Ola a Ty nie miałaś robionego w 12 tyg? bo tak najczęściej jest....
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
witam nowe mamuśki
u mnie ciąża ciągle bezobjawowa , tylko też ostatnio boli mnie brzuch
no to chyba tyle
usg genetyczne w środę , ale mam stracha
Witaj ! Ja take usg miałam w ubiegły wtorek i też bardzo się stresowałam ... raczej niepotrzebnie. Wszystko wyszło pomyślnie. Na takim usg wyliczono prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych u dziecka na podstawie miedzy innymi wieku matki i innych parametrów - nie chce skłamać, więc nie piszę jakich ( nie chce mi się teraz sprawdzać ) ... ale sprawdzali wszystkie narządy czy rozwijają się prawidłowo, czy serduszko bije dobrze ... w każdym razie 3mam za Was kciuki :-)
Olu już kiedyś o tym pisałyśmy z Matyldą, usg genetyczne badanie to wykonujemy pomiędzy 11. a 23. tygodniem ciąży jako badanie w kierunku zespołu Downa, innych wad w budowie DNA, wielu chorób genetycznych i wad rozwojowych płodu. Poddać się mu mogą Pacjentki w każdym wieku. USG genetyczne cechuje wysoki poziom wykrywalności chorób: ok. 80% przypadków zespołu Downa u płodu, ponad 90% przypadków zespołu Edwardsa i zesp. Patau.
To przedszkole rzeczywiście wygląda na miejsce, w którym dużą wagę przykłada się do podejścia pełnego szacunku i uważności wobec dzieci. Oparcie się na NVC i inspiracje pedagogiką Jespera Juula mogą sprzyjać budowaniu dobrej atmosfery. Ważne jest też to, że wspierają nie tylko dzieci, ale i rodziców poprzez warsztaty. To może być ciekawa opcja dla rodzin szukających spokojnego i świadomego podejścia do wychowania.
Zobacz sobie na przedszkole Pluszowy Miś pod Piasecznem w Staraej Iwicznej - https://www.przedszkole-pluszowymis.pl/. To miejsce, które podchodzi do dzieci z szacunkiem i uważnością – opierają się na podejściu NVC (Porozumienie bez Przemocy wg Marshalla Rosenberga) oraz inspiracjach pedagogiką Jespera Juula. Atmosfera jest spokojna, bezpieczna, z ogromnym wsparciem także dla rodziców (prowadzą warsztaty rodzicielskie!).
Rekomendowane odpowiedzi
Kerry
USG "genetyczne" płodu - są to badania wykonywane w dwóch okresach ciąży między 11 a 13 tygodniem + 6 dni oraz między 18 a 23 tygodniem ciąży. Celem tych badań jest nie tylko wykluczenie wad rozwojowych płodu, ale przede wszystkim określenie tzw. ryzyka wystąpienia wady genetycznej u płodu np. zespołu Downa w oparciu o tzw. ultrasonograficzne markery wad genetycznych.
ola1208
Pauli
Witaj ! Ja take usg miałam w ubiegły wtorek i też bardzo się stresowałam ... raczej niepotrzebnie. Wszystko wyszło pomyślnie. Na takim usg wyliczono prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych u dziecka na podstawie miedzy innymi wieku matki i innych parametrów - nie chce skłamać, więc nie piszę jakich ( nie chce mi się teraz sprawdzać ) ... ale sprawdzali wszystkie narządy czy rozwijają się prawidłowo, czy serduszko bije dobrze ... w każdym razie 3mam za Was kciuki :-)
Dagii
Pewnie będziesz miała jutro robione 🙂
Paulina to się cieszę 😉
Kerry
Dagii