Skocz do zawartości

Wrzesnióweczki 2012 | Forum dla mam

Doti_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witajcie.
Buffy i Doti gratki i czekamy na następne dzidziusie 🙂
Buffy ja jestem z 5.04 hi hi
Spokojnych ,bezproblemowych ciąż życzę i łatwego i szybkiego porodu 😜 😜

U nas wszystko ok.
Mała ma już 16 zębów ,masakra wychodzą jak grzyby po deszczu 😮
Dziś idziemy na szczepienia 🤨 bedzie ryku co nie miara .

Buziaki dla wszystkich solenizantów.

• Odpowiedzi 18,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos_m

1712

• karolka84_m

1970

• Doti_m

2393

• latka_m

1749

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
pati, ja na katarek daję zawsze nasivin na przemian z wodą morską, oczywiście odciąganie jak się uda, smaruję pod nosem maścią majerankową, super udrażnia, no i na noc i do spania w dzień, wieszam na łóżeczku mokrą pieluszkę z kilkoma kropelkami kropli do inhalacji 'inhanol' i jest dużo lepiej...

• Mamusie
Witam wszystkie mamusie:-)

Kurcze ostatnio jestem tak zabiegana że nie mam czasu tu zajrzeć. Poza tym tak jakoś mi przykro jak czytam że wasze dzieciaczki już biegają a moja Ola się bidulka męczy bo próbuje kombinować ze wstawaniem i czasem jedną nogę już wyprostuje ale tak widzę że nie ma siły a by chciała i się wkurza i tak mam cały czas wyrzuty sumienia że mogłam iść wcześniej do lekarza... Ale i tak w sumie wszyscy mnie olewali .... No dobra ale z dobrych wiadomości to dzwonili do mnie wczoraj ze szpitala ze zwolniło się miejsc i w poniedziałek jedziemy do lekarza i zaczynamy rehabilitację w szpitalu a prywatna rehabilitantka w tym tygodniu odwołała mi wizytę bo się rozchorowała...

Teraz postaram się trochę poczytać...

Przede wszystkim buziaki dla solenizantów:-* zdjęcia śliczne Szymek, Gabi, Ulcia, Krzyś (mam nadzieję że nikogo nie pominęłam:blush 🙂 jejku nie mogę się napatrzeć jak te nasze dzieciaczki już duże są 🤪

Doti, Buffy 🤪 gratuluję 🙂 Doti ja też bym teraz była niepocieszona ale ty jesteś taka zaradna mamuśka więc napewno dasz radę 😘 a tak jak Pati chyba pisała później taka fajna gromadka z mała różnicą wieku będzie 🙂
Jejku Isa buziaki dla Szymona ja też się ciągle boję o Olę bo podchodzi mi do pieca i się łapie za piekarnik i mówię że "gaga" nie wolno a ona kiwa rączką niu niu a i tak swoje robi a pamiętam mojej kuzynki córeczka też się tak poparzyła to wiem jak ta mała ryczała i też co chwilę miała takie napady płaczu później...

Jeśli chodzi o drzemki to Ola już od dłuższego czasu śpi albo 2 razy tak po godzinie albo raz 2-3 godzin tylko ostatnio pory tych drzemek jej się poprzestawiały i na wieczór później robi sobie tą drugą/lub pierwszą bo nie moze wytrzymać i śpi do 19-20 a później na dobre nie chce iść 😮

Karolka moja Ola też ostatnio taka przylepa się zrobiła i leci na raczkach i woła mamma podciąga mi się za nogi i buziaki daje lizusek jeden.

Isa może jeszcze się uda palec uratować głowa do góry jak tyle czasu o niego lekarze walczą to widocznie szansa jest 🙂

Marylu udanego wyjazdu:-*

Mixi ale szalejecie z tymi zębami 🤪 już prawie komplet macie... my też mamy 6 narazie ale nie wiem czy coś nie idzie bo ostatnio ma takie napady płaczu i od razu na rączki idzie że nie wiem o co biega i wszystko do buzi pakuje...

• Mamusie
Dziewczyny powiedzcie mi, czy robi się w przychodni bilans roczniaka??
Bo Kuba jeszcze nigdy nie miał wzrostu mierzonego, a jest dosyć niziutki i zastanawiam się czy wszystko ok, nie wiem czy teraz na szczepieniu to zrobią? czy robi się jakiś specjalny bilans i inne rzeczy też sprawdzają czy są w normie??

• Mamusie
madzia1988 napisał(a):
pati, ja na katarek daję zawsze nasivin na przemian z wodą morską, oczywiście odciąganie jak się uda, smaruję pod nosem maścią majerankową, super udrażnia, no i na noc i do spania w dzień, wieszam na łóżeczku mokrą pieluszkę z kilkoma kropelkami kropli do inhalacji 'inhanol' i jest dużo lepiej...

dzięki za podpowiedź, wczoraj M kupił właśnie ten nasivin, ale średnio jej pomogło, kazałam też kupić tą maść majerankową a on przyjechał z rumiankową 😁 🤢
tak to jest jak się chłopa wyśle na zakupy...
właśnie przed chwilą wyskoczyłam do apteki i zakupiłam juz tą maść, wieczorem jej zaaplikuje, mam nadzieję, że pomoże troszkę

• Mamusie
My tez stosujemy Nasivin. najpierw zakrapiam nosek marimerem, odciagam gile fridą, zakrapiam nasivinem i robie inhalacje z olbasem lub smaruje Ule pulmexem. czasem masc majerankowa pod nos idzie w ruch, ale jak jej posmaruje nia pod noskiem to mala od razu cos tam zaczyna kombinowac i sciera 😮 😁

• Mamusie
Cieszę się że tak mnie pocieszacie. Dziękuję Wam strasznie :* Tyle tylko że dla mnie to całkowita abstrakcja... Za rok o tej porze będę miała troje małych dzieci... jestem przerażona jak damy rade finansowo... 😞 Dobrze że przynajmniej macierzyński będę miała rok płatny...

• Mamusie
Czy wasze maluchy same jedzą łyżeczką albo widelczykiem? No i co im dajecie?
Kuba potrafi sam zjeść paróweczkę pokrojoną na kawałeczki widelcem, co do łyżeczki to jeszcze średnio mu wychodzi, jak je jogurt to 3/4 trafia do buźki reszta obok 🙂
Pije z butelki ze słomką już jakieś 4 miesiące, wodę lub herbatkę ok 250/300 ml dziennie.
A je paróweczki, jogurty/serki, twarożek, wędlinkę drobiową, ser żółty- to na śniadanko/II śniadanko.
Różniaste owocki, bo uwielbia, ale najbardziej winogronka, brzoskwinie, nektarynki i arbuza!!!
Na obiadek zawsze ok.1/2 słoiczka po 12 mcu rozcieńczonego z wodą, bo mega gęste są, no i drugi obiad razem z nami, zależy co jest ale troszkę ryżu, ziemniaczków,kaszy z sosikiem i mięskiem, na suróweczkę uwielbia ogórki kiszone 😮, fasolkę, kalafior itp. 🙂
No i mleczka 3x po 150-180 ml. wszystko wieczorem i w nocy, niestety...

• Mamusie
hej mamuski,

Doti, glowa do gory, wszystko sie ulozy !!

latka, nie patrzylam na dwuczesciowe, ten mi sie spodobal i go wzielam, a buty to jakis horror, te co kiedys mi z adidasa z minnie wyslalas mojemu mezowi sie podobaja, ale hmm zobaczymy co przyjdzie bo teraz to jeszcze za wczesnie bo nic nie ma porzadnego 😮

my bylismy na spacerze i szybkich zakupach, mala padla spac doslownie przed sama klatka i do teraz spi w wozku, dobrze, bo wyspi sie teraz to do wieczora bedzie wymeczona i ladnie pojdzie spac,
nie wiem w ogole co sie z nia ostatnio dzieje, ma jakies napady placzu/zlosci od jakis 2-3 tygodni,np. idziemy z m na miasto, Naisha siedzi w wozku, po 10min zaczyna sie jazda, zaczyna plakac, rzucac sie w wozku, chce wyjsc- wiec wyciagamy, postawie ja na chodniku i ryk i darcie sie w nieboglosy ona chodzic nie chce, wiec M bierze ja na rece -tez jej nie pasuje 🤢 chce byc u mnie i tylko u mnie na rekach, co jest uciazliwe bo cala droge gdzies musze ja niesc, ostatnio tak sie zdenerwowalam ze zostawilam ja w wozku i tak ryczala , darla sie i zanosila ze wsyzscy sie na nas patrzyli jakbym jej krzywde robila, ale co mam robic, rece mi odpadaja po 5minutach noszenia 🤢
tak samo dostaje glupawki jak tylko usiade przy stole, zeby sobie wypic kawe, czy po prostu zjesc obiad, odrazu przybiega wiesza sie na mnie i ryczy bo ona tez chce, sadzam ja na kolanach a ona pakuje sie na stol i wszystko zrzuca, 🤢 i tak potrafi stac i ryczec w nieskonczonosc ... nie wiem o co chodzi i staje to sie mega meczace te jej napady zlosci i placzu 😞

• Mamusie
Doti nie łam się dacie radę. Najbardziej kosztowne jest chyba mimo wszystko pierwsze dziecko bo trzeba wszystko od podstaw pokupić... A na takie zmartwienia masz jeszcze sporo czasu. Teraz najważniejsze żeby z dzidzią było ok:-)

Madzia mi przed każdym szczepieniem zawsze mierzą i ważą Olę no i jak nieraz jestem w pobliżu przychodni to staram się sama wstąpić i nie ma problemu zawsze mi ją zważą i zmierzą tyle że ja to wagą się stresuję bo jeśli chodzi o wzrost to Ola na 97 centylu czy nawet ponad a wagowo to 10-25 centyl zależy w jakim miesiącu...

My mamy bilans i szczepienie za miesiąc ...

• Mamusie
Karola zachwycony nie jest... No ale cóż...
Patrząc z poztywnej strony - i tak do listopada przyszłego roku MUSZĘ siedzieć w domu bo dopiero wtedy teściowa idzie do pracy. Maleństwo będzie miało wtedy już pół roku, Lusia nieco ponad 2 latka. Ja będę miała jeszcze pół roku macierzyńskiego przed sobą i będę mogła rozglądać się za pracą. całą wyprawkę poza wózkiem mamy i to bez względu na płeć... jakoś to będzie...
Madzia jestem teraz na wychowawczym na Lusię. Przeskoczyłam z wychowawczego na Mateusza.

• Mamusie
madzia, ja jeszcze nie probowalam dawac jej lyzki i widelca, klade jej wszystko na tacy na krzeslku do karmienia i sobie bierze i je...
z jej piciem to roznie, w lato pila b.duzo i bylo ok, teraz nie chce pic za duzo, robie roznie herbatki hipp czasem, tak to soki rozcienczone z woda... ale i tak wezmie lyka czy dwa i wywala butelke, nie pasuja jej zadne butelki z twardym ustnikiem.. ze slomki tez lubi pic..
co do obiadkow to tak sie przyzwyczaila do sloiczkow ze teraz mam problem zeby dac jej obiad domowy, tzn. kiedy jest czas obiadku i chcem dac jej cos domowego to bywa ze wypluwa, ale jak np. ja jem obiad i jej dam to wsuwa :o wiec chyba musze jesc obiad razem z nia. ogolnie pani na bilansie powiedziala ze ona jest za duza na sloiczki i mam ja odstawic, i to samo powiedziala o mleku w nocy ze jest za duza i ze powinna przesypiac cala noc... tak wiec mleko odstawilam w nocy, pije tylko rano i wieczorem x180ml czasem dosypuje nesquik bananowy i truskawke bo wtedy wypija cala butle, niedlugo bedziemy przechodzic na mleko 1year, chociaz babka na bilansie mowi ze krowie moge jej dac wgl oni wszyscy w Anglii uczepili sie na to krowie mleko i mi gadaja ze po co dawac jej modyfikowane jak moge krowie , dziwaki 🤢 🤢

ogolnie dowiedzialam sie na bilansie ze Naisha moze jesc wszystko to co my jemy, i tak tez je, staram sie jej teraz dawac duzo jedzonka domowego zeby odstawic ja od sloiczkow ale juz wiem ze bedzie trudno 😞
Naisha ma 9.480g i 78cm :o

• Mamusie
Cześć mamuski 🙂

Ja tak na szybko. Mam urwanie glowy. Na nowo trzeba sie zaklimatyzowac. Ja jeszcze bardziej niz Tymon chyba. Bylismy w clarks na zakupach tylko pojechaliśmy dalej i tam kupilam model butow ktore chcialam i kapcie, bo na dole mamy panele i tymek sie strasznie slizga.
Tu bardzo malo.po.domu sam.chodzi chyba sie boi a za palec biegnie musi sie znow do nowego domu przyzwyczaić. Kurcze jestem zla bo mama mi go rozbestwia pozwala mu na wiele rzeczy .

Dzonatalie to prawda tu sie maja z krowim mlekiem:/. Ja podaje to aptamil następne juz. Narazie mu daje 100ml nowego pomieszane z 150 tego co do tej pory jadl i je wieczorem i czasami rano . W polsce mialam sama trojke to w nocy budzil sie co chwilę i za malo mu bylo bo tylko kartonik. A z zadna kaszka nie zje tylko czyste z karonu. Ja mu daje raz taki raz taki obiadek. Dzis kuoilam kilka takich w tych pudełeczka od roku z ella's kitchen hipp heinz czasami je i swoj obiadek i taki domowy

Ja nie mam pomysłów co mu gotować !!! ;p

• Mamusie
Dżo, moja lekarka też mówiła ostatnio,że mam go oduczyć picia mleka w nocy, tylko jak??
Kuba pije mleko ok. 19, później daję mu o 22:30,żebym trochę mogła pospać, no i o 2/3 płacz bo głodny... :/
Jak mu dam z kaszą to wypije połowę i budzi się co chwilę, widocznie ciężko mu na żołądku...
Może wym macie jakiś pomysł, bo pójdę do niej za tydzień i mnie zapyta, a u mnie postępu brak.

• Mamusie
latka, ja tez nie mam pomyslow szczegolnie na obiad dlatego sie do nich tak przyzwyczaila ze teraz ja ciezko odstawic ale robie tak jak Ty , raz taki raz taki jakos idzie jak to mowia powoli do przodu, jesli chodzi o sniadanie to je duzo rzeczy parowki, kanapki z serkiem topionym, z serem w plastrach, parowki, jogurty , jajka, no duzo by tego wymieniac, uwielbia banany, szaleje za nimi lubi winogrona, gruszki, ciagle kupuje jej te musy owocowe z cow&gate i hipp'a, tak to wcina chrupki, ciasteczka itp. soczki jak pisalam raz herbatka raz sok rozcienczony z woda a raz te male z butelki fruit shoots.. 🙂
mleko ciagle mam aptamil 3 pol puszki a tak to juz stoi nowe aptamil 1 year

• Mamusie
madzia1988 napisał(a):
Dżo, moja lekarka też mówiła ostatnio,że mam go oduczyć picia mleka w nocy, tylko jak??
Kuba pije mleko ok. 19, później daję mu o 22:30,żebym trochę mogła pospać, no i o 2/3 płacz bo głodny... :/
Jak mu dam z kaszą to wypije połowę i budzi się co chwilę, widocznie ciężko mu na żołądku...
Może wym macie jakiś pomysł, bo pójdę do niej za tydzień i mnie zapyta, a u mnie postępu brak.

Madziu, ja ostro dosc postapilam, bo Naisha tak jak Kuba pila mleko o 19/19:30 i szla spac o 21, i potem o 23/24 byl ryk o mleko.. wiec po prostu nie dalam jej tego mleka o 19, poczekalam do 21 az byl czas na spanie dostala butle i poszla spac .. i o dziwo przespala noc, ale czasem ma tak ze sie obudzi i marudzi i wierci sie itp... ale daje smoka i ignoruje ja , lub podaje soczek ktorego i tak nie chce .. i predzej czy pozniej wroci do spania bo wie ze nie dostanie mleka, tak mi mowila lekarka, ze wstaje w nocy po mleko bo wie ze je dostanie i ze mam odstawic. udalo sie chodz bywalo ciezko

• Mamusie
dzonatalie napisał(a):
latka, ja tez nie mam pomyslow szczegolnie na obiad dlatego sie do nich tak przyzwyczaila ze teraz ja ciezko odstawic ale robie tak jak Ty , raz taki raz taki jakos idzie jak to mowia powoli do przodu, jesli chodzi o sniadanie to je duzo rzeczy parowki, kanapki z serkiem topionym, z serem w plastrach, parowki, jogurty , jajka, no duzo by tego wymieniac, uwielbia banany, szaleje za nimi lubi winogrona, gruszki, ciagle kupuje jej te musy owocowe z cow&gate i hipp'a, tak to wcina chrupki, ciasteczka itp. soczki jak pisalam raz herbatka raz sok rozcienczony z woda a raz te male z butelki fruit shoots.. 🙂
mleko ciagle mam aptamil 3 pol puszki a tak to juz stoi nowe aptamil 1 year

To tak jak u nas sniadanie /kolacja tak jak u was.duzo je Wszystkiego. Deserki, serki mnostwo owocow itd ale robie mu czasami obiadki ale nie wiem juz co wymyslac za duzo tych dan nie mam w głowie dls niego. Dzisiaj znowosci kupilam kilka wwłaśnie tych obiadkow w opakowaniach, kupowalas? Sa od1-3lata wiec Dlaczego taknstrasznie hv chce zeby jadla tulko gotowane? Jak jej opowiedzialam co tymon je mowi ze ma urozmaicona diete. W polsce mialam większe pole poppisu z robieniem mu obiadkow bo tu to np miesa dam.mu ttlko kurczaka i yo nie z kazdego sklepu , indyka, rybe sama nie jem wolowiny abi wieprzowiny tutaj bo mnie brzydzi tak po prostu mam .czasami z lidla.

• Mamusie
no pewnie ze ma urozmaicona diete, ale nie wiem czemu tak mowila, oni w ogole maja fiola na punkcie dawania sloiczkow nie znosza tego, i krowie mleko po roku obowiazkowo przynajmniej tak mi sie wydaje z moich obserwacji, wszystko toczy sie w okol pieniedzy... babki w pracy do mnie z tekstem " daj jej krowie po co masz wydawac tyle kasy na modyfikowane, przeciez to mleko po roku czasu nic juz nie wnosi dobrego" albo " ona nie potrzebuje modyfikowanego, krowie wystarczy, zobacz tyle kasy marnowac" albo ile razy slyszalam juz tekst " rob to co Ty chcesz a nie to co doktor Ci mowi, to Twoje dziecko" .. takie jaja... przeciez tu nie chodzi o kase tylko o dobro malucha!