Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Dziewczyny zawsze chciałam was o to zapytać, wasze maluchy w książeczkach mają potwierdzoną oficjalnie grupę krwi? ja tylko długopisem mam niedbale pod skalą Apgar, że 0rh+ a w miejscu, gdzie powinna być pieczątka itd. jest puste pole i druk, że powinna być krew potwierdzona 2 razy 😮 to jak to jest? muszę iść do szpitala z nią na pobranie krwi i zbadanie? Bez sensu, że coś takiego szpital sam nie robi 😠

Blue mojemu w ogóle nie zbadali grupy krwi, bo nie mam nic wpisane

Jesteś pewna? może gdzie indziej to wpisali, bo jakby coś się działo z noworodkiem to przecież muszą znać od razu grupę krwi.

Kurcze szukałam, ale zobaczę jeszcze raz. Już też o tym myślała, bo się zastanawiałam czy z nim nie iść na pobranie ale się boję 😞

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Justa napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
CIASTO Z TRUSKAWKAMI (LUB SAMĄ GALARETKĄ)
CIASTO
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 proszek do pieczenia
KREM
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 opakowania cukru waniliowego
1 kostka masła (najlepiej sprawdza się Łaciate Mixełko lub Lurpak)
OWOCE
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE CIASTA
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać (już ręcznie). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać (ręcznie). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w 200 stopniach ok. 15 -20 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto w otwartym piekarniku. I tak opadnie ale to nic.

PRZYGOTOWANIE MASY
1 szkl. mleka zagrzać z cukrem waniliowym. W drugiej rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Obie części połączyć gotując na małym ogniu i ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodać miękką kostkę masła i zmiksować mikserem.
PRZYGOTOWANIE OWOCÓW
Galaretki rozrobić w 0,8 litra gorącej wody (nawet jeśli w przepisie jedna galaretka jest na 0,5l wody). W czasie stygnięcia pokroić owoce na połówki lub drobno. Wrzucić do już chłodnej i prawie ściętej galaretki.

Dziękować bardzo 🙂 🙂 🙂 od razu sobie wydrukuję

ciasto robi furorę na każdej imprezce a nawet przed imprezką jest już zamawiane
ja robie je najczęściej z mrożonych truskawek
studzę galaretkę, w tym czasie kroje zamrożone truskawki na male kawałki i wszystkie jednocześnie wrzucam do galaretki
galaretka ścina się w minutę i siup wylewam na ciasto 😜

Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Dziewczyny zawsze chciałam was o to zapytać, wasze maluchy w książeczkach mają potwierdzoną oficjalnie grupę krwi? ja tylko długopisem mam niedbale pod skalą Apgar, że 0rh+ a w miejscu, gdzie powinna być pieczątka itd. jest puste pole i druk, że powinna być krew potwierdzona 2 razy 😮 to jak to jest? muszę iść do szpitala z nią na pobranie krwi i zbadanie? Bez sensu, że coś takiego szpital sam nie robi 😠

Jesteś pewna? może gdzie indziej to wpisali, bo jakby coś się działo z noworodkiem to przecież muszą znać od razu grupę krwi.

Kurcze szukałam, ale zobaczę jeszcze raz. Już też o tym myślała, bo się zastanawiałam czy z nim nie iść na pobranie ale się boję 😞

Ja też się boję, wiesz teoretycznie można nie iść, bo szpital i tak zrobi sam badania podczas wypadku czy czegoś, ale to chyba trwa trochę co? nie wyobrażam sobie widzieć tego jak jej krew pobierają 🤢

• Mamusie
HONORATKA napisał(a):
Justa napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
CIASTO Z TRUSKAWKAMI (LUB SAMĄ GALARETKĄ)
CIASTO
6 jaj
1 szkl. cukru
1 szkl. mąki
1 proszek do pieczenia
KREM
2 szkl. mleka
2 łyżki mąki ziemniaczanej (czubate)
2 łyżki mąki pszennej (czubate)
2 opakowania cukru waniliowego
1 kostka masła (najlepiej sprawdza się Łaciate Mixełko lub Lurpak)
OWOCE
2 galaretki truskawkowe
0,5 kg truskawek

PRZYGOTOWANIE CIASTA
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Wymieszać (już ręcznie). Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać (ręcznie). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec w 200 stopniach ok. 15 -20 minut. Po zakończeniu pieczenia pozostawić ciasto w otwartym piekarniku. I tak opadnie ale to nic.

PRZYGOTOWANIE MASY
1 szkl. mleka zagrzać z cukrem waniliowym. W drugiej rozrobić mąkę pszenną i ziemniaczaną. Obie części połączyć gotując na małym ogniu i ciągle mieszając. Gdy zgęstnieje zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodać miękką kostkę masła i zmiksować mikserem.
PRZYGOTOWANIE OWOCÓW
Galaretki rozrobić w 0,8 litra gorącej wody (nawet jeśli w przepisie jedna galaretka jest na 0,5l wody). W czasie stygnięcia pokroić owoce na połówki lub drobno. Wrzucić do już chłodnej i prawie ściętej galaretki.

Dziękować bardzo 🙂 🙂 🙂 od razu sobie wydrukuję

ciasto robi furorę na każdej imprezce a nawet przed imprezką jest już zamawiane
ja robie je najczęściej z mrożonych truskawek
studzę galaretkę, w tym czasie kroje zamrożone truskawki na male kawałki i wszystkie jednocześnie wrzucam do galaretki
galaretka ścina się w minutę i siup wylewam na ciasto 😜

hihi a też mam mrożone truskawy 🙂i dzięki za podpowiedz 🙂 😘

Justa napisał(a):
Krew się może zmienić?serio?
Ja zaraz mykam z pracy po małego, obiecuje zajrzeć wieczorkiem 🙂 to Was doczytam

Tak ktoś niby pisał na forum, bo jedna laska pytała właśnie o krew,, i ta osoba tak napisała, ale coś nie chce mi się wierzyć 🙂 bo chyba nie wpisywali by jej do książeczki grupy krwi, która może ulec zmianie hehe po drugie ja i mój mamy grupę 0 to nie ma jak się zmienić 🤪 http://40tygodni.pl/Category/007/2,16699,Czy-Wasze-dzieci-mialy-w-szpitalu-wpisana-w-ksiazeczce-grupe-krwi.html

• Mamusie
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Blue napisał(a):

Ja też się boję, wiesz teoretycznie można nie iść, bo szpital i tak zrobi sam badania podczas wypadku czy czegoś, ale to chyba trwa trochę co? nie wyobrażam sobie widzieć tego jak jej krew pobierają 🤢

Mnie też w szpitalu nie badali krwi, przy urodzeniu. Dopiero się dowiedziałam jak zostałam honorowym dawcą 🙂

• Mamusie
Blue napisał(a):

a pamiętasz jak zaszłaś w ciążę i też napewno gin kazała ci zrobić grupę krwi mówiąc że ta z ksiażeczki nie jest wiarygodna
ponoć robi się ją po kilku miesiącach od urodzenia nie wcześniej
(no chyba że coś sie dzieje)
i wtedy wyniki są wiarygodne

• Mamusie
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):
Ja zaraz mykam z pracy po małego, obiecuje zajrzeć wieczorkiem 🙂 to Was doczytam

Tak ktoś niby pisał na forum, bo jedna laska pytała właśnie o krew,, i ta osoba tak napisała, ale coś nie chce mi się wierzyć 🙂 bo chyba nie wpisywali by jej do książeczki grupy krwi, która może ulec zmianie hehe po drugie ja i mój mamy grupę 0 to nie ma jak się zmienić 🤪

Ja mam A+ a Darek B- , musze sie zastanowić nad tym badaniem
Mykam papatki

HONORATKA napisał(a):
Blue napisał(a):

a pamiętasz jak zaszłaś w ciążę i też napewno gin kazała ci zrobić grupę krwi mówiąc że ta z ksiażeczki nie jest wiarygodna
ponoć robi się ją po kilku miesiącach od urodzenia nie wcześniej
(no chyba że coś sie dzieje)
i wtedy wyniki są wiarygodne

Dokładnie 🙂 ale jeśli mam 0 i mój ma 0 to chyba tylko + albo - może ulec zmianie hehe 🙂 to będziecie takie badania robić czy odpuszczacie??

Justa napisał(a):
Blue napisał(a):
Justa napisał(a):

Tak ktoś niby pisał na forum, bo jedna laska pytała właśnie o krew,, i ta osoba tak napisała, ale coś nie chce mi się wierzyć 🙂 bo chyba nie wpisywali by jej do książeczki grupy krwi, która może ulec zmianie hehe po drugie ja i mój mamy grupę 0 to nie ma jak się zmienić 🤪

Ja mam A+ a Darek B- , musze sie zastanowić nad tym badaniem
Mykam papatki

Rzadkie krwi macie szok 🙂 może będzie miał albo A, B, AB lub 0 😁 pełno opcji 🙂

• Mamusie
Justa napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
Justa napisał(a):
Honoratka a Ty już chodzisz do pracy? bo ja jestem trochę do tyłu i mogłam cos przeoczyć na forum?

tak od tygodnia na 4 godziny (nieoficjalnie)
a od 1 września idę już normalnie podpisać umowę i na 8

I jak się czujesz?? taka troszeczkę odskocznia?
Mnie czasem strasznie tęskno 😜 ale jest oki

łojej rzeczywiście tak jak pisałyście już wcześniej odpoczywam troszkę od małej
dzięki temu jak się za nią stęsknię czuję się lepszą mamą
nie mam już takiego uczucia że jestem zmęczona zajmowaniem się nią
przez to że nie ma mnie kilka godzin stęsknię się za nią i zajmuję się nią z radością bez względu na jej humor
jakoś na razie dajemy radę bo mąż na urlopie i się nią zajmuje od 1 września idzie do żłobka ale coś czuje że szybko się tam zaklimatyzuje
bo w domu w 2 dni nauczyła sie że tatuś jest na równi z mamusią
i nie potrzebuje mnie już do wszystkiego
a wcześniej jak płakała to tylko mamusia ja uspokoić mogła lub jak była zmęczona to zasypiała tylko przy piersi
a w 3 dni zrobiła takie meeeega postępy że potrafi sama sobą zająć się ponad 2 godziny
leży sobie na podłodze wśród zabawek ja sobie prasuje gotuje, sprzątam czy cokolwiek zagaduję ją i to wystarcza
a jak jest zmęczona to tak jak przedchwilą dałam jej cycusia napiła się odwróciła ode mnie dupką i zasneła w 1 minutę 😮 🤪

• Mamusie
a co do ubrań HM to ja przy weekendowym praniu odłożyłam dopiero 2pary spodenek r62 😮
i nie dlatego że były za małe tylko miały ściągacz na nogawce który zrobił się ciasny

a kombinezon teraz poszukam jesienny taki cieniutki żeby sobie nosiła tak jak na wiosnę poniżej 15stopni

Blue napisał(a):

U nas Grupa potwierdzona Bartek ma 0Rh- sprawdzali 2 razy po urodzeniu bo ja mam 0Rh- a Adam 0Rh+

• Mamusie
promyczek1981 napisał(a):
Kasia napisał(a):
witam 🙂
my już od 6 na nogach, Patryk dzisiaj mi nie dał pospać bo dość często się budził, chyba już się nie najada moim cycusiem i chyba czas na mleko modyfikowane

Hello 🙂
Wszystkiego Naj dla Patryka 😘 😘 😘
Kasiu Tosia też mi się ostatnio bardzo często budziła w nocy. Na noc zaczęłam Jej dawać 150ml kaszki na gęsto(tzn. daję Jej koło 19-tej, a do spania jeszcze possie cycucha). Teraz śpi znacznie lepiej 🙂 Wczoraj przespała całą noc a dziś obudziła się raz koło 5-tej i spała do 8-mej 🙂
też daję mu przed snem kaszkę na gęsto, poprawia cycusiem a i tak się budzi często bo 3 i 4 razy 😞

• Mamusie
Asia napisał(a):
Blue-Sonia nie stoi owszem jak ją trzymam pod paszki to skacze jak szalona ale do stania czy raczkowania to jej daleko 😉no tylko siedzi ładnie 😉a jak ją prowadze pod paszki to idzie do przodu 🤪przebiera nogami raz za razem 🤪a olejuszki nie kupiłam bo nie byliśmy nigdzie na zakupach a tu u mnie nie ma nic 😠
mój Patryk tak jak twoja Sonia

• Mamusie
jeżeli chodzi o grupę krwi to Blue my co miałyśmy wpisane w ksiązeczki zdrowia to były z krwi pępowinowej i miałam wpisaną Brh+ a potem jak robiłam wyniki w ciąży na grupę krwi to mi się potwierdziło i wysłałam mojego męża i też sobie robił i ma A Rh-. Marcel nie miał wpisanej grupy krwi ale jak miał operację to mu zrobili wyniki na grupę krwi i ma B Rh-(B po mnie a, - po Marcinie) dla patryka też będę musiała zrobić ale to nie teraz

hej wszyskiego najlepszego dla patryczka 🙂
honorata ja robilam dzemy to ci nie pomoge 😞
ja w domku posprzatalam 5 autoamtów zrobilam i wszystko wyschlo juz mi bo juz szykuje sie na wczasy bo w srode w nocy wyjezdzamy.
Z aga gadalam do jechala szczesliwie dyska byla grzeczna w pociagu wczoraj byli juz na plazy super pogode mieli dyska boi sie troche piasku na plazy i wody ale moze sie przyzwyczai 🙂

• Mamusie
a mówiłyście że forum upada, a od rana 20 str musiałam nadrabiac hehe
Blue ja nie mam elektr. niani...jak popłakuje to słyszę ją i wtedy idę do niej z cycem, odkładam i dalej śpi...zdecydowałam się że zostawiam ją w pokoju po wczasach, bo wtedy sama spała na tapczanie, a ja tylko do niej wskakiwałam w razie potrzeby. Póki co od pt śpi sama, chociaż taaak daleko mi się wydaje że jest 🙃 🤨
też jestem ciekawa jakie kombinezony będą w hm, a tam rzeczywiście duże rozm. wypadają...no zobaczymy 🙂