od tego dostal...bo mnie patrzac na to przez chwile kreci sie w glowie) i to by bylo na tyle z przygotowan.
PAULA, DOROTEX, ANITEK, BASIA - PISZCIE CO TAM U WAS!!!!

• Mamusia
Dzień dobry!

e-miilka - wypijam zwykle butelkę wody niegazowanej i jakiś sok z wodą rozcieńczony albo słabą herbatę zieloną. U mnie prawie zawsze tak wychodzi. 🙂 Grypę żołądkową przeszłam jakoś przed miesiącem. To była masakra i bardzo bałam się o małą, bo miałam gorączkę i leciało mi na dwa końce... Dobrze, że idziesz na zwolnienie, to może Cię nie dopadnie. 🙂
Basia - widzę, że ten sam problem. Mam nadzieję, ze dziś się czujesz OK i że to była tylko niestrawność. Daj znać, proszę.
Anitek - dobrze, że ból brzucha zelżał po magnezie. Jak się dziś czujesz? Również mam nadzieję, że to było jakieś jedzenie... z kupnymi rzeczami się nie zawsze trafi, nawet jeśli mają wpisane i ważne terminy ważności albo wyglądają i pachną na dobre i są ze sprawdzonego miejsca. No ale czasem trzeba ponieść to ryzyko.
Ifyou, Paula - najważniejsze, że macie oczekujące mieszkanka i możecie w nich zamieszkać. Urządzicie sobie pięknie i będziecie na swoim, super! 🙂
Paula - napisz, proszę, czego dowiedziałaś się dziś po wizycie i czy wszystko OK. Od poniedziałku powinni wziąć Cię w obroty. Super, ze masz rodzinkę i znajomych do pomocy przy przeprowadzce. Zdecydowanie się przyda każda pomoc. 🙂
dorotex - nie wiemy nic co z Tobą. Pewnie nie masz dostępu do netu. Trzymam kciuki, za zamknięcie szyjki, brak skurczy i za to by było OK.
Skwara - fajnie, ze zajrzałaś przez weekend mimo gości (u mnie to samo). A co do tematów, to oczywiście skonczyło się kłótnią. Przy czym ja nie jestem za bardzo kłótliwa i raczej się wycofuję w pewnym momencie, bo mnie kłótnie męczą. Ale moja mama jest nie do zatrzymania, heh... 😁 Na szczęście jak we włoskiej rodzinie, kłótnia, a za chwilę miłość. 🙂
A zakalec na palec co jakiś czas być musi!
biologiaa - dobry plan. Zrób jedzenie dla siebie, zapakuj się i w drogę. Niech sobie mądrala zrobi obiad, sprzątnie i swoje teksty powie do telewizora. I zostaw mu lalkę na stole z karteczką, żeby poćwiczył, bo za niedługo będzie to miał na żywo. :P
Pogoda już się troszkę zepsuła, ale co robić... Zacznę dziś chyba pakowanie torby, żeby sprawdzić czego mi brakuje i trochę popracuję. Liczę dni do wizyty (juz w piątek). Jeśli mała urośnie do 1600 gram, to już będę mega szczęśliwa, choć wg tej rozpiski, którą kiedyś znalazłam, to w 32 tygodniu powinno być 1800. Zobaczymy. 🙂

• Mamusia
Dzień dobry Brzuszki! Jak sie dzisiaj czujecie? U mnie ok, mi tez praktycznie codziennie brzuch twardnieje, ale na szczescie nie boli, ale mysle ze to z wysilku, wiadomo przy dziecku jest troche roboty przez caly dzien, a Dominis jest jeszcze za Malutki i nie rozumie ze nie moge Go wziąć na ręce itp...Mnie najbardziej denerwuje ze nie moge od nikogo oczekiwac pomocy(jedynie od mojego mezusia, ktory po pracy i w weekendy mnie odciąża) a tak to od nikogo. Tesciowa na stale w Berlinie, tescia nic nie interesuje, moi rodzice tylko czekaja az to ja przyjade z Dominisiem, oni przyjezdzają raz w tygodniu na godzinke na kawke i tyle, a przeciez maja samochod, w 20 minut mogliby byc u mnie i zabrac malego chociaz na spacer, czy do siebie, ale oczywiscie nie, bo po co? W piątek mama sie mnie pytala jak sie czuje, mowilam ze zle, ze wszystko mnie boli (krocze, kregoslup itd), a ona na to: "poradzisz sobie, jeszcze tylko dwa miesiące i urodzisz, musisz tylko sie teraz oszczędzac i wiecej odpoczywac" HA, HA, HA, tylko jak tu odpoczac bedac samej caly dzien z dzieckiem, po prostu smiechu warte..............Szkoda gadac, no to sie Wam wyzaliłam dziewczyny....
Nie wiem co dzisiaj na obiad mam zrobic, zawsze mam z tym problem.

• Mamusia
Dzien Dobry
W nocy toaleta kilka razy ale tylko na sisi a nie biegunka wiec jest dobrze 😉
czuje sie dobrze na szczescie 🙂 a wczoraj jak polozylam sie do lozka to doslownie cala mokra... nie wiem od czego to???!!! tak sobie dzisiaj pomyslalam czy to mozliwe aby to bylo od tarczycy???
Dziewczyny z tym sciemnianiem to zapewne nic nie da, a wiecie czemu? bo z Olafem pojechalam raz do szpitala jak mialam swieza krew na papierze... Zbadali mnie powiedzieli ze nie widza nic niepokojacego i wyslali do domu... Tutaj naprawde jest inna opieka a raczej jej brak...I to juz nie chodzi tylko o ciezarne tylko ogolnie opieka medyczna jest tragiczna...
Biologia brawo za pomysl!!! tak zrob niech widzi jak to jest madrala jedna! dlaczego faceci sa czasami tacy ograniczeni???
z porzadkami uwazaj na siebie i sie nie przesilaj! no i miejsce na lozeczko zmien heh 😉
Ifyouliftmeup a Ty jak sie czujesz? kiedy kolejna wizyta? bo pisalas ze za 3tyg a to nie masz nic pomiedzy???
Wikarynka mowisz ze telenowela w domu z goscmi 😉 przynajmniej bylo wesolo 😉
Tutaj tez dzisiaj nieciekawa pogoda jak na razie, zobaczymy jak bedzie pozniej. Choc jestem uziemiona bo M. auto dzis musial zabrac bo jego van w serwisie no i dupa blada heh...Wyjdziemy przed dom 😜
Emilka Ewa kopacz dobre :d a dla chlopca co macie??? 😜 jestem ciekawa co Ty tam nosisz heh 😁 nasza niespodzianka forumowa 😜
Co do picia to ja wypijam sporo no i sporo do wc biegam 😉 ale zawsze pilam duzo tym bardziej ze mam kamyki na nerkach co jakis czas wiec nie picie pogarsza ten stan. Podchodze pod ok 2,5-3l na dzien 🙂
Basia jak sie dzisiaj czujesz??? co do wzdecia to wlasnie brzuchol jest wtedy twardy non stop, bo przy skurczach to puszcza i po jakims czasie znow lapie. Kapusta to moze byc to! bo to jednak wzdymajace. Lepiej troche? co do tabletek to mozesz brac wszystko co ma czysty 500mg paracetamol w sobie wiec nie musi miec nazwy paracetamol 😉 apap(zwykly)to tez czysty paracetamol 🙂

Paula wczoraj napisala ze po kroplowce sie trzesie i ze martwi sie o Malego 😞
Jestem ciekawa co jej dzisiaj powiedza???
Fakt cos nam sie Dawidek spieszy... no ale Paula juz jest w 34tyg wiec na tym etapie na szczescie ryzyko ze cos sie stanie dziecku jest niewielki. Moze powinni jej dac zastrzyki na rozwiniecie pluc??? Hmmm zobaczymy co dzisiaj napisze.
No i tez jestem ciekawa co u Dorotex???!!!

• Mamusia
Justyna witam w klubie "samotnych" z dzieckiem...
Tez mam tylko Meza i to nie zawsze, ale co zrobic???
Co do brania na rece to powinnas stanowczo powiedziec NIE i wytlumaczyc...Wierz mi dziecko zrozumie 🙂 Z tego co pamietam Dominis jest jak moj Olaf.
Ja od poczatku ciazy tlumaczylam ze nie bede mogla go brac na rece bo mam dzidzi w brzusiu itd itp. a jak mnie teraz boli cos to mowie ze sie zle czuje i sie poloze, a Olaf przybiega daje buziaka i sie ladnie bawi obok mnie w pokoju. Dzieci takie naprawde wiele potrafia zrozumiec 🙂

• Mamusia
coraz bliżej porodu to ciągle coś nowego u nas się dzieje. Basia, Anitek mam nadzieję, że wszystko będzie w porządku! Ale chyba lepiej dmuchać na zimne i wybrać się jednak do szpitala...
Biologia, Ty też na siebie uważaj, bo się stresujesz orzez tego swojego to jeszcze tez do szpitala trafisz!
Emilka, ja to tez sporo piję, bo mam takie parcie że nawet w nocy wstaję i dwie szklanki wypijam! Co wysikam to zaraz wchłonę:d A mój mężu to potrafi 5L dziennie wypić hahah 😁
Wikarynka, jak twoja mała będzie miałą 1600 to myślę że to już sukces będzie! Ale jak będzie 1550 to też sie nie martw 🙂 jaka matka taka córka!
Paula, daj znac co tam sie z toba dzieje!! Nie możesz urodzić w październiku, toć to za wcześnie ile!
Justynakreft, współczuję że nie masz żadnej pomocy....a może po prostu zadzwoń i powiedz żeby przyjechali po małego. Sama im po prostu zaproponuj żeby ci pomogli, bo może oni sobie sprawy nie zdają, że to aż TAK ciężko!

• Mamusia
Uwazaj na siebie!!! no to jest mlodszy bo Olaf jest z lutego. Ale probuj tlumaczyc naprawde pomaga 🙂 ja w ciaze zaszlam w koncu marca i od tego czasu Olafa nie dzwigam i naprawde nie mial zadnego problemu. Wiadomo wyciagal do mnie rece ale wtedy ja sie schylalam do niego i tulilam. I tak jakos sie nauczyl 🙂 moze i dobrze bo 16kg klocek kregoslup by mi chyba strzelil heh 😉

• Mamusia
A moze moja mama mysli ze skoro wychowala swoje dzieci to wnukami nie musi sie zajmowac...
Ja juz sobie obiecalam, ze jak bede miala wnuki, to bede moim dzieciom pomagac (o ile beda chcieli) i w miare mozliwosci chocoaz raz na miesiac, zabiore wnuki na noc,zeby dzieci mogly sobie gdzies sami wyjsc, bo to tez jest wazne zeby mlode malzenstwo moglo czasami wyjsc gdzies bez dzieci...
W ciągu tych dwoch lat odkad jest Dominis na swiecie, my z moim mezusiem bylismy gdzies sami 3 razy i to w tym dwa razy na weselu znajomych, a tak zeby pojsc sobie gdzies wieczorem na kolacje czy do kina to nie ma szans....

• Mamusia
Skwara ja mam jutro wizyte w szpitalu wiec nie wyjde dopoki nie skoncze swojej litanii na temat wszystkiego co mam do powiedzenia 😉
5L na dobe!!!!!!!!!!!!! OMG dobry jest 😁
Co do porodu tak wlasnie widzialam ze listopadowka juz urodzila 😁 a to oznacza ze za miesiac juz u nas moze pojawic sie dzidzi 😁
Justyna tez taka jestem ze nie lubie sie prosic o pomoc... Nawet zlapalam sie na tym ze wole sama zrobic niz Meza prosic... Ale teraz to juz nie pora unosic sie duma! pamietaj! bo jeszcze sobie krzywdy czlowiek narobic moze 😞
Fajnie ze Dominis tez sie potrafi sam soba zajac! tak mam zamiar uczy drugiego brzdaca rowniez 😉 mam nadzieje ze sie uda 😉
Zeby chociaz czlowiek kawke mogl na spokojnie z rana wypic 😉

• Mamusia
Dzień Dobry Kobitki 🙂

Dziś czuję się lepiej , brzuch nie boli na szczescie... jeszcze troszke twardawy jest ale jest o wiele lepiej juz gołąbków nie bede jadła na pewno heh byłam juz 2 razy w kibelku na 2 😁 myślałam że muszla pęknie hahha rozwolnienie lekkie przy tym jest ale to moze tez przez to ze pije kompot z gruszek swoj zrobiony takiii pyszny jesy slodziutki to pewnie po tym mnie tak goni, ale mowie czuje sie dzuo lepiej niz wczoraj 🙂

Biologia po mału z tymi porzadkami, jedz odwiedz mamunie na pewno sie lepiej poczujesz jak tez sama wybedziesz z domu i z kims pogadasz 🙂

Justyna , Anitek podziwiam Was ze macie małe dzieciaczki i do tego ciaza... moja kuzynka ma tez chlopczyka z grudnia bedzie mial 2 latka i jest masakra 😁 w sensie no wlasnie ze duzo biegania itd przy dziecku, ja ledwo sama daje rade a gdziesz tu dziecko chociaz to pewnie samo przychodzi 😁

Ciekawe co tam u Pauli ? Się rozłozyła bnidna na sam koniec niech wytrzyma jeszcze troszke Dawidek i nie pcha sie tak no 😁

Poszperam w netku i nie wiem co dalej nie mam planu na dzis... :/ moze pranie jakies wstawie do wywieszenia w domu bo na dworzu pogoda tragiczna... no i musze sie przepakowac bo torba za mala chyba ze pampersy i podpaski wezme w jakas wieksza reklamowke zebym nie poszla do szpitala z torba jak na wakacje hehhe 😁

• Mamusia
Pisze wlasnie z Paula na FB.
Maly ma juz 3,125kg wiec jest kolos jak na ten tydzien ciazy!!!
Jest ulozony posladkowo, do tego Paula ma 3cm rozwarcia. Jest wlasnie pod kroplowka, skurczy teraz nie ma na szczescie. No ale wychodzi na to ze juz zostanie tam do konca...
Jak cos bede wiedziec wiecej to napisze.

• Mamusia
Anitek, Basia, dobrze że już wam przeszło! no ciągłe stresy! A ja tylko siedze i myślę czy ja tak przypadkiem nie mam, a może coś sobie lekceważe a powinnam się do szpitala wybrać...ech.
Anitek, Justyna, rozumiem dokładnie z tym proszeniem o pomoc bo też nienawidzę. Ale mamę? No mamę to moge o szystko prosić i ona zawsze się zgodzi. Nawet mi zawsze oferuje że w chałupie posprząta mimo że mojej siostrze pomaga córkę wychowywać. Ale spotkałam się tez z takim podejściem matki, że skoro ona sobie poradziła, dajmy na to z 5 dzieci, to i moja córka sobie z jednym poradzi. Justyna, zawsze dobrze się wyżalić niz trzymac w sobie 🙂

A Paula to mnie przeraża!! A dzidzia jaka wielka!! I 3cm rozwarcia?! To cofnąć się da czy już raczej się tylko na poród czeka??