Ola a Ty nie miałaś robionego w 12 tyg? bo tak najczęściej jest....
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
witam nowe mamuśki
u mnie ciąża ciągle bezobjawowa , tylko też ostatnio boli mnie brzuch
no to chyba tyle
usg genetyczne w środę , ale mam stracha
Witaj ! Ja take usg miałam w ubiegły wtorek i też bardzo się stresowałam ... raczej niepotrzebnie. Wszystko wyszło pomyślnie. Na takim usg wyliczono prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych u dziecka na podstawie miedzy innymi wieku matki i innych parametrów - nie chce skłamać, więc nie piszę jakich ( nie chce mi się teraz sprawdzać ) ... ale sprawdzali wszystkie narządy czy rozwijają się prawidłowo, czy serduszko bije dobrze ... w każdym razie 3mam za Was kciuki :-)
Olu już kiedyś o tym pisałyśmy z Matyldą, usg genetyczne badanie to wykonujemy pomiędzy 11. a 23. tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych wad w budowie DNA, wielu chorób genetycznych i wad rozwojowych płodu. Poddać się mu mogą Pacjentki w każdym wieku. USG genetyczne cechuje wysoki poziom wykrywalności chorób: ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau.
Hej dziewczyny! 😊
Trafiłam na ten wątek, bo też mam łożysko na tylnej ścianie i zastanawiałam się, jak to wpływa na ciążę i poród. Widzę, że wiele z Was miało podobne doświadczenia i uspokoiło mnie to, co pisałyście! 💕
@Bagira, super, że u Ciebie wszystko przebiegło bez problemów! @angela faktycznie - b.dobry tekst,ale czytałam go już wcześniej, bo zaglądam czasem na abcmamy
czy jest bez recepty? Bo jak na receptę to nie ma szans abym się wybrała do lekarza Raczej by mi nie wypissal. On również nie pójdzie ( nawet nie wiesz jaką mielismy kłótnie ostatnio jak mu wspomniałam aby sie wybrał).
Od jakiegoś czasu staramy się intensywnie o dziecko... Zauważyłam też, że mój facet miewa problemy z osiągnięciem pełnej erekcji. Zastanawiam się z czego to może wynikać. Oboje jesteśmy w wieku 34 lat.
Rekomendowane odpowiedzi
Kerry
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
ola1208
Pauli
Witaj ! Ja take usg miałam w ubiegły wtorek i też bardzo się stresowałam ... raczej niepotrzebnie. Wszystko wyszło pomyślnie. Na takim usg wyliczono prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych u dziecka na podstawie miedzy innymi wieku matki i innych parametrów - nie chce skłamać, więc nie piszę jakich ( nie chce mi się teraz sprawdzać ) ... ale sprawdzali wszystkie narządy czy rozwijają się prawidłowo, czy serduszko bije dobrze ... w każdym razie 3mam za Was kciuki :-)
Dagii
Pewnie będziesz miała jutro robione 🙂
Paulina to się cieszę 😉
Kerry
Dagii