Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
dziewczyny- ja bym ufala pediatrze, mi kazala zaczac po skonczonym 4 miesiacu i tak zrobilam, mam nadzieje ze uda mi sie to wszystko zorganizowac przed powrotem do pracy, no i Olga musi sie nauczyc zasypiac nie przy cycu- bo potrafi albo w aucie, na spacerze albo przy cycu- inaczej nie, a tesciowa cyca nie da...

Los przesliczny 🤪

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
witam 🙂
ja zaczelam wprowadzac po lyzeczce jakbluszka jak Ula 4 miesiac skonczyla, z dnia na dzien coraz wiecej i tak przez tydzien. Pozniej dalam marchewke, ale chyba za duzo i mala dostala wysypki i miala zatwardzenie, to zrezygnowalam na tydzien z marchewki i caly czas podawalam jablko. Po tyg zaczelam mieszac troszke marchewki z wieksza iloscia jabluszka i sie w koncu przyjela...pozniej rano doszla kaszka ryzowa, obiadek z coraz to wieksza iloscia skladnikow, deserek w postaci jakiegos owoca w sloiczku i na kolacje kaszka ryzowa...poznym wieczorem i rankiem nadal cyc...Ulka juz ladnie je obiadki, nawet z mięskiem - juz caly sloiczek, deser tez juz caly sloiczek, ale i tak w miedzyczasie szuka z przyzwyczajenia cyca i czasem jej daje, bo mi jej szkoda...

a z glutenu na razie zrezygnowalam, pediatra mi powiedziala, zebym sie wstrzymala do 7 miesiaca...

aaa no i bylam dzis z rana morfologie zrobic...

• Mamusie
Witam,
Gofer zrobisz jak uważasz ale na na Twoim miejscu bym pomalutku zaczęła coś wprowadzać. Może nie tak szybko jak ja czy Karolka, że w krótkim czasie dosyć dużo nowiści jak masz obawy ale zacznij stopniowo. Mojej bratowej pediatra poradziła, żeby po ukończeniu 4 m-ca zaczęła urozmaicanie diety ale od herbatek i soczków... Więc może na początek kup te taką herbatkę w granulkach z HIIPa po 4 m-cu (teraz nie pamietam jaki smak ale chyba malina-dzika róża). I podawaj przed tydzień a po tygodniu kup ze dwa soczki po 4 m-cu np. marchwiowy i jabłuszko i zacznij od tego 😉 I przez miesiąc możesz same płynne "nowości" podawać a później już obiadki i deserki 🙂
Jeśli jeden lekarz mówi tak a drugi tak to wg mnie jak nie zrobisz to będzie dobrze 😁
A co do glutenu to mi pediatra powiedziała, żebym się wstrzymała do 6m-ca i wtedy zaczęła podawać.

• Mamusie
Matko, ja muszę się w końcu wybrać do lekarza po skierowanie na tą morfologię.

Dziewczyny, dzięki za info w sprawie wprowadzania.Ja chyba poczekam jeszcze tydzień-dwa bo Igor ma ciągle jakiegoś wirusa i płuca sobie wypluwa a w efekcie Piotrek też pokasłuje i ma gluty w nosie 😞 A lekarka mówiła, żeby na pewno nie wprowadzać nowości podczas infekcji.
Kurcze, głupie jabłuszko i tyle emocji 😉 Nie podejrzewałam się kiedyś o to, że danie dziecka kawałka owocu/ warzywa może wzbudzać jakiekolwiek emocje 😉 🙂
A zaczynałyście od niewielkie ilości tzn od pół łyżeczki/ całej/ dwóch?
Ja poza hipochondrią mam silną alergię i na jabłko i na surową marchew więc się dodatkowo boję 😉 No i Piotrka wysypuje co chwila po czymś, nawet po 2 plasterkach sera koziego (jak ja zjem rzecz jasna 😉) i po Bebilonie Pepti (na to ostatnie nawet pani alergolog się zdziwiła 🤢)

• Mamusie
Gofer zrób tak jak napisała Karolka bo ja zrobiłam błąd bo pierwszego dnia dałam łyżeczkę jabłuszka drugiego dnia 2 czy 3 łyżeczki /już nie pamiętam dokładnie/ i trzeciego dnia stwierdziłam, że jak nic nie było Zuzce i smakowało to dałam 1/3 słoiczka i pół godz. po zjedzeniu był straszliwy płacz ale nie skojarzyłam, że to po jabłku. 4 dnia też dałam dużo i znowu pół godz. po jabłuszku wrzask na całego... Pisałam już i tym kiedyś ale wolę napisać kolejny raz, żebyś nie popełniła tego błędu co ja bo po co ma się dziecko męczyć 😞 Później musiałam zrobić przerwę w podawaniu nowości i na nowo zaczęłam od małych ilości i było ok 😉
może jak się obawiasz o alergię to lepiej będzie podać soczek jabłkowy i marchwiowy na początku bo płyny są łatwiej przyswajalne. I jak się przyjmie np. soczek jabłkowy to wtedy jabłuszkowy deserek 😉

• Mamusie
no ja tez mysle ze jesli Ty Gofer masz alergie to trzeba ostroznie. Ja bym herbatki takiej granulowanej wogole nie podawala- tam jest sam cukier, pediatra mowila ze mozna kupic dobra gatunkowo herbatke z suszu malin czy dzikiej rozy i podawac delikatny napar bez cukru. Napewno dziecku bardziej to wyjdzie na zdrowie 😆 Karolka gratuluje wzorowej morfologii 🙂
ja wczoraj dalam Oldze jedna trzecia sloiczka i dzis tez i nic jej nie ma,robi piekne kupy 😁 wiec reguly nie ma, zreszta tak mysle ze jak ma cos uczulic to mala ilosc tez uczuli- siostra tak ma z truskawkami- zje pol truskawki i ma wysypke.

• Mamusie
Dzięki kochane! Będę na pewno podawać w takim razie najpeirw po łyżeczce a potem po kilku dniach stopniowo więcej.
My z Hippa mamy herbatkę granulowaną z kopru włoskiego. Próbowałam ze 2 razy dawać Piotrusiowi ale nie chciał tego w ogóle wziąć do buzi 😞
Dziś kupiliśmy w aptece Nutramigen. Oby lepiej smakował małemu niż ten Bebilon Pepti.
Mam nadzieję, że Piotruś nie będzie niejadkiem jakim ja byłam w dzieciństwie. Bo jak na razie nie chce jeść absolutnie nic innego poza moim mlekiem 😞 W razie czego będę ten Nutramigen mieszać z moim mlekiem i tak go powoli przyzwyczajać. Może się da oszukać 😉

• Mamusie
U nas marchewki dzień drugi 🙂 Dziś baaardzo smakowała 😁 Buzię sam otwierał jak rybka 😁 Co prawda na razie je po łyżeczce herbaty, ale jutro dam dwie. A potem wrócę do jabłuszka raz jeszcze albo spróbuję z jakimś innym deserkiem. A jak w tygodniu wyskoczę do marketu to może kupię jakąś kaszkę bezglutenową na próbę.

Gofer ja zaczęłam wprowadzać nowe smaki bez konsultacji z lekarzem 🙂 Mam Wasze doświadczenie, w rodzinie dwie młode mamy, swoją mamę i mądre publikacje 🙂 Wiem, że Igorek jest starszy, ale też ma podejrzenie alergii. Po prostu poczekałam dłużej niż dziewczyny i stwierdziłam, że już czas. Podobno im później, tym mniej chętnie dziecko daje się przekonać do nowości.

• Mamusie
Gofer- ponoc te mleka ogolnie sa paskudne 😮 w smaku a nasze mleczko jest slodziutkie 😁
Karolka-dobrze wiedziec ze herbatki sa smaczne 🤪 ja sie jeszcze wstrzymam troche bo od paru dni dopiero jest marchewka, jak narazie bardzo smakuje, zobaczymy jak bedzie z innymi warzywami i owocami.

• Mamusie
Witam się 🙂
Ja tylko tak na krótko zameldować się. Jestem masakrycznie zmęczona. Mój mały potworek nie chce spać w dzień, marudzi jak mnie nie widzi, a nawet się drze... Wysikać się nie mogę, a zęby to myję w 30 sekund 😮 Nie mam od wczoraj czasu na nic, a jak już mam czas to nic mi się już nie chce ze zmęczenia. Teraz mam chwilkę, bo Mała zasnęła, ale popatrzę trochę w tv i idę spać.

A do tego dzisiaj ją wysypało straszliwie na szyi, na brodzie i na policzkach. I nie wiem już czy to alergia na jabłko lub ziemniaka, czy może przez ząbkowanie i to że się ślini koszmarnie.

Dobrej nocki, Mamusie 😘

• Mamusie
Nacudja to sie nazywa "sit me up" z firmy REDKITE , ale sa tez z innych firm 🙂 nowe kosztuje cos kolo 139 zl, a ja kupilam uzywane w super stanie za 60 zl. niby to jest od 9 miesiecy, ale jakos sobie tego nie umiem wyobrazic, zeby takie duze dziecko chcialo w tym przesiadywac. Co innego takie polroczne, co cieszy sie z tego ze moze z pozycji siedzacej popatrzec na wszystko 😁

Kaszke kupuje z nestle ta ryzowa, ona juz ma w sobie mm, wiec dodaje tylko wode. Nie chialo mi sie bawic z odciaganiem swojego mleka, zeby pozniej na nim kleik robic...poza tym w zlobku ta kaszke latwiej zrobic 🙂Ulcia bardzo ja lubi, zajada juz kilka smakow 😉

• Mamusie
Witam dziewczynki 🙂
Gofer ja karmię tylko piersią 🙂 Wprowadzam dodatkowe posiłki po to aby unormować wszystko przed pójściem do pracy. Narazie daję małe ilości aby tylko przyzwyczaić Asię ok 3-4 łyżeczki, niedługo będę dawała większe i o stałych porach 🙂 Ja jescze dodatkowo będę ściągać pokarm aby na początku jak pójdę teściowa mogła go podawać Asi 🙂
Iwcia ja zaczęłam Asi dawać dokładnie w 4 m-cu a mój pediatra mówił mi że mogę i wcześniej... Także ile lekarzy tyle rad i opinii 🙂
Karolka te kółko super 🙂 Nawet nie wiedziałam że są takie cuda 😁 Faktycznie dla dziecka starszego to może być mało ciekawe ... Może i ja męża namówię na zakup takiego cuda dla Asi 🙂 😁
U mnie Asia nauczyła się KRZYCZEĆ 🤪 Jak coś chce to tak drze buźkę że masakra 😞 Ostatnio zaczęła mi trochę smarkać i pokasływać ale byłam u lekarza i nic nie słychać w płucach. Kazała tylko częściej oczyszczać nosek i nawilżać wodą morską, mam nadzieję że żadna większa infekcja jej nie dopadnie, ale przez to wszystko bardziej marudzi 😞

• Mamusie
Igorek też ostatnio zaczął inne dźwięki z siebie wydawać niż tylko nudne a, e, y 😉
Kupiliśmy nosidełko i na dostawę czekam jak na zbawienie 😁 Wreszcie odciążę ręce i plecy.
Karolka a jak przygotowania do Waszego wielkiego dnia? Bo to już w sobotę 🙂