Skocz do zawartości

Styczniowe mamusie :D | Forum dla mam

szysza

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A orientujecie sie ile trzeba miec przepracowane zeby dostac normalny zasilek macierzynski ? Bo ja jestem zatruniona od 8.czerwca na umowe a lekar nalega zebym od 10 lipca byla juz na l4 . I zastanawiam sie czy 60 dni skladek wystarczy zebym dostala macierzysnki ( bo 1 miesiav na l4 jeszcze ja nie zus place skladki )

• Mamusia
To pojde na l4 od 11 i bedze 33 dni. A czytalam ze trzeba miec przepracowane pol roku , ale l4 sie wto wlicza . Zadzwonie jak juz bede na l4 na ingolinie zusu i wypytam .(juz nie pracuje ale oplace zus pracodawcy i bedzie - ale chce ja najkrocej bo zus wynosi 850zl )

• Mamusia
Poradzcie coś bo nie wiem co robić .
Kuba od 2 tygodniu ma .. może nie rozwolnienie ale robi po kilka luźnych stolców dziennie . z 8/10 by sie uzbierało zależy od dnia . Byliśmy u lekarza dał smecte i kropelki i powiedział że abo zęby albo bakteria i zeby nie martwic sie za mocno
Od 3 dni doszedł kaszel . najpierw był bardzo suchy , teraz brzmi jakby mu się coś tam odrywało . Kaszle nie non stop ale sporo i jak kaszle to aż się krztusi . GORĄCZNI NIE MA WCALE . i teraz pytanie :
Co robić ? pojechać na izbe na dyżur nocny i niech go przebada inny lekarz ?( nie pogonia nas jesli nie ma goraczki ?) , czy czekać do jutra i iśc znowu do naszego pediatry ( 3 dni temu bylam z kaszlem to stwierdzil ze ma rozpulchnione gardlo i tyle dał syrop Bectrim , kropelki Zyrtec i osłone Enterol . ) poprawy nie widze

• Mamusia
Ola nie chcę Cię straszyć,ale mój Ksawery też często ma taki kaszel bez gorączki i zwykle kończy się to zapaleniem oskrzeli. oczywiście w Waszym przypadku nie musi tak być.
Nie macie możliwości skonsultowania się z innym lekarzem?? Ja gdy słyszę jak lekarz mówi że wszystko jest ok a Ksawery dalej źle się czuję to idę do innego zwykle już prywatnie.
Zdrówka życzę

• Mamusia
My po badaniach krzyku było że OJEJU miał robione testy skórne wziewne i pokarmowe w wziewnych pokazało się kilka bąbelków ale na co dokładnie jest uczulony dowiem się po rozmowie z lekarzem bo dziś już Ksawery nie pozwolił.Miał też pobierane wymazy i krew na masę badań 🥴
Prześwietlenie przełożyliśmy na jutro bo nawet w fartuchu nie wpuszczają jak jest się w ciąży

• Mamusia
Inny lekarz na izbie . Jesli chodzi o prywatnego to w oddalonym miescie o 30 km , Kubus nie dojedzie bo ma chorobe lokomocyjna i przy tym kaszlu cos mu sie jakby odrywa . Wiec izba ? Co poradzisz? Nie wiem co robic ;( nie pogonia nas jesli goraczki brak ?

• Mamusia
Ola nie pogonią a przynajmniej nie powinni w końcu to dziecko a w razie czego możesz powiedzieć co mu dolega i dodać,że ma taki kaszel od trzech dni ale teraz wydaje Ci się,że się nasilił a że przychodnia zamknięta to nie miałaś innego wyjścia tylko przyjechać do nich..
Na pewno nie powinni odmówić badania w końcu chodzi tu o dziecko 😉

• Mamusia
Ola nie wiem czy wszędzie to obowiązuje ale jest coś takiego jak opieka nocna czy jakoś tak. Po godzinie 18 i w weekendy przyjmują choćby nie wiem co. Daj znać co z Synkiem!

Sloneczko fajnie że macie badania za sobą 🙂 A na tego RTG jutro to ktoś inny idzie za Ciebie?

U nas też chorobowo.. Starszy Nikuś ma podejrzenie szkarlatyny (część objawów jest typowa a część nie) i antybiotyk od 7 do 10 dni. Super zaczęliśmy wakacje 😞 Nikuś smutny bo nie pójdzie w weekend na piknik lotniczy i urodziny kolegi z przedszkola :/