Skocz do zawartości

Pażdziernik 2012 | Forum dla mam

danusia1985_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 6,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• karolka84_m

1422

• danusia1985_m

1133

• Nacudja_m

820

• ania1301_m

1321

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Cześć Dziewczyny 🙂
My dziś na wizycie kontrolnej u lekarza byłyśmy. Zuzka ma jutro miesiąc i waży 3460g. Drobniutka ta moja córeczka 🙂 Ale mimo ciągłego ulewania prawidłowo przybiera na wadze 🙂

Olga od Danusi tak jak pisałam waży 3950g i ma 53cm. Danusia rodziła pięć godzin i ostatnia faza to był dla niej koszmar bo Olga duża i miała problem ją wyprzeć i dlatego musieli Ją naciąć. Malutka dostałą 10pkt 🙂 Więcej Danusia zapewne sama opisze jak wróci do domku 😁

• Mamusie
Cześć kochane 🙂
Dawno się nie odzywałam ale przy dwójce maluszków ciężko znaleźć czas na cokolwiek innego oprócz przewijania, przebierania i karmienia. Już mi się zaczynają śnić jakieś koszmary związane z dziećmi 🙂 Spodziewałam się ,że łatwo nie będzie ale nie sądziłam ,że będzie aż tak ciężko 😞 Muszę przetrwać rok a później jakoś pójdzie 🙂 Wchodzę na forum wieczorami i czytam co u Was słychać ale na pisanie przeważnie nie mam już siły 😞 Wielkie gratulacje dla Danusi wreszcie się doczekała 🙂 Olga to duża dziewczynka chyba największa z październikowych dzidziusiów 🙂
Mój Dawidek w nocy jest grzeczny budzi się tylko raz albo dwa razy na jedzenie i śpi dalej za to w dzień nie schodzi mi praktycznie z rąk. Jak tylko usiłuję go odłożyć do wózka czy łóżeczka momentalnie się budzi i zaczyna płakać.

• Mamusie
Przyszedł mi leżaczek 😁 Wieczorkiem próba bujania, ciekawe czy się Małej spodoba 🙂

Czy Wy dajecie swoim Maleństwom jakieś herbatki czy nie?? Ja tylko parę razy dawałam koperek włoski jak nie potrafiła kupy zrobić. I zastanawiam się czy samym mlekiem karmić czy dawać częściej herbatki...??

• Mamusie
Danusiu serdeczne gratulacje!!! Tyle się wyczekałaś na Olgę i wreszcie jest z Wami 🙂 Czekamy tu na Ciebie 🙂
A mówiłaś, że będziesz miała takiego drobnego malucha, bo Wy byliście drobni 😁

Larosa miło słyszeć, że wszystko w porządku. Odzywaj się czasem jak znajdziesz czas, bo czuję się osamotniona jako mama chłopca - same dziewuchy dookoła 😜

Ania ja daję tylko cyca. Żadnych dodatkowych herbatek. Jak chce się tylko napić, to szybko kończy "karmienie".

Byliśmy dziś na usg bioderek i na szczęście wszystko jest ok. Pan doktor powiedział, żeby starać się pamiętać, żeby nogi trzymać szeroko i mamy się zgłosić na kolejną wizytę za 3 miesiące.
Ważyliśmy się też - Igorek ma już 4 kg, równo 6 tygodni od urodzenia. Nie dziwię się, że Danusi było trudno wyprzeć takiego dzidziusia. Mój ważył 3 kg, a ostatnią fazę też najgorzej zniosłam.

• Mamusie
Gratulacje dla Danusi 🙂)!!! Faktycznie duża dziewczynka, ale po terminie więc to też ma znaczenie !
Wracajcie szybciutko do domku dziewczyny !! 🙂

Co do tych herbatek, to właśnie nad tym zastanawiałam jak karmię Sofii piersią to czy mam jej podawać jakieś herbatki ??

Moja królewna ma już 2 tygodnie, jutro ważenie zobaczymy jak przybywa bo na wyjściu ze szpitala miała 2700

• Mamusie
Baiser moja Zuzka jak wychodziłyśmy ze szpitala ważyła 2730g czyli tak jak Twoja. Po dwóch tygodniach na kontroli ważyła 3130g a dzisiaj czyli po 4 tygodniach 3460 🙂
Jest taka malutka a mi się wydaje, że już tyle urosła 😁 I musiała podrosnąć może ze 2 czy 3cm bo już kilka par śpiochów schowałam do kartonu bo się nie mieści 🙂

• Mamusie
Witajcie Mamusie 🙂
U nas nocka w miarę przyzwoita, ale ja z jakimś dziwnym dołem psychicznym dzisiaj… 😞 Przytłacza mnie wszystko… Mam wrażenie, że jestem zupełnie sama z tym wszystkim i nie wiem jak ja to dalej udźwignę… Muszę chyba się ogarnąć i z Małą na jakiś spacer pójść, mimo że pogoda do d. Może jak się dotlenię, będzie lepiej. A poza tym i tak muszę po zakupy jechać. Zwłaszcza po wkładki laktacyjne, bo u mnie tego idzie tony 😮 Paczka 50 szt. Starcza mi na 3-4 dni 🤢 🤢 🤢

Aniu, dzięki za linka 🙂 W wolnej chwili sobie z pewnością poczytam.
A jeśli chodzi o karmienie, to jeżeli Zuzka tak lubi sobie pospać, a Ty nie chcesz jej budzić, to odciągaj pokarm laktatorem i go zamrażaj. A Małą karm normalnie piersią. Tak stymulowane piersi zaczną więcej produkować, a Ty będziesz miała też zapas mleczka w lodówce. Ale mimo to pamiętaj, że nocne karmienia są bardzo ważne dla takiego Maluszka, bo nocne mleko ma najwięcej kalorii i innych odżywczych składników. Dobrze by było, alby Zuzia przynajmniej raz w nocy jadła. Podobno najlepsze mleko jest między godziną 3 a 4. A tu masz całkiem ciekawy artykuł: http://www.rodzice.pl/niemowle/karmienie-piersia/Nocne-posilki.html

• Mamusie
Deira dzięki za artykuł 🙂 Kurcze jeśli nocne karmienie jest takie ważnej, to muszę Zuzkę jakoś przestawić z porami karmienia żeby budziła się ok tej 4 w nocy. Dzisiaj Ją przystawię do cyca choćby przez sen ok 22 i wtedy zgłodnieje w środku nocy 😆

Ja mam od 3dni ochotę gdzieś wyskoczyć ze znajomymi i się wyszaleć, wytańczyć, napić się jakiegoś dobrego drineczka 😉 Ale z tym to jeszcze co najmniej do wiosny będę musiała zaczekać bo jakoś sobie nie wyobrażam zostawić małą z babcią póki nie ukończy 6miesięcy. Wcześniej wydaje mi się za mała.
Stwierdziłam też, że muszę zacząć coś robić ze sobą i od poniedziałku codziennie układam włosy, maluję się i chcę się wybrać kilka razy na solarium, bo kolor mojej skóry przypomina kolor moich sufitów 😁 Jeszcze jakbym się tylko mieściła w ubrania z przed ciąży, na których widnieją metki 36 lub 38 to byłabym w raju.... ale do tych spodni to póki co nawet jednej nogi nie włożę 🤨

Dziewczyny dziś nie wytrzymałam i zrobiłam sobie kawę rozpuszczalną z pół łyżeczki i pół na pół woda z mlekiem (smakowała bardziej jak kawa zbożowa). I teraz mam wyrzuty sumienia 😞 I do tego jeszcze do obiadu zjadłam paprykę konserwową. Boję się, że Zuzka będzie miała problemy z brzuszkiem 😞