Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
bRY,
NAPISAŁAM WCZORAJ DŁUGIEGO POSTA I PO WYSŁANIU WYŚWIETLIŁ MI SIE BŁAD WIADOMOŚCI 😠
OOO, CAPS 😜
Tak więc tym razem na szybko : Coq ja bym pewnie takiej zabawki nie kupiła tylko szukała np puzzli z myszkąmickey. Wydaje mi się ze takie zabawki bardzo szybko się nudzą i szkoda na nie pieniędzy..Włosy rzeczywiście piękne, zazdrościmy 😉
Chorym dzieciom życzymy zdrówka, Aaagaa masakra z tym antybiotykiem niepotrzebnym 🥴 Oby teraz sie Maciej wyleczył porządnie 😘 Co do operacji to nie dziwie się że juz się stresujesz 😞 Ale będzie dobrze, zobaczysz

U nas nadal lekko chorobowo, dzieci nie chcą spać, Werka to już wogóle jakąś maskrę robi i jak w dzień drzemka w łożeczku tak wieczorem muszę się z nią położyć bo próby przetrzymania nic nie dają i drze się "nie sama, nie sama" 🤔
Aaaa, jeszcze apropos Emmy : pieknie mówi ale siły wyobraźni bym nie przeceniała, myślę ze Agnieszka czytała bajkę o elfach i naśladowała odgłos ich lotu a potem Emma to skojarzyła z wiatrem. Dzieci mają rewelacyjną pamięć i świetnie kojarzą ale same czegoś takiego w wieku dwóch lat nie wymyślą raczej. Ale wyszło pięknie 🙂

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
wanilia napisał(a):

Aaaa, jeszcze apropos Emmy : pieknie mówi ale siły wyobraźni bym nie przeceniała, myślę ze Agnieszka czytała bajkę o elfach i naśladowała odgłos ich lotu a potem Emma to skojarzyła z wiatrem. Dzieci mają rewelacyjną pamięć i świetnie kojarzą ale same czegoś takiego w wieku dwóch lat nie wymyślą raczej. Ale wyszło pięknie 🙂

owszem, sama by tego oczywiscie nie wymysliła, ale watpie, czy np Kalina potrafiłaby tak skojarzyc fakty, gdybym jej czytala jakas bajke. Moim zdaniem Emma ma mega wyobraźnie 😜 😉

• Mamusie
A ja siedzę na poczekalni u lekarza tak mnie kręgosłup boli;( co do elfow to moim zdaniem jak wanilka powiedziała bajki 😉 u nas też kojarzenie z bajkami obecnie kubusia puchatka walkujemy i 😉 poza tym zdrowka dla chorych tygrysów;* ja w tym roku torta zamawiam z racji że mam dwie imprezy piątek dla teściów w sobotę dla rodziców bo razem pprzez akcje z tesciowa bez szans... Więc na dwa stoły... Q co do pprezentów polecam dla chłopców tory z drogami wader

• Mamusie
Hej,

Aniqa to jak u Was zeby podatne na ubytki to i Kaliny moga byc.

Emma z pewnoscia elfofw sama nie wymyslila i tego, ze lataja itd., ale u nas podobnie jak u Kalinki 😉 Jasmina nie bylaby w stanie tak skojarzyc wszystkiego...zreszta jej trudno jest wogole czytac i nie wiem ile z tego wszystkiego rozumie. 😜
...bo tak sobie mysle, ze jesli tak dalej pojdzie to orlem w szkole nie bedzie, za to na w-fie ma szanse blyszczec 🙃 Jogi nie moge cwiczyc w jej obecnosci, bo mnie popycha, zebym sie polozyla, chodzi mi wtedy po plecach, albo kucam na kolanach z glowa w dol, a ona sie przerzuca z boku na bok (dzis tak kwadrans!), o koniku nie wspominajac... tyle z tego dobrego, ze mam plecy troche wymasowane 😎 Zdecydowanie poszlo jej w motoryke, w psycho juz mniej 😁

Aga oby Mackowi lepiej z dnia na dzien bylo.
Asia gdybym miala syna to sama bym go przy zlewie stawiala, zeby dobrych nawykow nabral, a Jasmina teraz az sie pali, zeby w zlewie mieszac, przejdzie pewnie jej wtedy kiedy bedzie mogla zmywac 😉
A wlosy jak czeszemy? No wlasnie nie czeszemy 😜 tzn. nie zawsze, bo czasami nie mam ochoty wysluchiwac jej darcia sie, ale loki maja to do siebie, ze i nieuczesane jakos wygladaja.
A krecone po mezu, na czubku glowy dodatkowo twarde i to chyba tez po nim, stad to siano, ktore ciezko sie czesze.
Wanilia co do zabawki to tez zwatpilam, bo poszukalam na youtube prezentacje, choc troche innego modelu i troche chyba im nie wyszlo... Wczesniej napisalam, ze patrze na to cudo pod katem, co taka zabawka daje, bo rozwojowo chyba niewiele, na poczatku pewnie duzo radosci... A zwrocialam na nia uwage, poniewaz, przed pasmem bajek jest czesto reklamowana w tele i Jasmina ma oczy jak guziki jak to widzi.

• Mamusie
Milenka przespała się prawie 3 godziny w dzień i teraz hasa po moim łóżku 😮 ja spałam mniej niż 5 godz dzisiaj w nocy i cały dzień chodziłam nieprzytomna 🤢 pozwoliłam sobie pooglądać tv.bo ta ma to do siebie że jak już puszczają jakieś filmy to w nocy.no i tak od jednego do drugiego...poniosło mnie ☺️
Aniqa mąż w porządku 🙂 dzięki.nie wyobrażam sobie teraz że mogłoby być inaczej 🙂
męczę zdjecia...przypływ weny ale tyle ich jest...

• Mamusie
Dobry wieczór 🙂
Za komplementa dziękujemy ofkors 😉
Coq będę szła w zaparte... grudzień 2011 😁
A co z Nodym?
A Ty chyba nie masz zmywarki... ale zupełnie nie jest Ci potrzebna 😁 a loki robią piorunujące wrażenie 😉
Aniqa a jesteś pewna, że to próchnica 🤔... swoją drogą jak Ci się udało zajrzeć do czwórek... ja wglądu nie mam 😜 Dlatego ja mam takiego hopla z tymi zębami, bo sama mam raczej kiepskie... dlatego szorujemy, lakierujemy, od dawna już mleka nie pije na noc, także po kolacji zęby umyte i do picia tylko woda... oby to pomogło 🥴... tylko jeszcze to mleko nocne mnie martwi 🥴... ale tu ukłon w stronę Coq i nawet oklask, ba gromkie brawa do niej lecą 😉... nie używamy już butli, mleko z niekapka i stopniowo je "odchudzam" i mam nadzieję, że za niedługo wystarczy kubek wody zamiast 😉... niedawno wypijała butlę 240 ml, a teraz 150 ml z 3 łyżeczek ino i coraz później się na to mleko budzi, od 5-tej wzwyż...
Agaa no widzisz są lekarze i lekarze 🤢... oby Maciuś szybko do zdrówka wracał 😘... bez antybiotyku...
Holi ale pewnie jakaś fota zaraz po fryzjerze jest... poka, poka 😉... a jakbyś tak mi napisała, że z dnia na dzień jestem coraz starsza... byłby foch 😜
Wanilia u nas z zasypianiem też się pochrzaniło... też nie sama 🤢... a na urodziny Julki jej pokój ma być gotowy do odbioru i liczyłam, że przenosiny nie będą okraszone łzami... no nic najwyżej matka też przeniesie się do nowego pokoiku 😜 Jak już tak dziś dzielę... też łap oklaska 😉... wczoraj M kumpeli zdjęcia nagrywał na płytkę i nie idzie, nie idzie... aż wpadł na pomysła, żeby przeczyścić to i owo, więc... mam foty 🤪... i to tyle, że hoho 😘
Agami z kręgosłupem nie ma żartów 🥴... ale ok jest?
Asia jak w nocy śpię 5 godz. to wypas jest 😜... no i bardzo się cieszę, że M wybrał to co najważniejsze... RODZINĘ 🙂 🙂 🙂
Dziewczyny ja na prezent to o kuchni myślałam... ale koniec końców stwierdziłam, że to pojechany pomysł 😜... może w przyszłym roku... bo aż się trzęsie tak chce mamie pomagać... może ewentualnie w mikser zainwestuję, bo się o swój boję 🙃
Wymioty to jednodniowy eksces był... myślałam, że może coś jej zaszkodziło, ale dziś spotykam właścicielkę żłobka i pyta czy Jula zdrowa, bo połowa dzieci ma jelitówkę... czyli Jula bardzo szybko i łagodnie ją przeszła... ufff 🙂

• Mamusie
Też chciałam zapytać jak te czwórki przeglądnełaś.....???? Może coś nie domyte....było 😉 u nas jak u Coq szczoteczka zużywa się w normie bo szczotkowania z 40 sek...... tak liczę po 10 na każdą część 😉 to jest plan minimum 🙂 czasem bywa trudno ale nie odopuszczam..... I dopiero mamy zacząć dwa razy dziennie z pasta bo tak pisało że od dwóch lat... 😉tyle tylko że to babcie muszę prosić....

Aga zdrówka dla Maciejki..... 🙂

Wanilia jako że ja Ci raczej biszkopta nie mogę wysłać....to nie zamierzam Cie fatygować....
Matki polki z dwójką dzieci....no za nic........ale dziękuję.... 🙂

Meliska kuchnia....myślę że za wcześnie.....chociaż Wam powiem że Misiek wysępił od kuzyneczek ich różowy szalowy odkurzacz i często nim odkurza ....hahaaaa 😉

No i Asia cudnie że M na dobrej drodze został.... 🙂 oby na zawsze!!!!!!!!!

Misio chodzi i mówi "bejbi"..... 😉 na wszystkie dzieci nawet nie wiem skąd mu się to wzięło......

Miałam oglądać lekarzy na necie ale idę....w kimono.....

• Mamusie
Śpią....a mama ma głowę taką 😮 😮 😮
Meliska czyli ruszyła ta płyta co wysłałam?
Asia ja też nad zdjęciami ślęcze po nocach i postanowiłam przestać tyle fot cykać bo to normalnie nie do ogarnięcia 🙃
Coq a Ty przeprosisz jeszcze Jasmine za te powątpiewania w jej zdolności poznawcze : zakład?
A ja może nieskromnie powiem że mimo że Werka nie mówi tak pięknie jak inne dzieci to jestem w stanie sobie wyobrazić że kojarzy coś takiego jak Emma : niejednokrotnie mnie zaskoczyła 😉
I jeszcze sie pochwalę : moje dziecko zna alfabet lepiej niż nasza pięcioletnia sąsiadka 🤪 Właśnie ładuję filmik dla dziadków więc i Wam zapodam. Sfilmowałam całośc ale w 4 częściach bo mi dziecko opuszczało klasę w trakcie lekcji i biegało piosenki podglądać w salonie 😁

• Mamusie
Poprostu zajrzalam...Mala wiekszych problemow nie robi z pokazaniem zabkow. Tez myslalam,ze moze jakas resztka jedzenia,ale zajrzalam drugi raz po mycciu zebow i nadal byla tam brazowa plamka.
A my kuchnie juz mamy;p Mala dostala na roczek od mojej siostry,ale wypakowalam ja jakis miesiac temu. Mala lubi sie bawic nia,ale pod waru kiem ze ja z nia "gotuje'. Ma tam taka malutka solniczke i pieprzniczke i chodzi i kazde jedzenie doprawia 😉
Ja nie planowalam nic Kali kupowac na urodziny,w koncu mus,e impreze wyprawic,a prezenty od innych dostanie.
Meliska, ty rezygnujesz z mleka? A Jula w ciagu dnia dostaje dosyc mlecznych produktow?

• Mamusie
Wanilia no właśnie ruszyła 🤪... chyba jakiegoś czuja miałam, że w śmietnik nie poszła 😉
Aniqa zrezygnować... no może nie do końca... ale już mam dość tego wstawania w nocy... 6 to jeszcze rozumiem, ale 2-3-4 😮... od 2 lat nocy nie przespałam... a w dzień myślę, że pod dostatkiem ma nabiału... jogurcik, serek, kakao, zupa mleczna... i to jeszcze w trosce o ząbki, jak o tej 3 butlę dostała to do rana jej z dzioba nie wypuszczała 🤢

Dobranoc 🙂

• Mamusie
Meliska dziekuje, nie bylo trzeba 😉
Ja jestem dla Ciebie pelna podziwu, jak mozesz funkcjonowac i to w pracy z taka iloscia snu!!! 🤔
A kuchnie dzis tez przegladlam, oj sa takie w kosmos wysadzone co drozej kosztuja niz nasza kuchenka gazowa 😮 A te cenowo przystepne sa bardzo niskie, wiec niebawem pewnie dziecko musialoby przy tym kucac...a moze to tak ma byc wlasnie?

Ja wlasnie wysiedzialam swoje na stornie Auchan i zmienilam koncepcje, chyba wybioe pociag z lego duplo, bo Jasmina czesto w rzadku klocki uklada i ciuf ciuf robi. I gre Colorino http://www.auchan.fr/jeux--jouets/jeu-de-societe/jeux-educatifs/ravensburger-colorino--/achat4/6860436/C386021/Liste

Wanilia moze i bede sobie w brode pluc, ze takie rzeczy wygadywalam...no ale po tych ostatnich postach jakie przeczytalam, stwierdzam, ze chyba troche w tyle jestesmy: alfabet, liczenie (dła - to kazda liczba, tylko akcentuje tak, zeby bylo, ze liczy 😎 )wierszyki? 🤔... Chyba, ze po mamie osobowosc odziedziczyla i do poki nie bedzie pewna, ze umie perfekcyjnie to nic nie pokaze... i moze wstydliwa jak ja? 😁

• Mamusie
marika321 napisał(a):
No i Asia cudnie że M na dobrej drodze został.... 🙂 oby na zawsze!!!!!!!!!

Misio chodzi i mówi "bejbi"..... 😉 na wszystkie dzieci nawet nie wiem skąd mu się to wzięło......

Miałam oglądać lekarzy na necie ale idę....w kimono.....

Wlasnie, wlasnie Asia oby juz tak zostalo! 🙂

Hahaha Marika bejbi, bejbi 😁

A co sadzicie o kupowaniu zabawek na przekor plci?

• Mamusie
witam z rana 🙂
przypomniało mi się,pamiętacie jak na brzuszku zawsze sprawdzałyśmy która pierwsza? miłe czasy,jakby troche szkolne 🙃
Coq nie przejmuj sie kochana,u mnie podobnie jak chodzi o gadanie,alfabety,wierszyki.za to jest wiele innych rzeczy które moje dziecko robi tak,że sie buzia uśmiecha 🙂 nie wiem jak Wasze dzieciaki ale Mila od razu wiedziała jak sie trzyma długopis.ostatnio jak pisze zaczęła mówić GU.najpierw myślałąm że chodzi jej o długopis bo na kredki mówiła 'zić' albo to było ogólnie na pisanie,no ciężko dojść czasami 🙃 a jak już pisze to tak jakby literki pisała.nie że marze po całej kartce tylko robi takie małe hieroglify 😁 napatrzy sie na Julkę i takie to potem mądralińskie.a jak tłumaczy! kilka wyrazów potrafi powiedzieć i to takich najłatwiejszych a jak człowiek sie zastanowi troche to ona opowiada całą historię! ostatnio była chwile z moją mamą i zrobiła kupe,więc ją mam przebrała.jak przyszłam to mi opowiadał ską ręcznik baba wzięła,pokazał mi suchego pampersa i powiedziała BLE.wszystko jasne 😁 a dzisiaj nie śpie bo przyszła do mnie i najpierw zakotłowałą mi sie w łóżku a potem poszła do siebie,wystawiła tyłeczek do góry,opierając sie na głowie i mówi BLE.najgorsze że ta kupa była już wcześniej i pupcia czerwona...zaraz Julke musze budzić...
Wanilia ja już ochłonęłam jakiś czas temu z robienia zdjeć bo to jest niemożliwością brać aparat na każdy spacer.poza tym w taką już kiczowatą pogodę to te zdjęcia takie same...co nie zmienia faktu że jak złapie aparat to cykam 🙂 ostatnio lubie filmiki nagrywać bo na nich widać postępy,później dzieciom pokaże jak podrosną.a te tańce!!tak te moje laski we dwie wywijają...

• Mamusie
Asia ale Ty pięknie o swoich dziewczynkach piszesz 🙂 Zapodaj nam proszę ten filmik z tańcami 🙃
Coq mnie osobiście szlag trafia jak idę do sklepu po puzzle i pierwsze pytanie sprzedawcy brzmi : dla chłopca czy dla dziewczynki? 🥴 Chętniej kupiłabym Werce zestaw majsterkowicza niż kuchnię i nie podoba mi się wdrażanie do roli "żony" od pieluchy. Jak sobie kiedyś Werka kuchnię wymarzy to i owszem, upierać sie nie będę ale poki co kupiłam jej w komisie zestaw resoraków i jeździ nimi jak wariat po domu 😁 Co do Jasminy to bedę sie upierać że Ty nieświadoma jesteś jej potencjału i pewnego dnia Ci kopara opadnie 🙂
A tu fragment naszego alfabetu http://www.youtube.com/watch?v=YHGiZjcj_Ec&feature=em-upload_owner#action=share
I chyba jestem jeszcze zdjęcie Huberta winna bo daaaawno go nie było a rośnie chłopina 😉

• Mamusie
Dzien dobry 🙂
Asia ach czasy brzuszkowe... Ja mam wlasnie caly pokoj Jasminy w kartonach, bo wyciagnelm wszystkie ciuchy od jej urodzenia i zastanawiam sie co zabrac i oddac siostrze, tyle tego, ze nie wiem kiedy to zwroce 🤢 A paczki sa KOSZMARNIE drogie 😮
A ja sie nie przejmuje, przeciez kazdy dziciak dochodzi to roznych rzeczy w swoim tempie...no i zeby nie bylo, bo tak wczoraj napisalam, Jasmina uwielbia liczby i liczy czesto-tylko po swojemu 😉 i figury geometryczne...literki raczej nie, no ale jak juz zacznie ja to interesowac to trzy alfabety od razu 😁
Asia a twoja Milka, zobaczysz bedzie zdolniacha, bo Julke ma starsza wiec jest kto do nasladowania - tak jest u mojej siostry.

Meliska zapomnialam, Noddy nadal w czolowce 😉 niedalej jak wczoraj Jasmina obudzila sie z placzem (czesto sie budzila, chyba jej sie cos snilo) i wzywala OuiOui na pomoc 🤔

• Mamusie
dzień dobry 🙂

Coq tak jak napisałam odkurzacza ja mu nie kupiłam ale ma od kuzynek ale bardzo go lubi 😉 u mojej mamy lalki czasem dorwie ale to raczej "bejbi"ktore sadza koło siebie do towarzystwa do oglądania bajek 🙂(czeka chyba na braciszka/siostrzyczkę 😉) barbie nie tyka......UFFF 😜 😜 😜 i nigdy mu nie bronię się bawić żeńskimi zabawkami 😎
ja tej układanki Colorino chyba bym nie kupiła.... bo takie dropsiki.... 😮nie wiem czy nie przyszła by mu ochota na przekąskę..... 😜

aaaa i ja kupiłam DUPLO zoo

u nas ogólnie szału z mową nie ma ale nie martwi mnie to bo mówi tylko to na co ma ochotę.....i wcale nie tylko łatwe słowa np."taktol"(traktor), krokodyl- "totodyl", "nanelina"...-plastelina więc ruszy kiedy będzie miał ochotę a obaw że nie umie mówić nie mam żadnych 😜 do zdań waszych dzieciaczków to nam daleko ale to absolutnie nie spędza mi snu z powiek.... 😜

• Mamusie
Wanilia zatkalo mnie, powaznie!!! Az mysli nie moge zebrac 😁 Nie mam pojecia jak z Weronika osiagnelas taki poziom znajomosci liter 😮 U nas bylby juz problem z ukladaniem pewnie. Niesamowite! I Mala powtarza za Toba literki i...i ...i wogole fantastico! 🤪 Jestem pod wieeeeelkim wrazeniem!

• Mamusie
coquelicot napisał(a):
Wanilia zatkalo mnie, powaznie!!! Az mysli nie moge zebrac 😁 Nie mam pojecia jak z Weronika osiagnelas taki poziom znajomosci liter 😮 U nas bylby juz problem z ukladaniem pewnie. Niesamowite! I Mala powtarza za Toba literki i...i ...i wogole fantastico! 🤪 Jestem pod wieeeeelkim wrazeniem!

Coq przypadek ☺️ Z miesiąc temu zauważyłam że podobają jej się literki: mamy taki pociag z literkami z biedronki do układania i jak go układała to mowiłam jaka to literka a ona zaczęła łapać i pociągnęłam temat. Wydrukowałam pare literek i porozwieszałam po domu a ona chodziła i dumna z siebie pokazywała : Aaaaaa, Uuuuuu itd. Dokupiłam tą układankę z filmu w piątek i ze zdziwiniem stwierdziłam że jest w stanie rozpoznać WSZYSTKIE literki 😲

• Mamusie
Podzial zabawek wg plci, bo tn telefon jest rozwy, a ten niebieski mnie kompletnie powala...
Mysle, ze o wiele latwiej jest z dziewczynka, bo jej moim zdaniem wszystko mozna kupic. Ale juz zabawki dla dziewczyn kupowane chlopcom moga wzbudzac kontrowersje, bo "chlopak z lalka"... Jakby nie patrzec to jest jednak lamanie gleboko zakorzenionych wzorcow i obrazu tego swiata.
No i wlasnie mozna sie tak przeciwstawiac i kupowac cos wbrewplci, ale czasmi jest to tez wplyw rodzenstwa...moja siostra juz teraz przewiduje, ze jej syn bedzie chcial Barbie jak Maja. 😉