Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2014 | Forum dla mam

Julka85

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
alexia_79 napisał(a):
beatasz napisał(a):
Wlasnie wybrałam kilka rzeczy w c&a 🙂
Troche mam problem jakie rozmiary kupować, będe zła jak połowy nie zdążę założyć.

Dziś wyszła mi przepyszna grzybowa 😜 mniam!

Jesz grzyby w ciąży? 😮 🤔 A Szymon? 🤔 To tylko chyba ja taka, że nie jem przy dziecku i nie robię niczego z grzybami ☺️ Mimo, że moje grzyby je cała rodzina, w właściwie grzyby mojej mamy to podobno dzieciom nawet do 9-tego 10-tego roku życia nie powinno się ich podawać... Dlatego ja taka przewrażliwiona... Z C&A też mam body na długi i krótki rękaw w rozmiarze 56 cm, ale one wydają mi się większe, więc może młody trochę ponosi..
Też miałam zamiar robić szarlotkę, ale ogarnęłam chałupę, posprzątałam w łazience, zrobiłam obiad i czuję jak mi młody napiera i macica mi się stawia. Odpuszczę, bo też mam silne skurcze, wolę nie kusić losu 🤢

No co Wy! Moje dziecko w życiu jeszcze nie jadło grzybów i nie ma potrzeby, zeby je jadło.
Szymon zjadł rosołek, bo go uwielbia a na wywarze dopiero zrobiłam grzybowa, która chodzila za mną od kilku miesięcy ... A w ciazy nie można jej jeść? Nie wiedziałam.
Samych grzybów tez nie jadłam tylko wywar, ktory był pyszny 😜
Generalnie to oprócz pieczarek nie jem żadnych grzybów, żadnych potraw z grzybami i bardzo sie boje, ze kupie jakiegoś muchomora czy inne cholerstwo 🤨
Nigdy ich nie jem i nie kupuje. Dostałam w ubiegłym roku suszone grzyby od teściowej i tak leżały w słoiku... Jedyna potrawa jaka zjem z grzybami to wlasnie zupa, sam wywar bardzo lubię a i tam jem max 2 razy do roku.
Chyba mi nie zaszkodzi? 🤔
A pieczarki w ciazy można jeść?
Bo czasami jem...

Tez mnie w kroku napierdziela i do tego jak młoda czasem sie ruszy, to az powiem głośni : ałaaaaa!
Nie wiem gdzie ona mi te rączki wciska ale w podbrzuszu czasami bardzo zaboli i skurcze - norma.

Czuje sie jak niepełnosprawna, postoje troche w kuchni i juz zdycham, cześć rzeczy robię na siedząco...
Szarlotka wyszła świetna 😜 zbierałam sie do niej chyba 3miesiace heheh

• Odpowiedzi 3,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
ola dziś próbowałam sie spakować, ale na szybko wrzuciłam tylko kilka rzeczy. W sumie to niezły bałagan mam w tej torbie. Na pewno będe miała o polowe mniejsza niż kilka lat temu, bo w tym szpitalu właściwie wszystko zapewniaja:
Ubranka dla dzieci, kosmetyki, pieluchy, podkłady poporodowe dla mnie, ceratki jednorazowe itd. Wiec duzo rzeczy mi odejdzie.
A na kiedy masz termin cc?

Emilia mnie ominęły tam razem rozstępy, chociaż jeszcze wszystko moze sie zdarzyć ...
Za to od pasa w gore plecy, dekolt i twarz mam cała w bliznach i trądziku 🤢 nie wiem co gorsze
maz mnie pociesza, ze wrócę do siebie- oby 😉

Co do rozstępów, to ciekawa jestem czy kremy cokolwiek dają?
Chyba jednak tak, bo na pewno mam skłonności- juz w szkole w okresie dorastania cała pupę miałam w rozstepach, w pierwszej ciazy miałam głownie tam gdzie sie nie smarowalam! A moja mama rownież ma rozstępy, wiec predyspozycje sa.
W tej ciazy kupowałam same porządne mazidla, łącznie wydałam 800zl i póki co nic nie mam no ale zobaczymy na koniec.

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Iga ja na pewno będę jeszcze miała usg.
Daga ja przy przyjęciu do porodu nie miałam robionego usg… 🤔 To powinien być standard? 🤔

w szpitalu w którym rodziłam F i teraz też w tym będę rodziła to podstawa, najpierw badanie ginekologiczne, później usg

• Mamusia
neverlosehope napisał(a):
beata8811 napisał(a):
Daga ja przy przyjęciu do porodu nie miałam robionego usg… 🤔 To powinien być standard? 🤔

w szpitalu w którym rodziłam F i teraz też w tym będę rodziła to podstawa, najpierw badanie ginekologiczne, później usg

Tak powinno być wszędzie... A to raczej należy do rzadkości

• Mamusia
Beata ja jem pieczarki, ale innych grzybów nie, a to z tego względu, że gdyby coś się przytrafiło (np. jakiś trujący grzyb), to wtedy mogłoby być zagrożenie dla płodu, dlatego radzą w ciąży unikać ich jedzenia. Wyczytałam jeszcze coś takiego:
"(...) obecność pieczarek w jednej z potraw zalecanego jadłospisu dla kobiet w ciąży, przygotowanego przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie (jadłospis jest częścią opublikowanego 1 października 2013 r. "Poradnika żywienia kobiet w ciąży"). Wiadomo jednak, że grzyby są dość ciężko strawne, zwłaszcza jeśli są smażone, dlatego ciężarna, która w pierwszych tygodniach cierpi z powodu mdłości, czy pod koniec ciąży narzeka na wzdęcia i zgagę, powinna raczej wykluczyć je ze swojego menu. Tym bardziej, że grzyby posiadają niewiele wartości odżywczych, więc nie będzie to wielka strata."

A jeśli chodzi o torbę do szpitala, to fajnym pomysłem jest podzielenie torby na warstwy 😉
http://wzorowamama.pl/pakowanie_torby_do_szpitala.html

• Mamusia
beatasz napisał(a):
beata8811 napisał(a):

Tak powinno być wszędzie... A to raczej należy do rzadkości

No właśnie... 🤨

P.S. Wczoraj coś mi się waliło z wpisami, więc teraz dopiszę Beata , że masz super brzuszek 🤪 Bardzo ładny 🙂

• Mamusia
beatasz napisał(a):
biedronka123 napisał(a):
Ja 20 mam ostatnią wizytę a tydzień póżniej cesarka 🤨 już się troche przygotowałam psychicznie ale nadal mam stresa 🤢

Wow 🤪 chyba Ty będziesz kolejna 🤪

Jak tak dalej pójdzie to ja będę następna, miałam mega okropną noc.. Skurcze, praktycznie non stop, rozwolnienie... Poszłam spać o 4-tej, ani Nospa Forte ani ciepła kąpiel nie pomagały. Mąż za mną nawet do kibla latał ☺️ Jestem dziś zmęczona, bo spałam 3 h.. Córka zrobiła pobudkę o 7-ej.. Jeszcze troszkę czuję ucisk w dole brzucha - tak jak na okres... Matko dziewczyny, już mam dosyć, niech już będzie chociaż 2 tygodnie później 🥴

• Mamusia
ja też czasem zjem pieczarki, żadnych innych nawet przed ciążą nie jadłam bo się boję grzybów 🙃

Ola ty uważaj na Was,żebyś dotrwała do cc - odpoczywaj więcej, niech mężuś przejmie dowodzenie w domku 🙂

No staram się jak mogę, ale nie zawsze się da, zwłaszcza kiedy mąż w pracy a ja z córką sama w domu 🥴
Wczoraj to obudziłam się zlana potem o północy.. Myślałam, że wezmę Nospę i przejdzie jak zwykle a tu dupa 🤢 O 2-ej brałam kąpiel, już byłam tak padnięta, że wylazłam z wody bo zasypiałam na siedząco 🥴Żeby było mało to mi się dziecko zesikało do łóżka drugą noc z rzędu, co już jej się praktycznie dawno nie zdarzyło 🤨 Nie wiem czy ona przeżywa, że będzie ktoś poza nią jeszcze? Nic nie mówi w sumie, tzn nie okazuje jakoś specjalnie zazdrości.. Nie wiem, może to przypadek.. W każdym razie modlę się, żeby chociaż do 38 tc dotrwać w dwupaku.
Spokojnej niedzieli... Ja zjem obiadek i idę odespać noc..

• Mamusia
Dziewczyny co za noc! 🤢

Oluś dostał biegunki,a mi tak zawaliło gardło,że w pewnym momencie myślałam,że się uduszę!!!
Chyba coś alergicznego, bo ledwie nosem ciągam 🤢
W szkole wytrzymałam raptem 4 godziny i wróciłam, bo kaszel mnie męczył 😮

Beatasz ja żebym w mleku i miodzie się kąpała to rozstępów nie uniknęłam! 🤢 Skóry na drutach dorobić się nie da, a ja cienką.

• Mamusia
Emilia no wlasnie, jak ktoś ma cienka skore to nic nie poradzi na to. Ja z kolei mam bardzo sucha i w tej ciazy wyjątkowo ja nawilzam, a kremami na rozstępy smaruje sie od grudnia po 2-3 razy dziennie. Stwierdziłam, ze jak sie pokażą to trudno a gdybym nic nie robiła, żeby zapobiec i bym je miała to pózniej bym plula sobie w brodę 😉
Skoro obracasz sie w środowisku kosmetycznym 😉 to pewnie szybko zadziałałasz odpowiednia metoda i będzie OK 😉 🙂
Pewnie znasz sie na tym dobrze co i jak zrobić, zeby były mniejsze.
A co robić ze starymi rozstepami? Zdaje sobie sprawę ze one nigdy nie znikną ale czy można cokolwiek z nimi zrobić zeby były mńiej widoczne?
Peelingi to moi najlepsi przyjaciele ale to chyba za mało? 🤔

Jeszcze mam pytanie o blizny, moze sie orientujesz....?
Mój syn ma na twarzy blizny od sierpnia 2013r. Pies ugryzł go w buziaka, całe szczęście ze nie dostał kłem w oko, (bo pewnie by je stracił,). ugryzienia było bliżej ucha...
Do rzeczy: smaruje maścią contratubex, syn narzeka ze blizny bo swedza, bolą. Orientowalam sie o usunięcie blizn laserem ale podobńo to jest bolesne i odradzają u takiego małego dziecka.
Problem w tym, ze blizna na policzku wydaje sie być większa 🤨, chyba sie rozciąga...

Ola Ty bidulko, teraz Ty sie męczysz...
Jeszcze troche damy radę, pózniej będą dla odmiany nieprzespane ńoce 🤢
Jesli jesteś cały czas na lekach i sie oszczędzasz to raczej nie urodzisz wcześniej ... Oby!
Termin na cc masz wcześniej ustalony niż termin z OM?

Tak w ogóle to po tej grzybowej czuje sie bardzo dobrze 😜 😜 🙂
Wyjątkowo nie mam zgaga ani innych dolegliwości heh

• Mamusia
Ola oj coś mi się wydaje, że synuś pojawi się wcześniej na świecie niż planowane cc 🤨 Życzę, żeby tak nie było! Ale ta Twoja noc była faktycznie dziwna i jak się takie skurcze będą pojawiać, to może i coś się zacząć... 🥴
Mój synek też z 3 noce z rzędu zasiusiał łóżeczko i też zastanawialiśmy się czy to nie przed to, że niedługo dzidzia będzie na świecie i stwierdziłam, że nie chce mi się prać prześcieradeł, więc założyłam mu na noc pampersa i już nie robi w nocy 🙂 Albo w nocy zawoła, że chce, albo wytrzymuje do rana - mój mąż stwierdził, że może w nocy zimno mu było i stąd te moczenia, a teraz jednak w pupę cieplej.
Emilia współczuję także nieprzespanej nocy - miałyście jakąś pechową tą noc! 🤨
Beata o matko, ja nie wiem co bym zrobiła, jakby pies ugryzł mojego synka... 😲 🤨

• Mamusia
beatasz napisał(a):
Emilia no wlasnie, jak ktoś ma cienka skore to nic nie poradzi na to. Ja z kolei mam bardzo sucha i w tej ciazy wyjątkowo ja nawilzam, a kremami na rozstępy smaruje sie od grudnia po 2-3 razy dziennie. Stwierdziłam, ze jak sie pokażą to trudno a gdybym nic nie robiła, żeby zapobiec i bym je miała to pózniej bym plula sobie w brodę 😉
Skoro obracasz sie w środowisku kosmetycznym 😉 to pewnie szybko zadziałałasz odpowiednia metoda i będzie OK 😉 🙂
Pewnie znasz sie na tym dobrze co i jak zrobić, zeby były mniejsze.
A co robić ze starymi rozstepami? Zdaje sobie sprawę ze one nigdy nie znikną ale czy można cokolwiek z nimi zrobić zeby były mńiej widoczne?
Peelingi to moi najlepsi przyjaciele ale to chyba za mało? 🤔

Jeszcze mam pytanie o blizny, moze sie orientujesz....?
Mój syn ma na twarzy blizny od sierpnia 2013r. Pies ugryzł go w buziaka, całe szczęście ze nie dostał kłem w oko, (bo pewnie by je stracił,). ugryzienia było bliżej ucha...
Do rzeczy: smaruje maścią contratubex, syn narzeka ze blizny bo swedza, bolą. Orientowalam sie o usunięcie blizn laserem ale podobńo to jest bolesne i odradzają u takiego małego dziecka.
Problem w tym, ze blizna na policzku wydaje sie być większa 🤨, chyba sie rozciąga...

Ola Ty bidulko, teraz Ty sie męczysz...
Jeszcze troche damy radę, pózniej będą dla odmiany nieprzespane ńoce 🤢
Jesli jesteś cały czas na lekach i sie oszczędzasz to raczej nie urodzisz wcześniej ... Oby!
Termin na cc masz wcześniej ustalony niż termin z OM?

Tak w ogóle to po tej grzybowej czuje sie bardzo dobrze 😜 😜 🙂
Wyjątkowo nie mam zgaga ani innych dolegliwości heh

Problem w tym, że konkretnego terminu nie mam jeszcze. Mam mieć konsultację u ordynatora w celu zakwalifikowania, ale lekarz mówił że pewnie zrobi mi ją kilka dni przed terminem :)

• Mamusia
Beatasz no właśnie z tymi rozstępami to jest straszny problem, bo tak naprawdę leczeniu się je poddaje w pierwszej fazie, która trwa ok 3 msc. od pojawienia (a mi pierwsze pojawiły się jakieś 2 msc.temu),więc tak naprawdę nic z nimi robić nie mogę, bo wszelkie maści apteczne są zabronione kobietom w ciąży i karmiącym piersią. 🥴 Widoczne będą już do końca życia,ale mogę jedynie zadbać o to,żeby były mniej wyczuwalne w dotyku... Prawdę mówiąc dla mnie to nie jest aż takim horrorem, bo nigdy nie lubiłam pokazywać brzucha,a dla Męża mogę szaleć w gorsetach i halkach 😁 😁 😁 Bardziej martwi mnie poporodowy ,,flak\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\", bo wiem ile cierpienia i wyrzeczeń potrzeba w powrocie do ,,jako takiej\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" formy. Po Olku nie został mi zwis rozciągniętej skóry mimo rozstępów,więc i teraz liczę na powtórkę ☺️
Co do peelingu to trzeba sobie uświadomić w jakim celu się go stosuje 🙂 Zwykły, domowy peeling złuszcza martwy naskórek,a rozstępy są położone duuużo, duuużo głębiej,więc oddziaływanie na nie jest tak naprawdę żadne 🙃 Tutaj należałoby się skupić na stymulacji włókien kolagenowych i elastynowych,ale to już raczej droższe zabiegi które będą wywoływały kontrolowany lokalny stan zapalny skóry. W zamiarze mam ,,rolowanie\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\\" brzucha dermo rollerem, na lasery (takie porządne, które zagwarantują efekt) niestety mnie nie stać, a na te tańsze pieniędzy wydawać nie warto- ale to moje zdanie 🙃 Mam możliwość kupna bardzo dobrych kosmetyków z profesjonalnej linii gabinetowej,więc w połączeniu z tym małym cudeńkiem będę za wszelką cenę próbowała nie tyle pozbyć się rozstępu,a poprawić ogólny stan skóry 🙂 Tylko troszkę głębiej 🙂
Generalnie to rozstępy nie spędzają mi snu z powiek, bo traktuję je jako pamiątkę po ciąży, dowód na to ile musiałam dźwigać, znosić, aby później cieszyć się z bycia mamą- wyzwaniem życiowym nieporównywalnym z niczym! 😉
Co ważne- Ty z peelingowania nie rezygnuj absolutnie,ale dołóż do tego jakiś fajny krem, może serum... To zawsze coś! 🙂

Co do blizny u Synka to o tyle dobrze,że jest mały i skóra sama sobie będzie to stymulować 🙂 Contratubex jest chyba bez recepty, podobnie jak Cepan (chociaż ręki uciąć nie dam 😉), dobrze by było pokombinować może z czymś mocniejszym, ale koniecznie pod okiem lekarza, bo Chłopczyk jest jeszcze mały, a tutaj kluczową rolę odgrywa dobór składników. Jeśli swędzi to jeszcze się goi, a jeśli robi się większa to może mieć tendencje do przerostu blizn... Laser w tym wieku? Ja bym nie ryzykowała... Poza tym ta blizna przeszkadza Jemu czy bardziej Tobie? 🙂 Podejrzewam,że nie jest szpecąca dla Niego, dlatego ja bym dała na luz 😉 Dla pocieszenia, moją sąsiadkę pogryzł pies gdy miała 3 latka, teraz ma 12 i śladu praktycznie żadnego! 🙂 A pokiereszował ją dobrze, bo weszła do niego do budy 😮 Pamietam,że miała rozwalony łuk brwiowy, wargę górną aż do noska i brodę. Z bliska widać ,że była szyta,ale naprawdę ślad bardzo delikatny 🙂 U dzieci takie procesy naprawdę przebiegają inaczej 🙂

• Mamusia
ola chyba pozostało Ci leżakowanie 🤨 wiadomo nic fajnego ale jak mus to mus.
Ja po biegunce tez dostałam skurczy, tyle ze u mnie na wizytach lekarz zawsze powtarza, ze nam szyjke długa i zamknięta a u Ciebie jest odwrotnie wiec nie dziwie sie , ze sie obawiasz 🤨
Tak czy inaczej postaraj sie wewnętrznie wyluzować, bo stres tez moze przyspieszyć porod...
A teraz lepiej sie czujesz? Ustapily dolegliwości?

beata ja Cię wyprzedzilam z oklaskiem 😜

emilia dzieki za wyczerpujące info 🤪
Muszę przyznać, ze bardzo interesują mnie takie rzeczy 🙃 i mogłabym tak czytać i czytać i czytać .... 😉
Jesli dla Ciebie rozstępy nie sa końcem swiata to nie masz co sie martwić a i tak znasz sposoby i rożne kosmetyki, ktore pomogą w ich rozjasnieniu 🙂
Ja z kolei nie cierpię tego paskudztwa 🤢 moze dlatego, ze wiem ze to nigdy ńie znikńie 🤔? Cellulit, płaski brzuch można zrobić a z rozstepami nic sie nie da zrobić- moze dlatego tak mnie denerwują 😉
Zreszta u niektórych sa jakby niewidoczne a u mnie to sie maga rzuca w oczy i sama zle sie z tym czuje.

Co do syna, to wiesz co moze i bardziej mi to przeszkadza 😁
Albo chodzi mi to to, zeby za pare lat nie miał do mnie żalu, ze mogłam działać jak blizna była świeża a nic z tym nie zrobiłam 🤔
Nie wiem.
Tak czy inaczej te blizny nie sa szpecące, chyba nie znikną bo kilku lekarzy powiedziało, ze zostaną do końca zycia 🤨
Tylko obawiam sie zeby ta blizna sie nie rozciągnela na buzce.
Ale tak jak wspomniałam nie jest to szpecące łani bardzo widoczne... W sumie facet z blizna,i tez jest pociągający 😁

Wcześniej wyglądało to kiepsko, miał kilka ran kłutych, dosyć głębokich a na policzku jedno ugryzienia było na wylot 😞 zakażenie, ropa i dreny w twarzy... 😞
I tak po tym Wszystkim wyglada super!
Rana nadawała sie do szycia ale w pierwszych godzinach a do szpitala pojechał dopiero na drugi dzień i jak zrobił sie skrzep to juz nie chcieli szyc.
Ja byłam na drugim końcu polski w tym czasie i chyba domyślacie sie co czułam 😞 jaka bezradność 😞 nie mogłam nic zrobić, wyjechlam na 3 dni... A w dniu w ktorym to sie stało spałam w górach i nie miałam zupelńie zasięgu wiec o niczym nie wiedziałam 😞 🤨

• Mamusia
beata8811 napisał(a):
Beata mam pytanie z innej beczki 😜 Doprałaś czymś ubranka po synku? Bo mi odplamiacz Jelp nic na plamy nie poradził 😠

U mnie sam proszek w plyńie lovela poradził sobie z plamami.
Na jednym kaftańiku mam jakieś plamki ale nic z tym nie robiłam.

• Mamusia
A ja mam prośbę znowu do Oli 🙂
Jakbyś mogła wstawić jeszcze raz swoją listę do szpitala .... 🙂 proszę
Wczoraj zaczął mnie porządnie bolec brzuch az sie wystraszyłam, nie żadne skurcze tylko bol brzucha i nie zaladek tylko tak jak rwą pachwiny tak dodatkowo brzuch mnie bolał, bardziej po prawej stronie az sie ruszyć nie mogłam, dziś tylko podbrzusze pobolewa.

I to spowodowało, ze dziś juz mam w większości spakowana torbę do szpitala 😁
Nawet cześć kosmetyków spakowałam 😁
Myślałam, ze będe miała duzo mniejsza torbę ale ńiestety i tak jest prawie pełna 😁 sam szlafrok i ręczniki zajmują duzo miejsca.