Skocz do zawartości

sierpnióweczki 2014 | Forum dla mam

Donna30

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Essence napisał(a):
Xandi- serio? 😆 Jak miło 🙂 Jak wołasz do swojego syna? Maks,Maksio? My dajmy Maksymilian bo pasuj do krótkiego nazwiska. Nie powiem,że tak super wow podoba mi się ta długa forma,ale zdrobnienia już dużo bardziej a tak mi się wydaje,że wszyscy będą ich wlaśnie używać.
My na naszego Aleksandra (jak juz zauważyłyscie) mowimy Alek,bo Olek mnie drażni.

I moi chłopcy mają krótkie nazwisko, a poza tym i Maksymilian, i Aleksander są bardzo uniwersalnymi imionami - nie tylko dzięki możliwości zdrobnienia, ale i sprawdzą się jeśli chłopcy zdecydują się np. na wyjazd za granicę (oczywiście tego to bym nie chciała, ale jeśli kiedyś zechcą ... )
Na starszaka wołamy: Maksik, Maksiula, Maksikowski, Maksior albo Gnom czy Gnomisław 😉
Na malucha już wołamy Oluś (sorrki Essence 🙂 ), a Maksik woła Ojuk 😉

• Odpowiedzi 5,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Mph ...właśnie miałam się zapytać jak z Twoimi dolegliwościami ...a już wiem hemoroidy atakują ....
Xandi ...dużo tych leków ale najważniejsze ze jest wszystko dobrze
Cobi ...przykre 😞
Ja leże na jednym i drugim boku , chociaż jak leże na lewym to maly baraszkuje w brzuszku
mph...czuje kopniaki i przeciągania się ...

• Mamusia
xandi napisał(a):
mph napisał(a):
xandi napisał(a):
Wesołego po świętach 🙂

U mnie święta w wyrku - mój M zmałym pojechał do moich rodziców na obiadek, a w tym czasie moja mama z brackim i pyszną kaczuchą wyskoczyli do mnie 🙂
Dziś miałam cotygodniowy przegląd i usłyszałam, że jest pięknie, więc leżenie działa 🙂

Spać na brzuchu nie mogę z racji bebzonkowych gabarytów, a że cały czas leżę, to moje pozycje ograniczają się do obu boków i pleców, choć rzeczywiście staram się spać na lewym boku 🙂

Mph - to clexane pozwala uniknąć hemoroidów???? Cudnie - chociaż jakaś korzyść. Mój brzuch już wygląda jakby mnie mąż maltretował; siniak na siniaku 😉

Essence - zauważyłaś, że nasi synkowie będą mieli identyczne imiona - tylko w innej kolejności 😉

Katiaa - ja zacznę prać, jak skończę 36. tc i będę już mogła zacząć wstawać, ale na wszelki wypadek już teraz przygotowałam mojemu M szczegółowe instrukcje dot. przygotowań dla malucha; co i gdzie znajdzie, co kupić, co spakować - tak na wszelki wypadek, gdyby jednak to on musiał te zadania wykonać 🙂

Cobi - przykro mi z powodu koleżanki ;(

xandi- tak. clexan jest rewelacyjny. do samego porodu robilam na to zastrzyki a moj stan w 30 tc mozna powiedziec ze byl dramatyczny pod tym wzgledem. przy porodzie bylo juz super. ja zastryzki walilam w uda i teraz tez tak bede robic . a ty na co teraz bierzesz?

Biorę clexane 0,4 od 10 tc (do 14 tc równolegle z acardem), ale nie ze względu na hemoroidy, a zwiększoną krzepliwość, którą pewnie też psuje leżenie 🙂 Nie wpadłam jednak na to, że zastrzyki dodatkowo pomogą mi uniknąć dupnego problemu, choć to rzeczywiście logiczne 🙂
Do tego łykam magiczne tableteczki; magnez, prenatal, omegamed z kwasami dha, provag i dobijam się sporą dawką luteiny, bo mam relaksować macicę 😉

clexane super jest 🙂 ja juz soboty nie moge sie doczekac by dostac recepte:P
a bierzesz troche tego wszytskiego, bierzesz:p

• Mamusia
ja w poprzedniej ciazy bralam fragmin- to chyba to samo co ten clexane, ja bralam 2 tyg przed zajsciem w ciaze do 12 tygodnia ciazy i tez mialam caly zmasakrowany brzuch bo te igly strasznie tepe byly, potem mialam siniaki jeszcze bardzo dlugo, pamietam jak poszlam na basen z kolezanka ze 2 miesiace po skonczonej kuracji to jakies stare baby patrzylty na mnie i moj brzuch z ukosa, pewnie myslaly ze jakas patologia albo ze bije sie po brzuchu 😁
Dziewczyny pisalyscie jakis czas temu o jakims syropie na zaparcia? jak sie nazywa i czy kupie bez recepty? czasem by sie przydal ☺️

• Mamusia
Basienka84 napisał(a):
Te zastrzyki w brzuch to jest jedyna rzecz, ktora mnie odstrasza od CC. Po CC musialam przez 10 dni wbijac sobie igly w brzuch 😞

Oj ja też z ulgą wbijałam ostatni zastrzyk po cc i cieszyłam się, że już koniec, a teraz chyba już przywykłam - jeszcze niedawno ze zgrozą patrzyłam, że muszę zrobić sobie ponad 200 zastrzyków, a teraz jest już z 80 mniej 😉 Tylko ta igła mogłaby rzeczywiście być cieńsza i ostrzejsza 😁

Danusia - clexane i fragmin to dokładnie to samo 🙂

Czarna - w sumie poza clexanem i luteiną reszta to suplementy; witaminy, magnez, probiotyk ginekologiczny i kwasy omega, czyli tran, więc nie jest źle. Luteina to progesteron, a ten w ciąży nie zaszkodzi, a o clexanie nie znalazłam jakichkolwiek informacji, żeby szkodził maluchowi. Najbardziej bałam się no-spy, bo ona niestety może powodować obniżone napięcie mięśniowe u dziecka, ale brałam ją łącznie 3 tygodnie i to nie w jakiejś mega dawce, więc może nie zaszkodziła 🙂

• Mamusia
Danusia ja chyba kiedyś pisałam o moim syropie - nazwa Normalac, bez recepty, koszt kilkanaście zł. i (jak dla mnie) niesamowita ulga 😉
Bardzo szybko masz obronę- ale ja w sumie już też mogłabym być po, chociaż jeden stres byłby z głowy

mph ja chyba jeszcze nie potrafię rozróżnić czy to co czuję to kopniak, czy przeciąganie, czy wiercenie - zadowalam się tym, że czuję moje dziecko coraz mocniej i dzięki temu mam nadzieję, że ładnie rośnie i ma się dobrze 🙃

• Mamusia
danusia ja biorę syrop co mi przepisał mój gin i jest bez recepty LACTULOSUM, pije rano na czczo dawkę i szklankę wody przegotowanej, wczesniej też brałam DUPHALAC, ale w kibelku nie byłam już ze 4 dni 🤢 dlatego brzuch wieczorem mnie boli i mam twardy

• Mamusia
Oj ja to ze 3 razy dziś na spacerze byłam. Trochę się nachodziłam,ale ogólnie nudę mam codziennie. 😞 Większość z Was ma już dzieci,prace,obowiązki. A ja hmm nuuudaaa. Posprzatać,poprać,zrobić obiad,wyjść z psem.. i coo potem ? kręcenie się bez celu ; o Ale z jednej strony powinnam się cieszyć tą nuda ha. Póki maluch jeszcze w brzuchu 😜
U mnie cały czas cieplutko,słoneczko ładnie grzeje. 😆

Co do prania ciuszków,szykowania wyprawki. To nie mam pojęcia kiedy powinnam się za to zabrać. ;o może koniec czerwca. Hmm nie wiem kiedy jest odpowiedni moment. 🤔

Idę usiąść na balkon z herbatką i serniczkiem 😆
...... Znów się obżeram ☺️

• Mamusia
widzę temat hemoroidów więc mogę przybić piątke... na szczęście nie ma tragedii i obejdzie się bez zastrzyków z Zuzią też tak było... na zaparcia pije Xenna błonnik 2 razy dziennie rozpuszczam łyżeczke w wodzie... na razie raz dziennie góra co drugi dzień ląduje w kibelku...

dzisiaj szarpłam się za zabawki Zuzi generalnie po to żeby znaleść jej okulary przeciwsłoneczne 😜 bo zaginęły w gąszczu zabawek ale też odświeżyłam jej zabawki powyrzucałam połamane albo rozczłonkowane 😁 niektóre zabawki którymi się nie bawi a Patryk skorzysta pochowałam... i brzuch mi stwardniał masakra... 🤢 🤢 🤢 Zuzia robi właśnie laurke dla Wojtka bo ma urodziny a ja siedze i oglądam pierwszą miłość...

a mam takie krępujące pytanie macie już problemy z goleniem "grażyny"?

• Mamusia
zuziek napisał(a):
widzę temat hemoroidów więc mogę przybić piątke... na szczęście nie ma tragedii i obejdzie się bez zastrzyków z Zuzią też tak było... na zaparcia pije Xenna błonnik 2 razy dziennie rozpuszczam łyżeczke w wodzie... na razie raz dziennie góra co drugi dzień ląduje w kibelku...

dzisiaj szarpłam się za zabawki Zuzi generalnie po to żeby znaleść jej okulary przeciwsłoneczne 😜 bo zaginęły w gąszczu zabawek ale też odświeżyłam jej zabawki powyrzucałam połamane albo rozczłonkowane 😁 niektóre zabawki którymi się nie bawi a Patryk skorzysta pochowałam... i brzuch mi stwardniał masakra... 🤢 🤢 🤢 Zuzia robi właśnie laurke dla Wojtka bo ma urodziny a ja siedze i oglądam pierwszą miłość...

a mam takie krępujące pytanie macie już problemy z goleniem \"grażyny\"?

ja tam nie mam z "tym" problemu z corka do konca normalnie golilam mimo brzucha i nie potrzebowalam lusterka. Co do hemoroidow to nawet nie wiem co to jest oczywiscie w przenosni bo nigdy nie mialam.

Ja dzis musialam zwolnic jedna polke w naszej szafie na ciuchy Ani bo w komodzie sie nie miescila ale maz dzis zamowil juz wieksza komode dla dziewczynek a te sie sprzeda. Bylam w sklepie zjadlam juz loda, 7daysa i zupke chinska o i ze dwie parowki ☺️ ☺️ ☺️ a i waga stoi w miejscu ciagle 2 na plusie

• Mamusia
mikusss__ napisał(a):
Zuziek u Ciebie to już bliziutko 😜 który to już tydzień 26 tak ?

dziewczyny to prawda że najwięcej tyje się w 2 trymestrze a w 3 często już stoi się w miejscu ?

2maja zaczynam 3 trymestr jeśli to prawda to cię ozłoce... chociaż powiem szczerze przy Zuzi najwięcej w 3 trymestrze przytyłam... 😞 łeee chyba się zapłacze...

• Mamusia
Ojj ja też mam nadzieje że to prawda,ale z Twojego przypadku (wcześniejszej ciaży ) mogę już chyba zacząć wnioskować że to bzdura,która wyczytałam w necie ; o

Ciężko tyć każdej kobiecie, ale dla takiego cudu trzeba się poświecić.Co nie zmienia faktu że nie chciałabym dużo wiecej przytyć. 😞

Zuziek chciałabym być już w takim tyg co Ty ;D

• Mamusia
mikuss- ciesz sie luzem puki mozesz, po urodzeniu dziecka juz swiat wyglada calkiem inaczej, ja odkad Olga sie urodzlia nie mialam ani jednej normalnie przespanej nocy i ani chwili spokoju bo ciagle cos, mysle ze z wiekszym dzieckiem jest juz lzej, moja ma dopieto 17 miesiecy, z nostalgia wspomninam pierwsza ciaze kiedy moglam spac do poludnia i caly dzien nic nie robic tylko czytac ksiazki, gazety o dzieciach, czytac opinie o produktach dla dzieci- pamietam wybor glupiej butelki czy smoka zajmowal pare dni bo najpierw czytalam opinie itp ☺️ sledzilam co w ktorym tygodniu sie ksztaltuje, ile ma cm dziecko, ile wazy, a teraz wogole o tym nie mysle ☺️
cobi- no szybko mamy obrone bo mielismy megazapieprz- co 2 tygodnie w sobote 10 godzin i w niedziele tez po 10 na kazdym zjezdzie, chce to juz miec za soba bo jeszcze 3 tyg temu pracowalam, do tego dziecko, ciaza, nauka- naprawde mnie juz to meczy.
Zuziek- usmialam sie z grazyny 😁ja gole na oslep, jeszcze nigdy sie nie zacielam, juz jej dawno nie widze.

danusia1985 napisał(a):
Dziewczyny a w jakiej dawce stosujecie te syropy na zaparcia? tak jak pisza w ulotce? czy bierzecie je caly czas czy tylko jak problem sie pojawi?

szczęśliwie mam nietolerancję laktozy,wystarczy kawa z mlekiem albo płatki na mleku i o zaparciach nie ma mowy 😎