Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2014 | Forum dla mam

Julka85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Lippi ja nie wiem, lekarz będzie to monitorował. Ale jeśli w 38 tyg. ciąży dziecko ma 3800g, to wiadomo, że około 4 kg będzie ważyło przy porodzie (tak było w moim przypadku). Zaminy terminu porodu raczej nie będzie, będzie raczej wyznaczony termin odpowiednio wcześniej na cc.

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Lippi napisał(a):
Alexia_79, beata8811 A jak wnioskujecie z USG że dziecko jest większe? Termin porodu Wam zmieniają, czy jak?

Chodzi o to, że lekarz robi pomiary tj obwód głowy, brzuszka, kości ręki czy uda i te pomiary wskazują wiek płodu po tych wielkościach. Zatem jeśli jesteś przykładowo w 35 tc a pomiary pokazują wielkość dziecka jak np dla 38 tc to wiadomo już, że dziecko jest większe niż normalnie w przypadającym tygodniu. U mnie było za każdym razem 2-3 tygodnie do przodu. W 38 tc pomiary pokazywały 41 tc - dziecko miało wtedy wg szacunków ok 4 kg.. Więc kiedy się urodziło miało 4250 g 🤢 🤪 Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam. 🙂 To są wszystko oczywiście szacunki wg pomiarów z USG - przyjmuje się margines błędu 15-20% w jedną i drugą stronę 🙂 To, że USG pokazuje 2-3 tygodnie do przodu nie oznacza, że zmienia się termin porodu i dziecko urodzi się wcześniej - niestety niektóre kobiety tak rozumują 😉 Płód musi dojrzeć. Są przyjęte jakieś normy wagowe - chyba teraz średnia waga noworodka to 3700-3800. Więc automatycznie, jeśli dziecko jest większe to USG pokazuje na jaki wiek płodu przypada waga i automatycznie przesuwa się przewidywana data porodu ze względu na wagę i wzrost (a nie na dojrzałość płodu). Namotałam trochę ale mam nadzieję, że zrozumiesz 😉

• Mamusia
Ja Wam powiem,że dzień przed porodem wielce mnie straszyli,że urodzę duże dziecko, bo USG wskazywało ponad 4 kg, a co się okazało Mały ważył 3550g, czyli taki ,,unijny" 😉 Teraz na ostatnim USG np.termin porodu zmienił mi się na 5 czerwca, bo Dzieciątko też spore, ale w poprzedniej ciąży terminy mi skakały z wizyty na wizytę 🙂
Wg mnie kluczową rolę odgrywa obwód główki i barków, bo w sumie na taką szerokość musimy się ,,rozstąpić" 🙂

• Mamusia
Lippi napisał(a):
Dzięki Dziewczyny za wyjaśnienia, zrozumiałam 🙂 Wnioskuje z tego, że jak okazuje się że dziecko jest większe to chyba lepiej jest mieć cc.

No niestety, tak to nie działa, cc robią tylko tym niskim, drobnym (przed ciążą), z małym rozstawem bioder., kiedy z góry wiadomo, że się tak nie \"rozciągną\" aby urodzić główkę powyżej 30 cm 🤢 Te wysokie, z szerokimi biodrami nie mają problemów z urodzeniem takiego dziecka Jak pójdziesz to szpitala z bólami rodzić to zmierzą Ci rozstaw kości biodrowych takim specjalnym urządzeniem i zadecydują. Nie bardzo są skorzy do cc, wolą żeby się kobity męczyły własnymi siłami.

emiliaem - a u mnie było na odwrót - kiedy pojechałam do szpitala z bólami to pani doktor stwierdziła, żebym rodziła sama bo dziecko nie ma nawet 4 kg... Na szczęście miałam podpisany już papier przez dyrektora szpitala na cc i dobrze, że nie posłuchałam... Porozrywałabym się tylko, wykrwawiła a i tak skończyłoby się cesarką. Tak jak pisałam - lekarze podczas badania mówią, czasem piszą, że podana waga może się wahać + - 15-20% 🙂

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Dziewczyny jak o tym piszemy, to mnie już stres ogarnia 😞 Strasznie się boję czy wszystko będzie ok... Jestem dobrej myśli, że lekarz mnie dobrze poprowadzi itp., no ale obawa jest silniejsza ode mnie 🤨

Nie dziwię Ci się i rozumiem.. Ale na pewne sprawy nie mamy wpływu. Pozostaje mieć nadzieję, że nasi lekarze wiedzą co robią...

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
No niestety, tak to nie działa, cc robią tylko tym niskim, drobnym (przed ciążą), z małym rozstawem bioder., kiedy z góry wiadomo, że się tak nie \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"rozciągną\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" aby urodzić główkę powyżej 30 cm 🤢 Te wysokie, z szerokimi biodrami nie mają problemów z urodzeniem takiego dziecka Jak pójdziesz to szpitala z bólami rodzić to zmierzą Ci rozstaw kości biodrowych takim specjalnym urządzeniem i zadecydują. Nie bardzo są skorzy do cc, wolą żeby się kobity męczyły własnymi siłami

A mi mierzyli miednicę i mimo wszystko mogło dojść do tragedii, dlatego strach mnie oblatuje, bo właśnie do cc nie są skorzy... 🥴
Czy pamiętacie w jakiej wodzie rozpuszcza się glukozę? W ciepłej czy w zimnej? 🤔

• Mamusia
Mi wystarczy, że obejrzę sobie parę minut programu typu "porodówka" i mam dosyć. Z jednej strony chciałabym by już był czerwiec, a z drugiej strony poród, mój pierwszy, mnie przeraża. Jestem raczej drobnej budowy... 🥴 Cały czas rozważam poród w Damianie a tam cc na życzenie tylko za dopłatą, więc zawsze to jakaś opcja.

• Mamusia
Lippi napisał(a):
Mi wystarczy, że obejrzę sobie parę minut programu typu \"porodówka\" i mam dosyć. Z jednej strony chciałabym by już był czerwiec, a z drugiej strony poród, mój pierwszy, mnie przeraża. Jestem raczej drobnej budowy... 🥴 Cały czas rozważam poród w Damianie a tam cc na życzenie tylko za dopłatą, więc zawsze to jakaś opcja.

W tym programie to mają bajkę, bo znieczulenie dają kiedy chcesz i w dawce takiej, że można wszystko znieść, u nas jak masz 7 cm rozwarcia o znieczuleniu możesz zapomnieć 🤢 Ja też sobie nie wyobrażam rodzić sn, chociaż po cc ból jest potworny - tzn pierwsze 2-3 doby, potem już można przeżyć.. Ja też myślałam o porodzie w prywatnej klinice, ale jakoś boli mnie te 15.000 🥴 🤢 Zobaczymy pod koniec jak się sytuacja rozwinie, a raczej moje dziecko jak się rozwinie 😉

• Mamusia
Chyba pojadę rodzić do Bielska-Białej - zobaczcie jakie ceny: 🤪 U nas za położną trzeba min 1000 zł dać jak się chce mieć dodatkową pomoc

\"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce \"Cennik\" oraz \"Pakiety usług\"):

poród siłami natury ze znieczuleniem: 1800 zł,
ciecie cesarskie: 2300 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),
\"

Teraz patrzę że poród w Medicover 8390 zł i ja miałabym 10% zniżki chyba bo mam kartę to... hmm muszę pomyśleć - cc też wchodzi w ten pakiet...

http://www.porody.medicover.pl/dlaczego-szpital-medicover-3/porod-z-lekarzem/

Dobra idę spać, bo sobie przez Was wkręcam fazy dziwne 😉

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
Chyba pojadę rodzić do Bielska-Białej - zobaczcie jakie ceny: 🤪 U nas za położną trzeba min 1000 zł dać jak się chce mieć dodatkową pomoc

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Cennik\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" oraz \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pakiety usług\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"):

ciecie cesarskie: 2300 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),
\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

Teraz patrzę że poród w Medicover 8390 zł i ja miałabym 10% zniżki chyba bo mam kartę to... hmm muszę pomyśleć - cc też wchodzi w ten pakiet...

Zapraszam, może się spotkamy 😁 tak przy okazji, to powiem Wam, że moje siostry tam rodziły i były bardzo zadowolone, pełen profesjonalizm, tak więc jak widać cena idzie w parze z obsługą 😁

Do niedawna ta klinika miała kontrakt z NFZ, wtedy poród kosztował do 1000 zł, przeważnie około 700 zł, śmieszna cena, jednak w tamtym roku jakaś afera była i kontrakt zerwano, a szkoda. Dodam, że cena zawiera znieczulenie na życzenie klientki, zewnątrzoponowe.

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce"Cennik" oraz "Pakiety usług"):

"

Zapraszam, może się spotkamy 😁 tak przy okazji, to powiem Wam, że moje siostry tam rodziły i były bardzo zadowolone, pełen profesjonalizm, tak więc jak widać cena idzie w parze z obsługą 😁

Do niedawna ta klinika miała kontrakt z NFZ, wtedy poród kosztował do 1000 zł, przeważnie około 700 zł, śmieszna cena, jednak w tamtym roku jakaś afera była i kontrakt zerwano, a szkoda. Dodam, że cena zawiera znieczulenie na życzenie klientki, zewnątrzoponowe.

Pewnie gdyby było bliżej poważnie rozważałabym taką opcję, ale średnio widzę powrót do Wawy tyle km z maleńkim dzieckiem i pociętym brzuchem 🙂

• Mamusia
Dziewczyny To jeszcze uzupełnieniem aktualny cennik z Damiana: poród sn 8100 zł + min. 2 dni doba hotelowa: 580 zł lub 860 zł, cc: 9550 zł + min. 3 dni doba hotelowa 580 zł lub 860 zł. Dodatkowe usługi jak: obrzezanie noworodka 2500 zł (w znieczuleniu miejscowym), usunięcie drobnej zmiany 1000 zł (w znieczuleniu miejscowym). Na razie mają promocję 5% zniżki i kołyska gratis, ale to słabe pocieszenie przy takich kwotach. Pytałam jak to działa i płaci się 1000 zł zadatku a później się okazuje czy jest sn czy cc i w zależności od tego + ile dni w szpitalu wystawiają rachunek.

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Cennik\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" oraz \\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"Pakiety usług\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"):

\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\"

uhasasa czy piszesz o Eskulapie? JA do tej pory nie rozważałam takiej opcji, ale może warto tym bardzie, że z BB jestem troche związana takze mam temat do przemyślenia

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂

ale tu już poważne tematy... poród, wybór szpitala... 🙂 ja panicznie boję się porodu, więc póki co o tym nie myślę... Akurat tak się złożyło, że moja przyjaciółka rodziła teraz w listopadzie i mam też dwie kuzynki w ciąży. Jedna ma termin na styczeń, druga na marzec, więc pozbieram sobie opinie o szpitalach i wtedy zastanowię się nad wyborem 😉

emiliaeem fajnie, że znów się "uaktywniłaś" 🙂 martwiłyśmy się trochę co z Tobą 🙂

Ja przez ostatni tydzień miałam kiepski nastrój i nie miałam weny do pisania ale zaglądałam codziennie poczytać co u Was 🙂

W sobotę rano wybieram się oddać mocz do badania i na morfologię, a 15 stycznia mam wizytę u nowego lekarza. Poleciła mi go moja przyjaciółka i ma też dużo pozytywnych opinii na internecie. Tak jak Wam już kiedyś wspominałam nie byłam zadowolona z poprzedniej lekarki prowadzącej ciążę i chcę zmienić lekarza. Mam nadzieję, że ten okaże się sensowny i zostanę już u niego.

• Mamusia
sloneczna627 napisał(a):
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
[color=black]Chyba pojadę rodzić do Bielska-Białej - zobaczcie jakie ceny: 🤪 U nas za położną trzeba min 1000 zł dać jak się chce mieć dodatkową pomoc

["Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce "Cennik" oraz "Pakiety usług"):

ciecie cesarskie: 2300 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),"

Dobra idę spać, bo sobie przez Was wkręcam fazy dziwne 😉 [/color]

uhasasa czy piszesz o Eskulapie? JA do tej pory nie rozważałam takiej opcji, ale może warto tym bardzie, że z BB jestem troche związana takze mam temat do przemyślenia

Tak - ja akurat kopiowałam to ze strony Eskulapa, przypadkiem natrafiłam, wyświetliła mi się cena w wynikach i otworzyłam 😉

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
W tym programie to mają bajkę, bo znieczulenie dają kiedy chcesz i w dawce takiej, że można wszystko znieść, u nas jak masz 7 cm rozwarcia o znieczuleniu możesz zapomnieć 🤢 Ja też sobie nie wyobrażam rodzić sn, chociaż po cc ból jest potworny - tzn pierwsze 2-3 doby, potem już można przeżyć.. Ja też myślałam o porodzie w prywatnej klinice, ale jakoś boli mnie te 15.000 🥴 🤢 Zobaczymy pod koniec jak się sytuacja rozwinie, a raczej moje dziecko jak się rozwinie 😉

Ja przyjechałam do szpitala z 6 cm rozwarciem i już było za późno na znieczulenie 🤨

A co do cc za ok. 1000 zł, to mogło faktycznie tak być, bo kiedyś można było wziąć "cesarkę na życzenie" w sensie za dopłatą, a teraz zmieniły się chyba przepisy i nie ma takiej możliwość jeśli chodzi o NFZ 🤔
U mnie jeśli dziecko będzie małe, to myślę, że mogłabym rodzić sn, dlatego też będę patrzeć jak się u mnie sytuacja rozwinie 😉

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
sloneczna627 napisał(a):
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
[color=black]Chyba pojadę rodzić do Bielska-Białej - zobaczcie jakie ceny: 🤪 U nas za położną trzeba min 1000 zł dać jak się chce mieć dodatkową pomoc

[\"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce \"Cennik\" oraz \"Pakiety usług\"):

ciecie cesarskie: 2300 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),\"

Dobra idę spać, bo sobie przez Was wkręcam fazy dziwne 😉 [/color]

Tak - ja akurat kopiowałam to ze strony Eskulapa, przypadkiem natrafiłam, wyświetliła mi się cena w wynikach i otworzyłam 😉

Dokładnie, Esculap 🙂 sama nad nim poważnie się zastanawiam, ma naprawdę dobrą opinię, jedyne co słyszałam negatywnego, to to, że bardzo szybko wypisują do domu nawet w drugiej dobie.. Chociaż akurat w przypadku moich sióstr się to nie sprawdziło, więc może być to plotka 🙂

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):
sloneczna627 napisał(a):
uhasasa napisał(a):
alexia_79 napisał(a):

[\"Przedstawiamy podstawowe ceny zabiegów realizowanych w naszym Centrum Medycznym (więcej informacji w zakładce "Cennik" oraz "Pakiety usług"):

ciecie cesarskie: 2300 zł (cena jest odpłatnością za usługę w całości - poród, opieka nad noworodkiem oraz pobyt),"

Teraz patrzę że poród w Medicovas wkręcam fazy dziwne 😉 [/color]

Dokładnie, Esculap 🙂 sama nad nim poważnie się zastanawiam, ma naprawdę dobrą opinię, jedyne co słyszałam negatywnego, to to, że bardzo szybko wypisują do domu nawet w drugiej dobie.. Chociaż akurat w przypadku moich sióstr się to nie sprawdziło, więc może być to plotka 🙂

Eee to uogólnienie, w normalnych tj państwowych szpitalach też wypisują w 2 dobie jak rodzisz sn a nawet czasem po cc tak jest. Jeśli dziecko nie ma żółtaczki, a kobieta czuje się dobrze to wyganiają, żeby nie zajmować miejsc innym 🙂 Nie ma się co tym przejmować.. Ja chyba bym wolała iść do domu szybciej, w szpitalu jest masakra, wolę dochodzić do siebie w znajomym otoczeniu, we własnym łóżku spać etc... Pewnie te co rodziły albo leżały w szpitalu z innych powodów to pewnie myślą tak samo... Nie cierpię szpitali 🤢

• Mamusia
Ja tak samo! Nienawidzę szpitali, mam jakąś zrazę, dla mnie szpital ma charakterystyczny zapach, którego nie znoszę.. Połowę dzieciństwa straciłam na gonitwie po szpitalach i chyba mam uraz 🙂
właśnie wróciłam z badań, jutro wizyta 🙂

• Mamusia
uhasasa napisał(a):
Ja tak samo! Nienawidzę szpitali, mam jakąś zrazę, dla mnie szpital ma charakterystyczny zapach, którego nie znoszę.. Połowę dzieciństwa straciłam na gonitwie po szpitalach i chyba mam uraz 🙂
właśnie wróciłam z badań, jutro wizyta 🙂

Ja też mam jutro wizytę, ale u hematologa