Skocz do zawartości

Czerwcóweczki 2011 | Forum dla mam

mikaanka_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Dziewczny a jak np. sciagne mleko i dam do lodowki a w ten sam dzien pozniej jeszcze raz sciagne to moge wlac do tego samego pojemniczka czy musze juz osobno przechowywac? Wiadomo ze nie moge wlac do wczorajszego mleczka, ale do dzisiejszego moze nic by sie nie stalo.
20ml tylko udalo mi sie sciagnac 😞 i chce jeszcze pozniej sprobowac.

• Odpowiedzi 28,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• czerwcowka_m

2751

• agata_j_m

2835

• beti82_m

3541

• Malgorzatta_m

3952

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Mamuska wczoraj byłam z nim na badaniach i ważył 4600g i 57cm
a wiesz ze ja tak z tym mleczkiem robie ze jak sciagłam tylko 30ml a za dwie godziny kolejne to dolewałam do tego wczesniejszego..bo mam tak strasznie mało tego pokarmu ale mimo wszystko chce mu tą odrobinke dawac .

• Mamusie
czesc dziewczyny 🙂 jak tam wasze pociechy? ja bylam dzisiaj na wazeniu, mały wazy 4300, 700 gramow w ciagu 2 tygodni mu przybylo. Ale jest cos jeszcze maly dostal przepukliny pepkowej, pepuszek mu sterczy do gory, pielegniarka mowi ze to mu sie wchlonie ze nie jest grozne, i kolki lekkie ma podaje mu espumisan.

• Mamusie
nika1306 no wlasnie chyba i ja doleje. I tak nie mam zamiaru dlugo przechowywac. Tak sobie tylko cwicze zeby sie przyzwyczaic do sciagania.
Ja nie mam nawet gdzie dziecka zwazyc. Dopiero za ok 4 tygodni ide z nim na badania i wtedy mi go zwaza i zmierza.
gosia87 daj znac czy ten espumisan dziala. Dziewczyny, ja sie tak boje tych kolek ze nie macie pojecia.
Czy waszym maluszkom tez wyskakuja na buzce male czerwone gulki typu potowki? A schodzi im skora, ogolnie na cialku?

• Mamusie
mi albo lekarz go wazy albo połozna bo zawsze przychodzi z waga. a jezeli chodzi o te krosteczki to moj maluch tez ma kilka dni i znikaja . nie ma sie czym martwic to samo z tym ze skora sie łuszczy , to podobno wina homonow ktrore maluch ma jeszcze po mamusi .. ja sie dokładnie wypytałam połoznej bo troche zaczełam sie martwic ze albo krostki albo ta skora ale mnie uspokoiła , powiadzieła zebym narazie go kapała co 2 , 3 dzien bo takie maluszki maja strasznie słucha skore 🙃

• Mamusie
te male czerwone krostki to nie potówki to hurmony ktore dziecko dostaje od matki, krostki znikna za jakis czas, a jesli chodzi o skore to mojemu tez tak schodzi zwlaszcza na stupkach to jest normalne trzeba smerowac oliwka czesto mozna dodwac tez do kompieli.

• Mamusie
Mojemu Pawełkowi też schodzi skóra- położna powiedziała, że to norma i żeby natłuszczać. Już powoli jest to opanowane,zwłaszcza na brzuszku. A co do kolek to co prawda mój Mały ich nie ma póki co, ale zaopatrzyłam się w SabSimplex- to są krople sprowadzane z Niemiec lub Czech. Wszyscy moi znajomi tego używają i podobno kolka znika jak ręką odjął (kiedyś pisałyśmy o tym ba Brzuszku.
Kurcze, jest tak gorąco, że aż mi żal tego mojego Brzdąca, bo nawet nie może się napić zimnej wody... Oby się nie odwodnił.

• Mamusie
Tez dostalam te krople od kolezanki, ale nie wiem czy je zapodac w razie czego, mam jakies wahania i nie wiem ile kropelek. Narazie kolek nie ma, ale ja juz sie boje.
beti, Adi tez mi nie chcial bekac pierwszy tydzien a teraz tylko jak sie porzadnie naje to jakis tam odglos wyda. Nie przejmuj sie, zreszta i tak nic nie zrobisz. Tak czy siak to nie jest Twoja wina, po prostu nie chce mu sie odbic i tyle.

• Mamusie
beti82 sprobuj pozycje na siedzaca, albo poloz na brzuszku, pozniej na pleckach tak na 5 min i podnies, moja Zuzia tez miala problem, a teraz to jak je to sama sobie przerywa odbije jej sie 1-2 razy tak porzadnie i pozniej dokancza mleczko i znow jej sie odbija. Ale zdarzaja sie tez dni ze odbije jej sie nawet godzine po jedzeniu. 🙂 tu masz jeszcze filmik http://www.youtube.com/watch?v=W8yvnhWdyAs
A ja sie zaczelam bawic, narazie zrobilam jednego kolczyka 😁

• Mamusie
beti82 napisał(a):
a ja mam problem z odbijaniem u mojego. udaje się raz na trzy razy może. zawsze ukłądam go na bokach, by jak by mu się ulało żeby sie nie zachłysnął. ale kurczę, biore go do góry i klepię po pleckach i zadko mu sie odbije. a jak sie nie odbije to wiadomo ze mu sie uleje lub dostanie czkawke 😞 jestem bezradna

a moj mały to ma tak samo coraz rzadziej sie mu odbija .. a jak juz mu sie odbije to dostaje czkawki ... 🤢

• Mamusie
Beti ja to już się czuję jak dojna krowa, tyle dzisiaj razy przystawiłam Małego. Jak nigdy. Ale rozumiem, że chce mu się pić. Poza tym leje sie ze mnie jak nie wiem co. Poza tym, że ciągle go karmię to jeszcze musiałam odciągnąć prawie 180ml, bo kapało i kapało. Masakra jakaś.
Chyba dostałam jakiegoś uczulenia. Dosłownie na brzuchy i dekolcie i na nadgarstkach mam całe poczerwienione. Wydaje mi się jakbym była uczulona na proszek dla dzieci- jest to możliwe?? W zyciu na nic nie byłam uczulona.
Dziś zjadłam trochę ćwikły z chrzanem. Niedużo, do obiadu. Testuję codziennie coś, żeby wyłapać ewentualny problem. Jak do dzisiaj Małemu nic nie jest, a ja-choć mi powiedziano, ze moge jeść wszystko- to jakoś się boję wcinać co popadnie, bo jak zobaczę jakieś plamy czy krostki u Pawła to chyba zwariuję.

• Mamusie
I mojemu synkowi zaczęły się na maksa krosteczki czerwone.. 🤢 fakt, że znikają szybko. Za to cały czas nie wiem jak go ubierać odpowiednio... jakoś 'nie swoje' od razu wiedziałam jak, a teraz zdurniałam całkiem... nawet jak jest ubrany standardowo na ciepłe dni i położna powiedziała, że dobrze, to ja mam wątpliwości... 😞

• Mamusie
Mikaanka ja też ciągle głupieję z tym ubieraniem. I jeszcze mnie wszystkie dobre rady starszych dobijają, bo oni to by tylko przykrywali, ubierali i zapocili to biedne dziecko na śmierć! Ale mam w dupie, będe robić po swojemu. Już i tak mi go żal, że jest taki upał, a w tym domu w ogóle nie ma przewiewu, powietrze dosłownie stoi!

• Mamusie
A moja Zuzia jest cieplolubna u nas tutaj upalow nie ma... jest ubranka bardzo leciutko, a jak nie ma spodenek tylko skarpeteczki i przykryje ja sie kocykiem to zaczyna marudzic a jak sie go sciagnie to przez 10 min sprawdza nogami czy go ma 😁

Nika a czkawka po odbiciu to u nas norma 🙂

• Mamusie
Ja mam to samo z tym ubieraniem. Nie wiem jak mu dogodzic. W nocy jak go przykrywam to on sie rozkopuje i zasypia, wiec wydaje mi sie ze mu goraco.
Nie mam pojecia czy dlugi rekaw mu zakladac czy krotki. Z czapeczka juz dalam chwilowo sobie spokoj bo glowka tez musi oddychac.

A jak tam z kichnieciami waszych pociech?
Adi pierwsze dni po porodzie duzo kichal, teraz tez codziennie kicha ale juz nie tak czesto jak na poczatku. Polozna mowila ze to od wszystkiego co wisi w powietrzu, bo maluszki nie maja wloskow w noskach, tak wiec zadej ochrony.

• Mamusie
beti82 napisał(a):
a ja mam problem z odbijaniem u mojego. udaje się raz na trzy razy może. zawsze ukłądam go na bokach, by jak by mu się ulało żeby sie nie zachłysnął. ale kurczę, biore go do góry i klepię po pleckach i zadko mu sie odbije. a jak sie nie odbije to wiadomo ze mu sie uleje lub dostanie czkawke 😞 jestem bezradna

u nas to samo 😞

• Mamusie
Butterfly napisał(a):
A co do kolek to co prawda mój Mały ich nie ma póki co, ale zaopatrzyłam się w SabSimplex- to są krople sprowadzane z Niemiec lub Czech. Wszyscy moi znajomi tego używają i podobno kolka znika jak ręką odjął (kiedyś pisałyśmy o tym ba Brzuszku..

Gdzie to można kupić ?

• Mamusie
kasiar12 napisał(a):
Moja Zuzia tez kicha codziennie, my jej czyscimy woda fizjologiczna codziennie i wybieramy koziurki. 🙂

czym wybierasz te koziurki bo ja kupiłam taki aspirator babyono - do d...y
Może i do gilków to on dobry ale do koziurków to nie i właśnie nie wiem co kupić bo mała czasen ciężko oddycha i mi jej szkoda, że się męczy.
Napisz też o tej soli fizjologicznej - czy to się wlewa tak poprostu do noska ? Czy to bezpieczne ?
Doradźcie coś