Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Cześć Mamusie 😘
Coś mi Internet fochy strzela, wiec nie wiem czy dam radę posta wysłać

Dziękujemy Karolla za miły komplement. Jeszcze dojrzewam do założenia agu, wydaje mi się że strasznie dużo z tym roboty a czasu za bardzo nie mam.

Joanna, ostatnio trafiłam na pojęcie "dołka immunologicznego". Chodzi o to, że po chorobie organizm jest jeszcze osłabiony i łatwiej łapie kolejną infekcję. Rada była taka, żeby po wyzdrowieniu dziecka jeszcze kilka dni pobyło w domu, wtedy tak szybko nie powinno znów zachorować... Tylko trzeba mieć możliwości żeby pozwolić sobie na to, żeby dziecko w domu kilka dni więcej jeszcze było...

Monic, Filipek... WOW! 🤪 Strasznie słodko to wygląda jak tak sobie, jeszcze trochę nieporadnie, spaceruje 😆 Kiedy i ja się doczekam? Obserwując mojego domowego leniwca zaczynam zakładać, że Ulcia będzie tym dzieckiem, które pierwsze kroki postawi w okolicy 18. miesiąca 😜

STO LAT DLA SZYMONKA 😘 😘 😘

• Mamusie
Ach, Ulce chyba cztery zęby naraz na górze idą. Dziąsła już aż białe i kreseczki widać, nawet coś tam już można wyczuć pod palcem. Efekt jest taki, że Ula strasznie marudna jest. Wczoraj to tylko na ręce chciała, słabo jadła i cycusia się domagała. Dzisiaj też nie lepiej się dzień zaczął. Ale przetrwamy.

Zuzka, przyszedł po prostu czas dla Zuzi, że zaczęła więcej spać w nocy. U nas też jakoś tak z dnia na dzień Ula zaczęła praktycznie przesypiać noc, bez specjalnych starań. A jak już będziesz tańczyć na tym stole to koniecznie nagraj, żebyśmy mogły zobaczyć 😁

• Mamusie
Asiula nie przejmuj się tak tym, że Ula jeszcze nie chodzi. Moja Ania też robi wszystko odrobinę później, za to super gada i bardzo dobitnie ćwiczy aparat mowy (nie płacze, tylko wydaje milion różnych dźwięków). A rozwój mowy i intelektualny czasem spowalnia rozwój fizyczny. Ale później i tak wszystko wraca do normy. Ja nie robię nic na siłę, bo nie chcę Ani zaszkodzić. I nie słucham tych co mi mówią, że już powinna chodzić. Jak będzie na to przygotowana fizycznie to sama zacznie. Ale to jest moje zdanie 🙂

• Mamusie
Sobolinku, u nas to jeszcze nawet o raczkowaniu nie ma mowy 😜 ostatnio coś jakby pełzani Ula ogarnia, stąd moje przypuszczenia, że na chodzenie to my sobie jeszcze poczekamy 🙂 Ale nie martwi mnie to. Nawet w normach rozstrzał miesięcy do określonych czynności jest duży i Ula się w nim na razie mieści. Poza tym widzę jak ładnie się rozwija w pozostałych sferach, tak jak piszesz, jedno kosztem drugiego.

Słyszę, że Niuńka się obudziła. Pospała sobie dwie godzinki, więc chyba się wyspała 🙂 Trochę się ogarniemy i mimo że szaro to na spacerek się wybierzemy. Do później.

Sobolinku wieeeelkie dzięki,ja wkładałam tą uszczelkę od spodu 😁,a ona jest na górze ,tak ze ja widać ,ja wkładałam pomiedzy kubek i nakretke,znalazłam jeszcze instrukcje na necie i juz wszystko gra,a chciałam isc reklamować ,ale by mieli ubaw w sklepie 🙂
Asiula ,współczuje tego zabkowania my przechodzilismy to w zeszłym tygodniu,a teraz mamy juz górną 2 i jedynki tez juz prawie sie przebily ,jutro pewnie bedą ,ale to jak Zuza byla marudna przy wychodzeniu 4 zębów na raz to coś okropnego ,nawet noszenie nie pomagało,dorosłego boli a co dopiero takiego maluszka,za to teraz jak juz wyszły to mala ma super humorek,cały czas sie smieje i bawi,no i kombinuje co by zbroic,pozniej pokaze Wam filmik jak dobiera sie do sprzetu RTV

• Mamusie
Asiula Ania też jeszcze nie raczkuje, tylko podnosi pupkę i jest na kolankach i tak sobie ćwiczy i majta pupą na boki. Gdzieś czytałam, że w ten sposób uczy się zachowywać równowagę i że to bardzo potrzebne do dalszych etapów rozwoju. Raczkowanie też jest bardzo dobre, bo uczy koordynacji i naprzemiennego ruchu ręka-noga i oczywiście stymuluje mózg i grzechem jest ze strony rodziców jak od razu sami stawiają dziecko nie pozwalając mu raczkować.

Ania nie chce mi dziś spać. Cały czas w siadzie podpartym by chciała być, a my za godzinkę musimy jechać do babć. I czuję, że będzie maruda skoro nie spała.

• Mamusie
Hej dziewczyny

Zuzka
Swietny prezent urodzinowy-niespodzianka,wyobrazam sobie ze dla A bylo to niezwykle przezycie i nie dziwi mnie chec kontynuacji.Kuzynka T skoczyla kiedys na spadochronie i od tamtej pory to stalo sie jej hobby,teraz uczestniczy juz w pokazowych skokach grupowych.
Ciesze sie ze Zuzia,daje pospac 🙂 oby tak pozostalo,ale puki co jeszcze nie skacz po stole hehe 🙂

Asiul
Szymcio jak narazie to tylko raczkuje-jak zolnierz,pelza hehe 🙂 Ale bardzo szybko robi postepy.Leniuszki male :P -na wszystko przyjdzie pora 😉

Zmykam,kapiel i do spania-dziwny dzisiaj dzien mialam,taki zamulony,niby nic konkretnego nie robilam a jestem wykonczona.

A tu dwa filmiki,nowe 😉
http://www.youtube.com/user/chicaev1?feature=mhee#p/u/0/SPVJFGKTTVk

http://www.youtube.com/user/chicaev1?feature=mhee#p/u/1/3YX3CotRPds

Dobrej nocki :*

• Mamusie
hej mamusie!

100 latek dla kochanej Aluni!!!! Rośnij zdrowo i wesoło!!! 🙂 :*

Evek Szymonek jest słodki! Fajnie zajada tego chrupka 🙂

U nas juz widać poprawę! Syropek z niemiec znowu niezawodny! Teraz zaopatrzyłam się w kolejny jak byłam u rodziców na weekend! Naprawdę go polecam! (contramutan soft)

• Mamusie
Aluniu wszystkiego naj naj,rosnij zdrowo :*:*

Joanna
Jakie dobre wiesci z samego rana 🙂 ciesze sie,oby tak pozostalo na dlugo,dlugo.

ZA oknem strasznie szaro,ponuro bleee i zimnooooo,kurcze co jak co ale takiego zimna nie lubie,juz chyba wole jak pada snieg-jest jasniej i weselej.
Mimo pogody,nie chowamy sie w domu,o ile nie bedzie padac idziemy na 15 minutowy spacer

• Mamusie
Hej
Wreszcie nie gadam sama do siebie 🙂
Joanna bardzo się cieszę, że syropek pomógł. Spiszę jego nazwę i zapytam przy okazji teściową czy go zna. Bo jak tak dobry, to lepiej mieć go w domku tak na wszelki wypadek. Odpukać!!!

Evek Szymonek świetny 😁 😁 😁 Super wcina chrupki, Ani to tak szybko nie idzie, ale dałam jej dopiero może z 4 i pewnie dlatego nie ma wprawy. Krzesełko super, tylko chyba ciut niższe od mojego (albo Szymcio jest gigantem 😉 bo jemu główka wychodzi poza oparcie a w naszym Ania ma jeszcze trochę miejsca. Wstawię później zdjęcia na agu jak Anka na nim siedzi.
Super zabawkę ma Szymonek, co to jest? bo mi się bardzo podoba 🙂 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
Hej :*

Buziaki dla Alicji 😘 😘 😘

Zobaczymy jak się sytuacja z raczkowaniem u nas rozwinie. Ja też Sobolinku wolałabym, żeby Ulka poraczkowała trochę, bo też czytałam, że to ma dobry wpływ na rozwój mózgu i koordynacji i w ogóle 🙂

Joanna, dobrze, że już ze zdrówkiem Blanki lepiej, oby się z tego całkowicie i na długo wykaraskała.

• Mamusie
Hej Dziewczyny. Już jestem !!! MIałoo mnie nie być w pracy do końca tygodna, ale musiałam wrócić wcześniej. Michaś poszedł do żłobka. Ciekawe na jak długo.

Sobolinku - Twoja Anusia pewnie niedługo zacznie raczkować. Właśnie Michaś się nauczył i pare kroków robi raczkując a potem mu dupka opada i się czołga jak ranny żołnierz z jedną prostą nogą.

Evek - filmiki super. Mnie też zaciekawiła zabawka. Napisz koniecznie co to jest.

Alusiu - sto latek od Cioci Marty i Michałka !!!!

• Mamusie
Hej 🙂
Pisalyscie o krzeselku do karmienia i jesli o mnie chodzi to polecam wlasnie takie- ja mam te niebieskie i jest rewelacyjne maly bawi sie w nim , je a nawet czasem usnie ma duzo funkcji i na szczescie tylko takie co sa przydatne
http://allegro.pl/caretero-royo-krzeselko-do-karmienia-3x-kolor-i1913189011.html

Kupowalam je nawet u tego allegrowicza co macie linka i jesli chcecie kupowac na allegro to polecam wlasnie u niego bo wszystko jest tak jak pisze i szybko wysyla

• Mamusie
Sobolinku wiesz,ze nie wiem jak to sie stalo,czytam jak to Szymonowi glowka wystaje spoza oparcia i faktycznie( na filmiku)Teraz w nim siedzi i "ginie" 😮 ,odkrylam co bylo przyczyna,oparci bylo obnizone.

a o to link do zabawki-kupionej na allegro 😉
http://allegro.pl/muzyczny-ogrodek-1621-little-tikes-5w1-bonusy-wys0-i1911589143.html

• Mamusie
mania161287 napisał(a):
Hej 🙂
Pisalyscie o krzeselku do karmienia i jesli o mnie chodzi to polecam wlasnie takie- ja mam te niebieskie i jest rewelacyjne maly bawi sie w nim , je a nawet czasem usnie ma duzo funkcji i na szczescie tylko takie co sa przydatne
http://allegro.pl/caretero-royo-krzeselko-do-karmienia-3x-kolor-i1913189011.html

Kupowalam je nawet u tego allegrowicza co macie linka i jesli chcecie kupowac na allegro to polecam wlasnie u niego bo wszystko jest tak jak pisze i szybko wysyla

tylko mam pytanie bo nie widzę w nim takiej podkładki żeby dziecko nie siedziało bezpośrednio na ceracie w moim jest taka welurowa podkładka na plecy i pupę oczywiście można ją ściągnąć i prać (dla mnie było to dosyć ważne bo teraz to cały ubrany a jak w lato w pampersie siedział to jakoś tak dziwnie na ceracie sadzać)

• Mamusie
hej mamusie ja jak zwykle na chwilkę 🙂
Alusia wszystkiego naj naj
nie mam pojęcia czy kiedyś to nadrobię ☺️ za dużo mam roboty teraz chodzi o ten dom co kiedyś wspomniałam na wsi i mąż powoli w nim grzebie tylko zła jestem bo jak chodzę po urzędach i załatwiam dokumentację (chcemy zmienić pokrycie dachu i renowację elewacji) i szlak mnie trafia nie dość że przeganiają od pokoju do pokoju to co róż nowych dokumentów chcą szok jakiś i jeszcze paniusia za biurkiem mówi że nie wyda pozwolenia bo coś tam 😠 masakra jakaś chcesz remontować swoje ,sama ,za swoje pieniądze a babsztyl powie że nie można szok 😠 ajj długo by tłumaczyć a i jeszcze ja z małym oczywiście śmigam a w tych naszych urzędowych to kicha wind jak na lekarstwo a schodów miliony 😮