Skocz do zawartości

GRUDNIÓWECZKI 2011 | Forum dla mam

Anika_77_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 33 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• coquelicot_m

4145

• wanilia_m

3197

• aaagaaa_m

4128

• marika321_m

3698

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Anika_77 napisał(a):
agami napisał(a):
guga napisał(a):
nadia85 napisał(a):
Meliska a nie masz wrażenia, że wtedy siedzi? Zastanawiam się, czy to na kręgosłup nie szkodzi?
Aga dzięki. A to zgrubienie to też czuję, np. podczas mycia, Ciekawe, czy zejdzie, czy tak zostanie. Boję się myśleć, co mam w środku, jak mnie szyli pod znieczuleniem 🤢
Guga myślisz, że to kryzys laktacyjny? Możliwe..
Kurcze poczytałam o refluksie i się zmartwiłam, chyba do pediatry się wybiorę..

Moja mala tez ulewa i nie raz mi chlusta na metr... jak przybiera normalnie na wadze to nie ma sie czym zamartwiac !!!! to swiadczy o niedojrzalosci ukladu ale mija... nie czytaj w googlach bo nie bedziesz spala...tak jak ja 3 tyg temu 😜

dokladnie.. niektore niemowlaki maja delikatny refluks czy jakos tak wlasnie przez nierozwiniety do konca uklad pokarmowy i to do roku sie normuje... nie ma co panikowac... ja bede w czwartek na szczepieniu to zaoytam o to raz jeszcze jak chcesz.. ale serio moj chlusta niezle... tak jak gugi... w dal :P i musi to przerosnac porpstu... nie ma na to leku...

agami dokładnie tak jak mówisz niedojrzały przewód pokarmowy ,jeśli dzieciakowi ulewa sie po roku i do tego po melku modyfikowanym lub kaszce wtey jest to defekt refluksa czyli takie klepeczki się niedomykają a pozatym to niemowlak jest jest bytelka tak mi tłumaczyła lekarka bo przechodziłam to ze starszym synem miał niedojrzały układ pokarmowy ......a teraz facet jak dąb 🙂a po drugie to mleko z piersi jest wodniste i dlatego tak dzieciaczki chlupią 🙂 nie ma co panikować !!!!!dziecko coraz cześciej sie rusza macha nózkami i rączkami chlust normalka....

Maciek też ostatnio częściej ulewa 🙂 a najczęściej jak mu jakąś ładną bluzeczkę ubiorę 😜

• Mamusie
agami napisał(a):
guga napisał(a):
agami napisał(a):
no wasze laseczki jak sie patrzy ;D śliczne królewny małe 🙂))
dziewczyny powiedzcie szczepicie na rotawirusy i pneumokoki?

ja mam pneumokoki gratis bo mala miala 2460g a rota szczepie bo duzo tego gówna wkoło...cena zaje*ista ale mysle ze warto bo to niebezpieczne podobno 😮

no a ile u was? u nas rota chyba jedna dawka 160 jak sie nie myle a pneumokoki 320 albo na odwrot.. jutro w ksiazeczce sprawdze

jutro mój mąż bedzie wykupywał szczepionki 6w1 i rota to Ci powiem ile u nas za pierwszym razem wsumie płaciłam 470 ,ale nie pamieto co ile kosztowało

• Mamusie
agami napisał(a):
aaagaaa napisał(a):
agami napisał(a):
no wasze laseczki jak sie patrzy ;D śliczne królewny małe 🙂))
dziewczyny powiedzcie szczepicie na rotawirusy i pneumokoki?

my szczepimy się na pneumokoki

Aguis a powiedz kiedy 1 dawke dajecie? juz czy po tymch pierwszych 3 szczepieniach? bo ja lece tymi refundowanymi i nie chce go teraz kluc 4 razy wiec mysle ze po pol roku zaszczpie na pneumo... a rotawirusy chyba w czwartek ale nie wiem.. ciagle mnie to meczy czy szczepic czy nie ;/ bo jednak do zlobka nie idzie.. bedzie z niania... juz od tyogodnia szukamy niani i na bank w domu zostaje wiec nie wiem....
dobranoc wam zycze.. jutro od rana sie obiecuje udzielac ;D buziaki 🙂

Jak nie idzie do zlobka to nie ma sensu go teraz kluc. Dopiero jak bedzie szedl do przedszkola. Jesli chodzi o rotawirusy to wydaje mi sie ze nie ma po co to robic za duzo odmian tego jest i ten wirus ciagle mutuje.
Jesli chcesz jednak zdecydujesz sie na rotawirusy to pamietaj zeby szczepienie skonczylo sie przed ukonczeniem 6 miesiecy.
Aha a jesli chodzi o pneumokoki to popros zeby zaszczepili ta 13-waletna, nazywa sie prevenal 13. 13-walentna uodparnia na wiecej szczepow, jest jeszcze 7-walentna tansza opcja i z tego co pamietam ta 7-walenta daja jako refundowana dla wczesniakow i dzieci z niska waga urodzeniowa.

• Mamusie
Dzien dobry,

Nocka taka w miare, choc bywaly lepsze. Obudzil sie o 2:30 i usnal dopiero o 4:00 😞 a potem pobudka o 7:00 wiec tak jak zawsze 🙂
Bylismy juz w cukierni po ciacho, bo dzis mamy gosci 🙂 oraz na "spacerku" polegalo to na tym ze wystawilam malego w wozku na dwor wzielam sobie krzeselko i na schodach siedzialam. Jest bardzo przyjemna pogoda w sloncu to chyba z +10 bedzie 🙂 Malenstwo jeszcze spi wiec ja mam czas dla siebie 🙂
Milego dnia Wam zycze 😘

• Mamusie
dziekuje wam wszystkim za rady i opinie 🙂)) wlasnie skonczylam czytac.. ufff;D troszke naprodukowalyscie 🙂 maly wczoraj poszedl spac o 22 wstal o 7 na spiocha nakarmilam u siebie w lozku bo zabralam o 7 do siebie i spalismy do... 10;D allleee sie wyspałam ;D
miłego dnia wam zycze... my dzis mamy kolejny dzien szukania niani.. i jedna przychodzi dzis do nas na rozmowe hehe

• Mamusie
...przez dwa dni cisza! A jak mi malzon komputer okupuje, to Wy produkujecie 15 stron! 😮 A wiecie jak sie z dzieckiem nadrabia? 🤔

Nadia u mnie na sczescie juz minely te krzyki przy piersi, ale liala takie dwa dni! Nie stresuj sie tak tym, ze dziecko Ci usypia przy piersi, kazde jest inne. Pewnie,ze duzo zalezy od tego czego nauczymy od poczatku, ale dzieci maja tez rozne potrzeby. Wyobraz sobie, ze moja gwiazda spi od 3nocy w lozeczku, po tym jak dwa miesiace spala z nami w lozku i nie ma zadnych krzykow, spi i juz. Mysle, ze zarowno ona i ja potrzebowaysmy tego wspolnego spania. Wiec nie spinaj sie, ze inne dzieci to i to, wszystko w swoim czasie sie unormuje. 🙂

Widze, ze u Was tesciowe chca dokarmiac, to wyobrazcie sobie, ze ja mam taka tesciowa w postaci meza 😮 Ostatnio sie o to poklocilismy. Ale powiedzialam mu, ze jak cce ze mna dyskutowac, to niech najpierw poczyta troche! No ale tak to jest, jak co drugi placz tlumaczy sie glodem 🤔 ...

Poczytalam o waszym brzuszkowaniu-jestesmy w lesie i 100 lat zaMurzynami 😁 - i o podnoseniu za raczki. Wiec sprobowalam. Mala glowke utrzymuje, ale co robi na koncu? Wstaje na nogi 😁 😁

A moj cud nad Wisla byl jednorazowy 😞 Wczoraj wszystko wrocilo do normy. Niby usnela o 20, ale sie obudzila po pol godziny i ani myslala spac. A wszystko robilam tak jak dnia poprzedniego, nawet mleko do butelki sciagnelam. Usnela o 00:30, a ja padlam zaraz po niej, podobno sie jeszcze obudzila, ale pogadala sobie w lozeczku i spala dalej.
A do sciagania mleka to sie wczoraj troche przerazilam, bo sciagnelam tylko 50ml z prawej piersi, z lewej nic 🤢 Ale jak przeanalizowalam dzien to stwierdzilam, ze bardzo malo pilam. Dnia poprzedniego w 3 min mialam pelna butelke, ale pilam sporo.

A ja dzis do fotografa ide z Bambina, bo musimy jej dowod wyrobic, zeby mogla ze mna podrozowac. Ciekawe jak sie uda zrobic zdjecie. 🙂

• Mamusie
guga napisał(a):
agami napisał(a):
wlasnie sprawdzilam w ksiazeczce ceny... rotawirus 300, pneumokoki 220 lub 300

kurde to tu 80Zl drozej... 😠

jakies podejrzanie biale dziasla mamy na dole 🥴 ząbki on the way ?

ja mam cos takiego u gory po lewej stronie i tam on łapke tez pcha.. mam nadzieje ze to nie zeby bo ja mialam niecale 4 miesiace jak pierwszego mialam....
ja mam za to inne zmartwienie.... poi raz kolejny obudzil mnie dzis w nocy taki dzwiek e.e.e.e.e ale nie jak kupa tylko tak jakby powietrza nie mogl zlapac 😞 i sie martwie.. bo zerwalam sie i biegiem do lozeczka i od razu na rece by sie obudzil....i boje sie.. wasze dzieci pewno tak nie maja nie???? bo mi sie to wydaje nienormalne.. tak jakby brakowalo mu powietrza;/ kilka razy tez mial tak ze sie chlusnal i polknal od razu i tez nie mogl zlapac i to tez w nocy z 3-4 godziny po karmieniu i lezac na boku;/ masakra jakas... a dzis sie poplakalam jak to sie w nocy stalo bo ja nie wiem co sie dzieje.... w czwartek na szczepieniu musze pediatry zapytac...wszyscy mi mowia ze przerwazliwiona jestem e tylko go ogladam i nasluchuje... ale kurcze mnie to martwi... no i mlody pewno bedzie mial skierowanie na rehabilitacje, bo nie dosc ze w wozku patrzy na prawo to lezac na brzuszku wlasnie na prawo sie turla sam sie na bok przewraca...

• Mamusie
Basienka84 napisał(a):
marika321 napisał(a):
a my w sobote mamy chrzest tak wiec od razu polecam:
http://allegro.pl/chrzest-komplet-szatka-do-chrztu-swieca-gratis-i2107791017.html

towar spoko ładnie wykonane i przesyłka ekspresowa zamówiłam w poniedziałek wieczorem a juz mam 🙂

przegladam to wlasnie i bardzo fajne. Jakie zamowilas ty? probuje znalezc jak bedzie wygladac ze srebrna nitka, ale nigdzie tego nie pokazali 😞

ja wziełam obrazek 7 ,czcionka 7 nić złota, koronka 10-bardzo ładna i świeca 4 🙂
no my już po chrzcinach ale mały w kościele dawał czadu..... 😮

tylko nie wiem jak tam u Ciebie Basiu bo moja siostra mieszka w tarnowskich górach i tam nie kupuje sie takich kwadratowych szatek tylko takie coś ala koszulki 🙂

• Mamusie
aaagaaa napisał(a):
a to mój Maciejka podnoszący główkę do góry 🙂 uwielbia leżeć na brzuszku 🙂

[url=[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/855/p1010049n.jpg/][IMG]http://img855.imageshack.us/img855/7981/p1010049n.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]][/url]

[url=[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/534/p1010042fg.jpg/][IMG]http://img534.imageshack.us/img534/8586/p1010042fg.jpg[/IMG][/URL] Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL]][/url]

aga ale on już duzy wow!!!!! 🙃 🙃 🙃

coq fajnie ze wakacje sobie zrobisz w polsce 🙂 przecież masz tyle do odrobienia ... kapuchy musisz pojesc za całą ciążę 🤪 🤪

• Mamusie
marika321 napisał(a):
coquelicot napisał(a):
Marika!!! Ja Ci dam kapuche!! 😁

no w ciąży tak sie nad Tobą pół forum znęcało 🙂nawet kapuchę chciały wysyłać 🙂

a my już 6 tygodni skończone 😁 ale niestety katar sie przyplątał i ze szczepienia nici .....

No zgasza sie, znecano sie nade mna ☺️ I kiedy ja se te kapuche odbije, jak karmie to nie bardzo. Pewnie walizke na powrot nia napcham 😁

A my juz po zdjeciu 🙂 Wiecie ta moja artyska wsrod obcych takiego aniolka zgrywa 😎 No pogodne dzicko, co nie placze przy sciaganiu i zakladaniu czapeczki 🙃