Skocz do zawartości

Majóweczki 2014:) | Forum dla mam

KarolinaMotyl

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ojej to i ja życze wam powodzenia dziewczyny! Już niedługo wasze fasolki zakiełkują w was i w maju je powitacie na świecie! To przeogromne szczęście a na brzuszku spotkacie świetne dziewczyny, z którymi na pewno będzie utrzymywały kontakt jeszcze po porodzie! Asia i majowy Mateusz, który zrobił mamie niespodziankę jeszcze w kwietniu 😉

• Mamusia
Tak,majowe dziewczyny i dzieciaczki są super!! Normalnie Wam majówki 2014 zazdroszcze,ze tyle wrazen przed Wami,cieszcie sie kazda chwila,bo ten czas tak szybko mija 😘 lada moment a to majowki 2014 beda sie witac i trzymac kciuki za majowki 2015 🙂 🙂
POWODZENIA! 🙂 🤪

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Witam 🙂
hop, hop. są tu jakieś MAJÓWECZKI 2014 czy jestem pierwsza?
Tydzień temu robiłam test, dokładnie w naszą 5 rocznicę ślubu dowiedzieliśmy się, że po 1,5 roku starań w końcu się udało 🙂 🙂 🙂
mój termin według OM to 7 maja, według owulacji 9 maja.
czekam na inne mamusie.

Cześć dziewczyny, ja również dołączam do majóweczek 2014 🙂 Jestem mama 2-letniej Hani. Mam nadzieje ze nasze fasolki beda pieknie i zdrowo rosly w naszych brzuszkach. Miłego dnia!

• Mamusia
Wszystkie majowe Dzieciaczki są śliczne!! 🙂 Rok temu na swoje urodziny dowiedziałam się że jestem w ciąży!! 🙂W listopadzie dowiedziałam się że bedzie synek! Termin był na 22 maja a wyszedl 25 🙂 A teraz leży sobie taki słodziak który ma juz 4 miesiace!! Ajj zazdroszę...czas ciąży to był wspaniały okres 🙂
Życzę powodzenia i pozdrawiam 🙂

Cześć dziewczyny, jak tam Wasze samopoczucie? Macie jakies dolegliwości ciążowe czy raczej narazie spokojnie? U mnie od paru dni nasiliły się mdłości- rano, wieczorem.. o każdej porze dnia 🙂

Witaj Malgorzatta- super że dołączyłaś do naszego skromnego (narazie) grona.

Magda- widze ze nie jestem sama z tymi mdłościami 🙂 🙂 Niestety tez nie znalazłam jeszcze jakiejś super recepty. Pamietam że w pierwszej ciąży pomagało mi picie wody z dużąąąąą liością cytryny, tym razem niestety nie działa 🙂 Lekarz poradził mi tez wtedy picie pare łyków Pepsi- kilka razy skorzystałam z tej rady i faktycznie było lepiej. Jednak nie jestem fanką napojów kolorowych wiec staram sie nie zapijac mdłości bąbelkami... Byle do 12-14 tyg. Powinno byc lepiej 🙂

• Mamusia
wczoraj przeleżałam cały dzien, myślałam ze umre. dzisiaj jest lepiej ale zanim wstałam z łóżka zjadłam taka lekko wysuszoną drożdżówke i napiłam sie gorzkiej herbaty. nie brałam tez dzisiaj witamin dla kobiet w ciazy bo wyczytalam ze zawarte w nim żelazo moze powodować mdłości. wiec nie wiem od czego mi lepiej ale moge chociaż normalnie funkcjonowac. w pierwszej ciązy nie mialam mdłości, ale spałam 18 godzin na dobe 🙂. Mam juz 3 letnia Klementynke 🙂

• Mamusia
Cześć dziewczyny. Jestem tu nowa , jestem w 8tyg ciazy i rownież mam termin na maj a dokładniej na 3.05. Starałam sie z narzeczonym 4lata o dziecko, we wrześniu miałam podejść do inseminacji,a tu taka niespodzianka!! Oczywiście jestem pełna obaw , bo tyle lat starań , pierwsze dziecko, najchętniej chodzilabym co tydzien na usg.Mam nadzieje,ze dzięki forum trochę sie uspokoje.

Chciałam Was zapytać, bo trochę sie martwię ...od 5-7tyg.mialam nudnosci i wymioty, teraz sa one b.rzadkie i jak już to raczej wieczorem. Brzuch nie boli mnie już wogole i piersi mam trochę mniej obolałe.Wizyte mam dopiero w poniedziałek.Moj lekarz powiedział,ze wymioty sa to bardzo dobre objawy i trzeba sie martwic jak nagle ustąpia i to mnie dziwi bo w tamtych tyg.najchetniej nic bym nie jadła i nie wychodzilabym z łóżka, a teraz mam apetyt-od mięsa mnie tylko odrzuca i wiecej energi.Czy w poprzednich ciążach tez tak mialyscie , tak krótkie objawy i wszystko było ok? Z góry dzięki za odpowiedz, przepraszam ,ze jestem taka zestresowana i tyle pytań Wam zadaje,ale człowiek jednak chyba za bardzo analizuje ...

• Mamusia
Hej, także spodziewam się dzidziusia ,termin mam na 7 maja 🙂, mam już 21-miesięczną córcię Lenę ,Martag podczas pierwszej ciąży tylko zdarzały mi się mdłości wieczorami i teraz jest podobnie ,tylko jestem baaaardziej zmęczona .mam nadzieję że będzie wszystko ok. i do maja zaprzyjaźnimy się trochę 🙂 podczas pierwszej ciąży też pisałam na tym forum i nadal utrzymujemy kontakt z dziewczynami 🙂

Witamy nowe mamusie na forum 🙂 Fajnie że jest nas coraz więcej...

Martag- mam nadzieje ze wszystko u Ciebie jest w porzadku. U mnie było tak, że w pierwszej ciąży rownież miałam mdłosci tylko późnym popołudniem i wieczorem. Dodatkowo bylam baaardzo spiąca- mogłam spać 24h na dobe i tak było mi mało. Piersi bolały mnie tak że nie mogłam ich dotknąć. Natomiast teraz jest troche inaczej. Mdłosci przez pare dni mialam przez caly dzien ale juz teraz uspokoilo sie i mam tak jak w poprzedniej ciazy tylko popoludniami i wieczorem. natomiast piersi nie bola mnie prawie wcale no i z sennoscia nie muszę zbytnio walczyć. Wiec jak sama widzisz kazda ciąża jest inna. Nie martw sie na zapas, na pewno wszystko jest OK u Twojego maluszka. Oczywiście jest chcesz poczuć sie pewnie zawsze możesz poprostu zadzwonic do swojejgo lekarza i porozmawiać o wątpliwościch. Po to go masz 🙂

Miłego dnia dziewczyny!

• Mamusia
Dzięki dziewczyny, potrzebuje takiego forum i takiego wsparcia, wiec myśle ze tu zostanę 🥴
Wczoraj miałam wieczorem atak płaczu, oczywiście maź mnie nie rozumie-wiec myśle ,ze to hormony szaleją.dzis jest już duzo lepiej, zamierzam wcisnąć w siebie jakieś mięso, bo od dłuższego czasu jem tylko posiłki mleczne, wogole nie mam ochoty na mięso, a ze żelaza mam za mało muszę trochę zmienić dietę,wiec mam nadzieje,ze dziś cos normalnego zjem.
Chciałam Was zapytać jeszcze o badania prenatalne? Mam 28 lat,więc na pewno nie dostanę na nie skierowania-musiałabym zrobic je prywatnie...Jakie Wy macie zdanie na ten temat? Myśle o tym,ponieważ pracowałam dość długo z dziećmi niepełnosprawnymi, mam do dziś swietńy kontakt z ich rodzicami i każdy z nich namawiał mnie na te badania- dlatego teraz pytam Was?
I jeszcze słyszałam o badaniu genetycznym usg?jest cos takiego? Chodzę prywatnie do ginekologa i zamierzam teraz na poniedziałkowej wizycie o wszystko Go popytać 🤔

Ja nie miałam robionych badań prenatalnych. W tej ciąży raczej tez nie będę miala- bynajmniej moja lekarka nic o tym nie wspominała. A szczerze mówiąc ja sama nie zastanawiałam sie nad tym. Natomiast USG genetyczne- to standardowa procedura u każdej przyszłej mamusi. To USG robione w okresie 11-13 t.c. w celu sprawdzenia przezierności karkowej i kości nosowej. Badanie to wykonywane jest w celu wykrycia np. zespołu Downa, chorób genetycznych czy innych wad rozwoju płodu.

Jeśli chodzi o dietę- wybieram się dziś do dietetyka. Mam nadzieje że pokieruje mnie odpowiednio i ustalimy plan zdrowego żywienia. W poprzedniej ciąży wydawało mi się że odżywiam się odpowiednio, jednak "udało" mi się przytyć 20kg mimo że urodziłam miesiąc przed terminem. Gdybym donosiła do końca to pewnie byłoby jakieś 23 🤪
Daltego tym razem ide po porade i zobaczymy jaki będzie tego efekt.

Pozdrowienia dziewczyny