Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Nusia kogo masz dosc? Meza?Ja z moim druga milosc ostatnio przezywam 🙂 Powiem wam, ze jsk czlowiek sie o kasew koncu nie mudi martwic, to i w zwiazku sie lepiej robi.Naprawde dawno tak dobrze miedzy nami nie bylo.Oboje sie zmienilismy na lepsze i Julia zrobila sie cudoena,dziecko aniol 🙂 Az mi dziwnie haha 🙂 Wlasnie zrobilam porzadki w Julii pokoju i Piotrek pojechal oddac do charity 2 worki zabawek i ksiazek, rowerek i krzeselko do karmienia i przywiezie jej auto little trike ktore u znajomych trzymalam, bo miejsca nie bylo na nie :P A ile jeszcze chce wystawic na fb na sprzedaz, bo szkoda mi oddac zabawki co kosztowaly po 20-40f
A Manka wymiata.Julia tez czesto mowi, ze mnie nie kocha dla zabawy a potem przybiega i sie tuli.Wasze dzieci tez sie takie grzeczne zrobily?Bo mi az dziwnie, zero klotki z nia, zero awantur normalnie dojrzala.Nawet przez ulice jak ma przejsc to mi reke podaje co jeszce 2 m-ce temu bylo nie do wyobrazenia..A i prawko bede robjc w koncu.Dzis bede dzwonic dopisac sie do naszego mondeo w ubezpieczeniu i do szkoly na lekcje sie zapisze, bo nad testami to juz z 2 tyg pracuje

• Mamusie
Cześć dziewczyny, pisałam z wami trochę jak byłyśmy na końcówce cizy! to jeszcze na brzuszka było. Teraz Was znów odnalazłam i chciałam Was prosić żebyście sie podzieliły doświadczeniem zrzedszkolem/ szkola angielska. Jak Wasze dzieci sie tam odnalazły, jak wyglądały pierwsze dni. Mój Kuba idzie od września do nursery przy szkole na te 15 godzin tygodniowo i strasznie już to przeżywam bo nie rozumie po angielski ani słowa.

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam Was, fajnie ze do tej pory piszecie sobie na forum 🙂

Czesc Montarka,przyznaje,ze Cie nie pamietam z brzuszka ale witam serdecznie 🙂
Moja corka tez idzie do szkoly od wrzesnia ale juz dwa miesiace dajemy ja na 2,5h do tego samego nursery ale platne godziny , tylko w srody. Ona tez uczy sie angielskiego glownie tam. I jestem zadowolona.Coraz wiecej slowek wplata w domu. Ale ja w sumie jej opowiadam, okreslam rzeczy po polsku angielsku, kolory latwiej po angielsku wymawia itd. Wierze,ze sie stresujesz ja mam niby pierwsze koty za ploty ale i tak sie boje jak to bedzie jak ona tam bedzie az 15h a nie 2,5...... aa no ijest tak,ze jednej srody cieszy sie ,ze idzie innej placze jak tylko ja ubieram ,a podkreslam,ze przedszkole jest dwa flaty dalej... 🙂
Opowiedz cos o sobie 🙂 !!

hej
Manka nie idzie do nursery, ten rok zostanie jeszcze z niania. a do szkoly pojdzie za rok do reception. jezykiem bym sie zbytnio nie martwila. moze naucz go kilku slowek typu pic, jesc, siusiu, boli. a reszty sie sam nauczy w gora dwa miesiace 😉

• Mamusie
Dziękuje za odzew dziewczyny. Mieszkam w Londynie w dzielnicy Ealing z mężem i synkiem. Jestem tutaj 9 lat a dopiero teraz zdecydowaliśmy sie zostać na stałe, tak wiec chcemy zeby Kuba poszedł już teraz we wrześniu do nursery i wtopił sie w to środowisko. Do tej pory nie wiedzielismy czy chcemy tu byc czy wracać do Polski, toteż nie kładłam nacisku na to czy Kuba ma kontakt z angielskim, z rówieśnikami, a playgrupy wolałam omijać czasem ze względu na te "uklikane" dzieci. No ale teraz wiem ze muszę go jakoś przygotować i dlatego pytam o rady gdzie sie da.
MajaCh a czy możesz mi powiedzieć czy Twoja córcia zanim poszła do przedszkola miała duży kontakt z dziećmi? Jak to było pierwszego dnia, zaprowadzilas ja i poprostu zostawiłas? .... Matko, ja jestem przerażona ! 😉

• Mamusie
Maja, brak słów na dpd !!!!
Jakie to dziwne , ludzie piszą skargi , a oni maja wyrabane 😠
Ja jestem zbyt impulsywna, zeby czekać ileś czasu na odpowiedz , dlatego zawsze na gorąco dzwonię z awantura . ☺️

Montarka, wysłałam ci zaproszenie do znajomych . Mam nadzieje ze zostaniesz z nami, a nie tylko wstapilas tu tak jednorazowo 😉
Napisz coś więcej o synku 🙂
Jeśli chodzi o Twoje pytanie , to my daliśmy Kaye na 2x po 5 godz. jak miała już skończone 2 lata. Płatne , ale warto , polecam .
Poza tym bajki i piosenki po angielsku robią swoje 😉
Dzisiaj wielki dzień : Kaya zaczyna nowe przedszkole ! Zmieniamy jej jej na już takie przy szkole .

hej 😉
Kaya slicznie wyglada w avatarku 😉 Kaska to moze jakis klub faktycznie zalozymy 😜 ja dzisiaj tyle sie "fajnych" rzeczy na swoj temat od malza dowiedzialam, ze az mnie zatkalo...

• Mamusie
Marylko kochana wszystkiego najlepszego z okazji urodzin, duzo zdrowka, maaase zabawek i radosci w kazdym dniu twojego zyvia 🙂 Buziaki od Julci i jej rodzicow
Heyka.My dzis do lekarza idziemy.Druga noc spalam moze 2-3h przez Julii kaszel i zadnej poprawy nie widze, a to juz prawie 5 dni.Myszka lezy plackiem i az mi sie serce kraja,bo normalnie to takie male adhd.Czekam na Piotrka jak wroci i jedziemy
Majka ja bym im taka jazde w dpd zrobila, ze szkoda gadac 😁 Ale ja to nerwus jestem
Kasiu zdjecie w profilu przesliczne 🙂 Nic dziwnego, ze Kaya juz idzie do przyszkolego skoro taka madra jest 🙂
Montarka witam i ja 🙂 Widze, ze dlugo juz tu jestescie.Czas tu szybko leci 🙂Mi 13.05 tez 9 lat minie, ale ja szybko podjelam decyzje, ze zostaje.A teraz jak sie z Londka wynieslismy to nie mam watpliwosci najmniejszych 🙂Co do przedszkola to Julia poszla od wrzesnia, czyli na w,5 roku.Chodzi 3x w tygodniu po 3 h i jestem zachwycona.Mysle, ze to sa najlepiej zainwestowane pieniadze, bo z dnia na dzien widze jak jej sie zasob slow zwieksza.Tyle, ze ja w domu mowie do niej po polsku,angielski jest poza domem, zeby jej nie motac.No i ten ang byl slaby zanim poszla do orzedszkola, a teraz juz mnie czasem poprawia.Nie mowiac o tym, ze kloci sie, ze tecza to rainbow a nie tecza, to samo z motylkiem i innymi slowami.Co do oddawania do przedszkola to u nas byly 3 dni na osojenie.1-szego bylam z nia godzine,2-giego 2 i 3-go 3 i potem zostala sama.Ale Julia to zachwycona od razu by bez problemu sama zostala i uwielbia tam chodzic.Codziennie pyta kiedy znowu idziemy i bieeegiem do przedszkola 🙂

siema,ladowarka od laptopa mi padla wiec z tel pisze,a niecierpie. No wiec byl pan z dpd po 17 przelozony tych kurierow taki dziadzius,czyli tamten hujek znow sie nie zatrzymal tym razem Michal go widzial jak przejezdzal... No dobra ale paczka juz zabrana to najwazniejsze.
Montarka co do zostawiania to tak zostawilam ja od raz ,babka ja wziela na rece i doszlysmy do wniosku zebym wyszla od raz bo tak to Zuza bedzie plakac w nieskonczonoac.no i poplakala troche i przestala ale ten pierwszy raz dla mnie to tragedia jakby czlowiek zdradzil swoje dziecko tak sie czulam...

No i najlepsze zyczenia dla Manini ,czekaj troche to sama bedzie chciala Ci nogi golic hehe
moj malz tez dzis cos pyskowal to przestalam mu odpowiadac na wszystkie pytania to przeprosil i glupio mu bylo ale on jest taki glupi wiec mnie to nie rusza .

• Mamusie
Hej dziewczynki :-)

Spóźnione życzenia urodzinowe dla Marylki 😘 żebyś była zdrowa, pogodna, zawsze zadowolona 😘
I żeby mama chciała zabierać Cię na basen i miała zawsze ogolone nogi 😜 🤪

Maja to niezłata historia z kurierem 😮

Co do mężów, to u mnie na szczęście sielanka, nawet się nie sprzeczamy. U nas najgorsze są chwile gdy brakuje kasy i mieszkamy z kimś. Tak nie mamy powodów do sprzeczek.

Byłam dziś u fizjoterapeuty, powiedziała że mam jeszcze po ciąży rozluźnione stawy i radzi mi zajść w ciążę najbliżej za rok 😞 chyba tak zrobię, ale w takim razie potrzebuję jakiejś antykoncepcji. Tabletki odpadają - znam siebie iwiem, że lubię zapominać, a to jedyne co do tej pory używałam. Może macie jakieś doświadczenia z innymi metodami?

• Mamusie
Hej dziewczynki :-)

Spóźnione życzenia urodzinowe dla Marylki 😘 żebyś była zdrowa, pogodna, zawsze zadowolona 😘
I żeby mama chciała zabierać Cię na basen i miała zawsze ogolone nogi 😜 🤪

Maja to niezłata historia z kurierem 😮

Co do mężów, to u mnie na szczęście sielanka, nawet się nie sprzeczamy. U nas najgorsze są chwile gdy brakuje kasy i mieszkamy z kimś. Tak nie mamy powodów do sprzeczek.

Byłam dziś u fizjoterapeuty, powiedziała że mam jeszcze po ciąży rozluźnione stawy i radzi mi zajść w ciążę najbliżej za rok 😞 chyba tak zrobię, ale w takim razie potrzebuję jakiejś antykoncepcji. Tabletki odpadają - znam siebie iwiem, że lubię zapominać, a to jedyne co do tej pory używałam. Może macie jakieś doświadczenia z innymi metodami?

• Mamusie
Kajack ja mialam mirene i bylam bardzo zadowolona.Teraz jestem na tabl hormonalnych i powiem ci,ze lepiej spirale znosilam i teraz zaluje,ze wyjelam.Co do bioder to strasznie ci wspolczuje.A zalecila ci jakies cwiczenia?Ja nie mam ostatnio na nic czasu,powaga.Dopiero usiadlam zjesc od rana zaraz sie wykapie i do pracy.Ale sie ciesze,ze tesciowa juz w sobote bedzie to sobie odsapne 🙂

Karola ja tez mam Mirene Monia mi wlasnie kiedys polecila. juz ponad rok ja mam i jest ok. Zapomnialam co to okres i bole mentruacyjne 🙂 Monia a czemu Ty wyjelas bo mi uszlo z pamieci????

• Mamusie
Hej,
Ja tez mam ta wkładkę i jestem mega zadowolona 🙂
Nie wiem gdzie i co czytałas i którego roku były to wypowiedzi , ale... nie dajmy się zwariować 😉
Miałam przed tem implant i to był koszmar : ciagle plamienia, wiecznie w nerwach ...
Za to moja córka ma właśnie implanta i sobie chwali 🙂
Kaya dziś rano płakała w przedszkolu , ale potem oczywiście było ok 🙂
Dziś rano mi mówiła , ze chce wrócić do starego przedszkola .
Zauważyłam , ze jak bawi się z psem , to tylko po angielsku 😮 nie bardzo wiem dlaczego 🤢 często tez ten jej angielski to polskie słowo tylko wypowiedziane tak fafluniasto , jakby po angielsku hehe 😉

Spóźnione życzenia dla Marylki 😘

• Mamusie
Przy karmieniu piersią tak naprawdę zostają mi metody mechaniczne (na dłuższą metę niewygodne), mini pigułka, ale przy niej trzeba być bardzo regularnym, bo juz przesunięcie o godzinę może skutkować ciążą (z tego powodu odpada), wkładka oraz zastrzyk (minus - jak będę się po nim źle czuła nie usunę go z organizmu i dodatkowo po przestaniu brania mogę nie zachodzić w ciążę nawet rok 🤢). Chyba wybiorę tą wkładkę.

Karola ja przed wkladka a zaraz po ciazy dostalam tabletki dwuskladnikowe nie majace wlasnie wplywu na karmienie ale glowa po nich bolala troche wiec zechcialo mi sie zmian i naprawde ciesze sie,ze sie zdecydowalam. A o takich przypadkach zajscia w ciaze oczywiscie slyszalam i nawet osobiscie znam dziecko z takiego przypadku. Jednak czesciej jak sie w pore nie zareaguje jak juz sie wpadnie majac wkladke to komplikuje sie i albo poronienia albo pozamaciczna albo wkladka wrasta w lozysko. Masa jest przykladow ale to Twoja decyzja. Napewno okres Ci zaniknie 😁

• Mamusie
A gdzie chodzicie w sprawie antykoncepcji? Do GP czy do tych poradni planowania rodziny (zapomniałam nazwy)? Ja tutaj jak przyjechałam, to byliśmy w trakcie starania się o dziecko, więc nigdy nie zagłębia łam się w te tematy, a pół roku po tej ciąży chciałam starać się o kolejne dziecko, a tu na razie muszę się wstrzymać.

Co do tej wkładki przeraża mnie, że mogę stracić dziecko - planowane czy nie, nie ma znaczenia. Starałam się3 lata o Cornelkę, z kolejnym dzieckiem nie wiadomo tak naprawdę czy pójdzie szybciej, więc jakby okazało się, że poroniłam bądź mam ciążę do usunięcia chyba bym się załamała. Kurcze jestem w rozterce 🤢

Na pierwsze tabsy jakie kiedyś brałam bardzo źle zareagowałam, poza tym tak je brałam, że to tych 3 lat starań można by jeszcze dwa doliczyć. Ale wtedy jakbym wpadła, to wielkiej tragedi by nie było, więc nie przywiązywałam uwagi do tego.

Sorki, że tak się rozpisałe, ale mam mętlik w głowie 🥴

Ja bylam u GP z tym i w tej samej przychodni mialam zabieg itd. No zastanow sie dobrze ale jak Kasia pisala,nie daj sie zwariowac. Pamietaj,ze oni nie akceptuja stanu "ciaza" przed 3cim miesiacem,a wiele kobiet ma poronienia nawet o tym nie wiedzac jak plamia itd ....

• Mamusie
Maja bo jak ja wyjmowalam, to planowalam druga ciaze, teraz juz nie jestem taka pewna:P Ostatnio tak gadalismy z Piotrkiem i oboje stwierdzilismy, ze jeszcze poczekamy, bo chcemy sobie dom kupic i ja nie chce znowu byc zamknieta w domu z pieluchali...wrocimy do tego tematu za pol roku, ale narazie jednak sie nie decydujemy :P Co prawda ja bede miala 100% pensji na macierzynskim przez rok u mnie w firmie ale naprawde przeraza mnie powrot do pieluch i zamkniecia w domu.Od kiedy tu mieszkam, wrocilam do pracy jakos tak mi sie pozmienialo i Piotrkowi chyba tez, bo rozumial moje argumenty i sam nie naciskal 🙂
Karolina prawie kazda kobieta poronila chociaz raz o tym nie wiedzac, miala po ptostu plamienie i tyle.I prawda jest taka, ze nie ma idealnego srodka antykoncepcyjnego i dla kazdego cos innego jest dobre.Ja napewno wroce do mireny, predzej czy pozniej