Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Edzia90 napisał(a):
a zapomniałam się pochwalić Piotruś nauczył się dawać buzi hehe mówię do niego daj buziaczka i cmokam heh a on robi buziaczka w rybkę i tak daje mi buzi hehe

Ja mam strasznie niecałuśne dziecko,jak jej dajemy buziaka to nas odpycha ,albo odwraca głowę,nie lubi całowania ,ciekawe jak to będzie za 18 lat 😁?choć tatuś twierdzi za za 25 ,bo wcześniej bedzie gonił adoratorów

• Mamusie
zuzka napisał(a):
Edzia90 napisał(a):
a zapomniałam się pochwalić Piotruś nauczył się dawać buzi hehe mówię do niego daj buziaczka i cmokam heh a on robi buziaczka w rybkę i tak daje mi buzi hehe

Ja mam strasznie niecałuśne dziecko,jak jej dajemy buziaka to nas odpycha ,albo odwraca głowę,nie lubi całowania ,ciekawe jak to będzie za 18 lat 😁?choć tatuś twierdzi za za 25 ,bo wcześniej bedzie gonił adoratorów

z kąt ja to znam jednak z mała różnicą mi mąż zapowiada że z synek na kobitki będzie wychodzić 🤪 😉 🤪

• Mamusie
kurczę nie było mnie prawie miesiąc czasu i nie nadrabiałam zaległości a tutaj takie jakieś szczępki informacji do mnie dochodzą jedna może w ciąży ,jdruga uff nie bo okres się pojawił niektóre widzę poważniejsze kłopoty z dzieciaczkami jakieś chorubska paskudne u niektórych zmiany na lepsze jak nic w weekend będę siedzieć i czytać bo ciekawość mnie zeżre hihihihihihi 😜

• Mamusie
Hej wszystkim
Po wczorajszej anazlizie,nie będe dobierać sobie niczego do głowy-bo zwariuje :P
Oczywiście jeśli mam uchronić dziecko przed czymś,uchronie ale popadać w paranoje nie będe tym bardziej że co się nie wpisze na google,do wszystkiego znajde odpowiednik SZKODLIWE hah

Julik
Już sobie wyobraziłam "szczekanie" Julci !! Jake te nasze maleństwa są bystre i mądre 🤪
A co do jej upadku,wiesz człowiek nie jest w stanie mieć 100% uwage więc zdarza się i jakieś "banc" pewnie jeszcze się przytrafi.Dobrze nic się nie stało i zębule są całe 🙂

Chodzik ?? hmm
Ja już kiedyś wyraziłam opinie.Miałam z tym styczność i informacje od samej terapeutki,stwierdziła że to wcale nie jest potrzebne i nie do końca zdrowe dla rowoju.Stwierdziła że miedzy innymi powoduje koślawość i uczy dzieci chodzić na paluszkach zbyt wcześnie obciaża kręgosłup.Wydaje mi się że to też zależy od rozwoju dziecka i siły jaką ma w danych etapach rozwojowych.My chodzika nie kupimy,obejdzie się bez niego 😉

Edzia
Gratuluje ząbka 🙂 i umiejętności "buzi buzi"-słodziak mały

Szymcio lubi całuski,fakt że zbyt częste cmokanie go drażni i wyraźnie protestuje złością 😜
Z umiejętności,mamy kolejną,mianowicie nauczył się robić "pa pa pa" ustkami ,czasami wygląda jak taki "dziadeczek" bo brak ząbków i te usteczka zwiniete do dziąsełek heheh-komicznie i jeszcze ten dzwiek pa pa,może próbuje powiedzieć mama albo tata 🤪

To co teraz napisze może was zdziwić,
Szymcio znowu miał zatwardzenie,ja już w desperacji byłam,bo ani nie dawałam ryżu ani danonków.To Było pare dni temu,kilka dni pod rząd.Wprowadziłam kaszke manne na drugie śniadanko,myślałam może to to,ale nie!!
Wiec co wchodzi w gre ?? zupki domowej roboty-napewno nie,moje mleczko-nie
hmm deserki ze słoiczków?,pomyślałam spróbuje nie dawać,dam świerze owoce i co se okazało zatwardzają go słoiczki!!!! Później ejszcze raz podałam(żeby mieć pewność) i znowu nie było kupki.
Jestem w szoku.Tak więc owocki,podajemy świerze 🙂
A mam do was pytanie,kiedy zamierzacie podać twarożek ??

• Mamusie
Gratulacje dla Julci za raczkowanie, Zuzi za klaskanie i STO LATEK dal Uleczki i Piotrusia - spóźnione ale szczere.
Super, że Piotruś ma kolejną umiejętność. Teraz może rozdawać pocałunki każdej dziewczynie !!!
U nas Michaś nauczył się robić papa i teraz macha do każdego.
A ze smutniejszych rzeczy, to kaszelek przerodził się w zapalenie oskrzeli. 😞 Po szpitalu lekarz kazał pić syrop prawoślazowy, ale nic nie pomogło. Poszłam z nim wczoraj do lekarza i okazało się, że to oskrzela. Teraz mamy antybiotyk i kolejny tydzień w domu. Ja niestety muszę wrócić do pracy, więc z małym będzie tatuś i 2 babcie na zmianę.

• Mamusie
Gratulacje dla Szymcia i Michałka za papa 🙂
biedny Misiu cały czas coś go męczy, aż serce ściska...

Co do twarożku to mały jadł ze słoiczka z jakimiś owocami a teraz cały czas daje mu spróbować to odrobinę sera białego, mleka, kakao ostatni łyknął sobie ode mnie śmietankę też próbował u nas nie ma alergii na mleko krowie więc spróbuj jak Szymonek zareaguje jak nie będzie alergii to wydaje mi się że można - w każdym razie w słoiczkach już jest 🙂

• Mamusie
Evek ja juz ponad miesiac daje twarozek i nic malej nie jest..Na poczatku pediatra kazala mi dawac 2 lyzeczki do owocow i tak przez 2 tyg..ale to zeby nastepnie wprowadzic danonki, wiec jak ty juz podawalas i nic nie bhylo to smialo mozesz dac.
Ja zmykam, bo wybywamy z mezem na randke 🙂 Najpierw na kolacje, a potem moze potanczyc 🙂Pa

• Mamusie
Marta napisał(a):
Evek ja juz ponad miesiac daje twarozek i nic malej nie jest..Na poczatku pediatra kazala mi dawac 2 lyzeczki do owocow i tak przez 2 tyg..ale to zeby nastepnie wprowadzic danonki, wiec jak ty juz podawalas i nic nie bhylo to smialo mozesz dac.
Ja zmykam, bo wybywamy z mezem na randke 🙂 Najpierw na kolacje, a potem moze potanczyc 🙂Pa

miłego wieczoru i udanej randki 😁 😁

• Mamusie
Marta udanej randki 🙂

Sto latek dla Piotrusia :*

malamyszko
czy lekarz nic nie wspomnial o inhalatorze??Wiem ze tp bardzo skuteczny sposob i nie ma nawrotow.W Us jak dziecko ma zapalenie oskrzeli,szpital refunduje inhalatory.Bratowa T jak i moja pracodawczyni,przeszly przez to ze swoimi maluszkami.Na poczatku byly leki ktore pomogly ale na krotko, dopiero za drugim razem inhalator.

• Mamusie
Cześć dziewczyny i maluszki (mam nadzieję, że już śpicie)
Ania od godzinki śpi więc mam chwilę, trochę ogarnęłam ten bałagan poremontowy, byłam z Anią u mojej mamy i padłyśmy 😉 A wcześniej wygłupiałyśmy się z Anią we wspólnej kąpieli. Spodobało jej się 😉 Mam pytanie, czy Wasze dzieciaczki też nie reagują w ogóle na wodę i pianę w oczach, uszkach i lubią mycie włosów? Bo dookoła słyszę jak to dzieci nie lubią właśnie moczenia główki i oczek a u Ani jest odwrotnie 😉
Jeśli chodzi o rzeczy toksyczne i nietoksyczne, to jestem zdania, że nie ma co wariować. Jak ewidentnie wiem,że coś się nie nadaje to nie kupuję, ale teraz 90 % wszystkiego pochodzi z Chin a wiadomo z czym to się wiąże. Po prostu nie da się tego uniknąć. Trzeba być czujnym i wierzyć intuicji ... i własnemu nosowi 😁
A jeśli chodzi o te puzzle za 159 zł to są super i bardzo mi się podoba ten konik, którego można z nich zrobić, ale poczekam ile zaśpiewa mi w poniedziałek moja pani stomatolog za mojego ząbka ;(
malamyszko bardzo mi przykro, że Michasiowi się pogorszyło i zajęło oskrzela. Może i lepiej, że ma antybiotyk, bo na syropku prawoślazowym daleko by nie zajechał a tylko by się bidulek męczył.
Marta zazdroszczę randki 😉 My ten okres pozostawiliśmy z mężem jakieś 15 lat temu 😞 😞 😞 Teraz mam randki z Anią 😉
Edzia trzymam kciuki za jutrzejszy test. Będzie dobrze kobieto!!!
Evek ja twarogu jako takiego nie daję Ani, ale jadła już ze mną drożdżówkę z serem, jogurt naturalny z zotta (całe opakowanie) i nic jej nie było. Ale Ania podobnie jak my z mężem na szczęście nie ma żadnych alergii (odpukać)
Wiecie co, od wczoraj dodaję do kaszki manny z nektarynką cynamon, Moja Ania się tym zajada i je podwójne porcje. A jak sama spróbowałam to mówię Wam niebo w gębie 🙂 🙂 Następna będzie gałka albo goździki 😉 niech poznaje nowe smaki 😉

hej,
Evek ja nie dawałam jeszcze twarożku ,ale raz dałam danonki i mała miała po nich uczulenie,takie samo miał Michał jak był w jej wieku i ma do dzisiaj jak je za duzo nabiału,czyli potrafi zjesc 4 jogurty dziennie i płatki z mlekiem na sniadanie ,wiec na razie wstrzymam sie z tym twarozkiem ,wogóle to Zuzia znowu sie jakis niejadek sie zrobiła,zupke ledwie pół słoiczka ,troche bananka ,jabłuszko 2 łyżeczki,,o kaszce nie ma mowy dałam jej nawet jabłko do tej kaszki z cynamonem właśnie ,ale zacisnęła usta i nie miała zamiaru otwierać ,za to młody tylko patrzył że nie zjadła i skonsumował za nią,trudno nie to nie nie będę jej zmuszać ,częściej przystawiam ja do piersi.
Sobolinek szybko sięuporałaś ze sprzątaniem,Zuzia teżuwielbia kąpiela ze mną ,tylko później trudno ją wyjąc z wanny bo jest płacz,i od jakiegoś miesiąca nie lubi mieć uszu mokrych ,oczy tylko jak sama sobie ochlapie,a za myciem głowy też nie przepada,ma to po mnie chyba ,ja też nie przepadam za moczeniem głowy,ale wcześniej nie było z nią problemu,od urodzenia miała moczoną całą głowę nie wiem co jej sie teraz odwidziało.

dobrej nocki jeśli jest tutaj ktoś jescze i wygranej w totka jak któraś wysłała,idę poświęcić czas mężowi,a co do randki to zazdroszczę ,ja już nie pamiętam kiedy to było....wogóle to uświadomiłam sobie że w przyszłym roku minie 20 lat jak skończyłam podstawówkę ,szmat czasu a jakby to było wczoraj

• Mamusie
Sprobuje mu dac troszke twarozku.Z danonkow zrezygnowaliśmy bo go zatwardzały i co sie okazalo to jest możliwe gdyż zawierają mleko w proszku.
Sobolinku ja też już zaczełam "doprawiać"owocki,zupki.Oczywiście mowa tu o ziołach itd.Cynamon już próbował z jabłuszkiem.Dzisiaj do zupki pomidorowej dałam troszke majeranku.

Jeśli chodzi o mycie głowki,mieliśmy taki czas kiedy nie bardzo to lubił,płakał teraz jest odwrotnie,sprawia mu to ogromną radość.

Dobranoc :*

• Mamusie
Edzia juz sie niedoczekam wyniku 😉 heheh mam nadzieje, ze bedzie taki jak chcesz zeby byl 🙂 powodzenia i daj znac jutro koniecznie !
Alvo dobre informacje co do leczenia 🙂 rzeczywiscie naturalnie- musze zapisac gdzies to w razie wypadku.
Evek nie sadzilabym, ze po sloiczkowych owockach bedzie zatwardzenie. Wiesz mi lekarka tez mowila, ze sloiczkowe zatwardza i w smumie czasem tez sie kupka wstrzymuje- moze to przez te owocki hmmm
Ja jeszcze nabialu nie dawalam, znaczy raz jogurt ten od 6 mies, ale jakos nie wiem nie spieszy mi sie.
Sobolinku u mnie Ala nie ma nic przeciwko moczeniu glowki. Wogle nauczyla sie, ze jak najpierw jej myje twarz to potem odrazu podnosi glowke zeby jej szyjke wymyc hehe JAk splukuje jej szampon to zamyka oczka i dzielnie to znosi
Zuzka ja tam tez uwazam ze chodzik na moment nie zaszkodzi. Jak to sie mowi wszystko jest dla ludzi tylko z umiarem.
A co do puzzli i tego skladnika to nie wiem czy wiecie, ale wiekszosc podeszw od butow ma to w sobie. Takze najpierw powyzucajmy buty hehehe 😁 😉
Kurcze ciekawe jak tam Blanusia Joanna sie dzis nie odezwala. Oby wsio bylo ok po tym szczepieniu !!
Zuzka nie wiem czemu nie mozesz zobaczyc mego Agu- jak patrzylam to wsio jest ok hmmm
Dzis Alausia marudka pod koniec dnia byla. Wogle strasznie mna manipulowac chce. Mysli, ze wszystko zalatwi placzem- masakra jakas. A rano zmienialam jej 15 min pieluche tak sie wykrecala, ze az mnie rece bolaly!! Czy u was tez maluchy tak protestuja przy zmianie pieluch???
Milej niedzieli kochane!!

• Mamusie
doberek
wynik testu negatywny 🤪 🤪 🤪 🤪 jupi!! ale szczerze to ja tym testom na 100% nie wierze wiec czekam na @ i zaczynam tabsy zbrc 😜 😜

zmykam jeszcze poleżeć (coś mnie chyba rozkłada boli mnie gardło i mam katar) bo później do kościółka i chyba na basen 😁 😁

miłej niedzieli kochane 😘

• Mamusie
Edzia to chyba juz odetchnelas z ulga? Mam nadzieje, ze test sie nie pomylil 🙂
Mala myszka trzyam kciuki, zeby Michalek jak najszynciej wyzdrowial! Biedni sie wymeczycie przez te choroby.
A Joanna miala miec weekend wolny, wiec pewnie jest zajeta z mezem i pozniej sie odezwie.Mam taka nadzieje 🙂
Nanusia a Maja tez sie tak wykreca, ze nie moge jej ubrac, czy zmienic pieluchy. No i tez jest wymuszanie placzem, a ja czesto ulegam 🙂

COs jeszcze mialam napisac, ale zapomnialam.
Nasza randka sie udala 🙂 Nawet coreczka dala rodzicom pospac, bo obudzila sie o 7.30 i potem zasnela i wlasnie sie obudzila 🙂 No i dziadek dal rade jako niania 🙂 ZMykam na obiad do tesciow.

• Mamusie
Hej widze że przeziębienie rozklada wszystkich po kolei 😞
Ja dzis wstalam z bolacym gardlem,chrypiacym kaszlem i bolem glow,Szymcio tez cos kicha dzisiaj 😞

Edziu
Dobrze że stało sie tak jak chcialas,dla pewnosci zrob jeszcze jeden test

Duzo drowka dla Michalka!!! oby jak najszybciej wrocil do zdrowka.NO i Joasiu koniecznie odezwij sie jak tam Blanusia.
Ja ide sie polozyc z Szymciem i lyknac jakies domowe sposoby na przeziebienie ech.... lekow brac nie moge bo karmie (laktacja powrocila).Milej niedzieli

doberek 🙂
Unas juz lepiej z katarkiem tzn po wczorajszych kilkku apllikacjach wody morskiej i odciagnieciu FRIDA dzisiaj juz prawie nic nie leci,no i dajemy dziennie po lyzeczce soku z cytryny,
Przeziebienia widze dopadaja kazdego po kolei ,czyli jesien sie zaczela ,zycze wszystkim szybkkiego powrotu do zdrowia
Evek jest w aptece bardzo skuteczny syrop(mnie pomagal jak byłam w ciazy)dla ciezarnych i karmiacych ,nazywa sie PRENALEN,a mam zrobiony na kaszel i przeziebienie syrop wlasnej roboty z mleczy ,naprawde doskonaly ,mojemu Michałowi pomaga bardzo szybko,ostatnio jak byl przeziebiony i strasznie kaszlał to pomogl w 2 dni ,no i jeszcze dodatkowo stawiam mu bańki.