Skocz do zawartości

Mamy lutowe 2011 | Forum dla mam

Admin

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 11,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Joanna1984_m

1092

• sobolinek_m

2610

• julik_m

922

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Ja nawet nie otwieram tego bo się boję 🙂 kiedyś mnie przestraszyli to mało z siebie nie wyskoczyłam!
Wiecie co, że wszędzie radzą wprowadzać dietę od owoców, ale gdybym cofnęła czas to bym zaczęła od warzyw, bo Blanusia niechętnie je teraz zupki 😞 ale dziwnie je bo zazwyczaj jak dzieciom coś nie smakuje to zatykają usta albo wypluwają, a ona otwiera buzie, je, połyka ale wszystko z płaczem 🙂 hehe mama nadzieję, ze się przekonana, wczoraj już marchewkę zjadła ładnie. dzisiaj znowu jej dam zupkę.

• Mamusie
nanusia69 napisał(a):
Edzia90 napisał(a):
dziewczyny zobaczcie sobie tą gre - masakra

http://www.fugly.com/media/flashdir/Game/Scary_Maze_Game.swf

Edzia jak moglas 😜 🤪 hahaha tak sie wystraszylam, ze szok !! rzeczywiscie masakra !

ja się wczoraj tak wystraszyłam że aż krzyknęłam hehehe

• Mamusie
Joanna1984 napisał(a):
Ja nawet nie otwieram tego bo się boję 🙂 kiedyś mnie przestraszyli to mało z siebie nie wyskoczyłam!
Wiecie co, że wszędzie radzą wprowadzać dietę od owoców, ale gdybym cofnęła czas to bym zaczęła od warzyw, bo Blanusia niechętnie je teraz zupki 😞 ale dziwnie je bo zazwyczaj jak dzieciom coś nie smakuje to zatykają usta albo wypluwają, a ona otwiera buzie, je, połyka ale wszystko z płaczem 🙂 hehe mama nadzieję, ze się przekonana, wczoraj już marchewkę zjadła ładnie. dzisiaj znowu jej dam zupkę.

My też zaczeliśmy od owoców ale np. marchewka z jabłuszkiem ze słioczka Piotrkowi nie smakował, z kolei ostatnio jadł marchewkę z ziemniaczkiem to wcinał aż mu uszy się trzęsły 😆 😆.
Wczoraj jadłam jabłuszko z małym na kolankach prawie zabrał mi je z ręki poszłam starłam mu razem z gruszką i zjadł wszytko (prawie całe jabłko i gruszkę, odeszło tylko tyle co zostało w blenderze) pierwszy raz zjadł tak dużo owocków 😆 😆

• Mamusie
Piotruś już taki dużyyyy 🙂 wszystkiego najlepszego!! Duzio duzio zdrówka!!!! 🙂 I niech słucha mamy!

No właśnie Edziu Blanka coś ostatnio fisiuje, bo dzisiaj dostała gruszkę ze śliwką i coś nei bardzo chciała jeść, a wcześniej jak jej to samo dawałam to zajadała ze smakiem :/ może tak jak Piotruś będzie wolała jeść jak mamusia zrobi 🙂 tylko ja mam już 60 słoików i ciągle jeszcze dostaje od mamy, więc jej daje ze słoiczków. Jak tylko z działeczki będą owoce i warzywa od drugiej babci to będe jej robić.

• Mamusie
duzo radosnych chwil dla Piotrusia, buziaczki maluszku 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘 😘

a my jemy wszytsko i wszytsko smakuje... wczoraj mial zupke - marchew, pietrucha i maly kawalek kalafiora
🙂 a na sniadanko jemy kaszke mleczno ryzowa z malinami 🙂 wiec melczko pijemy bezposrednio przed snem i nad ranem, no chyba ze dluzej na dworze jestesmy to wtedy tez mleczko

• Mamusie
Kolejnych pięknych miesięcy i lat dla Piotrusia !!!!!!

My byliśmy dziś u lekarki na szczepieniu i rozmawialiśmy o jedzeniu. Powiedziała, że już można zacząć dawać słoiczki i zupki. Na gluten jeszcze za wcześnie, bo to po 5 miesiącu.
Kupiliśmy już 3 słoiczki ale sama nie wiem jak robić zupkę. Muszę pogadać z mamą jak wróci z urlopu 🙂
No i jeszcze lekarka mówiła, że wieczorem do mleka dodawać kaszkę i podawać małemu łyżeczką. Zobaczymy czy tak się da.
Kupiliśmy już kaszkę ryżową z jabłkami firmy Bobowita. Ciekawe czy Michasiowi zasmakuje.
A co do słoiczków, to lekarka mówiła, że musimy popatrzeć z jakiej firmy małemu będą smakowały, że podobno często z Gerbera dzieciom nie podchodzą a ta sama rzecz z Bobowity im smakuje.

• Mamusie
ja daje gerbera i ostatnio hipp - bardzo dobre. Zupka jarzynowa z hippa jest duzo smaczniejsza niz gerber 🙂 ale jednak zupki wole sama mu robic. Owoce moge dawac ze sloiczkow ale warzywka nie 🙂 probowalam raz brzoskwinie mu zblendowac i sprobowalam to i duzo lepsze byly te sloiczkowe - jakos smaczniejsze 🙂

• Mamusie
ja zwykle daje z 2-3 marchewy, pietrucha, kawalek kalafiora lub jeden ziemniaczke. Pokroj sobie wszytsko na mniejsze kawalki by w miare rowno byly miekki. Gotuje albo na piersi albo na udeczku (tylko ze z udka sciagam skore). jak juz sa miekkie dto do blendera - zwykle duzej pitruchy daje pol i miksuje. Czasem nawet dorzuce mu malutki kawalek mieska ugotowanego (ale na razie odrobine) i to tez miksuje. Na koniec dodaje sie albo troszke masla albo oliwy z oliwek. Ja dodaje tego drugiego bo zdrowsze. Konsystencja jest kremowa - taka papka 🙂

• Mamusie
Cześć Dziewczyny.
Na początek NAJLEPSZE ŻYCZENIA DLA PIOTRUSIA 😁 😘

Monic uważaj z pietruszką bo czytałam, że ma w sobie składnik, który odkłada się w nerkach (chyba) bo organizm dziecka sobie z nim jeszcze nie radzi i bezpieczna dawka to raz w tygodniu.

Z glutenem to czytałam, że między 17 a 26 tygodniem trzeba zacząć wprowadzać. Rozstrzał spory, więc każda mama może dopasować moment rozpoczęcia podawania do swojego dziecka.

• Mamusie
malamyszka napisał(a):
Kolejnych pięknych miesięcy i lat dla Piotrusia !!!!!!

My byliśmy dziś u lekarki na szczepieniu i rozmawialiśmy o jedzeniu. Powiedziała, że już można zacząć dawać słoiczki i zupki. Na gluten jeszcze za wcześnie, bo to po 5 miesiącu.
Kupiliśmy już 3 słoiczki ale sama nie wiem jak robić zupkę. Muszę pogadać z mamą jak wróci z urlopu 🙂
No i jeszcze lekarka mówiła, że wieczorem do mleka dodawać kaszkę i podawać małemu łyżeczką. Zobaczymy czy tak się da.
Kupiliśmy już kaszkę ryżową z jabłkami firmy Bobowita. Ciekawe czy Michasiowi zasmakuje.
A co do słoiczków, to lekarka mówiła, że musimy popatrzeć z jakiej firmy małemu będą smakowały, że podobno często z Gerbera dzieciom nie podchodzą a ta sama rzecz z Bobowity im smakuje.

malamyszko dziwne z tym glutenem ci powiedziała, bo ja mam słoiczek z niemiec z deserkiem po 4 miesiącu: banan, jabłka i biszkopt czyli gluten...hmmm...ile lekarzy tyle opinii, ja już Blanusi wprowadziłam i lekarza nie pytałam, jest wszystko w porządalu, ale oczywiście zrobisz jak uważasz 🙂 do niczego nie namawiam :P)