Skocz do zawartości

LISTOPADÓWKI 2011 | Forum dla mam

aaa_aniusia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 12,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Shelby_m

1290

• yenefer07_m

1098

• Cherry_m

1404

• lala89_m

1088

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Hej Dziewczynki 🙂

Anusia poniżej wklejam ankietę:

aaa_aniusia napisał(a):
kochane to ja taka mala ankietke zrobie dotyczaca umiejetnosci naszych maluchów opowiadajcie tak albo nie(oczywiscie rozumiem ze jest rozny wiek ale tak mniej wiecej zeby sobie ob raz zrobic)

CO POTRAFI NASZE DZIECKO NA CHWILĘ OBECNĄ:
1. lezac na brzuszku podnosi głowke - tak (chociaż brzuszkowanie znosi wyłącznie na moich kolanach)
2. lezac na brzuszku podpiera sie na raczkach - jak mu pomogę, ale sam jeszcze nie
3.przekreca sie z brzuszka na bok - nie
4.przekreca sie z pleckow na bok - raczej z boku na plecki
5.przekreca sie z brzuszka na plecki - nie
6.przy podciaganiu za raczki trzyma ladnie glowke - tak
7.po wsadzeniu do raczki bawi sie grzechotka - tak
8 samo bierze grzechotke do raczki - tak
9 bawi sie wlasnym raczkami - tak
10 bawi sie wlasnymi nozkami - wiwija nimi w każdą stronę, energicznie podnosi je do góry, a potem z impetem opuszcza
11wyciaga raczki do pokazanego przez nas przedmiotu - tak
12 inne (podaj jakie ) - głośno się chichra, rozpoznaje znane mu twarze - a na nas reaguje uśmiechem, ale i reaguje na głosy rodziców, strasznie lubi przytulanie, miąchanie i ogólnie bliskość, "gada" coraz więcej, a ostatnio i śpiewa 🙂 , ciągnie mamę za włosy i domaga się stałej uwagi - bardzo nie lubi być sam, nawet jak się bawi, to spokojny jest tylko wówczas, gdy ktoś siedzi obok 🙂 aaa... i czasami wkłada sobie sam smoka do buźki 🙂

za wszystkie odpowiedz dziekuje

Yen - a ja uwielbiam kombinezony! Prawie życie mi ratują, a na pewno oszczędzają sporo czasu - szczególnie taki z h&m, który może służyć jako śpiworek, ale też można z niego zrobić kombinezon do fotelika - REWELACJA!!! A poza tym Maksiorek np. z uszami królika na kapturze kombinezonika wygląda rozkosznie 😁

Paula - GRATULACJE!!!

Gosiaq - oooo.... Król Lew w stroju pingwina 🙂 Co za cwaniak :P

Ella - uszy do góry 🙂

eech... to chyba wsio...

A u nas przedchrzcielne zamieszanie 🙂 Maksikowski ma już stroje gotowe, a my... prawie 🙂
Mój chłopaczek walczy nadal z przeziębieniem i chyba wygrywa. Przynajmniej mam taką nadzieję 🙂

• Mamusie
dziekuje za wszystkie odpowiedzi.... a ja dzisiaj bylam na spacerze u nas strasznie sniegu anwalilo i sie nawyklinalam za wszystkie czasy nie moglam wogole wozka prowadzic ulice byly srednio odsniezone i co chwile mi sie zakopywal woxzek kurcze a biedne dziecko skakalo w tym wozku ze szok masakra

• Mamusie
aaa_aniusia - oto moje odpowiedzi...
aaa_aniusia napisał(a):
kochane to ja taka mala ankietke zrobie dotyczaca umiejetnosci naszych maluchów opowiadajcie tak albo nie(oczywiscie rozumiem ze jest rozny wiek ale tak mniej wiecej zeby sobie obraz zrobic)

CO POTRAFI NASZE DZIECKO NA DZIEN DZISIEJSZY:
1. lezac na brzuszku podnosi głowke - tak- pod katem 90stopni
2. lezac na brzuszku podpiera sie na raczkach -tak
3.przekreca sie z brzuszka na bok- tak
4.przekreca sie z pleckow na bok- nie
5.przekreca sie z brzuszka na plecki- czasem
6.przy podciaganiu za raczki trzyma ladnie glowke- tak
7.po wsadzeniu do raczki bawi sie grzechotka- ciezko to nazwac zabawa, potrzesie nia bezwiednie i puszcza
8 samo bierze grzechotke do raczki - czasem chwyta zabawki wiszace na pałakach umieszczonych na macie edukacyjnej, lub uderza w nie
9 bawi sie wlasnym raczkami- ssie wszystkie palce po koleji ;
10 bwi sie wlasnymi nozkami - na to jeszcze duzo za wczesnie 🙂
11wyciaga raczki do pokazanego przez nas przedmiotu - na razie bacznie obserwuje, czasem probuje chwycic
12 inne (podaj jakie ) - podnieca sie widzac swoje ulubione zabawki, piszczy do nich i zaciesza oraz wykonuje energiczne ruchy - jakby biegala na przyklad 🙂, wydaje dzwieki zazwyczaj samogloske "aaaa" w roznej tonacji od piszczenia po gardlowe dzwieki czasem wychodzi "aguu"
chwyta kocykowe maskotki i prowadzi prosto w swoje usteczka 😉
za wszystkie odpowiedz dziekuje

dziewczyny wybaczcie, ze nie komentuje i nie odpisuje na odpowiedzi w innych postach, bo widzialam, ze sie skarzycie ze czasem przelatuja niezauwazone...wytlumacze sie tlyko tak, ze zagladam tu tak czesto jak mozliwe ale czasem nie nadarze z przeczytaniem wszystkich postow a nawet jesli przeczytam to czsu brak aby na wszystko odpisac - wybaczcie! Dwa niesforniaki czasochlonne jak cholibcia 😉 A dzien wydaje sie krotki aby to wszystko ogarnac za to meczacy... 😉
Cieszy mnie, ze dzieciaczki tak sie swietnie rozwijaja, zdjecia sledze i obserwuje jak rosna w oczach... i co tu duzo pisac wszystkie nasze dzieciaczki sa sliczne i pocieszne a wy mamuski jeszcze upiekszacie je tymi wyszukanymi wdziankami -super 😁 Chwalcie sie, bo jest czym 😁
Fajnie byloby gdyby kiedys udalo nam sie wszystkim razem spotkac razem z dzieciaczkami - ale pewnie fizycznie to nie mozliwe 🤨
Tymczasem zycze zdrowka Wam i bobalom dwunogalom 😉

• Mamusie
🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 Dzień dobry 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

Mój Kacperek dał dziś czadu !!! Spał do 6 rano nie budził się ani razu - nakarmiłam i dalej dosypia 😮 😮 😮 W zasadzie to ja sama się obudziłam z przekonaniem że pewnie jest 3 rano a tu o dziwo była 6 😮 😮 😮 Jestem wyspanaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa 🙂 🙂 🙂 🙂

Komentarz do dnia wczorajszego:

Pączek wybrał się po pączki do sklepu czyli Shelby miała rację odnośnie prowadzenia wózka w śniegu 😁 😁 😁 😁 😁

Stanowczo do zestawu x-landera powinni dodawać płozy !!!

Bilans zerowy tzn. zjedzone pączysławy spalone poprzez brnięcie w śniegu !!!ROzumiecie chyba każy może sobie tłumaczyć tak wczorajsze grzeszki 😁 😁 😁

Gosiaqu normalnie wymiękłam - bodziaki boskieeeeeeeeeeeeeeeeee a Filip wow!!! Nie nie nie ! Pryyyyy szalonaaaaaaa !!! Na odwrót! Filip boooooooooski a bodziaki na nim piękne 🙂 🙂 🙂

MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ !!!

P.S.o zapach kupsztala pytałam bo gdzieś tam kiedyś przeczytałam że takie kwaśne mogą świadczyć o zapaleniu okrężnicy lub skazie białkowej ale chyba coś namieszałam. W poniedziałek idę do pediatry więc się zapytam. Potrzebujemy skierowanie do szpitala laryngologicznego... uchy 😉 badane będą.

• Mamusie
Dzień dobry, no to u nas przeciwnie niż u Ciebie Cherry, jestem mega niewyspana!!! Mały wstał o 5:50 zjadł i ani myślał o spaniu, zasnął dopiero teraz, ale ja już nie mogę się położyć, bo mam dużo do zrobienia w domku 😞 Nie wiem co się z nim dzieje, bo jeszcze tydzień temu chodził spać ok 22-23 i wstawał koło 5 na karmienie i potem znowu spał do ok 8:30, a teraz chodzi spać o 19-20 i wstaje na pierwsze karmienie koło 3, a potem koło 5 i już nie śpi 😞

• Mamusie
A mojego Kochanego to chyba ukatrupię dzisiaj, bo pisałam Wam jakiś czas temu, że wyprzedajemy nasze meble stąd z okazji powrotu do Polski i Mój wpadł wczoraj w panikę, że pewnie nikt nie będzie chciał kupić naszego wielkiego łoża, że co my z tym zrobimy itd....no i posłuchałam grzecznie, wystawiłam na sprzedaż z samego rana, a tu już dwa tel, że chcą je kupić....ok cieszę się, ale perspektywa spania na dmuchanym materacu przez półtora miesiąca mnie przerasta,a tak się właśnie stanie jak jeszcze w ten weekend pozbędziemy się łóżka 😞 😞 😞

• Mamusie
och yen - nie dość, że przy dziecku słabo się śpi, to jeszcze na dmuchanym materacu :/

Cherry - co tam u lekarza?

14A11 - niech Kubuś już jednak szybko wraca do zdrowia!!!

krusyna - czekamy na jakąś fotkę z chrztu! 🙂

gosiaq - Twój intelektualista geniusz świetny! oczywiście, że po mamie 🙂 a jakże!

w sprawie kombinezonów - u mnie nie dałoby rady bez - spacer przy -8 stopni - kombinezon konieczny! 😁

jadwiga-roza - mimo nocnej wersji synuś i tak piękny 🙂

Agisal - Maksio też wędruje przez łóżeczko w ten sposób 😁

paula_jot - świetnie, że sesja do przodu! że też masz się kiedy uczyć! 😁

Weronika i Kacper jakie pasiakowe ziomale! fajne dzieciaczki 🙂

judziu - chyba wszystkie Zosie lubią Orłosia 😁

aaa_aniusiu - już odpowiadam na ankietę - a Twoje odpowiedzi? 🙂

CO POTRAFI NASZE DZIECKO NA DZIEN DZISIEJSZY:
1. lezac na brzuszku podnosi głowke - troszkę 🙂 ale jak leży na brzuchu na moich kolanach to prawie cały czas głowa w górze
2. lezac na brzuszku podpiera sie na raczkach - może raz się zdarzyło
3.przekreca sie z brzuszka na bok - nie
4.przekreca sie z pleckow na bok - nie
5.przekreca sie z brzuszka na plecki - nie
6.przy podciaganiu za raczki trzyma ladnie glowke - jak ma dobry humor
7.po wsadzeniu do raczki bawi sie grzechotka - czasem przypadkiem mu się zdarzy
8 samo bierze grzechotke do raczki - też przypadkiem
9 bawi sie wlasnym raczkami - ojjj tak!
10 bwi sie wlasnymi nozkami - hehe - niee 😁 kopie mocno! i jak się nad nim pochylam, kiedy leży na przewijaku to wkłada nogę mi za bluzkę 😁 zawsze!!!
11wyciaga raczki do pokazanego przez nas przedmiotu - yy chyba nie 😉
12 inne (podaj jakie ) - ewidentnie wie, kto jest mamą 😁 raz nie widział mnie przez 1,5 godzinki, jak była u mnie kumpela, coś tam mężowi marudził, a jak weszłam do pokoju - to od razu poprawa humoru i uśmiech pełną gębą; no i gada na potęgę 😁 dziś to nawet powiedział alleluja 😁

ELLAAAAAA!!! tak się cieszę, że się odezwałaś do nas!!! nie martw się za bardzo, widać w poście, że już nastrój trochę lepszy! trzeba wierzyć, że najgorsze już za Tobą! ściskam mocno!!!

dziękuję Wam za miłe opinie o naszej fotce 🙂 :*

• Mamusie
ale walnęłam posta 😉

czy u Was też już był, a jeśli tak, to czy odczuwalny, skok rozwojowy 11-12 tydzień?

dziś dostałam paczkę z bebilonu z próbką mleka 2, śliniakiem i poradnikiem dla rodziców 🙂 w takiej zgrabnej teczce to wszystko, fajna niespodzianka 🙂

jutro, jak Maksio nie będzie już tak okrutnie marudził i dopisze pogoda, to jedziemy do babci męża na urodziny (ciotki i wujkowie męża poznają Maksia)

• Mamusie
Hej, ja tak na moment 🙂

Anusia - muszę poprawić odpowiedzi na pyt. 3,4,5 - okazało się, że na wszystkie odp. brzmi - TAK 🙂
O bosz... jaka ja jestem dumna tego mojego szkraba, a wystarczyło tego czego nie znosi, zamienić w zabawę, która go zachwyci 🙂 No... to tyle...zajrzę jeszcze na fb i zmykam 🙃
Buziaki 🙂

Acha... Shelby, nie wiem czy okolice 12. tygodnia były u nas przełomowe, bo mam wrażenie, ze każdy dzień jest takim skokiem rozwojowym 🙂 Maksik i jego umiejętności skaczą jak małe kangurki 🙂
Yen - nie oddawaj łóżka 🙂

• Mamusie
HEJ 🙂 🙂 🙂

Ja znowu z z rana otóż mój Bąbel jak wstaje koło 6 na karmienie i potem go usypiam to jest już 7 więc raczej nie kładę się już spać.

Wczoraj u lekarza Pani doktor powiedziała mi że nie należy się przejmować kwaśnym zapachem kupy bo to nic nie znaczy i ani nie jest to coś świadczące o zapaleniu okrężnicy ani nie jest to spowodowane jedzeniem nabiału. W przypadku pierwszego występują jeszcze inne objawy takie jak śluz, gorączka i ból brzuszka, a w przypadku drugiego najpierw występują inne klasyczne objawy dla skazy białkowej.

Doktor jeszcze go osłuchała - prosiłam o to bo jestem chora - całe szczęście Mały jest zdrowy i płucach czysto, gardziołko okej i uszka też.

A co do uszu to napiszę dlaczego musimy iść do szpitala.... Otóż przed całym przewiezieniem Małego z Oławy do Wrocławia karetką wykonano mu tylko badanie prawego ucha bo strasznie wtedy płakusiał bo zakładano mu w jednym momencie wenflon a inna Pani pobierała mu krew z pięty! To wszystko naraz i jeszcze ja nad nim płacząc wisiałam to wiadomo że dziecko nie chciało współpracować. We Wrocławiu zaś wyszło nam tylko lewe uszko - prawego nie dał sobie ponownie zrobić. I właśnie dlatego nie mamy z jednego szpitala zaświadczenia pełnego o badaniu słuchu i musimy jechać do audiologa... stąd potrzeba skierowania.

Jadę dziś w końcu zamówić tort i ciasta na chrzciny.

p.s. W KAUFLANDZIE W PROMOCJI SĄ CHUSTECZKI HUGGIES 3x64 ZA 11,11 PLN.

MIŁEGO DNIA ŻYCZĘ 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
cześć MAMUSIE 🙂 🙂 🙂 dawno mnie nie było... u nas wszystko dobrze wróciłam do pracy... maluch z babcia siedzi... jest zdrowy. ładnie śpi w nocy bo ok10godz bez przerwy. 😁 😁 😁karmie go jeszcze moim mlekiem i dokarmiam bebilonem ar, wczoraj podałam mu juz sok z jabłuszka. dziś kończy 4miesiące 😁 😁

• Mamusie
ania_xx napisał(a):
cześć MAMUSIE 🙂 🙂 🙂 dawno mnie nie było... u nas wszystko dobrze wróciłam do pracy... maluch z babcia siedzi... jest zdrowy. ładnie śpi w nocy bo ok10godz bez przerwy. 😁 😁 😁karmie go jeszcze moim mlekiem i dokarmiam bebilonem ar, wczoraj podałam mu juz sok z jabłuszka. dziś kończy 4miesiące 😁 😁

Jestem w poważnym szoku - podziwiam za tak szybki powrót do pracy 🙂 🙂 🙂

• Mamusie
Cherry napisał(a):

Byłam trochę zmuszona ale mam mega komfortową sytuacje ponieważ pracuje na parterze a mieszkam na piętrze wiec jak tylko mogę-a ostatno dużo mogę to siedzę w domu. gdybym miała chodzić na 8godzin i jeździć gdzieś nie wróciła bym...

• Mamusie
ania_xx napisał(a):
Cherry napisał(a):

Byłam trochę zmuszona ale mam mega komfortową sytuacje ponieważ pracuje na parterze a mieszkam na piętrze wiec jak tylko mogę-a ostatno dużo mogę to siedzę w domu. gdybym miała chodzić na 8godzin i jeździć gdzieś nie wróciła bym...

to bardzo ciekawe rozwiązanie. Też bym tak chciała 🙂 🙂 🙂

Przede mną nie tyle powrót do pracy ale jej znalezienie. Będzie to jednak możliwe dopiero jak Małego oddam do żłobka - zapisy już w marcu. Więc jeśli się uda aby Kacper poszedł od września do żłobka a ja do pracy byłoby fantastycznie. Szukać będę już od lipca. Teraz to może by jakieś tłumaczenie walnęła ale ofert brak 😞

• Mamusie
Ania! już do pracy?? ale skoro masz takie warunki to i powrót spokojniejszy, co? no i jak ładnie Maluszek śpi! nasz dzisiaj obudził się po 1, a potem o 7. a już dawno nie wstawałam tak krótko po północy 😞
Ja wczoraj byłam w swojej pracy po pit-a, no i natknęłam się na szefa wszystkich szefów. powiedział, że wracam na swoje poprzednie stanowisko. cieszyć się? byłam tam tylko 4 miesiące...
Po Maćku nie wróciłam na swoje, a teraz duże roszady, bo w 2011 u nas było ... 7 porodów 😁 😁 😁
Cherry! kiedy wyniki od "uszologa"? tak mówi mój Maciek hihihi a jak sobie wspomnę jakie mieliście przeżycie to wciąż mi skóra cierpnie....
Yen! spanie na materacu? bomba! ja zawsze lubiłam 🙂
i dzięki dziewuszki za ochy i achy na zdjęcia mojego Filipka-sama nie mogę się napatrzeć 😎

• Mamusie
Aniu! ja jabłuszko podaję już od ponad 5 tygodni, ale ten deserek nie zastąpił mleka-dalej 6 razy na dobę 😉 daję słoiczki i próbowaliśmy już jabłko, dynię, gruszkę, brzoskwinie, banany, winogrona, marchew.... mniam! już zacieram ręce na zupiny 🙂
a Twój Ksawciu został z babcią?