Skocz do zawartości

Stycznióweczki 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Cześc gaduły kochane 🙂
U nas dziś znów ślicznie i słonecznie 🙂 Taką całą jesień poproszę!!!

Blue napisał(a):
A mięso gotowane z kurczaka jak jej zrobię w kawałkach uwielbia od razu ma ślinotok 🙂

Dziewczyny a jak same gotujecie to kupujecie malutkie kawałki indyka, wołowiny, kurczaka itd.? i jagnięciny? bo dziecko powinno mieć urozmaiconą dietę czy słoiki kupujecie? bo raczej jagnięcina i wołowina jest droga 🤢
Przeważnie jak kupuję dla nas na obiad to odkarajm ze 2-3 kawałki takie jak na obiadek dla Majki i zamrażam. Albo kupuję kawałek jakiegoś wołowego czy jagnięcimy albo indyka, porcjuję na mniejsze i zamrażam. Nie wiem ile mnie kosztuje jeden taki obiad (gotuję na 2-3 dni) ale chyba nie majątek zwłaszcza, że dla Majki słoik ten 190 ml to za mało a tych jeszcze większych nie ma za specjalnego wyboru. Zresztą ona już przzwyczajona do maminej kuchni i słoiczki jej nie idą 🙂

Co do wydawania kaski na jedzenie i takie tam dla Majuśki to najbardziej dobija mnie nasza lekarka jak jej się nie chce pisac kilku recept to walnie mi 6 czy 8 puedełek na jednej recepcie. 70 z albo 90 zł na raz a na tydzień schodzi nam może 1 mleko albo niecałe dwa 🤪 Pieluchy kupejemy rossmanowskie (19,99zł), na chustki przerzuciłam się na te z kauflanda (zielone, 3,20 kosztują i są świetne -mokre, nic nam nie podrażniają, ładnie pachną), deserki i jogorciki jemy te babydream z rossmana. Kaszki -my jemy ryżowe albo ryż.-kukurydziane bezmleczne- akurat w kauflandzie kosztują 4,75 zł bobovity i 5,15 zł nestle.
Generalnie można zawsze coś tam taniej sobie kupić. Dzieci są już takie duże, że przez te pare miesięcy pewnie każda z nas mogla wypróbować i przeklakulować

HONORATKA napisał(a):
BUZIAKI DLA 8-MIESIĘCZNEJ SONI OD 8-MIESIĘCZNEJ ANASTAZJI 🙃
od nas też 😘

Asia napisał(a):
hej 🙂pierwsza??? 🤪a my jemy śniadanko Sonia obok przy stole w krzeselku wcina ze mną paróweczke i chlebek z masełkiem tak ciut ciut jej daje ale bardzo jej smakuje 🙂
ja też tak daję Majuśce parówki z szynki a chlebusiem czy bułą to ciągle mam nakruszone w domu. Jak my jemy to Majka też w swoim krzesełku siedzi koło nas 🙂

• Odpowiedzi 25,7 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Kasia_m

2553

• kolo177_m

2993

• HONORATKA_m

2177

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
ja już o 10-tej miałam ogarniętą całą chatkę, mięsko do pieczenia gotowe. Teraz czekamy aż Majuśka wstanie i jedziemy na szaleństwa do mojego ulubionego sklepu "ogród i dom" 🙂 Mąż się śmieje, że kupię świeczkę a pół dnia mam potem z głowy (zastanawiając się gdzie i jak ją postawić) 🙃

• Mamusie
HONORATKA napisał(a):
kurcze parówki, kanapki, ciasteczka, chrupki
mi ciągle wydaje się że to stanowczo za wcześnie
Anastazja dostaje wszystko kremowo starte na gładko
w żłobku dają już grudki ale ona ma ciągle na nie odruch wymiotny wiec uważam że po prostu potrzeba czasu
moja też jakiś czas temu miała i dałam jej spokój na tydzień a potem znów powróciłam i przeszło czyli nic na siłę, na wszystko przyjdzie czas. Z biszkotpami cz bułkami też było tak, że brała za dużo do buzi i się ksztusiła. Nie dawałam jakiś czas a patem wróciłyśmy do tematu i było już ok 🙂

Honoratka Anastazja musi ćwiczyć, bo później mając rok nadal nie będzie chciała jeść kawałków tylko wszystko zmiksowane na gładko. Laura nie miała problemów z kawałkami i daję jej po 9mieś. żarło i je tak samo jak inne. Wszystko dostaje w kawałkach czy to owoce czy warzywa, banana kroję nożem i daję. Próbuj dawać jej świeże owoce te co lubi 🙂 w malutkich kawałeczkach. Dzieci bodajże od 7mieś. nabierają automatycznie nowej umiejętności jaką jest żucie pokarmów 🙂 także ona umie tak jeść, ale nie chce, bo jest leniuchem!! :P

JUSTYNA napisał(a):
HONORATKA napisał(a):
kurcze parówki, kanapki, ciasteczka, chrupki
mi ciągle wydaje się że to stanowczo za wcześnie
Anastazja dostaje wszystko kremowo starte na gładko
w żłobku dają już grudki ale ona ma ciągle na nie odruch wymiotny wiec uważam że po prostu potrzeba czasu
moja też jakiś czas temu miała i dałam jej spokój na tydzień a potem znów powróciłam i przeszło czyli nic na siłę, na wszystko przyjdzie czas. Z biszkotpami cz bułkami też było tak, że brała za dużo do buzi i się ksztusiła. Nie dawałam jakiś czas a patem wróciłyśmy do tematu i było już ok 🙂

Tak, ale trenowałaś nie odpuszczałaś jej, więc kobietki ze żłobka dobrze robią, że Anastazji tak jedzenie podają 🙂

• Mamusie
Witam Babolce. Ale naprodukowałyście tych stron

Najlepszego dla Anastazji i Sonii. 😘 😘 😘 😘

Blue ja kupiłam mięsko każdego po 1kg po porcjowałam i pomroziłam teraz jak małemu chce ugotować wyciągam i mam z głowy. A gotuje tak: wszystko do garnka, woda na mały ogień i sobie się samo gotuje a ja mam czas na coś innego. Wychodzi mi taniej niż słoiczki 🙂
U nas od wczoraj ostra biegunka byliśmy na pogotowiu i pediatra dyżurujący stwierdził Że DEBRIDAT zaszkodził małemu i mam mu nie podawać i więcej na ten lek od refluksu się nie zgadzać.

Do napisania jutro. Miłej sobotki Laseczki 😘

• Mamusie
Hania napisał(a):
Witam Babolce. Ale naprodukowałyście tych stron

Najlepszego dla Anastazji i Sonii. 😘 😘 😘 😘

Blue ja kupiłam mięsko każdego po 1kg po porcjowałam i pomroziłam teraz jak małemu chce ugotować wyciągam i mam z głowy. A gotuje tak: wszystko do garnka, woda na mały ogień i sobie się samo gotuje a ja mam czas na coś innego. Wychodzi mi taniej niż słoiczki 🙂
U nas od wczoraj ostra biegunka byliśmy na pogotowiu i pediatra dyżurujący stwierdził Że DEBRIDAT zaszkodził małemu i mam mu nie podawać i więcej na ten lek od refluksu się nie zgadzać.

Do napisania jutro. Miłej sobotki Laseczki 😘

Bidulek Malutki 😞
współczuję i życzę szybkiego powrotu do zdrowia 😘 😘 😘 buziaczki dla Bartoszka 😘 😘 😘

• Mamusie
Honoratka nic się nie stresuj, mała skończyła 8 miesięcy a Ty nadal karmisz 🙂
Jestem z nas dumna, że tak długo się udało.

Obiadki w soboty i niedzielę robię sama - na dwa dni przeważnie, a cenowo pewnie wychodzi tak samo.
Jak kupuję cielęcinę, łososia albo indyka to porcjuję i zamrażam - więc wystarcza na kilka obiadków 🙂do tego marchewka, pietruszka, por i teraz jeszcze zacznę dodawać ryż i mały makaronik. Bo mały spokojnie sobie daje radę z większymi kawałkami 🙂
Daje mu też jak jem śniadanie poskubać bułki z masełkiem, albo jajecznicę. Nawet ostatnio nasz makaron wcinał ze spaghetti.

• Mamusie
ale naskrobałyście od rana 🙂 taka ładna pogoda a Wy przed kompem 😜 😉
ja gotuję Mai dwa razy w tygodniu a tak to dostaje słoiki, ale za to teraz zaczęłam jej mielić świeże owoce, to trochę taniej wyjdzie...chociaż w sumie...
jak kupię mięsko to też małe porcje zamrażam i potem tylko dla niej jest 🙂
teraz mam już krzesełko to lepiej mi się karmi 100 razy.