Skocz do zawartości

Czerwiec 2010 | Forum dla mam

Maria_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
hej 🙂
my byłyśmy dziś w Kościele, Aga o dziwo pół mszy przesiedziała w wózku, a przez drugą połowę latała po schodach 😉 grzeczne dziecko nawet dało mi się pomodlić 🙂 🙂
jedziemy dzis z przyjaciolka nad zalew, zeby Aga sie troche w wodzie popluskała 🙂 poki co Mloda z ojcem na placu zabaw. Mam nadzieje, ze zaraz wroca, bo trzeba juz ją kłaść spać.

Aaa, nauczyła się mówić hipopotam 😉 już nie woła cipam, tylko cipopopam 😉

• Odpowiedzi 6,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej 🙂

Angela, w nocy u nas też lało, a burza była słabiutka.

Wogle w Biedronce pieluchy Dada 108 sztuk w kartonie jest po 49,99 zł. A normalnie za 2 paczki każda po 54 pieluszki zapłaciłoby się prawie 60 zł, więc wczoraj zaopatrzyłam Olcie, bo odpieluchowanie idzie bardzo marnie 😞

Kwasiek, to bardzo ładnie Aga wytrzymała, my na razie z Olą nie chodzimy, bo na poświęceniu pokarmów w Wielką Sobotę wytrzyma ledwo z 10 minut trwania, a już nie wiem co działoby się na takiej normalnej mszy. Musimy jeszcze poczekać, bo takiej typowej mszy dla dzieci w naszej parafi nie ma, a szkoda, w mojej poprzedniej parafii taka msza była, jak z moją siostrą byłyśmy małe to chodziłyśmy, potem chodziłam też na młodzieżowe msze, tam myślą o każdej grupie wiekowej, a tutaj nie, zresztą i tak chodzą same starsze osoby, młodszych jak na lekarstwo, zresztą parafia nie wychodzi z żadną inicjatywą do ludzi.

Byliśmy na Jarmarku Dominikańskim zaopatrzyliśmy się jak zwykle w przyprawy, kupiliśmy miodek pitny dwójniak z posmakiem imbirowym, Oli kupiliśmy getry 2 szt. i podobał się jej słonik derwniany, taki do powieszenia na ścianę, więc wzieliśmy, lepszy słonik niż kolejny balon na hel z jakąś postacią z bajki za taką samą cenę, do których ostatnio mamy pecha, jak nie ucieknie, to powietrze schodzi, więc jest już szlaban na tego typu baloniki.

Udało nam się wrócić przed ulewą, a teraz idę zrobić porządek w przyprawch i schować nowe.

• Mamusie
hejka 🙂

Anulka, dzieki za info o pieluchach, kupie, bo kupilismy ostatnio jakies z Lidla i gowniane strasznie 🤢 a na noc jednak jeszcze jej zakladam pampersa, bo duzo w dzien Mloda pije i duzo pozniej sika.

Dziewczyny, trzymajcie jutro kciuki. Dostalam cynk od przyjaciolki, ze sa przyjecia w szpitalu, ze z jej oddzialu odchodza 2 osoby i na pewno od wrzesnia beda kogos szukac na ich miejsce. Jezu, gdyby mi sie tylko udalo dostac na oddzial Natalki albo jakikolwiek inny... szanse jakies mam, bo naczelna jest na urlopie i przyjmuje jej zastepczyni, wiec moze ona bedzie miala troche bardziej ludzkie podejscie... w kazdym razie trzymajcie jutro kciuki, prosze...

a jakby któraś miała ochotę pooglądać co mi teraz wolny czas pożera, to zapraszam 🙂 http://bizuteria-etc.blogspot.com/

• Mamusie
Kwasiek trzymam kciuki, a nóż widelec 😉 dobrej mysli 😉 Kubus teraz bajke oglada, wczesniej sie wygłupialismy z około godzine po kapaniu, budowalismy domki z klocków, potem książeczki ogladalismy z zwierzątkami i potem autka pokazywał na ksiązeczkach...coraz madrzejszy ten mój synek 😉 jutro do pracy na 10, ide bo dzwo niki po mnie, ale kasa sie przyda, bo w sobote jarmark a chce coś synkowi kupić. A pozatym Kubie zabki wycodza kolejne u góry,moze przez to taki marudny się zrobił dziś a pozatym juz kilka dni taki...dam mu jutro paracetamol i zobaczymy jkai bedzie...a ja katarem sie od niego zaraziłam, a kaszelek tez ma ale po syropie juz mu lepiej, na szczęście bo myslalam ze znowu do lekarza bedzie trzeba a on tak nie lubi...

• Mamusie
Hej. No peszek Kwasiek,ale czekamy do środy wtedy 😉ja juz na nogach, bo wczoraj kolo 22 juz spałam z Kuba a jestm wyspana , katar mam gorszy głowa boli i tak nie za ciekawie i idz w takim stanie do roboty, no ale co Cie nie zabije, to Cie wzmocni 😉

• Mamusie
Melduje sie ze żyje.
Kupiłam sukieneczkę prześliczna beżowo złotą za 50 zł a kosztowała 120 zł wiec mi sie udało. Bo jakos nie mogłam strawic mysli ze miałam pójsc w czarnym.
Zabieram sie za szycie garniturku dla Piotrusia.
Wieczorem postaram sie wpaść i nadrobić zaległości.

• Mamusie
hejka jakoś nie mogę się ogarnąć ostatnio jak zrobie aktualne fotki to obiecuje że wrzuce

w sobote byliśmy na weselu fajnie było a tu macie fotki

[URL=http://img31.otofotki.pl/wx443_DSC03010.JPG.html][IMG]http://img31.otofotki.pl/miniaturki/wx443_DSC03010.JPG[/IMG][/URL]

[URL=http://img31.otofotki.pl/ly380_DSC03017.JPG.html][IMG]http://img31.otofotki.pl/miniaturki/ly380_DSC03017.JPG[/IMG][/URL]

[URL=http://img31.otofotki.pl/kl941_DSC03027.JPG.html][IMG]http://img31.otofotki.pl/miniaturki/kl941_DSC03027.JPG[/IMG][/URL]

• Mamusie
hej. Wczoraj o 21 juz spalismy 😉 po pracy szybko mnie zmuliło, ni i Kubus bez problemu zasnął 😉 dziś dzień sprzatania łazienki, potem obiadek jeszcze zrobie, udka uduszone z sosem, a pozniej kolezanka ma wpaść, to dzień mi szybko zleci 😉 byle do soboty, w sobote mmay taki festyn w naszej wiosce, to sobie pojdziemy, nie bedziemy sie nudzili 😉

• Mamusie
sprawozdanie: w szitalu dzieciecym podobno nie ma przyjec, ale gdy mowila mi to starsza kadrowa, to mlodsza sie na nia popatrzyla jak na kosmitkę Wniosek: trzeba miec plecy. Ale jak ja cudnie sie czulam w tych znajomych korytarzach, wsrod ganiajacych (choc chorych) dzieciakow! 😞 natomiast w drugim szpitalu, do ktorego poszlam, bardzo milo sobie porozmawialam z pania kadrowa (na moje szczescie naczelnej nie bylo w pokoju, wiec moglam pogadac na luzie, bo naczelna jest taka dosc trudna w kontakcie), jak na spowiedzi jej wszystkie "za" i "przeciw" wyśpiewałam, kazała mi często przychodzic i sie dopytywać. Moje cv zlozone wczesniej gdzies zniknelo :> wiec zlozylam po raz kolejny, z adnotacja, ze wczesniejsze sie rozplynelo w powietrzu. Ciekawe, czy wyrzucili, czy gdzies lezy w jakiejs szufladzie 😉 w kazdym razie mi sie milo rozmawialo, tamtej pani chyba tez, no ale decyzje podejmuje naczelna, ktora za mna chyba nie przepada :> tak wiec tez ciut lipa, no ale nadzieje miec trzeba 🙂
Agnieszka zachwycona przedpoludniem z dziadkiem, wymeczyla go 1,5 godziny na placu zabaw. A dziadek zrobil mi niespodzianke i przywiozl prosto z masarni 2 kg schabu, 1,5 kg szynki, 2 kg lopatki i 3 kg zeberek 🙂 🙂 popakowane, pomrozone, bedzie na pare obiadow 🙂 🙂

• Mamusie
No Kwasiek próbować trzeba i czekać 😉 ja mięsko na obiad zrobiłam,ziemniaczki wstawione, pózniej idziemy na spacerek a potem kolezanka wpadnie...my sie nudzimy w domku,bo bawic sie nie chce tylko bajki, a nie chce żeby ciagle Myszke Miki ogladał, a na dworzu tez nie za ciekawie, tylko by spacerował a nie ma za bardzo w czym,bo rowerek popsuł, a spacerówka ta większa i wez to z Kubusiem, ale dajemy rade he, jutro sobie podłogi pomyje , dzis teściowi auto odkurzyłam i wyprałam tapicerki, zaraz inaczej wyglada.

• Mamusie
No Kwasiek próbować trzeba i czekać 😉 ja mięsko na obiad zrobiłam,ziemniaczki wstawione, pózniej idziemy na spacerek a potem kolezanka wpadnie...my sie nudzimy w domku,bo bawic sie nie chce tylko bajki, a nie chce żeby ciagle Myszke Miki ogladał, a na dworzu tez nie za ciekawie, tylko by spacerował a nie ma za bardzo w czym,bo rowerek popsuł, a spacerówka ta większa i wez to z Kubusiem, ale dajemy rade he, jutro sobie podłogi pomyje , dzis teściowi auto odkurzyłam i wyprałam tapicerki, zaraz inaczej wyglada.

• Mamusie
agela to próbuj innych rzeczy my cały czas siedzimy na dworze wstanie ubieramy się i śniadanie już jemy na dworze ma tam stolik kredki krede kolorową i farbki do malowania palcami mnóstwo zabawek takich gorszych z domu poprzebierałam więc kocyk i kosz z zabawkami piaskownica rowerek jeżdzik zjeżdżalnia ma też domek plastikowy i wózek dla lalek na dworze ale ostatnio króluje malowanie a najchętniej kredki macza w farbach i dopiero maluje ale zajęcie jest
do domu idzie o 12 spać o 15 wstaje obiad na dworze i do domu schodzimy ok 20-21 troszkę się pobawi bajka i spać

u nas dziś facet kończy i nadszedł sądny dzień wypłaty a siedział u nas od połowy maja teściu liczył że gdzieś 100 dni robił a robił gładź prawie wszędzie 2 łazienki z mozaiką 2 balkony w płytkach korytarz kuchnie śpiżarke i schody do piwnicy też w płytkach i dziś układa kamień na ścianie w salonie w powiedział niecałe 10 tys a myśleliśmy że z 15 powie zaraz okrężną będę szykować wódka się już mrozi

• Mamusie
Sylwia, to calkiem tani ten facet 🙂

Angela, dokladnie tak jak pisze Sylwia - sprobuj z Kubusiem robic cos innego, zainteresowac go czyms. My jak idziemy na dwor, to zabieramy zabawki do piaskownicy, wozek dla lalek, krede w wiaderku (jak jest za goraco na siedzenie na placu zabaw, to idziemy w cien i sie wyzywamy artystycznie malujac zwierzaki), Aga bardzo duzo chodzi na wlasnych nozkach, zbieramy kamyki, kwiatki, szukamy biedronek i gasienic 😉 a kazda gasienice trzeba poogladac ze wszystkich stron, pozachwycac sie nia i sprawdzic czy szybko chodzi po dloni 😉
A w domu: kolorowanki, pisanie literek i cyferek, rysowanie pociagow z wagonikami, zwierzakow, wycinanie roznych ksztaltow, np. korone ostatnio robilysmy z papieru, ogladanie i czytanie ksiazek (np. szukamy w ksiazkach rysunkow golebi), do tego rozne zabawy ruchowe, cwiczenia, bieganie, skakanie (zajebisty widok, jak dziecko uczy sie skakac 😁), chodzenie slalomem miedzy kreglami, chodzenie w linii prostej (o, po kraweznikach lubi chodzic), granie w pilke. No i wszystkie czynnosci domowe robi ze mna: sprzata (ma swoja sciereczke), odkurza (ma swoj odkurzacz), piecze (ma swoj mikser), gotuje (misek u nas pod dostatkiem). Wlaczam jej tv 2-3 razy dziennie po 20-30 minut: rano po wstaniu (ja ide sie umyc, a ona sobie oglada siedzac na nocniku), po drzemce (ona oglada, a ja szykuje obiad) i po kapieli jako dobranocka.
Jasne, to wszystko jest czasochlonne i meczace, bo trzeba z dzieckiem siedziec, ale wtedy dziecko sie uczy nowych umiejetnosci. Telewizor ich tego nie nauczy.

Musze sobie jeszcze buty na to wesele kupic. Moze jutro polece szybko do Deichmana i CCC.

• Mamusie
Dobry wieczór 🙂

Ola dzisiaj zasnęła aż 0,5 h wcześniej niż ostatnio bywało, może to przez wrażenia po pierwszym dniu w żłobku po miesięcznej przerwie.
Zastanawiałam się, jak będzie z tym powrotem, Ola uwielbia towarzystwo dzieci, więc w tej kwestii ok, ale jak zareaguje, że ją zostawię na te kilka godzin w żłobku. Jak w poniedziałek szłam pierwszy dzień do pracy i została z mężem to na początku był wielki ryk, a jest córcia tatusia. Na szczęście na lajcie poleciała do dzieci i pań, pomachała, posłała buziaka i zaczęła bawić się ze swoimi kolegami hehe.

Sylwia, super wyglądasz 🙂

Madalena, to fajna okazja trafiła się Tobie z sukienką, po weselu wrzuć jakąś fotkę.

Kwasiek, no cóż na obecnym rynku pracy w każdej branży ciężko się dostać, wyjątkiem jest posiadanie znajomości, to jest okropna praktyka, ale powszechna, zwłaszcza w państwówkach. Tak czy siak nie poddawaj się, chodź a może wychodzisz sobie pracę, o której marzysz.

Angela, już dziewczyny doradziły w sprawie zabaw, a ja jeszcze dorzucę takie klocki z częścią obrazka, można takich całych obrazków ułożyć 6 lub puzzle np. 20-25 części w większym rozmiarze z Kubusia ulubioną postacią z bajki . Ola ma takie klocki, oczywiście puzzle też - bardzo lubi układać, nawet kilka razy dziennie.

Co do zabaw, to oprócz wspomnianych puzzli, w domu bawimy się klockami lego, gotujemy na Olciowej kuchence, bawimy sie mikserem wrzucjąc klocki o różnych kształtach, gramy na pianinku, gitarce lub cymbałkach (dziecko rośnie mi bardzo muzykalne + ładnie podśpiewuje po swojemu), tańczymy do piosenek, piesek uczniaczek wrócił do łask, ogólnie zabawki interaktywne, lalki, pluszaki, oglądanie/czytanie książeczek, ryzsowanie, kolorowanie - tych kolorowanek ma już sporo i no. 1 książeczki/kolorowanki z naklejkami, w ciągu dni potrafi nakleić w książeczce z 60 naklejek 😁 🤪 Bajki w tv/dvd/internecie też ogląda, ale te które lubi i też nie całyczas, piosenki dla dzieci lubi też oglądać na youtube.
A na dwór najczęściej brałyśmy zabawki do piaskownicy, piłkę i kierunek plac zabaw, Ola poza piaskownicą lubi wspinać się, bujać, biegać, przemieszczać, zjedżać na ślizgawce, wszystko co dostępne na około, inna opcja wszystkie zabawki + rowerek lub sam rowerek, czasem nic nie bierzem i idziemy i podziwiamy świat, bo jak Kwasiek pisała robaczki i wszystko inne jest bardzo ciekawe, lubi iść też pokarmić kaczuszki. Wózek zabieram jak idziemy dalej i wiem, że Ola po jakimś czasie zmęczy sie i będzie chciała na ręce, więc wygodniej jak wsiądzie do wózka albo jak na dłuższym spacerze po drodze robimy zakupy też opcja wygodniejsza. Łoł ale rozpisałam się.

Na koniec - Oli wyszły niedawno górne dwie 5, a teraz przebijają się dwie dolne 5 i będziemy mieć komplet 🙂

Dobrej nocy 🙂

• Mamusie
Jak tak piszecie co mozna z dzieckiem robic to sobie uświadomiłam jak wiele czasu spędza sie na zabawie z dzieckiem. U nas Piotruś jak jest pogoda to siedzi całymi dniami na polku. Teraz ma basen wiec sie cieszy a tak to wynosi na pole zabawki i się bawimy, jeżdzi na rowerku itp

Sylwia ślicznie wygladałas na weselu. Twoje Buty zrobiły na mnie ogromne wrażenie sa cudowne.
A facet wam nie dużo wziął za robociznę.

Fotki oczywiście wrzucę. Piotrusiowi spodnie juz uszyłam , jutro muszę skończyć kamizelkę.

• Mamusie
Hej. No my jak na dworzu, to głownie na spacerku, albo nad jeziorem gdzie jest mały plac zabaw,rowerkiem albo spacerówką,bo on lubi podziwiac swiat z góry hee, w ogole uwielbia rowerkiem jezdzic, a co do muzykalności, to szwagierka miałagitarkę dla dzieci i bardzso mu sie podobała widziałam, puzzle tez maa takie autka do układania 9 części, drewniane, tzreba dopasowac do otworu i dobrze mu idzie 😉 Kubus ostatnio o 21 zasypia, więc nie narzekam 😉 a ja razem z nim szybko chodze spac, juz 3 dnido przyjazdu meza, juz nie moge sie doczekac 😉

• Mamusie
U nas nie było prądu id 9 30 i koło 13 juz był, Kubus od 12 śpi ładnie 😉 a tak poza tym czas leci, 3dni do przyjazdu mężusiaaa 😉 Zuziek jak sie pracuje? Nic nie piszesz...A ja w ogrodzie porobiłam i za kuzre sie wziełam, A DZIEWCZYNY WIECIE JAK szukac na allegro takie nakładki na krzesesła podobne do poduszek ale cieńkie, pod jaką nazwą?

• Mamusie
Angela, ja nie mam pojecia. Siedziska? Poduszki? Podkladki? Poddupki byłyby najbardziej logiczne, ale tak to sie raczej ich nie znajdzie 😉

Mialysmy przygode na placu zabaw - Agnieszke ugryzla pszczola w podeszwe stopy, w samo srodstopie. Spuchniete, boli ją, chodzic nie chce, ciągle na rękach. Zrobiłam okład z altacetu i pewnie polece do apteki po jakas masc, bo do soboty trzeba Mloda na nogi postawic (wesele). Mielismy jutro rano jechac, ale w tej sytuacji chyba pojedziemy wieczorem. Opcje sa dwie: albo Mloda zostanie z moimi tesciami, a srednio to widze, albo zostawimy ja z moimi rodzicami na jedna noc, wyjechalibysmy w soboe rano, a w niedziele rano wrocili. Nie bardzo wiem co robic.. 🥴 bo Aga raczej sobie nie pobiega i nie potanczy na imprezie... 😞

Dobra, ja sie biore za szycie kolczykow, bo sobie wczoraj buty kupilam za 70 zl (szpilki, w ktorych jestem sporo od meza wyzsza 😁) i trzeba na nie teraz zarobic 🙂

Dziewczyny, jakby ktoras z Was miala kolezanke/siostre/szwagierke, ktora lubi bizuterie, to bede bardzo wdzieczna za podeslanie jej linka do mojego bloga. Z gory dzieki :*