Skocz do zawartości

Cukrzyca ciążowa | Forum o ciąży

boroovka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
A ja właśnie dodzwoniłam się i zarejestrowałam do diabetologa na 24 maja wcześniej się nie dało a na początku to chciała mnie na lipiec zarejestrować, ale jak powiedziałam o co chodzi to już inna śpiewka była.

• Odpowiedzi 1,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam nowe mamusie w naszym gronie , jak sie tyrzymacie z tymi dietkami ?? Ja jakos daje rady pare grzeszków sie przytrafiło ale jestem tylko człowiekiem 😆 Narazie udaje mi sie trzymac poziom cukru do 120 godzine po posiłku i mysle ze utrzymam sie tak do konca . Ann ja mam aki płyn testowy przy swoim glukometrze zawsze jest pokazana srednia w jakiej powinien sie miesci płyn, JA TAKI MIAŁA W ZESTAWIE 🙂

• Mamusia
Staram się nie przesadzać a nawet coś skubnę co nie powinnam ale może dlatego ze przed ciążą miałam za dużo kilogramów i teraz organizm jakoś inaczej do tego podchodzi i spala zapasy. We wtorek ide do swojego lekarza i zobaczymy co on mi poradzi w tej sytuacji.

• Mamusia
Hej,
U mnie było tak, że na początku bardzo szybko zrzuciłam właśnie koło 2kg, a od tamtej pory praktycznie stałam w miejscu. Lekarz mówi, że jeśli z usg wynika, że dziecko rośnie prawidłowo, to się nie ma co przejmować spadkiem wagi - na tej diecie po prostu się chudnie, mimo że się sumarycznie je więcej niż jadło się wcześniej.

• Mamusia
Witajcie drogie mamusie.
Mam do Was takie nie typowe pytanie otóż jest u mnie podejrzenie tej cukrzycy ciążowej ale do konca nie jest ona zdiagnozowana ze wzgledu na zle przeprowadzenie badań. Ale na wszelki wielki zostalam wyslana do diabetologa - Pan doktor kazal mierzyc 6 razy dziennie cukier po kazdym jedzeniu po 1h powiedzial na czczo musi byc po nizej 90 a po jedzeniu po 1h nie wiecej niz 120 i tak sobie moje dorgie mamusie od jakiegos czasu mierze ten cukier. Moj problem ktory mnie dreczy to jest taki: ze rano jak wstaje mam cukier 68, 70, 75 a po jedzeniu nie wazne kolacja obiad II sniadanie mam 105, 90,80, czasami 114. Moja dieta nie jest jakos specjalnie prowadzona jem wszystko na co mam ochote np. sniadanie kanapka z wedlina i pomidorem do tego herbata z lyzeczka cukru, II sniadanie - bułka słodka, obiad - zupa jarzynowa, podwieczorek - naleśniki z serm + szklanka mleka , kolacja - kanapka z szynką + herbata z łyzką cukru + jabłko oprocz tego wiadomo w miedzy czasie jakas woda, sok i wyniki cukru sa tak jak wyżej co myslicie? czy to normalne??

• Mamusia
Hej,
Może po prostu nie masz tej cukrzycy? Skoro po słodkiej bułce, cukrze w herbacie, czy naleśnikach z serem masz cukier jak trzeba, to może po prostu świadczy o tym, że organizm sobie dobrze radzi z glukozą? Może warto powtórzyć te badania, jeśli były źle przeprowadzone, bo po co masz się kłuć bez potrzeby?

• Mamusia
Elunia, mnie też załatwia głównie pieczywo, do tego stopnia, że np. mam dobry pomiar po kawałku sernika wiedeńskiego (takiego bez mąki), a po 3 niedużych kanapkach z ciemnym ziarnistym chlebem i wędliną już nie. U mnie najbezpieczniejsze jest pieczywo Wasa żytnie (ale nie to dmuchane, tylko to chropowate), od czasu do czasu mogę trochę pomieszać z niektórymi rodzajami ciemnego chleba (ale bez ziaren i żadnych barwników typu słód czy karmel). Na śniadanie jem zawsze chrupkie (3 kawałki), w zasadzie też zawsze z chudą wędliną i ogórkiem kiszonym lub rzodkiewką, w późniejszych godzinach mogę sobie pozwolić na więcej, czyli czasem inne pieczywo, no i chudy lub półtłusty biały ser i pomidor, które też podwyższają mi pomiary.
Spróbuj jeść chrupkie pieczywo na posiłki, po których masz najgorsze pomiary, może u Ciebie też ten schemat się sprawdzi.

• Mamusia
powiem wam ze dla mnie zbawienne sa pomidory,natomiast chleb nawet ten wasa podnosi mi cukier gorzej niz kawalek ciasta dlatego dostalam insuline bo jeszcze za dnia spalam cukier i jest w miare ok ale juz po kolacji jest mniej ruchu i wali mi strasznie dlatego ta insulina