Skocz do zawartości

Mamy Styczniowe witajcie:) | Forum o ciąży

Abby

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Peg81 - ja tez Cie na forum wywolalam! 😆

Co do oczka kochana, to poki masz, dawaj mu nieco mleka z piersi na to oczko i powinno szybko przejsc. Ja gdzies czytalam, pozniej kolezanka mi mowila, ze u nich zadzialalo. My tez niedawo sie borykalismy z zapaleniem spojowki i po mleku (choc niewiele dalam) przeszlo mu!

No a zapalenie spojowki 'slicznie' teraz przeszlo na mojego malzonka, ale jego chyba najgorzej dopadlo 🤢 Okropnie! A dzis drugie oko mu zaatakowalo i wyglada tak zle, ze dzis nie poszedl przez to do pracy. Ohyda, cale czerwone i zaropiale, wyglada jak potwor jakis, az na niego patrzec sie nie da 😁 😜 Boroczek... 🤨

• Odpowiedzi 6,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
i jesteśmy po wizycie u lekarza i szczepieniu .
Serduszko moje waży już 4630 g 🙂
co do szczepienia Kubuś bardzo płakał 😞 aż mi serducho pękało 😞
przystawiłam do piersi i się uspokoił , tylko szlochał pod noskiem , moje maleństwo kochane 😘
ale jest niespokojny, zobaczymy jak będzie w nocy ...
Daga moja córcia ma katar od początku roku 🤢 😮 i nie chce przejść ...
nie działa nawilżanie powietrza , sól fizjologiczna 😞
niech już przychodzi ta wiosna i się ociepli , w końcu te choróbska niech uciekają !

• Mamusia
Hello 🙂
u nas ok, Kacper ma trochę babolków jeszcze ale nic złego się nie dzieje i myślę, że niedługo mu przejdzie ten katar..
Byliśmy dziś 2gi raz na usg bioderek i jest ok.
Wczoraj byłam na kontroli u gine i powiedział, że wszystko dobrze, tyle tylko że usg mi nie zrobił :/ co mnie zdziwiło, bo chyba powinien.. Ale pow, że na nast wizycie zrobi.
No i recepta na tabletki jest, wystarczy tylko czekać na okres 😁 mam nadzieję, że nie będę zapominać bo często mi się zdarzało w przeszłości :/

• Mamusia
Aniu - ladnie Kubus przybiera 🙂 I w ogole - jak sie juz zmienil!

Aga - co do badania gin po porodzie - pociesz sie , bo u nas w czasie ciazy w zasadzie w ogole 'w srodku' nie badaja (chyba, ze cos sie dzieje...nie wiem..), a po porodzie tak samo nikt nic 'tam' nie sprawdza 🤨 O usg nawet nie wspominam 😉
Wiem, ze ja musze miec w tym roku robiony cytologie, bo mialam miec w zeszlym roku, no ale zaszla w ciaze, wiec beda mi w tym robic. Powiedziala, zebym sie zgosila jakies 4-6 m-cy po porodzie. Mam nadzieje, ze tam wsjo ok 🥴
A co do tabletek - co sie przejmujesz? Najwyzej bedziesz miec drugie 😁 😜

• Mamusia
Madzia - ale pop cesarce to chyba powinni zrobić usg, przecież mogą się porobić jakieś zrosty czy co tam, no i żeby sprawdzić czy macica czysta. Tak myślę.
A co do drugiego to nie mam nic przeciwko ale za dobre kilka lat 😉 kacper pójdzie do szkoły to strzele sobie drugiego synka 😉 nawet nie chce myśleć co by było jakby się jakoś niedługo przydarzyło, masakracja jak to mówią młodzi ludzie 😁
ciekawe która pierwsza z nas ponownie zaciąży 😉

• Mamusia
Ja nie wiem Aga... Mowie Ci, nic nie robia.. Jak poszlam na wizyte kontrolna ( idzie sie do lekarza ogolnegi) , to szykowalam sie, ze sorawdzi to I owo. Spytala jak blizna i... Na tym sie skonczylo. Nawetb ohej nie sprawdzila!! Jak bede w wakacje w Polwce, to moze sie wybiore do ginka 🤨

Drugiego syneczka mowisz? 🙂 nie chcialabys coreczki? 🙂 ja mam dwoch fwcetow I bardzo jestem ciekawa jak sie beda razem bawic 🙂

• Mamusia
ja w sumie jeszcze nie byłam u gin , jakoś mi nie śpieszno 😁
a co do kolejnego bobaska , to pamiętam schizę 😁
jak Maja miała z 3 miesiące że znów jestem w ciąży 😁 o masakra.
a teraz hmmm...... zawsze chciałam mieć 2 lub 3 dzieciaczków, Ale nawet jeśli byśmy się zdecydowali na jeszcze jedno to na pewno jeszcze nie teraz 🙂
Aga chce mieć jeszcze synka a TY Madziu ? 🙂

• Mamusia
Aniu - wiem, ze to glupio zabrzmi, ale ja sie czuje jakbym juz mogla znow byc w ciazy 😜 😉 Tylko ciaza, to jedno, a utrzymanie, to drugie 🤨 Gdyby nie kasa to bym powiedziala , ze tak 🙂 A tak gdybym faktycznie chciala jszcze jedno to musialabym rozwazac..Moj malzonek powiedzial, ze on juz jest za stary na wiecej dzieci i jesli bym chciala kolejne, to ja bym musiala wszstko kolo niego robic hehe a on tylko przytulac 🙃 Teraz i tak nie moge po cc zajsc. Moj mezus sie przestraszyl, bo po pierwszym synusiu dosc dlugo nie chcialam kolejnego dziecka - rok - a pozniej jak mi sie odmienilo, to znow debatowalam, czy nas stac i czy sie decydowac - no i to dlugo zajelo, ale sie jednak zdecydowalam. A teraz juz 6 tyg po sie pytalam lekarki, niby teoreycznie 😉, kiedy bezpiecznie po cc znow zajsc 😜 Sam fakt, ze pomyslalam go wrecz przerazil 😁 No, ale jeszcze inna sprawa, ze mawia sie , ze jak juz miec dzieci to parami, np 2, 4 itd..bo przy nieparzystych, zawsze ktos na boku zostanie, nie wiem... Sama nie wiem Aniu, nigdy nie mow nigdy, bo wszystko sie moze zdarzyc - moze sie zdecydujemy na jeszcze jedno, a moze byc tak, ze zostniemy przy dwojce 😉

A poza tym inna kwestia, ze chcialabym sobie moc gdzies jszcze pojezdzic, cos w zyciu jeszcze zrobic itp itd a im wiecej dzieci, tym nie oszukujmy sie trudniej... 🥴 nie wiem 🤔 Duzo zalezy od tgo jak bardzo mi odbije na punkcie kolejego dziecka 😁 🙃 😜 😉

• Mamusia
Hehe, a mi się odmieniło i już wiem, że chcę drugie dziecko na pewno 😁 Mąż chciałby jak najszybciej, by nie było dużej różnicy wieku, najlepiej już-zaraz :P 😮 🙃 Ja chyba wolę poczekać z dwa latka by się zregenerować, a jak będzie- zobaczymy 😁 No i chciałabym by Tosia miała braciszka, nie ukrywam 🙂
Ja na kontroli byłam równo po 6 tyg od porodu i aż się zdziwiłam, że mój lekarz taki olewczy w ciąży, a po porodzie sprawdził podwozie, usg zrobił... To ważne czy z szyjką wszystko ok, czy z jajnikami dobrze i czy macica się oczyściła.. Więc która nie była, niech lepiej sprawdzi 🙂 Mam znajomą, która na takiej wizycie się dowiedziała, że ma zapalenie przydatków, inna z kolei się dowiedziała, że coś jej wyrosło na jajnikach i coś nie tak z szyjką.. Nie chce straszyć, ale chyba warto mieć wszystko pod kontrolą by być zdrową- dla naszych maluchów 🙂
Madzia a w ciąży nie zrobili Ci cytologii?? U mnie zrobili, nawet się dziwiłam, bo na samym początku, a bałam się by to nie zaszkodziło...
arnulka nawet jeśli mężu tylko kucharz z pasji, to i tak mega pomoc, zazdroszczę...

• Mamusia
Fruziu - ja mialam pierwsza jakos...zeby nie sklamac...6m-cy moze po pierwszym porodzie? No i wtedy mi mowili, ze jak wsjo bedzie ok, to listem mnie powiadomia i tam bedzie kiedy nastepna zrobic. Dostalam poczta wyniki i wsjo bylo w normie, wiec kolene badanie za 3 lata, czyli 2012. Poniewaz zaszlam w ciaze to nie robili i to sie tu wtedy wykonuje po porodzie (jezeli wyniki z poprzedniej byly ok), no wiec za jakis czas sie wybiore. A nie robia w ciazy, bo wtedy trudniej wynik zinterpretowac. W czasie ciazy zrobia, ale chyba wtedy jesli poprzedni wynik nie byl prawdlowy (wykazal zmiany), albo nie mialo sie testu robionego w ogole w przeciagu ostatnich 3-5 lat.

Fruzia - Wy to mozcie sie szybko do roboty zabierac, bo naturalnie rodzilas 😁

Wiem, ze zmiany na szyjce moga nie dawac zadnych objawow (stad cytologia), ale te inne np zle oczyszczona macica, zapalenie przydatkow, to przeciez raczej objawy daja 🤨 Ale jak pojde na ta cytologie za jakis czas to sama sie jeszcze raz wypytam jak isc, a raczej jak sie dostac,na rutynowe badanie do ginka na nhs (bo prywatnie ceny raczej kosmiczne i nie porownywalne z polskimi, bo jaby to bylo 15 - 20 funtow to jasne, ze bym poszla 🤨 ). Tu wszystkie problemy najpierw ida przez GP (general practitioner) lekarza ogolnego i dopiero jesli on nie jest w stanie pomoc, odsyla do specjalisty. No, ale zeby mnie wyslal do specjalisty, to musze miec jakis problem 😮 Tak chyba to tu dziala :/ Jesli nic nie mam, to co mam powiedziec, zeby mnie skierowala? :/Zobacze, co powie a jakby co, jak bede w Polsce to sobie pojde. Po pierwszym porodzie bylo tak samo, nikt nie sprawdzil nic i bylo ok. Mam nadzieje, ze teraz tez tak bedzie. Tylko ze w Polsce tez czasem przesadzaja z tymi wizytami itd, no ale kase skads przeciez musza brac, wiec umawiaja na wizyty i wymyslaja rzeczy.

• Mamusia
No i rozchorował mi się Młody na same chrzciny 😞 ma biedactwo gorączkę i okropny kaszelek. Jak sobie przypomne jak ja cierpiałam jeszcze kilka dni temu, to zostaje mi tylko mieć nadzieje że on nie odczuwa tego tak bardzo... moje biedactwo 😞
A co do drugiego dziecka to u nas plan był taki, że od stycznia 2014 zaczynamy starania.... a co z tego wyjdzie - zobaczymy.
Buziaki i spokojnej nocki :*

• Mamusia
Madzia, to widzę co kraj to obyczaj :P No właśnie wiem, że te zapalenie jajników boli i ta znajoma mówiła, że coś tam ją bolało, a jak zaszła do gina, to on oczy postawił, że to straszny ból i jak ona tak długo wytrzymała... swoją drogą dziwne, że nie poszła wcześniej, po porodzie jak cośtam by mnie bolało w dolnych rejonach, to bym w te pędy leciała do gina 😉
arnulka ja chętnie też bym tak szybko się znowu postarała, ale trochę też mam obawy, że przez to, że noworodek tak dużo czasu zabiera, to straciłabym coś w rozwoju Tosi, że nie mogłabym jej poświęcić tyle czasu ile bym chciała... Ale to póki co takie teoretyczne "gdybanie" :P

• Mamusia
Hej mamusie!
My nadal meczymy sie z katarkiem,ale coz ... 😁
Malautka pieknie przeypia mi noce po 8-9h ,no ale chodzi spac juz kolo 20.
Tak to wszystko ok,dostaje wiecej butli o staram ja sie odzwyczajac od cyca,bo musze przyjmowac niedlugo tableti ktore koliduja.
A tak to mam na miesiac jeszcze tabletki anty dla matek karmiacych,i juz na nastepny miesiac jakies nowe..po odstawieniu dzidziusia.
A co do planowania dzidziusia,to jak narazie nie chcemy drugiego.A pozniej...kiedys ta moze sie cos odmieni.Narazie uwazam,ze jest fajnie tak jak jest! 🙂

• Mamusia
Fruziu - zgadza sie - co kraj, to obyczaj. Ciekawe, czy jest taki, gdzie jest idealnie 😜

Ja sie dzis obudzilam z bolem gardla i w ogole glowa taka przeziebiona 🤢 Juz pomijam fakt, ze w nocy bardzo zmarzlam a nawet nie wiem czemu 😮 Wyziebilam sie tak, ze rano pod koldre koc polozylam taki cieplusi i milusi, to pozniej nie dziwota, ze znow mi goraco bylo 😮 Teraz nawet lepiej sie czuje, ale zdecydowanie nie 100%. Kataru nie mam, tylko wydaje i sie, ze cos na zatokack moze.. Zeby tylko dzieciaki nie zlapaly 😞 choc ja nawet nie wiem, skad to mam 😮

• Mamusia
Madzia przy takiej pogodzie to nie dziwne, że łapiesz coś nie wiadomo skąd.. ja ostatnio też jakaś zmarznięta, w domu cieplutko, a mi zimno jakoś tak od środka i pod koc wchodzę 😉 :P

Tobie również Wesołych Świąt i Wam wszystkim też już życzę wszystkiego najlepszego ze świętami!!
bo pewnie już nie zajrzę, trochę przygotowań do chrztu mnie czeka, dobrze, że Tosia grzeczna i w humorze, to może nie będzie tak źle 🙂

• Mamusia
Cześć 🙂
Moje maleństwo przespało dziś całą noc ) Jak poszedł spać wczoraj zaraz po 19 tak się obudził dziś o 6 rano 🤪 🙂 Wyspałam się.. 😁
Co do tabletek to ja dalej czekam na okres, i boję się że znów mogę być w ciąży (Póki co nie planujemy drógiego...za pare lat jak Igorek pójdzie do szkoły 🙂 )....Chociaż ostatnio u dr byłam i na szczęście nic z tego 🙂 Ale obawy są...(A mam taką znajomą która 09.01.2008r ur. synka i 06.12.2008 drógiego. :dry 🙂 I Ale za 2 tyg mam się zgłosić po tabletki.
Piersią karmię już bardzo mało...
Co dy cytologii to miałam robioną na początku ciąży..

I oczywiście składam najserdeczniejsze życzenia
Śnieg nam wszystkim popsuł szyki, przykrył jaja i koszyki, a kurczakom zmarzły nóżki, więc się kulą do rzeżuszki. Lecz choć śnieg nam pada w święta, i pogoda taka wstrętna, my święconym się dzielimy i radości wam życzymy 🙂 Wesołego Alleluja 🙂

• Mamusia
no nasz tak samo ladnie sypia. Jestesmy w ciagu dnia na dole, to wieczorem zje a ja klade do kosza, gdzie sobie ladnie spi. Ja w miedzy czasie przygotuje wsjo na noc, jka juz mam gotowe, to biore go na rece i zanosze do goy do lozeczka na noc (nawet sie nie obudzi wtedy jak go zanosze) i wlasnie tez nam tak spi do 7ej. W ogole sie w nocy nie budzi. A zje roznie, raz o 21-ej, raz o 22-giej i to w sumie taka srednia 😜
Moj sie jeszcze nie przewrocil, ale dzis zauwazlam, ze prawie sie swoja stopka bawil 😆 Ciekawe, czy to taki jednorazowy wybryk 😉 A tak to on sobie duzo guga i gaga 🙂 Mowie, ze jest z niego taki moj maly Gugus 🙂

Margaritka - no to daj znac jak tam z tym okresem 😉

Agucha - ile Twoj Kacperek juz wazy??

• Mamusia
Madzia - wiesz co, 2 tyg temu w szpitalu przy wpisie ważył 5700 ale tam nie przybierał przez chorobę (mało jadł) bo tyle miał też przed szpitalem. Teraz już 6 ma napewno albo więcej 😁
dowiem się w tym tyg przy PIERWSZYM SZCZEPIENIU BO PRZEZ TE CHOROBY JESZCZE GO NIE MÓGŁ DOSTAĆ...
no i jada po 150 ml...
a Jared?

• Mamusia
Wszyscy co widzą Kacperka też się dziwią ile on sobie rozmawia ale prawda jest taka, że on od urodzenia już komentował 🙂 wogóle zawsze był głośny, teraz to takie dyskusje przeprowadza, że hu hu, mała gaduła będzie z niego 🙂

• Mamusia
Ha no ja sie kochana wlasnie Ciebie pytam, bo ja nie wiem ile maly wazy 😁 Pomyslalam sobie, z skoro Kacper z tego samego dnia i podobnie jadaja, to moze podobnie bedzie wazyc 😜 Wiesz co, dzis sie sama zwaze a pozniej wejde z nim na wage, to zobacze co pokaze. Mam wage cyfrowa, to moze nie bedzie tak zle z odczytaniem wyniku a tam pare gramow w ta czy w tamta nie zrobi roznicy A jada mi tak samo juz 150. Czasem sie jeszcze zdarzy, ze cos na dnie zostawi, ale juz raczej 150 mu robimy.

Wiecie co - wlasnie mi jakes ulotki przez drzwi wsadzili, patrze, a tam normalna saszetka do kurczaka po mekskansku, co sie robi w woreczku (ktory jest w saszetce) -jako probka! To jak oni to tak kazdemu za darmo rozdaja (bo ja nic nie zamawialam), to fajnie ich to musi kosztowac. Ciekawe czy sie oplaca 😜 A to jest jakies z Maggi. Przypuszczam tak jak u Was Knorr czy Winary, czy jeszcze jakies tam 😜

Doncia - co u Was, bo tak ostanio cichutko??

Michasia - mam nadzieje, ze z Kacperkiem wsjo ok i ze Ty tez juz do siebie doszlas 🤨

Daga - i jak tam? Masz tam juz te nowe tabletki? Jak Julcia i jak przechodzenie na butle? Jak z katarkiem i ulewaniem?

Jak po chrzcinach maluszkow te, ktore wlasnie ochrzcily (Fruzia, Ania?) ? Imprezy sie udaly?

Arnulka - jak na nartach? 🙂

Peg81 - jak sie macie?

Asiula - zajrzyj do nas znow! 😘

ttinka - co u Was??

Kurcze jak kogos pominelam, to sorki 🥴

Buziolki dla Was i dzieciaczkow! 🙂