Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
I moze jeszcze sie ktorejs z Was przydac informacja (oby nie), ze jest tez cos takiego jak Legal aid, czyli panstwo oplaca prawnika w wybiorczych sprawach i jak prawnik bedzie widzial, ze ta pomoc Wam sie nalezy, to tez chetniej podejmie sie sprawy, bo ma zagwarantowane wynagrodzenie.
Poza tym dobrze jest rowniez miec ubezpieczenie zawartosci mieszkania. Ten prawnik powiedzial mi, ze w wiekszosci tych ubezpieczen jest zawarta bezplatna pomoc prawna.

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
kajkack napisał(a):
Hej dziewczyny 🙂
Ja dzis w koncu postanowilam osobiscie przejechac sie do kancelari adwokackich. Znalazlam taka, w ktorej pierwsze (dzisiejsze) spotkanie bylo za darmo. Oczywiscie prawniczka stwierdzila, ze to jest dyskryminacja na tle plci w zwiazku z tym oferuja mi usluge, ze jesli przegram to poniose tylko 20% kosztow, jesli wygram, to zaplace za kazda godzine pracy prawnika 175 funtow plus VAT (tylko nie wiem jaki VAT jest tutaj w Agnlii n a takie uslugi).
To najlepsza ofeta jaka udalo mi sie znalezc 🙂
Pierwszy krok jaki zrobia, to jak im w piatek przywioze dowody i dokumenty wszelkie, to sporzadza list do agencji, ze zamierzaja skierowac w moim imieniu sprawe do trybunalu pracy i ze zgodnie z prawem powinni mi wyslac SMP1 form i SPP1 form.
Ciekawe jak na to zareaguja.

Po tym poscie myslalam,ze i tak bys placila,dlatego tego linka wrzucilam 😁
Kurde laski chyba mi sie w koncu kamienie ja woreczku zolciowym odezwaly...ostatnie 2 tyg bylo ciezko,ale dzis to masakra.Piotrek biegiem do apteki zasuwal a ja wylam z bolu...jutro ide do GP bo nie wyrobie.Nie moge nic zjesc poza chlebem z dzemem i kaszka manna..

• Mamusie
Melduje sie, ale bardzo szybciutko! Pozdrawiam Wszystkie z Poland'u!!
Komary doprowadzaja mnie do szalu, starsze dziecko wariuje, mlodsze - totalnie bezproblemowe czy klopotliwe 🙂 Zaliczylam jedno (krotkie) spotkanie z kolezanka , ale jednoczesnie spotkanie z chrzestnym, z ktorym ost. widzialam sie na naszym weselu, czyli 6 lat temu. Druga Ciocia z wujkiem - zaliczeni, choc szkoda ,ze tylko raz. Kuzynka i chrzesniak - wczoraj, moze uda mi sie z nimi jeszcze choc raz spotkac.. Moze, bo pozniej oni wyjezdzaja na wakacje i ich nie ma.., a fajnie by bylo 😞 Jestem na etapie umawiania sie z moja przyjaciolka i juz sie nie moge doczekac na spoktkanie - jupi! 🙂 Ladna pogoda jest ok, ale jak za cieplo, to tez mi to tak do konca nie odpowiada. Albo sie starzeje, albo mi angielska pogoda w krew za bardzo weszla, choc slyszalam, ze tam akurat tez niezle upaly - akurat jak mnie nie ma, zebym nie doswiadczyla w ogole slonca w UK haha :P A tak, to chyba sie starzeje , wiecie? Nawet mi sie na zadne zakupy nie chce isc -a to juz jest nienormalne o_O

Monia zawsze sie ciebie cos musi czepic...
Madzia nie starzejesz sie kochana tylko przemeczona jestes i opoczywasz 😉
czy wasze dzieci tez zle spia przez upaly? Maryla od 3 tygodni jeczy, rzuca sie placze, mleko znowu chce itp

Nusia a co zamawialas???
Zuza spi wlasnie bez mleka i dosc ok,wczoraj tylko sie obudzila przestraszona bo sie nadnia nachylilam sprawdzic czy oddycha 😁 -czasem jeszcze tak mam 😜 i ta jak zaczela wyc.....ciezko bylo ja uspokoic 🙂
Madzia udanego urlopu 🙂
Monia dzien fajny nie powiem wszystko co mogla i chciala to miala 🙂 we wtorek chyba na wesolym miasteczku jest wjazd na kazdy bajer za 1£ wiec poszalejemy 🙂
A tak poza tym dostalam nowe decyzje z CHt i jest ok. Pierwszy raz jest ok bez stresu koperte otwieralam ,wiecie ,pamietacie jakie mialam w zeszlym roku akcje stresujace plus przeprowadzka z musu itd. wiec tak sie chwale 🙂
pocwiczylam dzis troche i Michala zmusilam i ja sie czuje lepiej a on poszedl sie najesc w to miejsce.....i tak 🙂 mala spi juz bylysmy w parku,na placu zabaw i chlapala sie w fontannie 🙂 Wczoraj jeszcze BBQ mielismy bardzooo udane 🙂

• Mamusie
Czesc dziewczyny.
Ja chyba sie poddam z ta moja sprawa, nie mam po prostu sily lazic za tymi prawnikami. Bylam dzis w kilku kancelariach i tam gdzie oferuja 'no win, no fee' nie przyjmuja nowych spraw bo czas holidayow jest i nie maja ludzi, ktorzy by wzieli cos nowego. Tam gdzie nie ma 'no win, no fee' proponuja mi cenniki z kosmosu, np za wyslanie listu do pracodawcy 600funtow, a za jeden dzien posiedzenia przed trybunalem 5tys funtow + VAT. Jak ja tego 5tys funtow moze nawet nie bede miala odszkodowania.
Zmeczylam sie tylko tym chodzeniem po miescie, w pewnym momencie myslalam, ze nie dojde do auta, bo tak mnie brzuch na dole bolal jak na miesiaczke. Czy to moze byc bol z przemeczenia?

Karolina na pewno przemeczenie no i mozesz juz miec skurcze przepowiadajace 😉
to moze zapisz sie do tego prawnika co teraz na urlop poszedl. lepiej niech sie ktos zajmie sprawa pozniej niz w cale 😉

Maja kupilam miske, bo na poprzedniej usiadlam jak sie bawilam z Manka w piaskownicy i miska sie zalamala (dobrze, ze mi plastik w dupsko nie wlazl:P) i przy okazji pare roznych pierdu pierdu do domku 😉

• Mamusie
MajaCh napisał(a):
Karola nie poddawaj sie , zrob jak Nusia mowi, sprawa nie ulega przedawnieniu chyba do 5 lat.

Z tego co mi prawnicy mowia, to mam czas 3 miesiace liczac od 16 maja. Po za tym znalazlam informacje, ze od 29 lipca wchodza oplaty za zlozenie wniosku przed trybunal i za dyskryminacje to jest: issue fee £250+£950.

Ale przed chwila (i zastanawiam sie dlaczego nie zrobilam tego wczesniej) zlozylam zapytanie na tej stronie i oni mi odpowiedzieli, ze musze im wypelnic taki wniosek na temat moich finansow, jutro mi odpowiedza czy nalezy mi sie Legal Aid i jesli sie nalezy to w ciagu dwoch dni bede miala spotkanie z jakims prawnikiem przez nich wyznaczonym.

• Mamusie
Bry i dobranoc...wlasnie z pracy wrocilam,nadrobilam was i probuje zasnac...a za oknem burza jest...moka dzisiejsza wizyta okazala sie niewypalem...bo to mialo byc we wtorek jednak....ale martwie sie,bo dzwonili do mnie z przychodni ze proby watrobowe mam nardzo zle.. juz mi umowili powtorne pobranie za 4 tyg a jutro pewnie leki dostane i skierowanie na dokladne badania...ehhh..Kajack a ty mi sie tam nie poddawaj kobieto,niech wiedza ze trzeba ludzi szanowac 🙂 I tez tak mysle,se to juz skurcze przepowiadajace...dobra ide spac rozpisze sie bardziej jak estane.

Hej Karola to pewnie sie myle mi sie tak obilo o uszy wiec Ci napisalam 😉
Monia lipka pokroja Cie na kawalki jak tak dalej pojdzie.
Wczoraj Zolzie podcielam wloski troche pierwszy raz i dalej jej sie faluja,myslalam,ze juz beda proste 🙂
u nas dzis burza w nocybyla inawet sie blyskalo niezle grzmialo mocno,Michal mialnocke wiec o 4tej zabralam mala do siebie bo sie obudzila z tymi hukami.
a jej nowosc wlazi na stol i tanczy i spiewa. Dobrze ,ze to taki niski 😁

• Mamusie
U nas burze slyszalam baaardzo daleko kolo polnocy, ale dzis mamy strasznie pochmurnie i mimo wszystko cieplo 😮
Monika, to skoro wyszly Ci wyniki zle, to czemu badania dopiero za 4 tygodnie? Trzymaj sie dziewczyno.
Maja a Ty uwazaj na swoje dziecie. Juz slyszalam historie jak dzieci skakaly z szaf, bo im sie wydawalo, ze sa wrozkami czy w przypadku chlopakow spidermanami. Swoja droga jakas gwiazda Ci rosnie 😁 dziewczynki sa slodkie 🙂
Wczoraj z tym poddawaniem sie, to bylo chwilowe zalamanie, bo to naprawde nie jest latwo w zaawansowanej ciazy z problemami z poruszaniem sie lazic i szukac prawnika w okresie holidayow, ktory bedzie mial czas przyjrzec sie sprawie i jeszcze nie wezmnie za to kosmicznych sum.
Postanowilam sobie, ze jesli nic do piatku nie wyklaruje sie, to sama w piatek zloze wniosek do trybunalu i dalej bede szukala prawnika, ktory zechce mnie reprezentowac przed trybunalem. Choc licze na to, ze agencja jak dostanie informacje o zalozeniu sprawy, to zwroci sie do mnie z ugoda 🙂 Podobno okolo 70% wnioskow do trybunalu konczy sie jeszcze przed odbyciem sie posiedzenia.

• Mamusie
Przyszla mi odpowiedz i niestety nienalezy mi sie Legal Aid 😞 moj maz ma za duze dochody 😞 na szczescie dzis odpisal mi prawnik, ktory wspolpracuje z CAB i on mi zaproponowal £156 za zlozenie claim do trybunalu i £350 za reprezentowanie mnie przed trybunalem (nie stety nie ma no win no fee). Ale lepsze juz to niz nic.

Bry 😉

Maryla tez miala okres z wchodzeniem na stol, ale na szcze. zabranialismy jej i w koncu przestala 😉 ja to sie boje takich wspinaczek, tak samo jak sie boje sciagniecia tv na glowe itp. w niedziele 3 letni synek kolezanki wzial krzeslo i probowal wyciaganac majtki z szuflady z komody na samej gorze i komoda na siebie sciagnal. przygniotla mu nogi. normalnie cud, ze nic mu sie nie stalo, ma tylko posiniaczone nogi

• Mamusie
Dlatego ja mezowi, jak dziecko zacznie nam sie wspinac o meble, kaze komody i rozne polki przytwierdzic do sciany. Zawsze w IKEA dodaja takie paseczki, to kaze to jednak zainstalowac.
Jak na poczatku zycia w UK mieszkalismy u znajomych, oni mieli akurat dziecko na etapie wspinania sie i jednego dnia mebel na zabawki by na niego polecial.
Ale dosyc tych horrorkow - jak to moja mama mowi 🙂

przy dziecku wszystkiego nie da sie przewidziec 😉 w glowie ciagle maja burze mozgu i nigdy nie wiadomo co im strzeli 😉
Manka ma teraz jazde, ze jest duza i sama moze przechodzic przez ulice. nie chce dac reki. staje i "rozglada sie". na szczescie jeszcze czeka, az mama potwierdzi, ze mozna isc

• Mamusie
Wiem, wiem. Moja siostrzenica to ma bardzo czesto w oczach takiego mysliciela i za chwile gdzies biegnie, cos robi nagle 🙂 zywiol straszny jest, a ma 19 miesiecy 🙂

Jak to jest, jak jest sie dzieckiem, to chce byc sie takim samodzielnym i doroslym. A jak juz sie staje tym samodzielnym i doroslym, to sie nie raz teskni za tym beztroskim, dziecinnym zyciem 🙂

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
Karolina na pewno przemeczenie no i mozesz juz miec skurcze przepowiadajace 😉

Skurcze przepowiadajace, to nie wygladaja tak, ze po prostu pojawiaja sie raz na jakis czas i trwaja 30-60s?
Bo jak ja mam bole, to dol brzucha mnie boli i to zaczyna bolec i boli pol dnia, dzien, czy kilka godzin non stop.
Niby ostatnio gdzies czytalam, ze to moze byc objaw odklejajacego sie lozyska, ale dziecko sie rusza, czuje je, wypina mi tylek pod lewym zebrem (ajaj, az boli czasem), w zeszlym tygodniu bylam u poloznej, ona stwierdzila, ze to po prostu Mala sie rozpycha i mi naciaga macice (czy jak to tam nazwac), serce slychac, wiec wszystko ok.

Karolcia ja nie mialam znaczy nie czulam tych skurczow tak bardzo wiec nie pomoge w odpowiedzi na pytanie ale to,ze macica sie rozciaga to oczywiste i to jest glownym powodem dolegliwosci 🙂
zara urwe glowe Zuzi drze sie juz z pol godziny zasnie i krzyczy i znow i znow.

Dziendobry dziewczyny a jak u Was mycie zebow? wlasnie pomyslalam,ze zapytam kiedy znow wojowalam z mala przy porannej toalecie. Ona niechetnie myje zeby, musze ja przekupywac,ze ona umyje moje a ja jej 😜
milego dnia!!!

• Mamusie
Maja z agencjami wlasnie czesto tak wlasnie jest.z reszta w tych czasach to kazdy ceny podnosi.siottrze landlord podniosl czynsz o 120f..co do mycia zebow to u nas problem rozwiazal sie w momecie gdy julia dostala elektryczna szczoteczke do zebow.Teraz myje je z przyjemnoscia.Kajack jesli mowisz,ze to nie rzepowiadajace to pewnie brzuch ci sie zmeczenia stawia.Trzymaj sie tam,bo im blizej konca tym ciezej bedzie..przyjajmniej u mnie tak bylo