Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2014 | Forum dla mam

Julka85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
alexia_79 to nieciekawie z tymi wynikami badań... 🤨
Cocodrillo firmę znam, bo czasami kupujemy ciuszki z niej dla synka lub na prezent dla bratanicy 😉
Co do ruchów i problemów ze snem, to coś o tym wiem, bo pod koniec I ciąży nie wiem co moje dziecko robiło w tym moim brzuchu, ale codziennie o 23:00 tak się wierciło, że jedyną pozycję, którą mogłam przyjąć był taki jakby siad na podłodze z głową na łóżku i brzuch w powietrzu 😁 🙃 🙃 I po jakimś tam czasie spokój i mogłam normalnie położyć się do łóżka 😜 Dziwne to było uczucie, nie powiem, że przyjemnie 😉
Napisz mi w takim razie, który tydzień Ci wpisać jako pierwsze ruchy, bo nie pamiętam 😜

A jakoś 15/16 mniej więcej 🙂

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Cześć Dziewczyny! 🙂

Dawno mnie nie było... Wybaczcie ☺️
Przede wszystkim składam serdeczne życzenia z Nowym Rokiem, dużo siły, zdrówka i lekkiego porodu!!! 😘 😘 😘

Zaległości niestety nie nadrobię, domyślam się,że przybyło troszkę nowym Mamusiek 🙂 Witam serdecznie nowe i trzymam kciuki za całą resztę 🙂

Ja jutro zaczynam 18 t.c., zleciało nie wiem nawet kiedy 😮 🤪 Od 3 dni czuję już ruchy Maleństwa 🙂 Bardzo się cieszę z tego powodu, bo Olusia także wcześnie wyczułam i przynajmniej wiem,że Bobasek się rozwija i szaleje 🙂 Z dolegliwości ciążowych to standardowo ucisk na kręgosłup 🥴 Po pierwszej ciąży miałam spore kłopoty z plecami, także teraz czeka mnie replay 😞 Jakby mi ktoś dooopsko skopał, dosłownie!!! 😮
No i dzisiaj jeszcze jakiś mega paw się przyplątał,ale to chyba już z przeżarcia 😉 Za zachłanność się płaci 😁

Brzuszek już zarysował się ładnie, widać,że coś się kluje 🙂 Waga 3 kg do przodu,ale i tak to duży sukces w porównaniu z poprzednią ciążą 🙂
Oluś też już zaczyna kumać,że Mamusia ma w brzuszku Dzidziusia,ale rezolutnie odpowiada,że nie braciszka i siostrzyczkę, ale ,,Dzidziusia i tylko dzidziusia" 😁 I będzie Go albo Ją kąpał, przebierał i polewał wodą po główce 🙂 Co do imienia to nadal nic nie wymyśliłam, zaczekam aż poznam płeć, co by podwójnie się nie głowić 😉 Siostra za to kupiła mi w prezencie buciki dla dziewczynki 😁 Gorzej jak drugi siuras wyskoczy 😜 Będzie chodził w różowych butach 😁
Zresztą sama osobiście nie mam parcia na konkretną płeć 🙂 Oby zdrowe i spokojniejsze niż Olek 🙂

Mam nadzieję,że u Was wszystko dobrze i każdej udało się szczęśliwie przebrnąć przez pierwszy trymestr 🙂 Postaram się częściej zaglądać, póki co mam Męża w delegacji i własnego tyłka nie doganiam ☺️

Trzymajcie się cieplutko i w dwupaczkach! 🙂 Całuję 😘

• Mamusia
Hej 🙂
emiliaeem bardzo się cieszę, że się odezwałaś 🙂 Już zaczynałam się niepokoić, że nas porzuciłaś 😁
Mój synek z kolei jak tłumaczę mu, że mam w brzuszku dzidzię, to mówi, że tam jest "lala" 😉
U mnie waga 1 kg do przodu 😜
A co do kręgosłupa, to ja na ogół mam z nim problemy, a w I ciąży jak ręką odjął 🤪 Mam nadzieję, że tym razem również 😉

Buziaki 😘

• Mamusia
Beata8811 a ile Twój Synuś już ma? Bo mój terrorysta za miesiąc pełne 2,5 roku, a rządzi jak niejeden trzylatek ☺️ Dzisiaj byłam z Nim na choince szkolnej, a On z progu ,,Mamusia ma dziećko w bziuśku" 🙂 Z sali zerówiaków ledwie Go wyciągnełam a taki bohater,że jak zobaczył Mikołaja to wył jak szalony 😁 W końcu Mikołaj rozdaje zerówiakom prezenty, prosi Dziewczynkę,żeby powiedziała jakiś wierszyk a mój Olo na cały regulator ,,Mikołaj, Olo powie o nitce i igle" 😁
Nie wiem jak On zaakceptuje Maleństwo w domu 🙂 To trudny przypadek poprzeczniaka idącego wiecznie pod prąd ☺️

Macie jakąś tabelkę już? 🙂 Podrzućcie linka 🙂

• Mamusia
emiliaeem mój synek ostatniego stycznia skończy 2 latka 🙂 Na ogół jest bardzo grzeczny, ładnie bawi się z innymi dziećmi, wydaje mi się, że będzie taki opiekuńczy 🙂
Tabelka jest w wątku poniżej, wpisz swoje dane, a ja wszystko uzupełnię 😉
http://brzuszek.net/forum,dane-do-tabelki-czerwcowki-2014,416,1305019.html,str=18

• Mamusia
Cześć 🙂
Byłam wczoraj u lekarza po skierowanie na badania i przy okazji rozmawialiśmy o moich ostatnich wynikach i w związku z tym, że mam złe wyniki tarczycy, to dostałam receptę i mam wykupić sobie hormon i powtórzyć badania. Źle wyszła mi także toksoplazmoza 🤨 I też będzie powtarzane. No i oprócz tego mam za wysoki cukier (w poprzedniej ciąży też tak miałam) i muszę być na diecie dla cukrzyków 🥴 Czyli bez węglowodanów. I będę miała test obciążenia glukozą.

A co u Was? Bo zaraz będzie, że piszę sama ze sobą 🙃

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Cześć 🙂
Byłam wczoraj u lekarza po skierowanie na badania i przy okazji rozmawialiśmy o moich ostatnich wynikach i w związku z tym, że mam złe wyniki tarczycy, to dostałam receptę i mam wykupić sobie hormon i powtórzyć badania. Źle wyszła mi także toksoplazmoza 🤨 I też będzie powtarzane. No i oprócz tego mam za wysoki cukier (w poprzedniej ciąży też tak miałam) i muszę być na diecie dla cukrzyków 🥴 Czyli bez węglowodanów. I będę miała test obciążenia glukozą.

A co u Was? Bo zaraz będzie, że piszę sama ze sobą 🙃

Rozumiem, że robiłaś morfologię i glukozę na czczo tak? I wyszedł Ci wysoki cukier? Ile? 🤔 A obciążenie glukozą to chyba wszystkie będziemy miały ok 25 tygodnia. Ja w pierwszej ciąży też się okropnie bałam. Ale na szczęście wyszło mi w normie. Chyba miałam robioną 50-tkę tzn 50 gram.. Znów nam przyjdzie pić to ohydztwo i siedzieć w poczekalni godzinę 🤢

• Mamusia
biedronka123 napisał(a):
Cześć 😉
Ja dzisiaj w nocy nie mogłam spać 😞 zgaga mnie męczyła. Macie jakieś sposoby na zgagę ? 14 stycznia dopiero mam wizytę 😞 już się nie mogę doczekać 😁 😁 ciekawa jestem co tam u mojej kruszynki, mam nadzieję, że wszysto dobrze 🙂

Ja też miewam zgagę, ale na szczęście da się ją znieść.. Ja ratuję się miętową gumą do żucia, nic innego na mnie nie działa...

• Mamusia
biedronka123 Na zgagę piłam mleko przed snem i mi pomagało 😉 Czytałam też o herbatce imbirowej, ale nie testowałam.
alexia_79 Tak, badania robiłam na czczo. Cukier wyszedł mi 95 mg (a przedział obok jako norma 70-99, czyli górna granica.). W I ciąży miałam 2 razy test na obciążenie glukozą po 75g 🤢 I teraz na skierowaniu też mam, że będzie na 75 g ...

• Mamusia
beata8811 napisał(a):

alexia_79 Tak, badania robiłam na czczo. Cukier wyszedł mi 95 mg (a przedział obok jako norma 70-99, czyli górna granica.). W I ciąży miałam 2 razy test na obciążenie glukozą po 75g 🤢 I teraz na skierowaniu też mam, że będzie na 75 g ...

Kurcze to słabo... A kiedy masz zrobić obciążenie glukozą? Teraz jakoś? Czemu tak szybko? 🤔

• Mamusia
cześć brzuszki 🙂
byłam dziś u lekarza i dzieki Bogu jest wszystko dobrze 🙂 odstawił mi duphaston, zrobił połówkowe i wszystkie wymiary sa prawidłowe, dziecinka rośnie, razem z nóżkami ma 14 cm 🙂 następną wizyte mam dopiero za 4 tyg, nie widzi podstaw zeby wczesniej bo wszystko jest ok 🙂 i w koncu moge wstac z łóżka , hurrraaaa 🙂
no i najwazniejsze na 100% jest córeczka 🙂 🙂 🙂

zgage też miałam kilka dni temu, dziś pytałam lekarza co mogę brać i polecił Reni miętowe lub owocowe, w pierwszej ciąży też brałam reni i pomagało

• Mamusia
Cześć Dziewczyny.

A mi się władował jakiś ucisk na kręgosłup i cholerny promieniuje aż do łydki 🤢

Ja na zgagę biorę Gaviscon do ssania, bardzo dobry i pomaga 🙂 Lekarz mi go polecił.

Ja też ostatnio robiłam morfologię i mocz, już drugie w obecnej ciąży. Wyników jeszcze nie znam,ale mam nadzieję,że dobrze wyszły 🙂 U mnie z tarczycą też dziwna sprawa, bo w poprzedniej ciąży problemów nie było, we wrześniu też robiłam kontrolnie wszystkie badania,nie wiedząc jeszcze o ciąży, m.in.TSH i też wyszła w normie, a teraz na ostatnim tsh wyszła lekka niedoczynność, ale lekarz stwierdził,ze to fizjologiczne przy ciąży,więc trochę się uspokoiłam... ☺️

Gratuluję już pierwszej dziewczynki 🙃 Ja idę dopiero 9-go,więc jeszcze troszkę 😜

• Mamusia
neverlosehope napisał(a):
cześć brzuszki 🙂
byłam dziś u lekarza i dzieki Bogu jest wszystko dobrze 🙂 odstawił mi duphaston, zrobił połówkowe i wszystkie wymiary sa prawidłowe, dziecinka rośnie, razem z nóżkami ma 14 cm 🙂 następną wizyte mam dopiero za 4 tyg, nie widzi podstaw zeby wczesniej bo wszystko jest ok 🙂 i w koncu moge wstac z łóżka , hurrraaaa 🙂
no i najwazniejsze na 100% jest córeczka 🙂 🙂 🙂

zgage też miałam kilka dni temu, dziś pytałam lekarza co mogę brać i polecił Reni miętowe lub owocowe, w pierwszej ciąży też brałam reni i pomagało

Jesteś pewna, że 14 cm razem z nóżkami? 🤔 Masz wydruk z USG? Masz tam CRL? I FL? Zerknij pls, bo coś mi się zdaję, że teraz to chyba jeszcze mierzy się długość ciemieniowo-siedzeniową, ale pewności nie mam 🙂
W każdym razie super, że wszystko już w porządku i gratuluję córeczki, dziewuszki są super 😉

• Mamusia
alexia_79 badania mam zrobić we wtorek lub w środę. W I ciąży też miałam obciążenie glukozą tak wcześnie, a potem był drugi raz (ok. 25 tyg. ciąży). Na stronkach internetowych o cukrzycy jest napisane, że lekarz powinien zlecić takie badanie w I trymestrze ciąży, aby móc wykryć cukrzycę. Wydaje mi się, że tylko w tym przypadku, gdy ze zwykłych badań jest wyższy cukier...
emiliaeem a Ty nie masz rwy kulszowej? Bo ja miałam podobny objaw w I ciąży i okazała się rwa... 🤢 Straszne to było 🤨

• Mamusia
Aj Beata8811 mnie plecy to bolą już ze 4 lata, czasami mocniej, czasami tylko odczuwam ucisk.
Ale ja akurat jestem typem hipochondryka,że czasami to już sama nie wiem czy coś mnie boli, czy sobie to wmawiam ☺️ Na raka umierałam w swoim życiu już 3 razy 😞 Byle coś mnie zaniepokoi to już horror dla mnie... A wracając do tych pleców to miałam i RTG robione i rezonans, wszystko wyszło dobrze, ale ja oczywiście nie dowierzam i latam po 50-ciu lekarzach 🤢 Wszyscy podejrzewają,że to z powodu pozycji do spania i skoliozy, której się nabawiłam w szkole, bo byłam wysoka koza, to się garbiłam wierna przekonaniom,że małe jest piękne... ☺️ Jakiś rok temu wymacałam sobie taki ruchomy guzek (nie jest to twarde, sprawia wrażenie jakby byłam tam woda i tłuszcz ☺️ ) na kręgosłupie, zaszłam do lekarza, świadoma oczywiście,że to już koniec, a w dodatku tak mnie mądra koleżanka panikara jeszcze zbadała,że pomyliła węzły chłonne z migdałami i nastraszyła,że mam rozsadzone węzły 🙂 Także liczyłam dni do zgonu dopóki moja Mama, jej znajoma i lekarz nie pokazali,że mają takie same na plecach 🤔
Badam się regularnie, rok temu wymusiłam na lekarzu skierowanie na USG narządów wewnętrznych ☺️ Wszystko oczywiście bez zmian,ale teraz to przechodzę istne apogeum, ponieważ u mojego Dziadka zdiagnozowano raka żołądka. Więc automatycznie źle się czuję, mam zawroty głowy, bolą mnie plecy, a jeszcze i zauważyłam asymetrię brodawek sutkowych, które pokazywałam lekarzowi przed pierwszą ciążą, zbadał, uspokoił,ale,że oglądałam program o profilaktyce raka piersi, już coś mnie trapi... ☺️
Tata mój to od razu skwitował,że powinnam iść do lekarza,ale psychiatry... ☺️ Jego siostra była identyczna, w małej krostce widziała raka, a żyje, ma 60 lat i miewa się dobrze, ale depresja ją gnębiła przez większość życia... ☺️

Także nie wykluczone,że i mnie coś dopada... ☺️ Trzeci rok w domu jednak odbija się na psychice...

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
Hej, mam wynik homocysteiny - 6,8 umol/l - norma 5-12, czyil w porządku. Nic już z tego nie rozumiem 🤔

To ja też nie rozumiem. W każdym bądź razie wynik dobry, ciekawe co powie lekarz.

emialiaeem to faktycznie hipochondryczka z Ciebie 😉 Mam nadzieję, że z czasem zmienisz nastawienie, żeby nie marnować czasu na zamartwianie się 🙂

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
Hej, mam wynik homocysteiny - 6,8 umol/l - norma 5-12, czyil w porządku. Nic już z tego nie rozumiem 🤔

To ja też nie rozumiem. W każdym bądź razie wynik dobry, ciekawe co powie lekarz.

W środę mam wizytę u hematologa to się dowiem o co chodzi 🤨 W przyszłą sobotę pojadę zrobić morfologię i zawieźć siuśki, a 16-tego mam wizytę u ginekologa. Pewnie dostanę skierowanie na USG połówkowe. Matko ile to jest latania po lekarzach w ciąży, nie lubię tego bardzo ☺️ Już bym chciała czerwiec, jak się zaczniemy wszystkie rozpakowywać 🙂 Ciekawe czy będzie jakiś falstart i któraś urodzi szybciej (mam na myśli min 2 tyg wcześniej). Jest wśród nas kilka mam, które już rodziły, więc szanse duże, pierworódki pewnie będą rodzić po terminie.. Chociaż nie ma reguły... Oby tylko bez komplikacji i zdrowe dzieci 🙂

• Mamusia
Ja też nie lubię tego latania po lekarzach, tych badań, pobierania krwi... 🤢 🤨 Jedynie USG przyjemne 🙂
Ojj i ja chcę już czerwiec!!! Z tym, że mam nadzieję, że u mnie nie będzie falstartu i wszytko będzie jakoś szło zgodnie z planem, jeśli mam mieć cesarkę 😉 Tak jak napisałaś, oby bez komplikacji i zdrowo! 🙂

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Ja też nie lubię tego latania po lekarzach, tych badań, pobierania krwi... 🤢 🤨 Jedynie USG przyjemne 🙂
Ojj i ja chcę już czerwiec!!! Z tym, że mam nadzieję, że u mnie nie będzie falstartu i wszytko będzie jakoś szło zgodnie z planem, jeśli mam mieć cesarkę 😉 Tak jak napisałaś, oby bez komplikacji i zdrowo! 🙂

A z jakiego powodu cc, jeśli mogę zapytać? 🙂

• Mamusia
alexia_79 myślę o cc, ponieważ miałam komplikacje przy I porodzie, tzn. barki nie chciały się urodzić i synek urodził się przyduszony (zero oddechu, reanimowali go, 4 pkt w skali Appgar). Miał ponad 4 kg, no a ja raczej drobna jestem. Dlatego boję się powtórki, a może i nawet gorszego scenariusza... 🤨 Teraz lekarz mi powiedział, że bardzo często przy wysokim cukrze występuje dystocja barkowa i że będziemy kontrolować wagę płodu i jeśli dziecko będzie duże, to zrobimy cc.

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
alexia_79 myślę o cc, ponieważ miałam komplikacje przy I porodzie, tzn. barki nie chciały się urodzić i synek urodził się przyduszony (zero oddechu, reanimowali go, 4 pkt w skali Appgar). Miał ponad 4 kg, no a ja raczej drobna jestem. Dlatego boję się powtórki, a może i nawet gorszego scenariusza... 🤨 Teraz lekarz mi powiedział, że bardzo często przy wysokim cukrze występuje dystocja barkowa i że będziemy kontrolować wagę płodu i jeśli dziecko będzie duże, to zrobimy cc.

O matko, to się pewnie najadłaś strachu, nie zazdroszczę 🥴
Mnie pewnie też czeka drugie cc... Zresztą nawet nie wyobrażam sobie rodzić teraz sn 🤢 Zobaczymy na połówkowym jakie duże jest dziecko na ten moment, jak większe o co najmniej 2 tyg to zapewne będzie powtórka z rozrywki i znów waga powyżej 4 kg...