Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
hej kochane. ja małemu podaję gluten ale nie codziennie, robię mu zupki i zagęszczam też kleikami kukurydzianym lub ryżowym. zauważyłam że moje dziecko pietruszki w zupie nie lubi i dziś dałam mu słoiczek zupka ze schabem. Wiecie co ugotowałam mu kompot z truskawkami i jabłkiem pił aż miło. Ja nie patrze na żadne diety, za niedługo podam mu pół żółtka,

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
ja też nie jestem z tych bojących ale jak zjadłam truskawkę (i to jedną!!) to małą wysypało na klatce piersiowej 🤢 to była truskawka z tych pierwszych mało truskawkowych a teraz nie dawno spróbowałam taką normalną i to samo.tak ze dla nas truskawki odpadają.chyba że następny rzut konkretnie nasłonecznionych truskawek nie uczuli to się okaże.będę próbować.mamy też kilka krzaczków swoich 🙂 na czekoladę nadal jesteśmy uczulone 😞 😞 na chrzcinach zjadłam łyżke lodów czekoladowych i ciasto z polewą czekoladową i gotowe.małej zrobiły się nowe plamy.a tego loda to nieświadomie zjadłam...zapomniałam się...dlatego mi się ta czekolada śniła...wczoraj to myślałam ze wyjde z siebie!!!! mam tych czekolad z 6 w domu bo Julka ciągle dostaje od kogoś.no i daj dziecku kawałek jak masz ochotę sama ją zjeść 🥴
ale tak bardzo mi się chce tej czekolady...całą bym zjadła!!i to w 3minuty!! 🤪 🤪 🤪ech.

• Mamusie
holi32 napisał(a):
hej kochane. ja małemu podaję gluten ale nie codziennie, robię mu zupki i zagęszczam też kleikami kukurydzianym lub ryżowym. zauważyłam że moje dziecko pietruszki w zupie nie lubi i dziś dałam mu słoiczek zupka ze schabem. Wiecie co ugotowałam mu kompot z truskawkami i jabłkiem pił aż miło. Ja nie patrze na żadne diety, za niedługo podam mu pół żółtka,

holi ale w kukurydzy i ryzu wlasnie nie ma glutenu 🙂

• Mamusie
a ja znow z pytaniem do wszystkich, no bo my jako "OSTATNI W MIOCIE" mozemy uczyc sie od starszych kolegow i kolezanek 😉
a pytanie jest takie:
Czy wasze maluszki tez jak sie przewracaja na brzuszek to czesciej przez jeden bok niz przez drugi? Julek jak sobie upodobal lewy to tylko przez lewy by chcial fikac... 🙃

• Mamusie
wanilia napisał(a):
agami napisał(a):
a moim zdaniem to jest tak...teraz trabia gluten gluten a jak my bylismy mali to mama brala melko od krowy robila na nim kasze manne i wcinalysmy az sie uszy trzesly i jakie zdrowe i duuuzie jestesmy?;p moja mama dawala nam i mleko krowie i manne i parowke gnieciona i ziemniaki z malsem.... i zupy i truskawki ktore niby uczulaja i mowila ze jak mialam pol roku to wszystko mi dawala i nie slyszala ze jakas alergia pokarmowa czy cos... a co do jedzenia ze sloiczkow to moim zdaniem to jest jak z lekami... jaki przedstawiciel trafi do lekarza tak beda gadac... nasza trabi ze bebilon najlepszy i wszedzie probki, ulotki i plkakaty bebilonu... ten co prywatnie przyjedza powiedzial ze po to mama ma glowe by z glowa wszystko dawac bo wszystko jest dla ludzi nawet tych malutkich 🙂 i moim zdaniem tak jest....

Ja się podpisuje pod tym i nawet Ci klasnę 🙂

i ja!! 🙂
apropos polecania prodktu to jak rodzilam w szpitalu w ligocie to kazali kupic mleko, koniecznie NAN..no to wiadomo maz polecial i kupil NAN... a potem slyszlam jak pielegniarka gadala z druga i pyta sie, a co to my w tym miesiacy mamy polecac? NAN? czy bebilon? A nie, bebilon to w styczniu i wyszlo szydlo z worka. powiedzialy nam potem ze maja przykazane co miesiac polecac innej firmy mleko zeby sprawiedliwosc byla haha. A czlowiek lata po aptekach i szuka konkretnie NAN bo kazali to kupic:PPP

• Mamusie
chloe moj uwielbia jedno ramie do obrotow hehehe i cwiczymy by na drugie tez sie turlal bo ja jednym potrafi pol pokoju przejechac a jak chce wreoci to ryk ehehhe;D ale ogolnie to woli jedna strone;D
tesciowa wrocila do domu.... nawet sie nie poklocilysmy.... chlopaki dostali prezenty... ten maly na dzien dziecka ten duzy na urodziny ale obiecali sie z mamusia podzielic ;D bo w koncu torta sponsorowala mamusia;D heheh a teraz czekamy na moich rodzicow;D

no a poza tym od 3 dni sciagam po 150 ml mleka gdzie wczesniej nie bylam w stanie sciagnac tego w godzine to teraz sciagam z 5 minut tyle i mleko mi leci przez wkladki... masakra.... nawal mleka jakis a mlody woli deserek obiade i w dzien cycusiem gardzi i musze sciagac bo cycki rozwala... ale nie wylewam wieczorem dorzuce 2 lyzeczki kaszki i napcham go jak wczoraj... wczoraj jak go zakleilam kaszka na moim mleku to ladnie spal w nocy nie fikal;p

a ogolnie wasze dzieci tez tak pluja??? no masakra smiejemy sie ze sie odwodni tak pluje ciagle ehhehe pluja mala:P

• Mamusie
Agami a to mleko tak samo z siebie sie pojawiło? Bo u mnie ostatnio lipa....moze przez powrot do pracy, to zawsze jednak stres. Ale nie poddaje się, oprocz dwóch stałych posilków (kaszka ryzowa rano i obiadek koło poludnia- wtedy sciągam) jedziemy na cycu i mam nadzieję że się znów rozbujam z produkcją 😜
Chloe my nadal nieobrotowe więc się nie wypowiadam. Tyle tylko że coraz mniej musze pomagać, jak przekręcam Weronikę to cialko samo się uklada tak jak powinno więc jest postęp. No i ciezy się przy tym a do tej pory był ryk. Teraz to nawet na brzuszku się uśmiech trafi. Postanowilam jej nie zmuszać, jak zaczyna marudzić to fik na plecki i probujemy za chwilę jeszcze raz.

• Mamusie
Dla wszystkich dzieci (tych dużych (czyli nas) i tych malutkich) dużo dobrego, dużo uśmiechu i wszystkiego co najlepsze 😘 😘 😘

Ulka no to fajne tak Twoja mała usnęła. mojemu Maćkowi tak się niestety jeszcze nie zdarzyło. jak zaczyna być śpiący to zaczyna wyyyyć 🤢

coq jaka Bambina wpatrzona w coś na zdjęciu 🙂

Agami tort rewelacja 🤪

Asia no to ja już sama nie wiem co z tym glutenem mam robić. a jeśli chodzi o Hippa, to ja tylko ze 3 słoiczki dałam Maćkowi bo jakoś bobovita mi po drodze 🙂 więc bobovity wszystko kupuję 🙂

• Mamusie
chloe napisał(a):
a ja znow z pytaniem do wszystkich, no bo my jako "OSTATNI W MIOCIE" mozemy uczyc sie od starszych kolegow i kolezanek 😉
a pytanie jest takie:
Czy wasze maluszki tez jak sie przewracaja na brzuszek to czesciej przez jeden bok niz przez drugi? Julek jak sobie upodobal lewy to tylko przez lewy by chcial fikac... 🙃

oczywiscie! wlasnie o tym pisałam kilka dni temu, kalina tylko z pleców na brzuch przez prawa strone. klade jej zabawki po lewej, zby przez lewy sie tez turlala, ale nic z tego, i tak sie kula przez prawy, a tam nie ma zabawek 🙂

• Mamusie
agami napisał(a):
chloe moj uwielbia jedno ramie do obrotow hehehe i cwiczymy by na drugie tez sie turlal bo ja jednym potrafi pol pokoju przejechac a jak chce wreoci to ryk ehehhe;D ale ogolnie to woli jedna strone;D
tesciowa wrocila do domu.... nawet sie nie poklocilysmy.... chlopaki dostali prezenty... ten maly na dzien dziecka ten duzy na urodziny ale obiecali sie z mamusia podzielic ;D bo w koncu torta sponsorowala mamusia;D heheh a teraz czekamy na moich rodzicow;D

no a poza tym od 3 dni sciagam po 150 ml mleka gdzie wczesniej nie bylam w stanie sciagnac tego w godzine to teraz sciagam z 5 minut tyle i mleko mi leci przez wkladki... masakra.... nawal mleka jakis a mlody woli deserek obiade i w dzien cycusiem gardzi i musze sciagac bo cycki rozwala... ale nie wylewam wieczorem dorzuce 2 lyzeczki kaszki i napcham go jak wczoraj... wczoraj jak go zakleilam kaszka na moim mleku to ladnie spal w nocy nie fikal;p

a ogolnie wasze dzieci tez tak pluja??? no masakra smiejemy sie ze sie odwodni tak pluje ciagle ehhehe pluja mala:P

ale kaszki bezglutenowej dajesz? 2 lyzeczki mowisz...a to wtedy do picia normalnie przez butelke? masz smoczek zwykly, czy do kaszek taki?

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
agami napisał(a):

ale kaszki bezglutenowej dajesz? 2 lyzeczki mowisz...a to wtedy do picia normalnie przez butelke? masz smoczek zwykly, czy do kaszek taki?

ja też tak dodaję, robi się po prostu gęstsze mleko. i da się pić z normalnego smoczka, ja mam z NUKa i się da, ale z Tommee Tippee z tych z najmniejszym przepływem już nie bardzo chce lecieć
no i ja daję kaszki ryżowej albo mleczno-ryżowej.

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
agami napisał(a):

ja mam butelke babyono lub nuka zalezy... i smoczek 0-6 i daje albo manne albo bezglutegowa 2 plaskie lyzeczki iw teyd ona nie ejst taka zawiesina tylko lekko zageszczona ;D

wanilka no wlasnie mleko samo z siebie ale podejrzewam ze to przez stale jedzenie bo on je w ciagu dnia sloiczek zupki sloiczek deserku i miszeczke kaszki albo mleko z kaszka zagezszczone i w tym czasie cyckiem albo zapije albo wogole nie tknie wiec pewno z tad ten nalot mleka bo tak to mi co 2 godziny cyca ciagnal wiec sypijal wszystko a teraz jak 4 godziny np nie je cyca to jest juz z czego nasciagac;D tylko ze ja zawsze malam tak ze mlody cyckiem sie najadal ale laktatorem to max 60 z 2 sciagalam i nic sie nie dalo nawet przed jedzeniem jego sie nie dalo wiecej a teraz ladnie leci latatorem cyk i juz mam butle na wieczor ;D

• Mamusie
co do celiakii to ja mam 13-letnią kuzynkę, która to ma. dowiedzieli się jak miała 6 lat. no i ciężko gotować etc. na wszystkich imprezach typu wesela, chrzciny, imieniny ona przychodzi ze swoim jedzeniem. bo gluten jest prawie we wszystkim.
kurczaka nie zje, bo wszyscy pieką z przyprawą do kurczaka, a ona nie może
sałatek nie zje, bo w majonezach może być gluten, na 100% wiedzą tylko, że w Majonezie Kieleckim nie ma glutenu
i tak dużo by wymieniać...

• Mamusie
holi32 napisał(a):
wiem chloe że kukurydza i ryż są bezglutenowe ale ja daję małemu manną!!!
A co wy tak teraz nagle nie podajecie mannej czyli glutenu!!! mojemu małemu nic nie ma kupki robi ładne!!!

nie boj zaby holi ja tez daje gluten;D zreszta wiekszosc zupek zesloiczka jest juz z glutenem tych po 6 miesiacu...bo sa z kaszka pszenna albo manna i deserki niektore gluten maja i kaszki sliiczkowe maja gluten 😉 no a manna ktora ja mam dodatkowo by bylo smieszniej jest po 6 miesiacu 🙂

• Mamusie
chloe napisał(a):
a pytanie jest takie:

mój też najpierw się nauczył przez lewy przekręcać i zanim nauczył się przez prawy to tydzień trwało ale już potrafi przez oba 😎 mimo toczęściej przez lewy bok fika 😉 😉 😉

nono ostatni w miocie to my 😜 😜 😜