Skocz do zawartości

Marcóweczki 2012 | Forum dla mam

izunia1986op_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 17,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• ewcia_m

1877

• izunia1986op_m

2844

• kasia_sztuk_m

1738

• sztunia_m

1650

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Z serduchem wszystko ok 😁 Następna kontrolna wizyta jak Wercik będzie miał 4 latka. Uffffffff. Kamień z serca.
Akcja wieczorna umiarkowana bo byli jeszcze moi rodzice. Mama namówiła by jej nie dawać jedzenia przed kąpielą, więc zrobiliśmy po staremu. Wszyscy odczyniali teatrzyk to szybciej się uspokoiła. Dzisiaj straszliwie fascynowały ją mojej mamy czerwone paznokcie. Tak bardzo, że nawet to ją uspokoiło po kąpieli. Dziś zjadła o 17 poprzedni posiłek spory i spała od 18 do 19, więc nie ma opcji, że była głodna straszliwie, albo zmęczona. A ryk był. Muszę spytać lekarza wtf?

Już dziewczyny nie zgrywajcie takich Matek Polek, bo nie każdy może sobie pozwolić na siedzenie w domu i nie zawsze łączy się to tylko z odmówieniem sobie przyjemności 😜 Płacenia za rachunki i jedzenie nie da się sobie odmówić. Cieszcie się, że tak wam się życie ułożyło i nie przygnębiajcie innych. Żłobek to na pewno lepsza opcja niż zostawianie dziecka z dziadkami, czy pradziadkami, którzy je rozpieszczają, albo z nianią, która niewiadomo co robi i czy dobrze się zajmuje dzieckiem. Wśród moich znajomych wszystkie dzieci chodzą do żłobka i nieszczęśliwe nie są. Nieszczęśliwi co najwyżej na początku są rodzice, więc nie trzeba im jeszcze dokopywać takimi gadkami 😜
Fajnie fiku, że pogadałaś z kims co do tego wieku, bo nawet o tym nie wiedziałam i chciałam za wszelką cenę dotrwać do roczku, nawet jakbym miała zatrudnić nianię (tylko musiałabym jeszcze zainstalować w domu kamerę, bo bez tego sobie nie wyobrażam). A tak mam jeszcze do przemyślenia temat. Najgorsze jest to, że żłobek nie jest rozwiązaniem jeśli dziecko zacznie chorować i trzeba mieć jeszcze plan awaryjny. Moja Magda teraz szuka niani dla Jagody, już się z kilkoma spotkała, to może też ten temat przemyślimy.

• Mamusie
Zgrywałam dzisiaj fotki z aparatu i wrzucam coś z serii "Mamo, za co?"
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/808/dsc02863x.jpg/][IMG]http://img808.imageshack.us/img808/5331/dsc02863x.jpg[/IMG][/URL]

Astra dzięki raz jeszcze, kleik pomógł 😉

• Mamusie
bylismy na trampolinie,oczywisciedziecko mokrebo trampolinamokra, aleszczesliwe
już smacznie spią
mąż nadgoniłobowiazki domowe wiec jest spoko oko
ja teżtwierdzęże oddaniedzieciorato najbardziej nas boli,taki 6 miesieczniak nie kuma zbytniobazy i adaptacja jest spoko
ja widzejak teraz mam oddacMajke do przedszkola, to bardziej ja nie chce odciac pepowiny nizona
jaszminka to ze cileci z cycka to normalne,3miesiace to nie jest duzo
niektóre kwietnióweczki które karmiły cyckiem nawet jeszcze do roku miały mleko
a jakmasz stresa to idźdo ginekologa
czy ja wspomniałam dizsij o Alaniątku
bo chyba czytałam ogladałam anic niepowiedziałam
Alanek pieknyi duzy 🤪 i mamusia piekna 🙂
super ze z werką wszytskook

Już dziewczyny nie zgrywajcie takich Matek Polek, bo nie każdy może sobie pozwolić na siedzenie w domu i nie zawsze łączy się to tylko z odmówieniem sobie przyjemności Płacenia za rachunki i jedzenie nie da się sobie odmówić. Cieszcie się, że tak wam się życie ułożyło i nie przygnębiajcie innych. Żłobek to na pewno lepsza opcja niż zostawianie dziecka z dziadkami, czy pradziadkami, którzy je rozpieszczają, albo z nianią, która niewiadomo co robi i czy dobrze się zajmuje dzieckiem. Wśród moich znajomych wszystkie dzieci chodzą do żłobka i nieszczęśliwe nie są. Nieszczęśliwi co najwyżej na początku są rodzice, więc nie trzeba im jeszcze dokopywać takimi gadkami

Lady, miałam ten dylemat jak urodził się Bartek, bo nie było u nas tak jak jest teraz. ja mialam 18,mąż 21 lat, byliśmy gówniarzami, którzy wszystko zaczynali od skoku na głęboka wodę i wszystko chcieliśmy sami. Były miesiące,że bylo nam kurewsko ciężko.
Nie wiem, czy to,że emocjonalnie nie byłam w stanie rozstać się z dzieckiem świadczy o moich problemach psychicznych czy to zdrowy objaw. Nie wiem. Na pewno nie zgrywam matki polki, bo brakuje mi do niej tysiąc lat świetlnych...MOIM zdaniem po to jest matka, by zajmować się dzieckiem chociaż do czasu aż się w miare usamodzielni, do jakichś 3 lat. Takie dziecko po powrocie z przedszkola powie mi, co się dzieje, a taki maluch...nie byłabym taka przekonana, nie oddałabym dziecka w ręce osoby, która dziećmi zajmuje się "taśmowo". Ale powtarzam, to MOJE zdanie. Każdy ma prawo do swojego. To,ze ja bym wolała oszczędzać na wszystkim niż oddać dziecko po to, by drapać forsę pazurami, nie znaczy,ze ktoś inny musi się tym sugerować.

ggulek napisał(a):
Zgrywałam dzisiaj fotki z aparatu i wrzucam coś z serii "Mamo, za co?"
[URL=http://imageshack.us/photo/my-images/808/dsc02863x.jpg/][IMG]http://img808.imageshack.us/img808/5331/dsc02863x.jpg[/IMG][/URL]

Astra dzięki raz jeszcze, kleik pomógł 😉

Genialna minka hahaha 😁
Jaszminka, ja Bartka nie karmiłam piersią, bo był wcześniakiem i leki mi zahamowały laktację niby, ale jak nacisnęłam to do 8 miesiąca po porodzie białawy płyn mi się zbierał. Tak,że norma 😉

ggulek napisał(a):
Lady to super, że wszystko ok 😉
Fiku rozumiem Twój ból, my od października wynajmujemy nianię na 3 dni, bo na żłobek nie ma szans. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś godny zaufania na to pół etatu ehh

gulek podłącz do kompa kamerę i postaw tak by nie było widać, niech się nagrywa co taka niania robi. Nawet z jednego pokoju. Będzie słychać czy dziecko płakało czy nie. Powiedz, że komp ma być cały czas włączony, bo się coś ściąga, czy coś tam, nie musi ją to obchodzić. Jak wyłączy to można taką nianię zmienić 😜 Tak właśnie z Magdą ostatnio uknułyśmy taki spisek 😉

lady_m4ryjane napisał(a):
ggulek napisał(a):
Fiku rozumiem Twój ból, my od października wynajmujemy nianię na 3 dni, bo na żłobek nie ma szans. Mam nadzieję, że znajdzie się ktoś godny zaufania na to pół etatu ehh

gulek podłącz do kompa kamerę i postaw tak by nie było widać, niech się nagrywa co taka niania robi. Nawet z jednego pokoju. Będzie słychać czy dziecko płakało czy nie. Powiedz, że komp ma być cały czas włączony, bo się coś ściąga, czy coś tam, nie musi ją to obchodzić. Jak wyłączy to można taką nianię zmienić 😜 Tak właśnie z Magdą ostatnio uknułyśmy taki spisek 😉

Ty, dobre, musze kuzynce patent sprzedać, bo ona ma schizy co do swojej niani 😁 Dobre!

Astra napisał(a):
Już dziewczyny nie zgrywajcie takich Matek Polek, bo nie każdy może sobie pozwolić na siedzenie w domu i nie zawsze łączy się to tylko z odmówieniem sobie przyjemności Płacenia za rachunki i jedzenie nie da się sobie odmówić. Cieszcie się, że tak wam się życie ułożyło i nie przygnębiajcie innych. Żłobek to na pewno lepsza opcja niż zostawianie dziecka z dziadkami, czy pradziadkami, którzy je rozpieszczają, albo z nianią, która niewiadomo co robi i czy dobrze się zajmuje dzieckiem. Wśród moich znajomych wszystkie dzieci chodzą do żłobka i nieszczęśliwe nie są. Nieszczęśliwi co najwyżej na początku są rodzice, więc nie trzeba im jeszcze dokopywać takimi gadkami

Lady, miałam ten dylemat jak urodził się Bartek, bo nie było u nas tak jak jest teraz. ja mialam 18,mąż 21 lat, byliśmy gówniarzami, którzy wszystko zaczynali od skoku na głęboka wodę i wszystko chcieliśmy sami. Były miesiące,że bylo nam kurewsko ciężko.
Nie wiem, czy to,że emocjonalnie nie byłam w stanie rozstać się z dzieckiem świadczy o moich problemach psychicznych czy to zdrowy objaw. Nie wiem. Na pewno nie zgrywam matki polki, bo brakuje mi do niej tysiąc lat świetlnych...MOIM zdaniem po to jest matka, by zajmować się dzieckiem chociaż do czasu aż się w miare usamodzielni, do jakichś 3 lat. Takie dziecko po powrocie z przedszkola powie mi, co się dzieje, a taki maluch...nie byłabym taka przekonana, nie oddałabym dziecka w ręce osoby, która dziećmi zajmuje się "taśmowo". Ale powtarzam, to MOJE zdanie. Każdy ma prawo do swojego. To,ze ja bym wolała oszczędzać na wszystkim niż oddać dziecko po to, by drapać forsę pazurami, nie znaczy,ze ktoś inny musi się tym sugerować.

Ale dlaczego przyrównujesz to do drapania kasy pazurami? Spróbuj sobie wyobrazić, że niektórych jedna pensja nie starcza na opłaty same. Mają tacy ludzie dziecku jeść nie dawać by z nim siedzieć? Dowiedz się też trochę o żłobkach. Jakie kobiety tam pracują i jak podchodzą do dzieci. Mojej mamy przyjaciółka była teraz rok na zwolnieniu po wyleczeniu raka piersi i prawie co dzień płakała za swoją pracą i swoimi maluszkami. Teraz wraca na jesień i to jest największe szczęście jakie ją spotka. Nie sądzę by ona jedyna była taką super opiekunką w żłobku. O jakiej taśmie ty mówisz? Te kobiety same kleją makaron dla dzieciaczków. I jest to żłobek państwowy.

• Mamusie
ggulek napisał(a):

Dobre, ale widząc kamerę i włączony komp może przeczuć co się kręci i być wzorową nianią. Podejrzewam, że kilkugodzinne wywiady u mnie będą hehe 😜 Dla mnie mała jest najważniejsza na świecie i gdyby nie te studia zostałabym z nią do tego 3 roku życia. Jakbym miała etat zapewniony też nie zrezygnowałabym oczywiście. Astra zazdroszczę 😉

Astra napisał(a):

Ale dlaczego przyrównujesz to do drapania kasy pazurami? Spróbuj sobie wyobrazić, że niektórych jedna pensja nie starcza na opłaty same. Mają tacy ludzie dziecku jeść nie dawać by z nim siedzieć? Dowiedz się też trochę o żłobkach. Jakie kobiety tam pracują i jak podchodzą do dzieci. Mojej mamy przyjaciółka była teraz rok na zwolnieniu po wyleczeniu raka piersi i prawie co dzień płakała za swoją pracą i swoimi maluszkami. Teraz wraca na jesień i to jest największe szczęście jakie ją spotka. Nie sądzę by ona jedyna była taką super opiekunką w żłobku. O jakiej taśmie ty mówisz? Te kobiety same kleją makaron dla dzieciaczków. I jest to żłobek państwowy.

Lady. Ja mieszkam w małej mieścinie i żłobek tutaj jeden. Babska wyglądają jak z PRL-owskich koszmarów i dlatego tak mówię. Nie będę przecież dziecka do Łodzi wozić 😜 wiem,że duże miasto to inna rzeczywistość/
Rozumiem,że niektórym jedna pensja nie wystarczy, już pisałam,ze nie zawsze u nas było kolorowo. Wpadka wpadką, można wpaść i wtedy niestety trzeba jakoś przetrwać, gorzej jak ktoś planuje dziecko, a potem pozbywa się takiego kilkumiesięcznego... Tylko,że patrząc ogółem, u nas żłobek wypełniony jest dziećmi małomiasteczkowych nowobogackich, którym ciągle mało...stąd moje zdanie. Ja nie oceniam, piszę tylko o tym, co TU widzę. Wokół siebie 😉

No bo gulek musisz tak kamerę zbunkrować by jej nie było widać. No i nie wiem jak ty, ale ja wolałabym zatrudnić starszą kobitkę, a na pewno nie jakąś licealistkę czy coś. A takie za bardzo się na kompach nie znają 😉
Dla mnie moje dziecko jest tez najważniejsze i to by zapewnić mu byt i wszystko co mają rówieśnicy. Żyjemy w kraju, w którym wyłączenie się z pracy na 3 lata jest samobójstwem zawodowym, bo praca w tym kraju to przywilej. Dopiero starsze dziecko przeżywa rozłąkę z rodzicami, młodszemu nie robi to różnicy. Jak już pisałam w takim układzie najbardziej pokrzywdzona jest matka, która z pełną banią, myśląc cały czas o dziecku musi jeszcze wykazywać się w pracy. W takim kraju żyjemy. W Anglii dostaje się kasę na dziecko przez 3 lata, która starcza za jedną pensję. Ale u nas długo tak nie będzie, jeśli nie nigdy...

U nas to tylko propagują model rodziny 2+3, choćby nawet te wszystkie dwójkowe seriale. Rząd chce, byśmy mieli minimum trójkę dzieci, a jakoś w niczym nie pomaga. Na obietnicach się kończy.
Pies ich trącał 😎
Kiedyś bujnę swój interes i wysram się Tuskowi na wycieraczce.

• Mamusie
Trawka ladnie skoszona.
Rowerek dzisiaj ma wlne,a ja ide sie juz kapac.

Na nizej poruszony temat milcze.........bo u mnie nie ma zlobka 🤪a dziecko do przedszkola pojdzie w wieku 3 lat.A ja chyba nadal bede siedziec w domu 🤔Czas pokaze.Na dzien dzisiejszy taki bylby plan.
Gdyby zlobki byly zle to mysle,ze juz dawno by je zlikwidowali 😉
Ciocia Dawida w De pracuje w zlobku,a tam jest od 2,5 lat chyba.I chwali sobie i tez sie cieszy na kolejny dzien w pracy.
Mysle,ze to czlowiek musi kochac jak inne zawody.
To tyle co chcialam dodac 😉

Spadam,bo smierdze ☺️

Astra nie wbijaj już nam szpil, bo to boli 😜

Nie Wam szpile wbiłam w ostatnim poście, tylko Tuskowi 😁
zresztą co innego bym dziadowi wbiła, ale uj z nim. i z resztą bandy.

Mam redds'a malinowego 330ml, taki malutki 🙂

• Mamusie
No przecież dali nam becikowe! 🤪 😜
Lady ja młodej też nie chciałabym, a szczególnie po przejściu mojej kuzynki, już wam pisałam jak jej mąż odszedł z nianią. Teraz wszyscy w rodzinie mnie szykanują: Agnieszka nie bierz młodej niani! 🙃
Aaa bo Tobie tylko o głos chodziło, spoko 🙂 Mam okres i odmóżdżenie 😜

Astra chyba tylko w ostatnim 😜

Gulek obraz też z danego pokoju, a dźwięk będzie słychać z pozostałych, w mieszkaniu to nie problem. Można schować kamerę odpowiednio 😁