Skocz do zawartości

Witajcie majóweczki | Forum o ciąży

martam83

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ewell moze nalej cieplejsza wode? powiem szczerze ze myslalam ze musi byc troszke cieplejsza ni temperatura ciala i Stas tez plakal a teraz lejemy wode ok.39 stopni i jest jak aniolek 🙂 dobra metoda jest tez polozenie pieluszki na dziecko i polewac ta pieluszke woda ,dluzej trzyma cieplo..
Oliczeko dzielna dziewczyna jestes 😉 najwazniejsze ze juz jestescie razem i ze maz mogl byc z Toba 😜
My dzis bylismy u ortopedy ..wszystko ok 🙂 kontrola za 8 tygodni..kurcze teraz do sierpnia to same wizyty lekarskie.. 😮 i te szczepienia ..przerazaja mnie..a powiedzcie mi jakie szczepionki robicie maluchom? ...ja sie zdecydowalam na ta 5 w 1 ,pneumokoki i rotawirusy....wiem ze sa jeszcze 6 w 1 ale kurcze nie ma jej u nas w przychodni...

• Odpowiedzi 4,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
KarolinaMotyl napisał(a):
Kardab ja sie urodzilam 26.06,moj Piotrek 7.07,moja mama 19.07,a mama mojej mamy(moja babcia) 26.06(czyli tego samego dnia i miesiaca co ja 🙂 nastepna Bulbe postaramy sie zmajstrowac tak,zeby tez byla rakiem,aby tradycji stala sie zadosc 🙂 Olivier sie wylamal,no ale nie sadzilam,ze tak szybko uda nam sie go ze tak powiem stworzyc 🙂 🙂
wiec jakby Tobie sie udalo 2.06 to by byl dopiero czad 🙂

co do tych prezentow to jak bylam starsza to tez juz sie nie irytowalam,ale jako dziecko strasznie 🙂 pomijajac fakt,ze urodziny zawsze mialam w wakacje wiec nie bylam zwolniona z "odpytywania" w szkole,cukierkami musialam czestowac jak juz prawie nikt do niej nie chodzil no i zawsze urodziny spedzalam juz na wakacjach:P

Jeju Raki 🙂 moj maz jest rakiem 🙂 wariaty...a u nas tak sie zlozylo ze majka urodzila sie 20 .05.2003 a Stas 2.05.2013 😁 wiec mamy dwa byczki 🙂 A stanlejek mial sie urodzic 8 maja w imieniny Stanisława 😜 ale nie wyszło 😁

• Mamusia
Rudzielec to już czas na bioderka? 😲 Ja myślałam że dopiero po 6tygodniu i nawet nas jeszcze nie umówiłam ☺️ No ale nabiegaliśmy sie troche po lekarzach w pierwszym miesiącu życia więc miało prawo mi to z głowy wylecieć....

• Mamusia
Nihasa napisał(a):
Witajcie!

W końcu wyszło słonko! Może uda mi się iść nareszcie na spacer z synkiem 🙂 Wczoraj jak byliśmy u lekarza to dostałam na te jego kolki czopki Viburcol i wiecie co..dzisiaj spałam pierwszą noc od 2 tygodni! 🤪 Mały obudził się o 24 na karmienie i o 4 rano a tak to spał cudnie..fakt trochę stękał po 4 ale spał to 6.30!! 🙃 dla mnie to istne szaleństwo..ciekawe czy dzisiaj też tak będzie 😁

Muszę małemu zrobić badania krwi i moczu ze względu na te bóle brzuszka i tu się rodzi moje pytanie jak zebrać mocz u takiego malucha do badania?? 😮

Nihasa w aptece są specjalne woreczki dla niemowląt do pobierania moczu. Osobno dla dziewczynki i chłopca, które się przykleja. Super wygodna sprawa. A później z woreczka przelejesz sobie do pojemniczka i gotowe 🙂

• Mamusia
Hej kobietki!
Jeju tak bym chciała do Was częściej zaglądać, tym bardziej, że muszę potem kilkanaście stron nadrabiać 🙃 Ale Amelia daje popalić od 4 dni. W ciągu dnia jest wszystko pięknie. Śpi, cycusia pięknie je, robi kupki i tak w kółko. Ale po kąpieli, gdy zje cycusia i odkładam ją do łóżeczka to zaczyna się jazda. Chyba nie lubi swojego łóżka 😞 Tylko rączki i przy cycusiu by spała. Co ją odkładam to krzyczy-serio nie płacze, tylko wrzeszczy, ze aż uszy bolą. Już nawet Olivia chodzi i pyta: "czemu ta moja siostra tak płacze" 😮 W końcu jak zaśnie z tego płaczu, to w nocy powtórka. Już dwie noce z rzędu zasnęłam z nią przy karmieniu i tak spała całą noc wtulona w cycusia. I jak ja się obudziłam nad ranem i odłożyłam ją do łóżeczka, to po kilku minutach znowu wrzask. Próbowałam ją trochę przetrzymać, ale serce mi się kraje. Nie wiem jak mam postępować, bo z Olivcią nigdy nie mieliśmy takich problemów- to było złote dziecko 🙂 jednak to prawda, że nie ma dwójki jednakowej 😜
Nie chcę żeby Amelka nauczyła się tylko na rączkach usypiać, spać itd. Mam jeszcze Olivię, która też potrzebuje dużo uwagi i nie chcę dopuścić do tego, żeby czuła się zaniedbana i tak jestem w szoku, że tak wszystko rozumie i jest taka cierpliwa. W domu też jest mnóstwo rzeczy do zrobienia. Mąż często całymi dniami w pracy, a ja się nie rozdwoję przecież. Nawet nie mam kiedy ciuszków poprasować, a mam już stertę z czterech prań 😞
no to się wyżaliłam i poskarżyłam 😉

• Mamusia
A co do jedzenia, to ja się odżywiam tak jak w ciąży i przed ciążą. Moja ciotka, która jest położną sama powtarza, że trzeba jeść wszystko 🙂
Przedwczoraj nawet 5 truskawek zjadłam (nie mogłam się oprzeć) i małej nic nie było.
Przy Olivii bardziej uważałam na wszystko, na gotowanego kurczaka i marchewkę to już patrzeć nie mogłam i często zapominałam też o jedzeniu. Przez co często miałam kryzysy laktacyjne. Także tak jak Rudzielec pisze, jeść trzeba 🙂

Dobra zmykam spać (mam nadzieję), tylko Amelkę z huśtawki do łóżeczka trzeba przełożyć 🤨
A i pochwalę się, że dzisiaj byliśmy w Manchesterze i wniosek o paszport dla Amelki złożyliśmy i niby ma być po 14 czerwca 🤪 także mam nadzieję, że wszystko pójdzie po mojej myśli i na początku lipca będę w Pl z dziewczynkami 🤪
A i dziewczyny na co Wy czekacie, na porodówkę, ale już 🙃 🙃

• Mamusia
dziewczyny widze światełko w tunelu 🙂
wczoraj wieczorem o 21.00 zaczął mi sie napinać dość mocno brzuch, rozkręciło się to dość mocno i to napinanie miałam co 3-5min a miedzy nimi co 20-30min bolał mnie brzuch. Zaczynało się od dna macicy czyli góry brzucha i schodziło w dół, za chwile bolał mnie krzyz, potem przechodziło na przód, do tego ból w środku jakby szyjka (?!) i caly czas to mocne napinanie. No i koło 23.00 połozyłam sie spać. Niestety wszystko przeszło, ale za to od godziny 8.00 byłam już 2x w toalecie i na prawde porządnie mnie oczyściło 🙂 coś czuję, że to kwestia czasu i dzisiaj lub jutro się zacznie 🙂 czekam jeszcze na ten wymarzony czop 😜

• Mamusia
ja to napinanie mam już 2tyg dobre...mam rozwarcie na 2palce.ale szyjka ponoć gruba i nieskrócona.wczoraj byłam na ktg i zapisywały się lekkie skurcze które czuję właśnie napinaniem się brzucha i takim twardnienie.wczoraj rano wyszedł mi czop.takie gęsty śluz zabarwiony krwią ,taki brązowawy ....ale nie wiem czy to był cały czop czy tylko jego jakaś część i czekam na rozwój akcji ale na razie nic...

moja kruszynka mało się rusza i czuję,że ma już bardzo ciasno i powiem szczerze,że zaczyna mnie to martwić 😞

• Mamusia
wczoraj byłam na ktg i ta położna mi mówi,że według miesiączki powinnam się zgłosić jużna patologię do szpitala....ale mój lekarz kazał mi dopiero 4.06 się zgłosić,bo on sugeruje się terminem z usg bo na jednym wychodziło na 27 a na ostatnim na 30 maja ...

i powiem,wam że kobita trochę narobiła mi zamętu i jestem zdenerwowana i nie wiem co robić,a nie mam numeru telefony do swojego ginekologa.chyba jutro pojadę do położnej i zapytam co zrobić...

• Mamusia
ja mam napinanie od 30 tygodnia bo z jakiegoś powodu lezałam 6 tygodni na patologi 😠 rozwarcie też mam od 32 tygodnia 🙂 skurcze też mi się zapisują cały czas 😁 ale wczoraj na prawde było inaczej i intensywniej znacznie. szyjki nie mam od 2 tygodni, jest "miekka i podatna" ale mimo, że czop jest to czuje, że się coś dzieje i wręcz rozkręca.

Jesli czop Ci odszedł to raczej wiesz co to oznacza 🙂 dziki szał!! 🙂

• Mamusia
Wiesz co? tak na prawde co lekarz to inna wersja. Ja przerobiłam tych lekarzy na prawdę sporo od początku kwietnia i mało który potwierdzał diagnozę poprzedniego. Najważniejsze jest chyba to, żebyś była spokojna a jeśli taki spokój będziesz mieć w szpitalu to nie zastanawiaj się. Moja lekarka, która mnie prowadziła w 34 tygodniu przy kontrolnym badaniu wpadła w panikę, że zaraz rozpocznie się poród... zapłakana jechałam na SOR po czym okazało sie, że to bzdura i jest wszystko ok, a moje rozwarcie może być takie w tym tygodniu. Potwierdziłam to w dwóch szpitalach. Potem stwierdziła, że powinnam zacząć brać sterydy na rozwój płuc u małej ale nie zgodziłam się. Najważniejsze to jest chyba to żebyś Ty czuła spokój i kierowała się intuicją. Ja w sobote idę do szpitala. Chyba, że się coś zacznie wcześniej.

• Mamusia
marcysia mi odszedl czop w srode rano,a w czwartek w nocy juz bylam na porodowce,takze szykuj sie 😁 moze sie jeszcze zalapiesz na maj 😉
Kardab-czekam na rozwoj sytuacji 😁
BettyP jak u Was? 🙂
wanilia-dziekuje w imieniu Oliego:* i czekamy na zdjecia Twojego Niunka 🙂
Rudzielec Kochana ja niby nie jestem jakas oszalala na punkcie dat ale bardzo sie ucieszylam,ze Bulbon urodzil sie 17 bo Piotrek niesamowicie chcial aby Maly mial 7 w dacie 🙂no i prosze jak sie Maly slucha taty 🙂
Natomiast bardzo sie martwilam zeby Oli sie nie urodzil jako "baran" po powiem Wam ze jakos sie z tymi znakami zodiaku srednio dogaduje,jesli chodzi o facetow.Poznalam 3 i naprawde byli "baranami"

A ja wczoraj bylam na sushi:P tzn.Piotrek byl-ja zamowilam sobie pieczonego lososia z ryzem i delikatna salatka i troszke sie balam tego jedzenia w restauracji(chociaz to sprawdzona,non stop w niej jemy i nigdy nie sie nie stalo) i powiem Wam ze nie bylo problemu z Malym 🙂a dzis jem pyszna botwinke zrobiona przez moja mama 😉 a nie powiedzialam Wam najlepszego-moj Piotrek zrobil mi rosol pare dni temu ale to taki ze normalnie szczeka mi opadla! 🤪 marchewka,udka,piers z kuraka no miodzio 🙂 Jednak facet kucharz to uroczy widok 🙂

• Mamusia
kardab napisał(a):
dziewczyny widze światełko w tunelu 🙂
wczoraj wieczorem o 21.00 zaczął mi sie napinać dość mocno brzuch, rozkręciło się to dość mocno i to napinanie miałam co 3-5min a miedzy nimi co 20-30min bolał mnie brzuch. Zaczynało się od dna macicy czyli góry brzucha i schodziło w dół, za chwile bolał mnie krzyz, potem przechodziło na przód, do tego ból w środku jakby szyjka (?!) i caly czas to mocne napinanie. No i koło 23.00 połozyłam sie spać. Niestety wszystko przeszło, ale za to od godziny 8.00 byłam już 2x w toalecie i na prawde porządnie mnie oczyściło 🙂 coś czuję, że to kwestia czasu i dzisiaj lub jutro się zacznie 🙂 czekam jeszcze na ten wymarzony czop 😜

ja mam tak od tygodnia... i dalej nic 😞 czekam do wtorku i ide na wywoływanie 🙂
Od dwóch dni mały malutko sie rusza, może dziś wyskoczy ...

• Mamusia
Spędziliśmy dziś na izbie przyjęć 4h czekając na ktg i lekarza, tyłek prawie mi odpadł. Zapis ktg piękny ale nie do porodu, ginekolog stwierdziła, że nie poganiamy bo niektóre dzieciaczki potrzebują więcej czasu.
Znajoma położna zaleciła jednak duuużo seksu, w myśl teorii, że w spermie są prostaglandyny wpływające na zmiękczenie szyjki.
Co robić, zalecenia to zalecenia 🙃

• Mamusia
mi brzuszek opadł trochę bo jak siedzę to czuję go dosłownie na nogach 😁
mam wzmożony śluz...no ten czop odszedł mi wczoraj rano...
mam skurczyki delikatne ale kilka razy na dzień i parę w nocy i na razie to wszystko ...
może do niedzieli się wykluje moje maleństwo
a siara mi cieknie z cycochów aż kapie mi na brzuch 😮

• Mamusia
Dziewczyny! Ogłaszam wszem i wobec że dziś o godz 10.45 przyszedł na świat nasz Franuś! 4kg i 60cm czystej słodyczy. Niestety przez cc gdyż wiadomo było że będzie duży a u nas w szpitalu waga 4kg to już wskazanie do cc. I nie chciałam ryzykować przy pierwszym porodzie. Ale nie czuję się z tym dobrze :-( a zdjęcie wstawie dopiero koło wtorku jak nas wypiszą.
Pozdrawiamy Was serdecznie ;-)

• Mamusia
Rudzielec napisał(a):
No to Paula sie wyrobiła zeby byc jeszcze majowka 😁 Marcysia ,Betty,Karina,Agama a Wy? na co czekacie ?macie czas do polnocy 😁 😁 😁

uwierz mi kochana,że gdybym mogła sama bym sobie wyjęła tego bobaska 😮
jestem już taka zdenerwowana,zmęczona tym codziennym czekaniem na rozwój akcji...
teraz mąż chodzi od dwóch dni do nowej pracy i nie jestem pewna,że dostanie wolne...może i dostanie,ale jak mnie weźmie w dzień to nie da rady dojechać z gdańska ...tym bardziej,że jeżdżą jednym busem i jakby mąż nim szybko jechał do mnie to reszta załogi musiałaby nocować chyba w rowie 😁 😮

jakby co pojadę z bratową i mamą...nie chcę być sama a po drugie te torby 😮 ktoś musi dźwigać... 😁

no ten czop mi odszedł przed wczoraj i nadal bóli nie ma.są skurcze ale kilka razy na dzień i w nocy ,wzmożony śluz,brzuch troszkę niżej...

• Mamusia
Dziewuszki, przepraszam za to, że zaniedbywałam forum, ale mam stan zapalny w prawej piersi, dwa dni miałam powyżej 39 stopni, teraz gorączki już nie ma, ale "skalne fragmenty" w piersi są dalej. Dobrze, że leci z niej pokarm... Robiłam okłady z kapusty, okłady ciepłe przed karmieniem, zimne po, a obrzęk jak był, tak jest. Jeśli przez weekend nie przejdzie mam się zgłosić po antybiotyk. Poza tym, naszemu Synusiowi coś się przestawiło w trybie dnia i od trzech dni budzi się przed 5 głodny i z niewielkimi przerwami i spaniem max. 5 minutowym je i walczy do ok 12... 🤢 Padam już na twarz 🥴 Ale pani pediatra w środę powiedziała, że trzeba to po prostu przeczekać, więc zaciskam zęby i dmucham na brodawki 😉 Karmienie wyłącznie piersią nie jest łatwe, ale daje mi tyle spełnienia i bliskości z Jasiulkiem, że muszę wytrzymać.
Poza tym, w ciągu 16 dni od wyjścia ze szpitala przytył 1010g ważąc teraz 4400g 😜

Gdybyście miały Kochane jakiś patent na zapalenie piersi, dajcie proszę znać 😘

P.S. Zaległości na forum już chyba nie nadrobię... 😞

Trzymajcie się dzielnie Mamusie oczekujące i rozpakowane 😘 😘 😘