Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
kasiuniaa1603 napisał(a):
Dziewczyny widzę, że wszędzie są inne opłaty paszportowe ja znalazłam u siebie takie coś i kąpletnie zgłupiałam, bo paszport dla dziecka do 5 lat to tymczasowy. Tu jest podane 60zł dla dziecka od 0-13lat, tymczasowy 30zł i już teraz nie wiem jaką kwotę powinnam opłacić... 😮

Placisz 30 zl 🙂 Oplata podstawowa wynosi 60zl, ale ponizej masz napisane ze przysluguje mu znizka 50% 🙂
"OPŁATY PASZPORTOWE

1) 140 zł – opłata podstawowa,
2) 60 zł – opłata podstawowa dla małoletnich od 0 do 13 lat,
3) 30 zł – opłata za paszport tymczasowy,

Ulga w wysokości 50 %opłaty normalnej za wydanie paszportu przysługuje:

a) uczniom i studentom,
b) osobom małoletnim do czasu podjęcia ustawowo określonego obowiązku szkolnego,
c) emerytom, rencistom, osobom niepełnosprawnym, a także współmałżonkom tych osób, pozostającym na ich wyłącznym utrzymaniu,
d) osobom przebywającym w domach pomocy społecznej lub zakładach opiekuńczych albo korzystającym z pomocy społecznej w formie zasiłków stałych,
e) kombatantom i innym osobom, o których mowa w art. 8 § 3 ustawy o dokumentach paszportowych.

W razie zbiegu tytułów uprawniających do ulgi w opłacie za wydanie paszportu przysługuje tylko jedna ulga w opłacie"

A jesli chodzi o akt urodzenia to potrzebujesz tylko w wypadku nieustalonego ojcostwa:
"Przy składaniu wniosku należy przedstawić następujące dokumenty:

1) wypełniony wniosek o wydanie paszportu,
2) posiadany paszport,
3) odpis zupełny aktu urodzenia – w przypadkach nieustalonego ojcostwa małoletniego, lub dokonywania zmian w aktach stanu cywilnego,
4) oryginał dowodu uiszczenia opłaty paszportowej
5) kolorową fotografię o wymiarach 35 x 45 mm, wykonaną w ciągu ostatnich 6 miesięcy na jednolitym jasnym tle, odwzorowującą naturalny kolor skóry, mającą dobrą ostrość oraz pokazującą twarz od wierzchołka głowy do górnej części barków, tak aby twarz zajmowała 70-80 % fotografii, fotografia ma przedstawiać osobę w pozycji frontalnej."

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
beata26 napisał(a):
kasiuniaa1603 napisał(a):
Dziewczyny widzę, że wszędzie są inne opłaty paszportowe ja znalazłam u siebie takie coś i kąpletnie zgłupiałam, bo paszport dla dziecka do 5 lat to tymczasowy. Tu jest podane 60zł dla dziecka od 0-13lat, tymczasowy 30zł i już teraz nie wiem jaką kwotę powinnam opłacić... 😮

Kaska mi w Ambasadzie powiedzieli, ze jedynie dziecku do lat 5 tymczasowy, wazny rok, bo za szybko sie zmienia, zeby dawac dluzej wazne. Zabezpieczenie niby przed rodzicami chcacymi uprowadzic dziecko za granice bez zgody drugiego rodzica. Ja mysle, ze 30zl za tymczasowy, ale moge sie mylic. Bazuje na informacjach, ktore ja otrzymalam.

Do lat 5 zawsze bedzie wazny tylko rok 🙂 nie ma znaczenia czy wyrobisz mu tymczaswy czy biometryczny 😉 Natomiast nie kazdemu dziecku mozna wyrobic biometryczny, gdyz do tego paszortu musi byc scile okreslone zdjecie. Sama buzia bez usmiechu, oczy otwarte. Natomiast do tymczasowego az takie idealne zdjecie nie musi byc. Tak mi wytlumaczyli to u mnie w urzedzie paszportowym jak pytalam jaka jest roznica. Cena jest ta sama i za ten i za ten tzn. 30 zl 🙂

• Mamusie
Dobry wieczór dziewczynki 😘

Ja wczoraj dzień bez kompa 😠... przedwczoraj pokłóciliśmy się o kompa właśnie 😮 zamknęłam klapę mężowi i powiedziałam dość na dziś 😠 i jak do sypialni poszedł ja buch do pokoju i skitrałam go w szafie pod pościelami 😜 😜 hehe . Tego dnia jechałam jechałam z mamą do lekarza i jak wróciłam mąż ładnie bawił się z dzieckiem na macie... znaczy się, że nie znalazł 😜 Fakt, że cały dzień się kręciłam jak bąk w dupie, że się tak wyrażę... miejsca nie mogłam sobie znaleźć, ale twarda byłam... wytrzymałam 🤪 Za to spędziliśmy miły rodzinny dzień 😉

• Mamusie
meliska napisał(a):

Ja wczoraj dzień bez kompa 😠... przedwczoraj pokłóciliśmy się o kompa właśnie 😮 zamknęłam klapę mężowi i powiedziałam dość na dziś 😠 i jak do sypialni poszedł ja buch do pokoju i skitrałam go w szafie pod pościelami 😜 😜 hehe . Tego dnia jechałam jechałam z mamą do lekarza i jak wróciłam mąż ładnie bawił się z dzieckiem na macie... znaczy się, że nie znalazł 😜 Fakt, że cały dzień się kręciłam jak bąk w dupie, że się tak wyrażę... miejsca nie mogłam sobie znaleźć, ale twarda byłam... wytrzymałam 🤪 Za to spędziliśmy miły rodzinny dzień 😉

Fajnie tez bym tak chciala 🙂 Tylko u mnie trzeba by bylo schowac 3 laptopy, komp stacjonarmy, TV, konsole i playbook 😉 czyli praktycznie nie do zrobienia 😉

• Mamusie
Basienka84 napisał(a):
meliska napisał(a):

Fajnie tez bym tak chciala 🙂 Tylko u mnie trzeba by bylo schowac 3 laptopy, komp stacjonarmy, TV, konsole i playbook 😉 czyli praktycznie nie do zrobienia 😉

Basia to jak jutro do pracy pójdzie to do dzieła 😉
😁 😁 😁

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
no i teraz ściągnęłam 100ml z obu piersi, w nocy jak Maciek się obudzi, znowu ściągnę. i jutro rano zamawiam laktator elektryczny, tak żeby na piątek przyszedł

i do kibelka 😞 przykro 😞 Aguś, ale jutro to już czwartek jest to na piątek może nie zdążyć.

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
no i teraz ściągnęłam 100ml z obu piersi, w nocy jak Maciek się obudzi, znowu ściągnę. i jutro rano zamawiam laktator elektryczny, tak żeby na piątek przyszedł

ja wlasnie kupilam z allegro, medela swing, uzywany, z przesylaka 270zł. juz mnie kciuk boli od zwyklego laktatora

• Mamusie
meliska napisał(a):
A ja dziś dostałam telefon z pracy, że mam przyjść podpisać aneks... podwyżkę dostałam 🤪

uuuu, to masz fajnego szefa. ja mialam z moim wczraj spiecie, bo chcialam RMUA, a on do mnie ze nie ma obowiazku co mesiac mi go wysyla. wiecie jak to jest? rmua na prosbe pracownika, czy to obowiazek pracodawcy?

• Mamusie
meliska napisał(a):
Któraś pisała o bolących kolanach... nie pamiętam kto ☺️... mnie też napierdzielają i myślę, że to od noszenia naszych słodkich ciężarków 😉 w ciąży też mnie przeokrutnie bolały... a wtedy też było co dźwigać 😉

teraz pisała coq, a kiedyś pisałam ja. bo też mnie bolały i to aż tak że w końcu nie mogłam chodzić i do lekarza poszłam

• Mamusie
meliska napisał(a):
aaagaaa napisał(a):

i do kibelka 😞 przykro 😞 Aguś, ale jutro to już czwartek jest to na piątek może nie zdążyć.

no wiem, że jutro czwartek i rano zadzwonię do gościa z Allegro i poproszę, żeby mi wysłał już jutro za pobraniem 🙂 to wtedy dojdzie na piątek 🙂 tak to obmyśliłam. 😁

ale rzeczywiście przykro się to mleko wylewa.... 😞

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
aaagaaa napisał(a):

ja dzisiaj sciagalam srednio 150ml z jednej. oby tak bylo ciagle

jak ja Ci zazdroszczę ilości ( oczywiście współczuję, że niestety Kalinka wypić tego nie może )... ja w najlepszym wypadku ściągam 150 ml z dwóch 😞 a tak to 100 - 120 😞 i mam jeszcze tak, że z lewej piersi ściągam średnio 2 razy więcej niż z prawej 😮 ma któraś tak?

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
aaagaaa napisał(a):

ja wlasnie kupilam z allegro, medela swing, uzywany, z przesylaka 270zł. juz mnie kciuk boli od zwyklego laktatora

ja na pewno kupię jakiś tańszy, myślę że jeden z najtańszych na Allegro. bo teraz każdy grosz potrzebny do domu. a poza tym potem będę karmić normalnie. do pracy nie idę, więc mi potrzeba tylko na te 10 dni...

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
meliska napisał(a):
A ja dziś dostałam telefon z pracy, że mam przyjść podpisać aneks... podwyżkę dostałam 🤪

uuuu, to masz fajnego szefa. ja mialam z moim wczraj spiecie, bo chcialam RMUA, a on do mnie ze nie ma obowiazku co mesiac mi go wysyla. wiecie jak to jest? rmua na prosbe pracownika, czy to obowiazek pracodawcy?

na prośbę...

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
aaagaaa napisał(a):

ja dzisiaj sciagalam srednio 150ml z jednej. oby tak bylo ciagle

wow 🤪 to Ty masz dużoooo mleka... u mnie z tym cieniutko...

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
meliska napisał(a):

Na forum prawnym znalazlam cos takiego:
"Pracodawca ma obowiązek co miesiąc przekazać ci druk ZUS RMUA lub równoważny dokument (np. odcinek z listy płac), który zawiera przynajmniej te same dane co ZUS RMUA - jest to niezbedne do sprawdzenia czy opłaca należne składki do ZUS i w jakiej wysokości. Od otrzymania takiego dokumentu masz miesiąc czasu na sprawdzenie zawartych w nim danych i zwrócenia się do Zusu o skorygowanie tych danych w przeypadku niezgodności ze stanem faktycznym.
Wynika to wprost z ustawyo systemie ubezpieczeń społecznychz 13 października 1998, Dz. Ustaw z 10 listopada 1998, art 41

Ustawa o systemie ubezpieczeń społecznychz 13 października 1998, Dz. Ustaw z 10 listopada 1998, art 41 mówi jakie raporty pracodawca ma obowiązek przekazać do zusu i co w nich powinno się znaleźć, a punkt 9, podpunkt 8 tego artykułu mówi że: Informacje zawarte w raportach, o których mowa w ust. 1-6, płatnik składek przekazuje ubezpieczonemu na piśmie w celu ich weryfikacji.
ustawa o systemie ubezpieczeń społecznychz 13 października 1998, Dz. Ustaw z 10 listopada 1998, art 41 mówi jakie raporty p[racodawca ma obowiązek przekazać do zusu i co w nich powinno się znaleźć, a punkt 9, podpunkt 8 tego artykułu mówi że: Informacje zawarte w raportach, o których mowa w ust. 1-6, płatnik składek przekazuje ubezpieczonemu na piśmie w celu ich weryfikacji.
http://www.abc.com.pl/serwis/du/1998/0887.htm"
U mnie nie ma z tym problemu bo wystawiaja mi RMUA w systemie i potem sama musze sobie to wydrukowac jak chce to miec 🙂

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
meliska napisał(a):

no wiesz wszyscy dostali... łaski mi nie zrobił 😜 ale i tak się cieszę 🙂
ja każdego miesiąca dostaję wyciąg z wypłaty, który jest odpowiednikiem RMUA , więc pewna nie jestem, ale mąż mi tu podpowiada, że na prośbę pracownika, przynajmniej u niego tak jest