Skocz do zawartości

lipiec 2013 :)))) | Forum o ciąży

happywife

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dagii napisał(a):
Pauli napisał(a):

Mdłości i wymioty już Ci przeszły ??? Czytałam, że w 14 tygodniu : jest dobre samopoczucie, organizm zdołał się już przystosować do zmian hormonalnych, minęły nudności i ciągłe zmęczenie. Nareszcie można czerpać przyjemność ze swojego stanu :-) rozkwitamy i mamy dobry nastrój.

:-)

gdyby każda ciążą była książkowa to by nudno było 🙂
Ale w życiu jest tak, że każda ciąża jest inna,
niektóre kobiety wymiotują do samego końca,
inne w ogóle.
Ale rzeczywiście jest tak, że w 2 trymestrze lepiej się
kobieta czuje.

Dagii oczywiście masz słuszność :-) dlatego jak dobrze zauważyłaś napisałam, że "czytałam" :-)
Chciałabym bardzo - dlatego też tu jestem - dzielić się z Wami swoimi dolegliwościami, rozterkami i radością - oraz poznać Wasze uczucia, opinię :-) Jak to mówią " Kto pyta nie błądzi " :-)

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
to świetnie ze tak wyszło 🙂 Ja tez miałam ale tylko tydzień wyjęty z życiorysu . jak poszłam do lekarza na te kontrole powiedział że wygląda mu na ciąże ale trzeba tydzień poczekać i za tydzień się upewnić . Nie wytrzymałam 7 dni , poszłam do niego juz po 6 i wszystko sie potwierdziło

• Mamusia
to świetnie ze tak wyszło 🙂 Ja tez miałam ale tylko tydzień wyjęty z życiorysu . jak poszłam do lekarza na te kontrole powiedział że wygląda mu na ciąże ale trzeba tydzień poczekać i za tydzień się upewnić . Nie wytrzymałam 7 dni , poszłam do niego juz po 6 i wszystko sie potwierdziło

• Mamusia
Pauli napisał(a):
Dagii napisał(a):
Pauli napisał(a):

Mdłości i wymioty już Ci przeszły ??? Czytałam, że w 14 tygodniu : jest dobre samopoczucie, organizm zdołał się już przystosować do zmian hormonalnych, minęły nudności i ciągłe zmęczenie. Nareszcie można czerpać przyjemność ze swojego stanu :-) rozkwitamy i mamy dobry nastrój.

:-)

gdyby każda ciążą była książkowa to by nudno było 🙂
Ale w życiu jest tak, że każda ciąża jest inna,
niektóre kobiety wymiotują do samego końca,
inne w ogóle.
Ale rzeczywiście jest tak, że w 2 trymestrze lepiej się
kobieta czuje.

Dagii oczywiście masz słuszność :-) dlatego jak dobrze zauważyłaś napisałam, że "czytałam" :-)
Chciałabym bardzo - dlatego też tu jestem - dzielić się z Wami swoimi dolegliwościami, rozterkami i radością - oraz poznać Wasze uczucia, opinię :-) Jak to mówią " Kto pyta nie błądzi " :-)

No i po to tu wszystkie jesteśmy,
Nie obieraj tego źle 😉

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
Zgadząm się z opinią Pauli 🙂 Pauli w jakim wieku jestes jeśli moge zapytac ?

W grudniu skończyłam 26 lat ... :-) zawsze muszę czekać na urodziny prawie rok, ale teraz uważam, że jest to spory atut ! :-)

Serdecznie pozdrawiam !

• Mamusia
ola1208 napisał(a):
a czy macie juz rozstępy?

Ja osobiście rozstępów jeszcze nie mam ... od samego początku, gdy dowiedziałam się o ciąży, kupiłam sobie oliwkę z witaminą E dla kobiet w ciąży ( Niby zapobiegającą rozstępom ) ... smarowałam się nią 2 razy dziennie ... teraz już tak często tego nie robię, z prostej przyczyny - zapominam :-) ... ale staram się to robić chociaż raz dziennie no chyba, że zapomnę ;-)

• Mamusia
No i po to tu wszystkie jesteśmy,
Nie obieraj tego źle 😉

Oczywiście, że tak :-) właśnie takiego miejsca szukałam i ciesze się niezmiernie, że mogę z Wami dyskutować. Jestem raczej spokojną i bezkonfliktową osobą :-) i zanim odbiorę coś źle 100 razy się zastanowię ... poza tym jesteśmy tylko i wyłącznie ludźmi. Każdy jest inny i inaczej odbiera wszystko dookoła ... ja staram się uśmiechać co dna i cieszyć życiem na tyle ile starcza mi sił i Wam również tego z całego serca życzę ! :-)

• Mamusia
Ola a Ty nie miałaś robionego w 12 tyg? bo tak najczęściej jest....
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.

• Mamusia
gizelda napisał(a):
witam nowe mamuśki
u mnie ciąża ciągle bezobjawowa , tylko też ostatnio boli mnie brzuch
no to chyba tyle
usg genetyczne w środę , ale mam stracha

Witaj ! Ja take usg miałam w ubiegły wtorek i też bardzo się stresowałam ... raczej niepotrzebnie. Wszystko wyszło pomyślnie. Na takim usg wyliczono prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych u dziecka na podstawie miedzy innymi wieku matki i innych parametrów - nie chce skłamać, więc nie piszę jakich ( nie chce mi się teraz sprawdzać ) ... ale sprawdzali wszystkie narządy czy rozwijają się prawidłowo, czy serduszko bije dobrze ... w każdym razie 3mam za Was kciuki :-)

• Mamusia
Olu już kiedyś o tym pisałyśmy z Matyldą, usg genetyczne badanie to wykonujemy pomiędzy 11. a 23. tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych wad w budowie DNA, wielu chorób genetycznych i wad rozwojowych płodu. Poddać się mu mogą Pacjentki w każdym wieku. USG genetyczne cechuje wysoki poziom wykrywalności chorób: ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau.

Pewnie będziesz miała jutro robione 🙂

Paulina to się cieszę 😉