Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
hej hej 🙂

Agn,
najszczersze kondolencje, ostatnio faktycznie same pogrzeby…

Mixi, gratulacje dla Wiki!! Cudnie śmiga!

Deira, gratulacje z okazji ślubu! Wstaw jakieś fotki ze ślubu, no i ze chrzcin Natalki

Mixi, w taki kole jak wkleiłaś linka to moja już ze 2 m-ce temu pływał, czyli jak miała jakieś 7 m-cy! I to jak śmigała nóżkami fajnie odpychała się od dna bo była w takim płytkim brodziku, miała niezłą frajdę!

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Podawaj mu w koncu sie nauczy Nadia tez gryzla czesto kubki 🙂)

Nooo, robotka jako polozna w szpitalu na oddziale polozniczym 😉) Od 1.07 😉)

Na urlop jedzimy do Ustronia, za 100 zl udalo nam sie dwupokojowe mieszkani wynajac.

Patinka, ja mam dwie cory jedna 4 lata we wrzesniu 🙂 no i Titi wrzesniowa. Zebow ma 6. Karmie cycem, aczkolwiek na noc corac czesciej mlodej podaje MM, a moz i niedlugo krowie. Do buteelki rpzekonywala sie chyba z 7 miechow 🙂) Ale sie nauacyzla..

Aaa laski nie pisala, zapomnialam do tesciowej obiadu dla Titi. To zjadla kalafior, ziemniak i troche kotleta. Duszone widelcem tylko. Przepieknie jej szlo, a tydzien wczesniej to bananm sie dusila 😉

U Mnie z Kubusiem zbytnio problemów nie było co do butli mam ich sporo i różne rodzaje .. od samego początku smoczka nie lubił Kubuś pije już Sam z kubeczka Tata nauczył go też z butelki ha 🙂 .

latkaJa Kubusia najpierw pokazywałam i udawałam że ja piję z kubeczka to od razu podchodził i tak zaczął pić może Ty tak spróbuj 🙂

• Mamusie
Patinka89, to Duzy chłopak z Kubusia!!
Ja karmiłam Gabrysię 8 m-cy piersią, a potem wracałam do pracy to mąż wreszcie nauczył ją do butelki, bo generalnie moja córka była antybutelkowa i antysmoczkowa od początku, tylko cycuś mamusi i nawet w jakiś wyjątkowych sytuacjach jak odciągnęłam pokarm i zostawiam mężowi to mała niezbyt chciała go pić, no aż tu wreszcie w wieku 8 m-cy jak gdyby nigdy nic nagle zaczęła pic z butli i od tego momentu na noc zaczęłam jej dawać mm, a w ciągu dnia jeszcze sobie ssała, a po 2 tyg stwierdziłam, że jak już tak polubiła butlę to najlepsza okazja żeby całkowicie odstawić. Sporadycznie jeszcze się zdarzało, że dałam jej w ciągu dnia pierś może raz czy dwa, ale tylko po to żeby ja szybciej uśpić.
A teraz niedawno już zamknęłam „warsztat” całkowicie… chyba, bo jeszcze coś tam mleka mi leci jak ścisnę cycki 🙂
Ząbków mamy 5, ale kolejne 2 są w drodze.
Raczkuje od 7 m-ca, jak skończyła 8 m-c to zaczęła sama stawać na nogi teraz porusza się przy meblach, ale sama jeszcze nei chodzi, od paru dni widzę, że jak stoi to puszcza już rączkę, którą się podtrzymuje i tak 1-2 s stoi, a potem upada na pupkę, chyba uczy się łapać równowagę.

• Mamusie
Witam się po długiej przerwie:*
Buziaki dla solenizantów :*
W poprzednia niedziele jak pisałam że KRzyś miała gorączke, w nocy mimo nurofenu i paracetamolu doszło do 40stopni. Zmartwiliśmy się bo z rana mieliśmy wyjechać więc pojechaliśmy na pogotowie żeby sprawdzili uszka, gardełko... Wszystko było czyste a temperatura nie do zbicia 😞 Przed samym wyjazdem wciąż temperatura wysoka, ale mały oprócz gorączki nie wykazywał żadnych oznak choroby więc zdecydowaliśmy się pojechać. Wiem że decyzja była dość ryzykowna, i strasznie się denerwowałam tym faktem:/ w poniedziałek zaczął się ślinić- więc się ucieszyliśmy że to ząbek wreszcie się przebije. W Paryżu były taki skwar że masakra, powyżej 30stopni a mały z gorączką ale jakoś ten poniedziałek nam minał a we wtorek temp była już ok38,5 i dawaliśmy radę zbijać nurofenem i paracetamolem. W środę gorączka się skończyła. A w czwartek dostał na karczku z 20kropek. blado czerwonych. myślicie że to trzydniówka? ząbek w końcu nie wyszedł.

Chciałam wam jeszcze napisać że w ten poniedziałek wieczorem po podróży przezyłam z małym koszmar. Wiadomo źle się czuł, gorączka + wysokie temperatury powietrza, widać było jakby go dziąsełka drażniły. W każdym razie gdy tylko na mnie patrzał wpadał w ryk. Przestał mnie tolerować, jak tylko go dotknełam dostawał spazmów. Cały dzień nic nie jadł i cyca nie chciał tknąć= darł się jeszcze bardziej. Tylko u mojego M mógł się uspkoić. Siedziałam i płakałam. Mój m nie wiedział co się dzieje, aż mu było żal że mały mnie tak traktuje. Jak obcą osobę. usnał po kilku godzinach płaczu, a w nocy jak się budził to też od razu ryk i nie mógł nawet na mnie patrzeć bo było jeszcze gorzej 😞 Słyszałyście kiedyś o czymś takim? na szczęście wtorek rano wszystko wróciło do normalności.

I jeszcze kilka słów o paryżu. Było zdecydowanie za ciepło i trudno było zwiedzać w takich warunkach. Na wyjazd wzieliśmy spacerówke która sprawdziła się idealnie, bardzo bardzo się ciesze że ją kupiliśmy! wychodziliśmy z hotelu ok 10 wracaliśmy ok18 i mały cały czas w wózku dawał radę (oczywiście z małymi przerwami). Piękne miasto ale strasznie rozległe. I brakowało mi tam romantyzmu! jej- czy to dlatego że byliśmy z małym? w ogóle śmieszne to wczasy z dzieciaczkiem , bo człowiek nic nie wypocznie 🙂 ale chociaż zmiana otoczenia jest. Krzyś nie zjadł ani jednego obiadku ani deserku podczas pobytu w francji. A wody pił dziennie ok 50ml. Cyca dostawał ok 9 rano i potem po powrocie do domu, więc to nie cyc go zapycha. Chyba powietrzem mały żyje 😉

Isa super że w pracy dobrze Ci idzie 😉 oby tak dalej! a Szymuś pięknie je! trzymaj się kochana:* dajesz super sobie radę i szczerze Ci zazdroszczę decyzji o rozpoczęciu pracy!
Doti super Lusia śmiga 😉 i gratuluje ząbka;*
Sandros ślicznie zębolki ma Titka 😉 kurde a z tym mieszkaniem to powinni pogonić tego kolesia:/ Nawet jak wszystko wezmie z mieskzanie to z czasem zrobicie sobie po swojemu. Gratuluje pracy!! w szpitalu?
Natalia trzymajcie się silne jesteście niesłuchanie!
Latka jak Tymuś? już lepiej? fajnie że Tymuś będzie miał dwie imprezki urodzinowe 😉 ja już zaczynam planować ale jedną tylko, w polsce chyba. Gratuluje ząbków, my się wciąż z dwójkami męczymy 😞
Pati z tego co piszesz: co je mała to Krzyś je jeszcze mniej:-( wygląda na zdrowego i pulchnego więc chyba powietrzem żyją te nasze dzieci 😁
mixi super wygladasz w tym kolorze. Wiki super śmiga! niedługo nie dogonisz 😁 u nas też kilka razy mały miał problem z biszkopcikiem czy chrupkiem. I teraz jak mu daje, to po każdym "gryzie" od razu mu daje wody do popicia wtdy na pewno nie stanie w gardełku.
agn Krzyś też taki nerwowy. może to taki etap? ja się denerwuje tym jego zachowaniem ale na zewnątrz staram się tego nie pokazywać
initram zazdroszcze wakacji 😉 ale jak wy dajecie rade z małym pod namiotem? podziwiam, bo mi w hotelu było dość ciężko z małym 🥴
Deira już po ślubie?! Gratulacje!!! i wszystkiego najlepszego na "nowej" drodze życia 🙂

• Mamusie
Matko, jak ja nienawidze naszej pogody. Jestem minimaliska, jesli chodzi o pakowani, ale kurtki,czapki, dla dzieci wziac wypada..

My tez bylismy pod namiotem jak nadia miala 9 miechow, no i jak w ciazy bylam. Traz chcielismy jechac ale raz z goni nas czas, bo wyjazd nagly, a dwa, z wozek pol baganizka zajmuje, bo male auto. a gdzie tu reszt wlozyc

pati1984 A no duży duży nie powiem że nie 🙂 Kubuś raczkuje od 8-miesiąca jakoś tak . I od tygodnia jakoś też wstaje puszcza się przemieszcza się trzymając sie czego podanie i przechodzi z miejsca na miejsce .
A jak pokarm w piersiach ?;> bez bólu ? .
Ja jak Kubuś zasypiał podałam mu cyca bo jak pisałam wieczorem jeszcze podaje .
Boże jaka ulga a jak przez caly dzień piersi twarde jak skala co jakiś czas odciągałam po troszkę .. ale to nic nie dawało .. może na chwilkę ;/
nie wiem czy się nie poddam ! za silne to jest .. a najgorsze jest to że jak Mały jest obok Mnie to czuje jak czasem mi cieknie mleko . Domagać się nie domaga ... bo jak podaje bule to nie protestuje .
Nie wiem co może jeszcze pomóc

• Mamusie
latka Krzyś umie pić z niekapka, ale tego nie robi. Czasem ciągnie i wszystko wypluwa i bardzo często go sobie gryzie. Ale jak jest spragniony to się też napije. Więc myślę że Tymuś jak będzie potrzebował to wypije 😉 Krzyś w ogóle nie pił z butli, a ostatnio sprawdzałam i potrafi pić- tylko już nie chce mu dawać bo skoro jest niekapek to jakby krok dalej 😉 no i korzystamy z doidy cup- polecam!
Sandros to rozumiem,że Twoja wymarzona praca ! 😉 gratki jeszcze raz! a pakowanie na wyjazd z dzieckiem to rzeczywiście koszmar. Ciuchy na każdą pogodę i tona lekarstw... chociaż w polsce dużo aptek to może i nie trzeba brać 😉
patinka witamy. Mój synek wciąż dostaje pierś, chociaż tydzień temu na wyjeździe starałam się na maxa ograniczyć cyckowanie i jakoś to się udało, ale w zamian nie je ani nie pije nic innego 😮 jeśli musi do czegoś podejść i nie ma mnie obok to podraczkuje- ale zazwyczaj tego nie robi 😮 za to ciągle wstaje i trzymając się rusza się przy meblach. No i co chwila się puszcza i po chwili na pupę spada 😜 może on nie będzie raczkował tak normalnie. nie wiem. zobaczymy.

• Mamusie
Sandra gratulacje !!! I udanego wypoczynku 🙂 ja też nienawidzę !!!! Pakowania 😜

Patinka jasne ze tak probowalam. 🙂 zresztą... co ja nie probowalam ?! 😁

Marylu faktycznie odwazna jesteś co do wyjazdu z Krzysiem i temp 🙂 no.ale dobrze ze nic poważnego sie nie dzialo 😉 moze i faktycznie to trzydniowka....
U nas kaszel jest, nie kaszle często i jakos duzo, w nocy wogole no ale kaszle, podaje mu syrop prawoslazowy wapno wit C i pulmex , inhalacje odpuscilam.bo go wykoncze psychicznie w dwie minuty zmeczyl mnie ze masakra a siebie jeszcze bardziej spocony z płaczu zsapany ze hoho mimo ze to najlepszy sposob na kaszel to nie dam rady, z bajka nie , zabawka nie ....
Pomyslalam, ze uspie goo suszarka i później zrobie inhalacje ale czy mozna na spiocha itd???? Niewiem !

jak widać do wszystkiego trzeba cierpliwość 🙂 .

Ale słyszałam różne opinie na temat tego leku i to same złe ;/ . To jest ostateczność . Będę próbowała nadal zobaczymy jak pójdzie . Jutro mija 4 dzień jak nie bd dostawał w ciągu dnia . A tak w ogóle to ile razy wasze dzieci dostają mleko ?;>

• Mamusie
latka odważna decyzja była ale do Paryża z Londynu 2h30min więc zdecydowaliśmy że jeśli będzie się źle czuł to natychmiast wracamy. Eurostarem jechaliśmy, super połącznie 😉 ciesze się że nic się nie rozwineło 😉 Biedny Tymcio z kaszlem, wiem jakie to męczące bo Krzyś kaszlał przez 3msc bez przerwy. Jeśli czujesz się na siłach to rób dalej inhalację, trochę to smutne dla rodziców- ale właśnie jak dziecko płacze to najlepiej taka inhalacja działa bo zassysa głeboko do płuc od razu. Tak mi lekarz tłumaczył. a z czego robisz tą inhalację?

• Mamusie
Marylu ale ciekawy kubeczek 😁 kurcze na początku sie przerazilam jak zobaczyłam, ze onu nie ma zadnego ustnika 😜 ale jednak myślę, że to może być kubek dla Tymka, bo on właśnie chce pić z kubkow tylko normalnych, a jak podaje mu jego, to on zajmuje sie gryzieniem dziubkA. Więc myślę, ze to będzie moze w końcu cos dla niego! ! Tylko nie na wyjście na spacer np. 🙂 ale moze jak poprobuje z tego to pozniej zacznie z niekapka.

• Mamusie
Marylu ten kubeczek widzę ze jest dostępny wszędzie? Tzn mothercare itp?
Myslalam tez o tym trzy częściowym mOOmma czy jakoś tak

Jak nie wyraźnie wygladasz? 😜 laska jesteś 🙂 fajne zdjęcia , tez chce tam 😁
Aaaa Krzys jak sie zmienił (również 😜) juz nie jest tak do mamy podobny 😁

• Mamusie
latka napisał(a):
Marylu ten kubeczek widzę ze jest dostępny wszędzie? Tzn mothercare itp?
Myslalam tez o tym trzy mOOmma czy jakoś tak

ja w johnlewis kupiłam i tam jest w sklepie. a reszta sklepow to chyba internetowo ma tylko- przynajmnije u nas

zwała bo Krzyś zawsze w wózku, i nie mam jakiegoś fajnego zdjęcia z nim:/ a jak już na rękach to nie widać żadnych atrakcji w tle 🤔 ehh 🤔

Oj to niezły z Głodomorek 😁 .

Kubuś chodzby nie wiem o której poszedł spać to i tak wstaje między 6:00/7:00 i buszuje . A w ciągu dnia po ile śpią wasze dzieciaczki ?