Skocz do zawartości

MAMY SIERPNIOWE 2010 narazie fasolki:) | Forum o ciąży

Dorunia700

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Wiojojka

2267

• anochi

3640

• Mufka

1833

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Witam Mamusie i brzuszki 🙂

Palibulka - świetnie wyglądasz 🙂

Brzuszki 2w1 3mam mocno za Was Kciuki 🙂

My nadal walczymy z wysypką..prawie nic nie jem-chleb z dżemem brzoskwiniowym 🤨
Od piątku kolki się nasiliły do tego stopnia, że Jaś płacze przez sen, pręży się i robi się czerwony,spać mu się bardzo chce a nie może i tak w kółko jak juz zaś nie to cierpi 🤢 od wczoraj podajemy sab simpleks...czekam aż zacznie działać 🙂 dzisiejsza noc był najgorsza od narodzin synusia 😮

Mam pytanka:
1. jak długo można 3mać miesięczne dziecko w pionie(pod pupką)?
2. zbliża nam się pierwsze szczepienie - jakie wybieracie "państwowe" czy to płatne 5składnikowe?

• Mamusia
Oli- Jaś ma dokładnie tak samo = przelewanie w brzuszku, z kupką jest oki ale też pojawiły się zielone elementy 😮 co do ulewania to bez zmian - zdarza się, ale ma taki jakby odruch wymiotny i częściej się krztusi(nie łączę tego z sab simpleksem) największy problem, że nie zawsze Jasiowi chce się odbić - potrafimy w nocy 40 min. się męczyć i sie poddaje 🤢
co do szczepienia też chcę zainwestować i oszczędzić dziecku bólu( za 1 razem i tak dwa klucia potem po jednym 🙂) 🙂

• Mamusia
witanko
biedne dziewczyny czekamy na wasze porody 😞 nie męczcie się
moja mała też dużo płacze, mam wrażenie, że to problemy z brzuszkiem, ale czy 6-dniowy maluch może mieć kolki? ale jakoś dajemy radę 🙂 choć ciągle zmęczenie daje znać, ale nie marudzę 🙂
Buleczko świetne porady, jeszcze, żeby tylko ktoś mi napisał jak uporać się z płaczem niemowlęcia 😞 a te rady w większości stosuję, kompletnie się nie przejmuję, nawet w staniku po domku zasuwam, mąż nie marudzi 😜 ale brakuje mi wyjść do znajomych, jeszcze chwilkę i uciekam na spacerki z moja Alusią 😉

...wtedy młody lezy na mnie i nie musze go podtrzymywać za dupkę, tylko na główke uważam, zeby mu sie nie gibnęła do tyłu przypadkiem i w takiej pozycji bardzo ładnie mu się odbija a i mnie jest wygodnie.

• Mamusia
Hej kobitki, w życiu bym nie powiedziała, że będę się cieszyć z kupy, a właśnie nasza Łucja nie robiła kupy już od przedwczoraj - i dziś jak zrobiła, to aż normalnie w taką radość wpadłam, bo już się zamartwiałam, z coś nie tak. Ona też ma problemy z brzuszkiem, czasami się tak pręży, brzuszek się robi twardy, widać, że ją gazy męczą. położna mi zaleciła kropelki Esputicon, jedna co 5 godzin. No i w sumie nawet to działa. Bo Sab Simplex można dopiero od 2 tygodnia zdaje się. Oprócz tego masujemy jeszcze brzuszek taką maścią rozgrzewającą Flatulin przy każdym przewijaniu. I jakoś to idzie 🙂

• Mamusia
witanko
dzisiaj pierwsza totalnie nieprzespana noc, mała wrzeszczała i zasypiała tylko na 15 min, eh chyba to te gazy, miała być dzisiaj położna a będzie dopiero jutro 😞 na razie boję się jej cokolwiek podawać, nie wiem które kropelki lepsze, ten espumisan czy te sab simplex-czy jakoś tak 🙃- ale zobaczymy co powie położna
co do krzyku na porodówce to chyba nie jest to standard, ja kompletnie nie krzyczałam, choć mąż tego się bał 😜, ja raczej sapałam jakbym nie mogła się wypróżnić 😁 zresztą myślałam, że jeszcze daleko do porodu, a tu myk i mała w ramionach 🙂

• Mamusia
hej
Anochi witaj w klubie, my tez dzisiaj nie pospaliśmy w nocy, Wojtuś najchętniej cały czas przy cycku by siedział, bo jak nie to ryk. nie wiem czy się nie najada czy co, bo mi przecież leje się z cycków że hoho! teraz maluszek śpi ale taki niespokojny, wierci sie co chwilę, z odbijaniem się mam to samo, raz ładnie odbije się od razu a raz czekam i czekam,,,
oczekuję ze zniecierpliwieniem polożnej, robie sobie nawet liste pytań,

• Mamusia
Hejka

z Tymi kolkami to zdaje się jest jak chce bo Franio mimo podawanych kropelek - espumisan i pitej herbatki i tak je ma i tak, ostatnie dwie noce były straszne, mleka nie piłam i nabiału nie jadłam a zdaje się że kolki były 100 razy gorsze bo Franio sie wił cała noc bez przerwy i kropelki nic nie dawały 😞 teraz odsypia właśnie ze spacerku wróciliśmy.
Mufcia wiem co czujesz z tą kupą bo ja tak miałam ostatnio że modliłam się o kupę niestety dopiero po interwencji termometrem udało sie! zmienia sie wszystko oj zmienia 😉

• Mamusia
Dzień dobry Dziewczęta !!!
My też mieliśmy kolejną nieprzespaną noc 😞 znowu bolący brzuszek 😞 jak się dowiedziałam to od rosołku mimo zdrowotnych właściwości jest tłusty stwierdziła położna i nie kazała nadużywać 🙂
Powiedziała że jak jest już duży kłopot to podawać maleństwu herbatkę z koperku albo Espumisan.
A co do odbijania to podobno takim maleństwom jeszcze nie zawsze się odbije więc nie ma co panikować i siedzieć 30 minut trzymając maleństwo na pionowo 🙂
A jeśli chodzi o szczepienia to ja wybieram podstawowy zestaw bo te dodatkowe i tak nie dają 100% pewności 😞

Ja przyznaję że kilka razy przy skurczach partych krzyknęłam parę razy 🙂 a co trzeba sobie jakoś pomóc było 🙂

• Mamusia
A ja czytałam żeby nie podawać smoczka wcześniej jak po 3 miesiącach bo przestanie ssać pierś 🙂
Podobno nie będzie chciał ciągnąć jak dostanie szybko smoczka bo on jest łatwiejszy do ssania 🙂
Tak więc nie polecam 🙂 choć to ułatwia poradzenie sobie z płaczem ale ja wolę dać cyca do potrzymania chwilę niż smoka 😞

• Mamusia
też daję cyca, ale czasami i tak go odrzuca, bo macha rączkami i się nakręca, a zresztą nie chce jej tak od siebie uzależniać, bo jak tak dalej to nawet do sklepu nie wyjdę, bo bez cycka się nie uspokoi, a chyba nie o to chodzi, w szpitalu jedna dziewczyna podała już na drugi dzień, czekam na położną i jej opinię

• Mamusia
Franek nie chce smoka tez woli piers! jezeli chodzi o poród to je sie darłam wniebogłosy i dopiero jak połozna zaczeła na mnie wrzeszczec ze marnuje energie to staralam sie opanowac. Co do szczepień nam pan doktor powiedział że im pozniej tym lepiej żeby zamiast w 6 to szczepić w 8 a nawet w 12 tygodniu tą teorię potwierdziła mi inna pani doktor, my raczej będziemy szczepić normalnie - boje się tak skondensowanej dawki różnych szczepionek a i do końca nie wiadomo jakie są skutki podawania szczepień w ten sposób - już nawet słyszałam teorie o tym że takie szczepienie wszystko w jednym powoduje autyzm - ale ile w tym prawdy nie wiadomo.

• Mamusia
Dziewczyny a mam pytanko,czy wkładacie dodatkowo pieluszkę tetrową na pampersa?
Bo to wyrabia ładnie bioderka u maluszków.
Miałyście już USG bioderek??
Może mi któraś napisać jak to wygląda??
Bo My idziemy 13 września i nie wiem jak się nastawić.

A co do krzyku to ja się wcale nie darłam, bo miałam CC 😁 😁 😁 hi hi hi

Mojej narazie nic nie dolega typu kolki czy inne bóle brzuszka, czy niemożliwość zrobienia kupki czy oddania pierda, wszystko działa jak powinno. Jedynie co to niestety dostała pleśniawkę, ale już z nią walczymy, bo to dopiero wczoraj wyszło i Mała mniej jadła (4min), ale za to dziś nadrabia stracony czas pokarmu.

Ssie od 10 do 20 min i wtedy wiem, że jest najedzona. A Wasze dzieciaczki ile ssą mniej więcej czasu?
Ja sobie zapisuje nawet godziny i czas jedzenia Amelki i z jakiej piersi.
To mi dużo pomaga.