Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
hej my po kolacji u teścia i wiecie co teraz robie? kawe pije-jakoś tak mnie mus naszedł
Maja się z tatą bawi i ani myśli o spaniu -standard
u nas też szukali dawcy szpiku dla zaprzyjaźnionego sąsiada Adama rodziców,niestety oboje z Adamem się nie kwalifikowaliśmy 😞

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
Marika, Holi, Wy chyba pisalyscie ostatnio coś o rybce na obiad. mozecie napisac, ja przyrzadzacie rybe i z czym ja dajecie??? bo mam płaty dorsza i pstraga i nie wiem, jak je wykorzystac, bo dotychczas Kalinka dostawała rybe tylko ze słoiczka...

oooo też bym chciała wiedziec

• Mamusie
A ja się boję na krowim robić bo myślałam że żadna nie robi a w necie po 1 roku. W takim razie jutro korzystam z waszych doświadczen i ryż na mleku z jablkiem ale pod warunkiem że uspokoja się kupy bo dziś było 8 nie wiem od czego bo gorączki nie ma kataru też tylko slina;/

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
Marika, Holi, Wy chyba pisalyscie ostatnio coś o rybce na obiad. mozecie napisac, ja przyrzadzacie rybe i z czym ja dajecie??? bo mam płaty dorsza i pstraga i nie wiem, jak je wykorzystac, bo dotychczas Kalinka dostawała rybe tylko ze słoiczka...

ja robię z ziołami w piekarniku w folii piekę 🙂 i bardzo mu smakuje 🙂

• Mamusie
meliska napisał(a):
coquelicot napisał(a):
meliska napisał(a):
Ostatnio była u nas akcja - szukali dawcy szpiku dla dziewczyny w moim wieku, matki dwójki dzieci, nawet poznałam ją osobiście na urodzinach kumpeli... nic się nie działo i nagle straszna diagnoza - białaczka 😞 tylko akcja zorganizowana była tak nieprofesjonalnie 😠 odbywała się w godzinach mojej pracy i myślałam, że na godzinkę się wyrwę, a okazało się, że i 3 godziny to mało... multum ludzi i 1 lekarz do obsługi... żenada 😠 w związku z tym będę musiała sobie zrobić wycieczkę do Wojewódzkiego Centrum Krwiodawstwa

Super, że chcesz pomóc. U mnie znajomi w Łodzi się ostatnio organizowali dla naszej wykładowczyni z włoskiego, żeby krew oddać, a ona chyba na raka chora.

Chloe no no macierzyński fajny Ci się zapowiada, także z całego serca życzę dzidziusia jak już wszystko będzie jak trzeba 🙂

wiesz ja mam nadzieję, że będę tym dawcą 🙂
muszę się od laptopa ewakuować... wstali 🙃

meliska jesli chcesz byc dawca to zycze Ci tego z calego serca ale nie tak latwo jest nim zostac 😞 ja zajerestrowalam sie jakies 3 lata temu i do tej pory nikt nie mial zgodnosci tkankowej ze mna... nie wiadomo czy kiedykolwiek to nastapi... w kazdym razie jak bylam w ciazy i dostawalam od nich wiadomosci od dkms, bo wysylaja co jakis czas,to mialam stresa bo w ciazy nie mozna byc dawca. Ale tak to tez czekam i mam nadzieje ze komus sie przydam 🙂)

• Mamusie
wanilia napisał(a):
Chloe to jak się przebieraliście po basenie skoro nie miałas gdzie posadzić/położyc Julka? Bo ja sobie tego nie wyobrazam - te mokre, brudne podłogi w pzrebieralniach....
No tak, nasz jadłospis:
8-9 (zaraz po przebudzeniu) mleko 210 ml
ok 10 bułka z masełkiem, czasem z szynka lub dżemikiem mojej mamy
ok 13 kaszka (jaglana z owocem lub gotowa nestle ze sliwką)
jak się budzi po spacerku jemy obiadek - do tej pory to była 16-17, teraz nam się układ dnia zmienia więc i harmonogram posiłków trzeba będzie zmienić
ok 18 sok jabłko-marchew ale tak co drugi dzien, na zmianę z bananem
ok 20 mleko 210 ml
Do porannego ani do wieczornego mleka nic nie dodaję, żadnych zagęszczaczy
Czasem zdarzy się coś podjeść - jak podjadamy to jest to zazwyczaj wafelek ryżowy lub chlebek typu wasa.
Oczywiście staram się urozmaicać jadłospis i robię np budyń zamiast kaszki. Generalnie jak się zastanowię to u nas pory posiłów płynne dosyć...

wybieralam zawsze szafke na knocu rzedu, tak zbey byla w rogu, u nas pod szafkami sa lawki, kladlam tam recznik i sadzalam malego, po czym jedna noga stawalam tak zeby uniemozliwic mu spadniecie. najpierw buieralam Julka zeby nie zmarzl, tzn koszulkie chociaz, potem siebie, clay czas stojac tak zeby nie zlecia. dawalam mu cos do zabawy i siedzial tak, po basenie zmeczony zawsze wiec nie szalal 🙂) zaluje ze juz nie chodze ale niestety moj slaby punkt czyli pecherz moczwy bardzo uceirpial na chodzeniu w zime na basen 😞

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):

jakie ziola i z czym podajesz? Konkrety, Aga, konkrety 😜 😉

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):

zioła prowansalskie najczęściej 🙂 i dawałam z ziemniaczkami, czasami samą rybkę, czasem z brokułkiem ugotowanym 🙂

• Mamusie
Nadrobilam.Caly dzien meczy mnie bol glowy 🤢 Sarah spi, ale powiem Wam, ze boje sie nocy. Masakra jakas z jej spaniem, maz mowi, ze ja rozpiescilam i dlatego tak robi. Chodze zmeczona, bo jak w nocy spie po 3h max, to jak mam funkcjonowac w dzien??
U nas posilki wygladaja tak:
+-10 sniadanie chlebek z maselkiem lub serkiem, ewentualnie paroweczka
+-13 jakis owoc lub mleczko (najchetniej mleczko)
+-16-17 obiad
po obiedzie, bo zazwyczaj niedojedzony jakis deserek ostatnio robie sama sliwkowo-jablkowy
po 19 kolacja albo po 20 mle3ko
wlasnie sie obudzila I koniecznie musi byc przytulona do mnie.
Dobranoc dziewczyny

• Mamusie
beata26 napisał(a):
Nadrobilam.Caly dzien meczy mnie bol glowy 🤢 Sarah spi, ale powiem Wam, ze boje sie nocy. Masakra jakas z jej spaniem, maz mowi, ze ja rozpiescilam i dlatego tak robi. Chodze zmeczona, bo jak w nocy spie po 3h max, to jak mam funkcjonowac w dzien??
+-16-17 obiad
po obiedzie, bo zazwyczaj niedojedzony jakis deserek ostatnio robie sama sliwkowo-jablkowy
Dobranoc dziewczyny

na pocieszenie powiem Ci, ze ostatni tydzien nasze noce tez sa tragiczne, budzi sie 7-9 razy w ciagu nocy 🤢 i tez rano jestem nie do zycia, a tu do pracy trzeba pojechac 😮 dzisiaj to wogole byl rekord , naliczylam 10 pobudek. i tez sie zastanawiam z czego to wynika, czy powinnam dac jej troche poplakac jak sie przebudzi, a nie od razu brac na rece, nie wiem sama, ale wiem ze dlugo tak nie pociagne

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
Aniqa1111 napisał(a):

zioła prowansalskie najczęściej 🙂 i dawałam z ziemniaczkami, czasami samą rybkę, czasem z brokułkiem ugotowanym 🙂

dziekowac 🙂
a teraz do kąpieli,paaaa

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):
beata26 napisał(a):
+-16-17 obiad
Dobranoc dziewczyny

na pocieszenie powiem Ci, ze ostatni tydzien nasze noce tez sa tragiczne, budzi sie 7-9 razy w ciagu nocy 🤢 i tez rano jestem nie do zycia, a tu do pracy trzeba pojechac 😮 dzisiaj to wogole byl rekord , naliczylam 10 pobudek. i tez sie zastanawiam z czego to wynika, czy powinnam dac jej troche poplakac jak sie przebudzi, a nie od razu brac na rece, nie wiem sama, ale wiem ze dlugo tak nie pociagne

Nie wiem co jest grane. Mam wrazenie,ze to moze jakis etap w rozwoju,bo nic jej nie boli,jesc/pic nie chce tylko na rece i tulic.
Spokojnej nocy

• Mamusie
Dobrej nocy Beata 🙂 😘

Ja z moją jeszcze siedzę. Mąż zaraz chyba wróci, poszedł mecz oglądać, bo teraz Mistrzostwa Afryki są w nożnej no i Algieria grała...i przegrała w 90 minucie im Tunezja gola strzeliła 😁

Chloe nawet nie wiedziałam, że tak mały macierzyński miałaś 🤢
Rita z majonezem moje dziecko jeszcze styczności nie miało. Mam nadzieję, że Majci nic nie będzie.
U mnie noce niby ok, bywało gorzej, ostatnio tylko raz wstaje mleko robić, a może dwa czy trzy się obudzi i albo trzeba ciiiiii mówić, albo wziąć do łóżka i odłożyć przy następnym mleku 😉 Ale i tak codziennie pospałabym jeszcze, tylko, że ze mnie śpioch.
Wanilia udało się Werkę dziś wcześnie położyć?

• Mamusie
hej kochane ja z pracy wróciłam i zaraz spać idę!!! Tak mi się zachciało kakao a Rita tobie kawki heheh!!!
Oj z tymi chorobami i białaczkami to jest przerażające ile młodych osób choruje!!!
Ile dzieci biedaczki!!!
Co do rybki to ja np robię malemu fileta z łososia tak że solę pieprzę kropię cytrynką i daje na parę w garnku i podaje on uwielbia samą jeść czasem jest ziemniaczek!!!
A czy któraś z was podaje kakao maluchom!!!
Co do mleka krowiego to ja małemu już daję robię mu różne rzeczy na tym!!!

• Mamusie
Aniqa1111 napisał(a):

Ja kupuję łososia nacieram trochę cytryną i kroję w kostkę gotuje to z marchewka pietruszką dodaję sól zioła prowansalskie jak się ugotuje to przelewam przez sitko ten wywar i wybieram tą rybkę i poprostu po kawałku przecieram przez palce czasem znajdę jakąś ość ale w łososiu max 2 😉 z reguły to wrzucam na wywar i robię na dwa sposoby ( bo z reguły to dzielę na pół) do jednego daje troszkę śmietany i koper świeży drobno pokrojony a do drugiego przecier pomidorowy i tam to troszkę jogurtu naturalnego, i to jest taka rybka w sosie więc ja najczęściej rybkę z ryżem daję czasem z ziemniakami di tego surówka z marchewki świeżej a czasem bez .....

• Mamusie
Majcia zasypia właśnie 🙂 Adamowi się w domu oberwało za to że mnie nie słucha ale na szczęście brzuszek ją nie boli
a ja się urwałam na neta żeby poczytać o krwawieniu międzymiesiączkowym przy tabletkach anty bo biore je już z pół roku a teraz jakieś plamienia mam 🥴

• Mamusie
Ja pierdziele, polozylam kaline spac o 21, minelo 2,5 godziny,a ona zdarzyla sie juz obudzic 3 razy:-S no zalamie sie chyba,znowu noc do dupy sie szykuje. I wlasnie Beata tak jak piszesz,chce na rece i zasypia na nowo po kilku minutach....ale kurka wodna nie o to chyba chodzi!!!! Musze poczytac,czy to jakis skok rozwojowy,bo mam nadzieje ze nie przyzwyczajenie