Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Sobolinku to teraz impreze mozesz zrobic z tymi 4ro pakami 😁u mnie by dlugo nie postalo,moi panowie uwielbiaja ten napoj ,a pozniej brzuchy rosna 😜
Unas dzis troszke lepsza nocka,tylko ze ze wzgledu na moj bol wzielam Zuze do lozka o 1 potem to juz nawet na zegarek nie zagladalam i nie liczylam ile razy sie obudzila ale ze3 napewno,a wieczorem tez byl problem bo jak tatus jej nie kladzie spac(jest w pracy)to ona mi nie chce zasnac jak mnie widzi to staje w lozeczku i strasznie placze dlaego wczoraj kladl ja Michal

• Mamusie
Ojej, to ja mam naprawdę złote dziecko jeśli chodzi o spanie. Przed powrotem na swoje śmieci bałam się jak to będzie, bo u rodziców Ula zasypiała ze mną (kładłam się obok niej na łóżku i czekałam aż zaśnie), a w domu wróciła do łóżeczka. I już praktycznie pierwszej nocy Ula zasnęła sama. Wieczorem układam ją, przykrywam, daję buziaczka, mówię jak bardzo ją kocham, życzę spokojnej nocki, robię znak krzyża na czółku i proszę, żeby pospała do siódmej 😎 wychodzę i Ula zaraz zasypia. A jak już zaśnie to śpi bez problemu. Możemy oglądać TV, rozmawiać bez strachu. Ostatnio w długi weekend mieliśmy wieczorami gości, zachowywaliśmy się dość głośno, a Ula spała bez problemu za ścianą i ani razu się nie obudziła 🤪 A obawiałam się troszkę, czy nie będziemy jej przeszkadzać, bo podczas jej drzemek w ciągu dnia jestem sama i jakoś specjalnie nie hałasuję 😜 Ula się przyzwyczaiła i w dzień musi mieć dość cicho, żeby spokojnie pospać.

Sobolinku, a jak duże jest to Wasze Tesco? Bo u nas w Białymstoku to te co znam nie są jakieś duże i tego asortymentu nie za bogato, jest sporo, ale wyboru wielkiego to nie ma. Tak na codzienne zakupy wystarcza, ale na takie "na zapasy" to średnio. I niestety ani ta pepsi ani to mleko mnie nie kuszą 😜 ale oczywiście clubcard mam 😎

• Mamusie
Ach, tylko żebym nie przechwaliła te mojej "dobrześpiącej" Córci 😜 Dla równowagi ponarzekam teraz na nią 😜 Dziś obudziła się przed trzecią na jedzonko a po dwóch godzinach znów i to już gotowa do zabawy... 🤢 Tak myślę, że może w dzień za dużo śpi?... Dwie drzemki po dwie godziny prawie... A w tym wieku na dobę ok. 14 godzin dzieciom trzeba, więc jak nic od 19 do 5 jest 10 godzin i razem z drzemkami wychodzi 14 🤔 Ale weź tu obudź jak sobie ładnie śpi i coś tam do zrobienia jest jeszcze 🙃 😁 Chociaż popołudniu zdarzyło mi się kilka razy budzić ją, żeby wieczorem zbyt późno mi nie poszła spać.

Asiula to naprawde masz zlote dziecko tylko pozazdroscic takiej Uleńki,
Nanusia u nas ze spaniem w halasie tez nie ma mowy,kolacje robimy jak Zuza jeszcze nie spi,prysznic teez przed jej zasnieciem,ale to wina tego ze ona ma strasznie plytki sen,a jej lozeczko graniczy ze sciana lazienki ,z kolei my mamy otwarta kuchnie i to tez ma wplyw na jej sspanie,no i jeszcze dodotkowym minusem jest to ze wszystkie sciany w domu mam zrobione z kartongipsu,oczywiscie odpowiednio izolowane,ale to nie to samo co grube betonowe sciany,u babci mojego A na blokach w Gdansku sciany sa bardzo grube i tam jak zamknie sie drzwi w pokoju to kompletnie nic nie slychac
A my chcialysmy wyjsc na spacer i juz bylam prawie ubrana jak uslyszalam w radiu zeby nie wychodzic bo normy znowu przekroczone o 300 procent,i jakis lekarz sie wypowiadal ze w przychodniach masa dzieci zzapaleniem pluc wlasnie od tego zapylenia,zeby nie wietrzycmieszkan bo powietrze na dworze jest gorsze niz to w domu,a mnie szlag trafia jak sasiadka za plotem(pediatra)pali liscie i nic do niej nie dociera,mowilam i nic,zadzwonilam na straz miejska ,ale ona sobie z tego nicnie robi,a my z Zuza musimy w domku niestety siedziec az wiatr nie przyjdzie albo deszcz i tego dziadostwa nie przegoni
Sobolinkek to ma naprawde duuuuze to Tesco Extra,chyba nawet sie nazywa,po ile te pampki kupilas Sobolinku?
Wiecie co idziemy w niedziele na chrzciny i kupilam sobie na ta okazje bluzke,nie mierzylam bo mi sie nie chcialo rozbierac ,a wszystkie byly w jednym rozmiarze no i mi sie podobala wiec kupilam,i jak wczoraj przymierzalam to sie okazalo (ona ma łaty na lokciach) ze /lata na prawym rekawie nie jest na lokciu tylko na przedramieniu,w pewnym momencie pomyslalam ze to moze taka moda teraz a ja sie nie z nam,ale takiej bluzki to ja nie chce ,jade ja oddac,albo wymienic jesli to feler

któras sie pytala kiedy dzieci zaczna spac dluzej i twardym snem?moj Michał ma 13 lat i dopiero od roku spidluzej,problem jest go zwlec do szkoly rano a popoludniu dosypia,i nie chodzi pozno spac 21 lezy juz w lozku a 22 gasi swiatlo i spi,za to jak byl mlodszy to wstawal o 5,6 rano i sie bawil bo nie chcialo mu sie spac no i mial znacznie wiecej energii niz teraz ,nie potrafil chodzic tylko caly czas biegal 😁myslalam nawet w przedszkolu ze ma ADHD,ale byl poprostu nadpobudliwy,za to teraz wszystko sie odwrocilo,stal sie powolniejszy a jak ma cos zrobic to tempo ma jakby szedl na skazanie 😁

• Mamusie
zuzka napisał(a):
Alwo,doskonale Cie rozumiem ,ja zalatwiałam wszystkie sprawy urzedowe jak budowalismy dom,masakra jakaś,kolejny raz chyba bym sie na to niezdecydowała,a zeby zmienic elewacje i dach to trzeba pozwolenia?

mam chwilkę to piszę 😁
tzn.sprawa wygląda tak jak robisz bez jakiejkolwiek zmiany konstrukcji to nie pod warunkiem że budynek nie przekracza 12m a mąż chce szczytowe strony trochę wyciągnąć o jakieś dosłownie 30 cm i problem w tym widzą biurokraci a szkoda gadać 😠 zresztą i tak chyba tylko zgłosimy zmianę pokrycia a wyciągnie na lewo bo inaczej się nie da chyba 🤢 co do elewacji to tylko wysokość budynku ich interesuje

• Mamusie
Zuzka u nas też ściany niespecjalnie dźwiękoszczelne - drewno plus płyty gipsowo-kartonowe, ale Uli na szczęście to wystarcza 😜
To przechlapane z tym zapyleniem... U nas pogoda średnia i nie uśmiecha mi się wychodzić dzisiaj, ale jak Ulka zacznie marudzić to pewnie czym prędzej ją ubiorę, zamotam chustę i pójdziemy 🙃 Bardzo lubię te nasze spacery, zwłaszcza teraz, gdy znów spacerujemy po lesie 🙂 Co prawda godzina wyjęta z dnia, bo wtedy nic poza spacerowaniem nie robię (no chyba że pranie nastawię przed wyjściem, albo obiad w piekarniku zostawię), ale jaka fajna ta godzinka 😆

Nanusiu, wczoraj aż pokazałam mężowi gadającą Alę i śmiał się razem ze mną i Tobą. Stwierdził, że Ala patrzy na rękę i ewidentnie powtarza "łapa łapa łapa" 😜 Ula teraz siedzi i też gada, ale u niej na razie tylko "aaaaa" "eeee" "yyyy", "mmmmm", plucie, dmuchanie w różnych konfiguracjach i intonacjach.

A co do tych pączków na drzewach to właśnie zastanawiałam się nad tym czy niektóre drzewa tak nie robią, że przed zimą wypuszczają pąki, ale wydało mi się to niemądre z ich strony 😁 a listopad taki "ciepły" i słoneczny w tym roku, że mogło się drzewom pomylić 😜 A te bazie mnie zupełnie rozbroiły.

• Mamusie
ufff powiedzmy że trochę nadrobiłam 🙂
na samym początku sto lat sto solenizantki 🙃
dziewczyny filmiki pierwsza klasa ale nasze pociechy dają czadu Alusia gada jak najęta pewnie wskazówki co do jedzenia daję Szymcio spryciarz mały a Zuza tak jak Gabryś czyta ile wlezie 🙂
Joasiu świetnie że Blanka zdrowa i tak samo jak dziewczyny zdziwiona jestem postawą babci mojej mamie to normalnie wyrywać małego muszę 🤪
co do butów to czytałam w gazecie dziecko że przy nauce chodzenia to nawet buty zimowe nie powinny krępować stawów skokowych bo to się jeszcze noga kształtuje
a i kiedyś też czytałam w jakiejś gazecie że dobrze jak po braniu antybiotyku dziecko nawet i z dwa tygodni jeszcze posiedzi ponieważ antybiotyk nie wybiera co ma zwalczać i niszczy te złe jak i dobre bakterie tylko wiadomo jak tu w domu siedzieć jak praca czeka ale to już inna sprawa jest jak jest i nie nie chce mi się wierzyć że to się kiedyś zmieni taka Polska prorodzinna 🤔
a i nanusia powodzenia w załatwianiu 🙂
pewnie o tysiącach rzeczy zapomniała ale cóż sklerozę mam 😉 jak na kartce nie zapiszę to tak to jest a lecę tak na szybcika to i takie skutki sorkiiiiiiiii ☺️
a u Nas wygląda to tak 😁
Gabryś dalej woła na wszystko KAKA chociaż ostatnio to jakieś ala mu wychodzi brum brum i jeszcze jak coś chce to takie yyy yyyy i głową przy tym kiwa tak do przodu .... co do raczkowania to tyłeczek już w górze tylko zbytnio nie wie co z tą noga pod sobą zrobić ale za to trzymany za ręce chodzi jak trza 🤪 je już prawię wszystkiego po trochu wiadomo nowości w znikomych ilościach i chyba skaza białkowa nie jest już taka silna bo coraz częściej podaje mu kaszkę z mlekiem modyfikowanym tym zwykłam i policzki zle nie wyglądają 🙂
jednym słowem wszystko na dobrej drodze 🙂
tylko z moją mamą mam kłopot dużo by pisał 😞 😞 😞 a tak w skrócie to normalnie do grobu mnie wpuści 😠 bez przerwy słyszę za lekko ubrałaś czy jeść nie chce a dlaczego takie zimne to jedzenie szok normalnie 😠 póżniej dokończę bo właśnie wstał 🙂 miłego dnia 🙂 😘 😘 😘

• Mamusie
Sto lat dla Anusi i Michałka !!!!

Kurcze, to już 9 miesięcy. i dokładnie piątek - tak jak Michaś się urodził.
A dziś w nocy miałam sajgon. O 3 obudziły mnie dziwne dźwięki od Michasia z pokoju, lece tam a Michaś wymiotuje. Przebrałam go, zmieniłam pościel, położyłam spać i po pół godzinie to samo. Bidulek się męczył. Sama nie wiem po czym. Na szczęście w końcu zasnął. Musiałam niestety oddać go do żłobka. NIe dzwonili jeszcze, to może wszystko w porządku. Ale się przestraszyłam na maxa. Bidulek kochany.

• Mamusie
Hej kochane

Ale ponuro,mimo to dzisiaj mam powera !! 🙂 Juz posprzatalam dom i zrobilam obiadek-Szymcio spi,tak ze wszytsko zgodne z grafikiem 😜 A o 19 ruszam do Gemini-galeria-jest wenecka noc wyprzedazy-ciekawe jak to wyglada w Polsce,w Stanach to straszne oszustwo-zawyzaja ceny z ktorych w finale robia obnizki 😮

Joasiu
Rewelacyjnie sobie radzicie,mimo iz "ogorki" bywaja wazniejsze od wnusi ech.... A Twoj maz poprostu nie patrzy obiektywnie, tylko pod katem tego iz to sa jego rodzice.

Nanusia
Nie wiem tak do konca jak jest z podawaniem wiekszych kawalkow,teoria goni teorie.Ja nawet nidgy nie skupialam sie nad tym az tak,dawalam powoli,co raz to mniej zmiksowane i jakos nie zle mu idzie.A czekac na zabki ?? To tez nie wiadomo kiedy one wyjda,a dziecko musi sie powolutku przyzwyczaic do wiekszych kawalkow.Mam opowiadala mi ze dzieci w przedszkolu-gdzie pracuje, ich wiekszosc nie potrafi gryzc,polykaja duze kawalki,dlawia sie -nie chca jesc z widelca.Nie zrazaj sie ta jedna sytuacja,takie sie przytrafiaja,nawet nam doroslym.
jesli chodzi o spanie to sama wiesz,od poczatku Szymon zasypial przy telewizorze,a juz pod sam koniec naszego pobytu w US to wogole ciagle bylo zamieszanie,pelno ludzi a on i tak spioszyl.Kochana,kazde dziecko jest inne.Victorek-bratanek T byl bardzo spokojnym niemowlakiem,a juz jego braciszek( urodzil sie dwa tyg temu) ma kolki,nie spi w nocy.
Dojdziecie do ladu,zobaczysz :*

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
Sto lat dla Anusi i Michałka !!!!

Kurcze, to już 9 miesięcy. i dokładnie piątek - tak jak Michaś się urodził.
A dziś w nocy miałam sajgon. O 3 obudziły mnie dziwne dźwięki od Michasia z pokoju, lece tam a Michaś wymiotuje. Przebrałam go, zmieniłam pościel, położyłam spać i po pół godzinie to samo. Bidulek się męczył. Sama nie wiem po czym. Na szczęście w końcu zasnął. Musiałam niestety oddać go do żłobka. NIe dzwonili jeszcze, to może wszystko w porządku. Ale się przestraszyłam na maxa. Bidulek kochany.

sto lat dla Michałka a przede wszystkim zdrówkaaaaaa ale się musiałaś strachu najeść 😞

• Mamusie
Podaje ktras z was jogurty z Hipp te w sloiczkach,ja juz od jakiegos czasu kupuje je-sa pyszne i Szymcio nie ma po nich zatwardzenia jak bylo w przypadku Danonkow.

Kurcze Szymon cos kicha chyba z 20 raz dzisiaj i przy tyl leje mu sie zadki katarek z noska-jak woda ... Wiecie co mi sie wydaje ?? Wiem ze ida kolejne zabki bo jest niespokojny i grymasi,a paluszki ciagle w buzce laduja.Moze ten katarek to oslabienie organizmu poprzez zabkowanie hmm

• Mamusie
no ciekawe śpi może uda się coś napisać 🙂
tak wracając do tematu mojej mamy to normalnie ma jakąś obsesję że niby po domu za lekko chodzi ubrany( w mieszkaniu 22st mały ma body długi rękaw i rajstopy te grubsze i na to skarpetki ) że za mało mu jedzenie podgrzewam pewnie prawie wrzątkiem by karmiła itp. a ostatnio to przechodzi sama siebie ledwo oczy otworzy albo z pracy wróci i się zaczyna a nie daj losie jak mały kichnie to już kombinuje co tu zrobić albo mogła ciepłej ubrać i ja się nie darła dosłownie darła ja już po prostu sił nie mam a gdzie tu do lutego wytrwać jak nic kaftan i psychiatryk mnie czeka 😠a jeszcze mały od trzech dni jakiś markotny jest co chwilę płacze na ręce chce za chwilę znów na podłogę to na łóżko i tak w kółko do tego jeszcze od wczoraj często się załatwia a i dzisiejsza noc w plecy jak o 22 zasnął to o 2 pobudka i tak już do rana co godzinę pobudka z płaczem ba nawet nie płaczem krzykiem rykiem sama nie wiem jak to opisać padam pewnie zęby i trzeba to jakoś przetrwać ale lekko nie jest teraz dopiero rozumiem nanusię jak ma niemoc i podziwiam jak sobie z tymi wszystkimi kłopotami losu radzi 😉
o i po pisaniu książę już się wyspał dobre i 10 min zawsze to spokojniejszy będzie 🙂

• Mamusie
Alwo, kochana, a może spróbowałabyś tych maści na ząbki? Nam w najgorszych okresach pomagała i nie było problemu z dłuższym spaniem w nocy.
A co do zdrowia Michasia, to w żłobku było wszystko ok. Mój Tata go odebrał i nic babki nie mówiły. Ładnie jadł, spał 2 razy a tak to się bawił cały czas.
No i chyba wiem co sięstało, że tak wymiotował. Jestem okropną matką, bo wieczorem wczoraj dałam mu kaszkę (ale było mało, bo się kończyła) i dołożyłam mleczka. Ale że musiałm dogotować wody, to do tej gorącej dolałam troszkę nieprzegotowanej z butelki. I tak myślę, że może to zaszkodziło? Chyba jednak powinnam ostudzić wodę a nie dodawać takiej prosto z butelki. Teraz mam straszne wyrzuty sumienia i wiem, że już na pewno tak nie będę robiła. ☺️

• Mamusie
Hej
Od 8 nie miałam netu bo byłą przerwa w dostawie prądu na sekundę i szlag trafił zasilacz z routera, na szczęście mieliśmy jeszcze jakiś u mamy więc T pojechał i net już jest 🙂 Popisałyście, że hej 😁 😁 I dobrze !!! Lubię jak jesteście 🙂
Byłyśmy dziś z Anką rano na zakupach w tesco bo wczoraj zapomniałam o kilku drobiazgach i po 12
jak wstała wybrałyśmy się na 2 godzinny spacer uliczkami Katowic 🙂 Teraz marudzi bo jest zmęczona, ale musi dociągnąć do 18. Będzie ciężko, oj będzie 🙂

Później odpiszę na Wasze posty, bo jest ciężko. Chyba pójdzie dziś wcześniej spać.

• Mamusie
Jestem znowu.
Ania już śpi, wyszalała się w kąpieli, ja do niej jeszcze dołączyłam i obie się chlapałyśmy i była super zabawa. Później cycuś, ząbki i lulu 😉
malamyszko dobrze, że Michasiowi już przeszły wymioty, dzieci się wtedy strasznie męczą. A nie dajesz Michałkowi wody z butelki, tylko zawsze przegotowujesz? Pytam bo ja Ani daję tylko niegazowaną wodę mineralną z butelki, tzn przelewam do jej kubeczka. I pije tylko to. Nic innego jej nie smakuje.
malamyszko też dziś pomyślałam, że dziś piątek 🙂 O której godzinie urodził się Michaś? Bo Ania o 13,55.
zuzka pampki pampers są za 44,95 za 62 szt nr 4. Nie jest to super promocja ale musieliśmy bo zostało mi jakieś 20 szt. Jeszcze są chusteczki pampers 6 pak za 25,95 więc taniej niż Dada, tylko ilość szt inna. Ja teraz jestem za chusteczkami z Nivea Soft&Cream, które są obecnie w promocji w SuperPharm 😁 😁
Jeśli chodzi o ściany to my mieszkamy na nowym osiedlu i u nas ściany są betonowe o grubości 30 cm i nic nie słychać. Mamy problem żeby coś powiesić bo bez wiertarki z udarem i grrrubego wiertła dziury się nie zrobi.

dobry wieczor
musze troszke ponarzekac,moja cierpliwosc wisi juz na cieniutkim wlosku,Zuza spala mi dzisiaj od 11-12.30 potem byla tak marudna ze szok ale za nic w swiecie nie chcial zasnac nawet przy cycusiu,dotrwalysmy do 18.30 okapalam ja i o 19 zjadla i zasnela i wiecie co,ona juz sie wyspala 10 min.jej to zajelo,siedzi i gada zadowolona ,na nic moje usypianie bo nie ma zamiaru spac,do tego jestem sama bo A poszedl do pracy a Michal wybral sie z nim 😞ciekawe o ktorej teraz zasnie,
Sobolinku ja jak bylam w Silesi 31 pazdziernika to w superpharm byly pampersy duza paka za 29 zl i nie wiem dlaczego nie kupilam,stwierdzilam ze mam jeszcze 2 paczki i nie potrzebuje,a one jednak ida jak woda,w tym sklepo-aptece to sa naprawde fajne promocje ,zastanawia mnie na jakiej zasdadzie oni sprzedaja tam np.dobrej marki perfumy po tak niskich cenach?

małamyszko ja tez daje Zuzi wode zbutelki bez gotowania jej i tak tez robi moja siostra ,wydaje mi sie ze jak sie ta wode zagotuje to ona traci swoje skladniki mineralne,a moze Michałek poprostu nnie jest przyzwyczajony do takiej wody?na szczescie juz wszystko ok,a Ty pewnie sie sporo strachu najadlas,nie zazdroszcze,ale za to zazdroszcze Ci śpiocha Michałka w nocy,pewnie Michały tak mają,mój tez przesypiał noce od samego początku i tez był z niego chorowitek

• Mamusie
Zapomniałam wam napisać, że dziś ułożyłam puzzle i zabieram się za kolejne: Słoneczniki Van Gogha 😁 😁 😁
zuzka to Ci bardzo współczuję z tym spanie Zuzi, to aż dziwne, że 10 min jej wystarczyło. Kurczę jakiś Energizer z niej.Musisz przeczekać aż się zmęczy i zaśnie.
Takiej promocji pampków jeszcze nie widziałam w SuperPharm (może było mniej sztuk) , teraz jest 70 szt za 48 z hakiem.
Zmykam na na dobre i na złe i wrócę 😉

łał szybka jesteś Sobolinku,a słoneczniki to dopiero wyzwanie,
My tez ogladamy z Zuza na dobre i na złe,ciekawe tylko kiedy ona sie zmeczy ,nie wiem skad ma tyle energi,musze sprawdzic na jakich bateriach nadaje ,moze to rzeczywiscie energizer