Skocz do zawartości

Czerwcówki🤰 | Forum o ciąży

Lilla

Rekomendowane odpowiedzi

@Katarzynaa szwagierka miała dla swojej córy gruszkę z tą plastikowa końcówka, strasznie szeroką, nie wiem jak ona ale ja nie umiałam tego używać 🤷 a często jej pilnowałam. Ja miałam taką cała gumową z wąska końcówka (12lat temu) ciekawe czy jeszcze takie są. 

Właśnie! Maseczki muszę wrzucić do torby do szpitala, dobrze że napisałaś 😘

@Magdalena.B @Dusia_ddobie będziecie tydzień  przed terminem rozpakowane? @paula22 chyba też słodka dziewczyna? Też szybciej będzie poród? 

Dziewczyny, które brały luteinę, czy po odstawieniu brzuch wam dużo więcej twardnial?

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Przesłane zdjęcia

@Dusia_dd ojej ale cesarkę nie przez cukrzycę? 

@Kociara ja póki co tylko dietą reguluję, więc skierowania na wywoływanie nie dostanę, jeśli wkroczy insulina to wtedy i owszem, ale wcale nie chcę przed terminem rodzić i to na siłę po wywołaniu, wolałabym zaczekać aż się samo zacznie chyba, że będzie po terminie to inna sprawa, dlatego walczę, zapieram się nogami i rękami przed tą insuliną 😂

• Mamusia

@Katarzynaa no to młodzieniec spory 🥰Ja maseczek mam zapas duży 😂😂😂Ja również biorę wszystko dLa siebie  nie chce się prosić . Dla małej biorę tylko ciuszki na wyjście, pampersy, chusteczki , pieluszki tetrowe i kocyk .

@Magdalena.B Mi narazie nic nie mówił diabetolog ani ginekolog że wcześniej a biorę insulinę . Pewnie wyjdzie w czasie bo 5 maja mam wizyty i tydzień później USG, wtedy też lekarz umówi się ze mną na Ktg bo mówił na ostatniej wizycie.

@Kociara Na razie nic nie wiem czy wcześniej . Póki co przepływy i łożysko u mnie wporzadku . Co do luteiny to ja odstawiłam w styczniu ale nieraz brzuch mi się spina Łęka z kazał brać mi aspargin 3 X2 jak będzie mi twardniał. 

Ja od wczoraj piorę i prasuje ciuszki dla małej . Trochę kupiłam , sporo dostałam i teraz myślę kiedy ona to wynosi 😂😂😂Mam do rozmiaru 80 🙊Dla siebie muszę kupić laktator i staniki do karmienia z 2 a resztę mam . Dla małej kosmetyki i apteczne sprawy i koniec z wyprawka. Przyszła mi wczoraj wanienka taka składana na płasko z termometrem i korkiem jestem bardzo zadowolona bo składam i chowam . 

@paula22 też mi nikt tego nie powiedział, ale gdzieś doczytałam i po prostu zapytałam teraz ginki na wizycie i mi potwierdziła, że owszem takie mamy ustawy i że jej też się to nie podoba, ale skierowanie musi wystawić, więc zapytaj swojego ginekologa na następnej wizycie. Ja też już się wzięłam ostro za ciuszki, piorę, suszę ( o dzięki ci losie za suszarkę bębnową, teraz kocham ją jeszcze bardziej 😂) i tak samo tyle tego dostałam, a że sama nakupowałam też, bo przecież takie to wszystko śliczne to też nie wiem czy uda mi się chociaż raz każdą rzecz założyć 😆 i tak samo, cały pierwszy rok życia mam ubrany 😂 co do staników, udało mi się jeden w lidlu upolować taki usztywniony, ładnie wygląda i właśnie przymierzam się do jednego z bon prix, a że mają teraz 10% rabatu i darmową wysyłkę to chyba się zaraz skuszę😊

57 minut temu, Magdalena.B napisał:

@Dusia_dd ojej ale cesarkę nie przez cukrzycę? 

@Kociara ja póki co tylko dietą reguluję, więc skierowania na wywoływanie nie dostanę, jeśli wkroczy insulina to wtedy i owszem, ale wcale nie chcę przed terminem rodzić i to na siłę po wywołaniu, wolałabym zaczekać aż się samo zacznie chyba, że będzie po terminie to inna sprawa, dlatego walczę, zapieram się nogami i rękami przed tą insuliną 😂

cesarka bardziej chyba z tego że poprzednio była  no i syn ponad 4kg miał... zresztą jak zapytałam lekarza o wytyczne do porodu to powiedział "a co chce się pani męczyć?  umówimy się tydzień wcześniej i cesarkę zrobimy"  

w poprzedniej ciąży rodziłam naturalnie, do pełnego rozwarcia, a potem cc bo było proste stanie główki, a po cc miałam bakteryjne zakażenie krwi... i 21 dni w szpitalu... 😟

teraz nie wiem jak bym chciała rodzić... chyba teleportować córkę... no ale...

A tydzień przed terminem lekarz chce się umówić żeby dziecko nie wpasowało się w szyjkę i kanał rodny... 

pożyjemy zobaczymy ... córcia tak wali głową w szyjkę że mam wrażenie że już by chciała wyjść 🙃😊

dzisiaj zaczęlam odkładać ciuszki do szpitala i zgłupiałam... nie wiem co i ile wziąć...🤯

@paula22 u mnie akurat odpada 3*2 aspargin bo biorę żelazo 🥴 więc tylko 2*2 bo żelaza z magnezem nie można łączyć

@Magdalena.B na początek sobie kup szmaciane staniki bo zastoje się mogą porobić od usztywnianych. Też bym z chęcią w sztywnych śmigała ale już wiem ile bólu mogą przysporzyć cycki.

@Dusia_ddoooo jak znajdziesz kogoś od teleportacji to daj znać, też jestem bardzo chętna 😅

@Patrycja2701 mi się wydaję, a nawet jestem pewna, że jak luteiny nie biore to mam skórcze i to dość bolące. Lekarza mam 22 to sprawdzi czy wszystko ok. 

Trochę mogę teraz poleżeć więcej więc myślę, że będzie ok. 

@Dusia_dd ach rozumiem. A co do ciuszków, sprawdź na stronie szpitala albo przedzwoń jak nic nie znajdziesz, bo każdy szpital inaczej. U mnie np. wszystko na czas pobytu dają i trzeba mieć tylko na wyjście, ale chyba i tak myślę, że wezmę swoje i zamierzam porobić sobie takie komplety np. w woreczkach strunowych body czy koszulka plus pajacyk, może czapeczka i tak na kilka zmian, na kilka dni, teoretycznie dwie doby, ale nigdy nic nie wiadomo. Ewentualnie zostawię kilka takich zestawów w domu na dowiezienie. No i jakiś kocyk czy becik i kilka pieluszek otulaczy w razie jakby za ciepło na becik było. 

@paula22 a masz jakieś doświadczenie u nich ze stanikami, bo myślę nad rozmiarem, czy taki jak zwykle, czy mają jakieś zaniżone zawyżone? 

@Kociara tak tu masz rację na pewno, ten usztywniony z lidla wzięłam raczej pod kątem na wyjście z domu, bo ogólnie fiszbiny cały czas brrrr😆 A trafiłam takie (nie do karmienia co prawda, ale całą ciążę śmigam) mega wygodne w pepco, że w szoku jestem, za 15 zł chyba, takie wyprofilowane usztywnione jakby tylko gąbką czy to taka pianka, bez fiszbin i tak sobie myślę, że po domu to na pewno w nich nadal będę śmigać tylko ściągać ramiączko czy tak po prostu odchylać, bo nic nie gniotą, no wygodne na maksa, a wyglądają i układają biust bardzo ładnie. Odpoczywaj, odpoczywaj😉

Dziewczyny, czy miała/ma któraś z Was swędzenie ciała? Od kilku dni nie mogę się powstrzymać normalnie... naczytałam się już w internetach o tej cholestazie ciążowej i mam nadzieję że to nie to 😞 dzisiaj pisałam do swojej lekarki, kazała zrobić kwasy żółciowe i AST, ALT. Umówiłam się na wtorek dopiero bo to trzeba być na czczo a jutro najwcześniej mogłabym na 10 zrobić, więc wybrałam wtorek bo na 8, ale do tego czasu to oszaleję normalnie 🙄 generalnie jestem alergikiem, wiosna to zawsze u mnie swędzące dłonie, ale teraz swędzą raczej ręce i nogi 😖 

@Polcia27 jak leżałam w szpitalu z pierwszym synem to łóżko obok leżała dziewczyna z cholestazą ciążowa. Musiała urodzić do 36 tyg. Swedzialy ja dłonie i stopy. Ponieważ dziecko musi urodzić się max do 36 tyg w 36 tyg włożyli jej balonik dali oksytocyne i urodziła także złe to nie jest po prostu wpadasz w inną procedurę 🙂 u mnie USG w porządku. Mała ważyła 1.85kg. termin porodu medyczny na 19.06 z USG na 09.06 ale podczas ostatniej wizyty gin stwierdził że szyjka zaczyna mi się skracać i czas powstrzymać się od stosunków oraz dużo leżec i nie dźwigać. Co do gruszek i podkładów - gruszkę miałam beznadzieja nic nie wciąga. Miałam też Fridę - dramat... Gile dziecka czułam u siebie w gardle ... Teraz zastanawiam się nad kupnem na akumulator. To chyba najlepsze rozwiązanie dla mnie aby kącika nie zagracać odkurzaczem. Jeśli chodzi o podkłady to trzeba brać i te do majt i te na łóżko. U mnie w szpitalu nie dają raczej nic i trzeba mieć wszystko swoje - w sumie to i dobrze.

Hej, wczoraj (32+5) byłam na kontroli u prowadzącego. Nie-Mały według lekarza waży już 2350g 🙈 kosmos. Wychodzi na to, że z poprzedniej wizyty wynik prowadzącego był bardziej miarodajny. Wszystko ok. Dalej kontrola za kolejne 2 tygodnie. Fotelik wybrany do auta, czas szukać okazji cenowej. Rozglądam się za tanim zestawem wanienka ze stelażem, bo raczej długo nie będziemy z tego korzystać. W pokoju mąż robi podłogówkę, okno zamówione, niebawem czas na dach. Coraz bliżej finiszu mam wrażenie. 🤐 Coraz ciężej mi chodzić, stać, siedzieć a nawet leżeć🙈Ciuchy wszystkie poprawne 8 poprasowane, pościele też, ale jak to taki klocek to rozmiar 68 też chyba już zacznę szykować, żeby mieć gotowe, bo pójdzie w ruch szybciej niż myślę. 😜

Wow @Klaudiuszka4 a ja myślałam że Jaś i jego 2kg wymiatają. No czas leci.. Dzieci nam dają popalić. Fakt są dni że człowiek leży i mu źle...  Ostatnio stwierdziłam, że tak mi źle że nawet naturalnie go wypchnę żeby to już się skończyło 🙂 Taki żarcik. 

To mój pierwszy poród a już słysze opinie koleżanek co jak gdzie. Wszystkie matki świata dają mi rady. Na szczęście robię magisterkę i staram się wszystko ogarnać szybciej. Dlatego nie raz myśli nie krążą wokół porodu tylko tego że mało czasu na wszystko jest i trzeba się uwijać 🙂

Dziewczyny pytanie z innej bajki. Nakładki na piersi do karmienia. Już odpowiadam: mieć muszę. 

Czy ktoś mi może powiedzieć czy jest duża różnica między firmą Med. a firmą Can? Ogólnie to różnica jest cenowo. Tylko nie wiadomo czy będę z nich korzystać i czy będą na bank dobre. A pytam bo jedne to 10zl a drugie chyba 50zl. Obie firmy specjalizują się w takich rzeczach. Ktoś coś wie na ten temat?

Wczoraj byłam na wizycie, na szczęście okazało się, że to nie cholestaza, wyniki wyszły w porządku. Co nie zmienia faktu, że nadal swędzi, ale przynajmniej wiem, że to alergia 🙄 w piątek idę do alergologa także mam nadzieję, że już w weekend w końcu nie będę się męczyła... 

Czuję niedosyt po wizycie 😒 Nic się w sumie nie dowiedziałam, oprócz tego, że z Frankiem wszystko okej, ale ile już waży to nie wiem 🤷‍♀️ Nie dość, że panie z recepcji zadzwoniły czy mogłabym przyjechać godzinę wcześniej, to i tak siedziałam prawie do swojej godziny, weszłam chyba z 15 min wcześniej niż normalnie byłam umówiona. To jeszcze później ta wizyta jakaś taka... szybka. Wyniki mam wszystkie w normie, mam zrobić już te wszystkie badania do porodu, szyjka zaczęła się ponoć skracać, ale czy bardzo czy nie bardzo to nie wiem. Usg szybciutkie, p. doktor słuchała jedynie serduszka małego i stwierdziła, że chyba gdzieś biegnie 😆 Ja byłam w jakimś takim amoku, że nawet nie zapytałam o tą szyjkę ani o to ile mały już waży. A następna wizyta w połowie maja więc sobie poczekam 🙄 Ostatnio w ogóle jestem jakaś taka rozkojarzona...

@Katarzynaa Ja niestety nie pomogę 😞 to moja pierwsza ciąża, więc dla mnie te wszystkie rzeczy są nowością 🙈 

• Mamusia

@Klaudiuszka4To rzeczywiście kawał chłopaka 😉Ja do rozmiaru 80 mam 😂😂

@KatarzynaaJa kupiłam nakładki Avent bardzo mięciutkie ale jeszcze nie przymierzałam . 

@Polcia27 ważne że z małym ok . Ja nieraz też mam niedosyt po wizytach 🙄 Chociaż od kąd zmieniłam lekarza pytam o wszystko.

Robiłam badania niestety morfologia kiepska i muszę powtórzyć po tygodniu bo pokazuje mi anemię nie jakiś stan zapalny ale od czego nie wiem ...może po tych zatokach chory z przed 2 tygodni🙄Mocz jak na cukrzyka wyniki super jedyny plus.  Ostatnio czuje rzadziej ruchy małej tak mi się wydaje przynajmniej . 

U mnie w rodzinie ostatnio straszna tragedia moja kuzynka 30 lat z 4 dzieci 10lat,6 lat i 6 m c straciła dach nad głową bo w ich domu wybuchł pożar 😔Uzbierałam sporo rzeczy dla dziewczynek i w sobotę wybieramy się do nich . 

@Klaudiuszka4to kawał chłopa, tak jak Krzemek, dziś przy 33+2 prawie 2,5kg 🙈doktor mówił, że spodziewa się porodu przed terminem, aczkolwiek wiadomo - ważne, żeby nie za szybko. 

Mam troszkę ciuszkow na 56, ciekawe czy w cokolwiek wejdzie 😂

Powiem wam, że jak dla mnie to mógłby tak te dwa tygodnie przed planowanym porodem wyjść - ostatnio znaleźć wygodną pozycję to cud 😛 Wiecznie też kłuje mnie prawy bok, ale doktor powiedział że to normalne bo Młody jest duży... W każdym razie, gdybym miała gwarancję, że wszystko będzie ok, to chętnie oddałabym ten ostatni miesiąc - któraś była chyba nawet chętna jak dobrze pamiętam 😄

Najelepsze jest to, że część sąsiadów dopiero się orientuje, że jestem w ciąży, niektórzy będą mieli niespodziankę 😄

Dziewczyny nie straszcie mnie. 🙈 Ja się zaczęłam cieszyć, bo od początku był raczej drobniutki, a teraz to konkretny facet i zaczynam się też właśnie zastanawiać czy zdąży w 56 wejść. 😅

@Katarzynaa ja karmiąc córę, miałam te z Canpola I nie narzekałam. O ile o tym mówię, czego potrzebujesz. 🤔

• Admin changed the title to Czerwcówki🤰 | Forum o ciąży