Skocz do zawartości

zgaga | Forum o ciąży

monisiek

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Czesc kochane moje przyszle mamusie 🙂
Jak juz wspomnialam w temacie, moim problemem jest zgaga! Nie potraficie sobie wyobrazic jak mniemeczy... Zaczelo sie tak mniej wiecej w 25tc... i trwa do tej pory. Probowalam wszystkiego - migdaly, lyzka sody, szklanka mleka. NIe chce brac zadnych "ranigastow" ani nic takiego, po co mam sie faszerowac srodkami, skoro tak naprawde nie bardzo musze by nie zaszkodzic malenstwu. Mieszkam w Stanach i niby lekarz mi przepisal jakies mleczka nie mleczka pastylki, ale to mi nie pomaga... Moze Wy macie jakies sposoby...??? Fajnie by bylo gdyby ktoras z was cos poradzila 🙂

Aha i nie jem nic strasznie slodkiego i slonego ani tez tlustego. Moj Smerfik nawet nie ma zachcianek 🙂

Hehe poza tym slyszlam z madrosci ludowych ze podobno jak sie ma zgage to dzieciatko ma duzo wloskow na glowie. 🙂 szczerze? Raczej w takie zabobony nie wierze, ale w legendach zawsze jakis procent prawdy jest, co nie?

POzdrawiam Was serdecznie i czekam na jakies porady 🙂 Monia

• Mamusia
Witam monisiek!
Przy pierwszej ciąży zaczęła się gdzieś tak po 20 tygodniu a w ogóle w życiu wcześniej ja nie wiedziałam co to jest zgaga! Jeszcze ja nie raz od mojego Synka kopniaka dostałam gdzieś w żołądek to myślałam,że się zapalę jak smok. Brałam Ulgamax niedrogie i nie szkodliwe dla ciężarnych tabletki do ssania i to mi pomagało. Też mi mówili,że jak mam zgagę to dzidziuś urodzi się z włosami. I tak Piotruś urodził się z ciemną czuprynką 😉 grzyweczka prawie oczka zasłaniała i pejsiki na puszkach:laugh: Nie wiem czy to "zabobon" czy to przez tę zgagę... Teraz zgaga mi towarzyszy praktycznie od początku ciąży. Pozdrawiam!!!

• Mamusia
hEJ!!!Mnie też męczy zgaga i czasami jak mnie złapie to cały dzień męczy, obojętnie co zjem. Ja biorę Rennie, jem migdały i to mi troszkę pomaga. Słyszałam że jabłka też pomagają i szczerze jak jadłam 2 razy dziennie to zgagi nie było, chyba muszę znowu spróbować....

• Mamusia
ja w pierwszej ciąży i teraz też mam zgagę wieczorem nie zasne jak nie wypije MALOX ,jest to mleczko można je kupić w saszetkach lub butelce, a pomaga tylko łyk mleczka, brałam je 10 lat temu i jest naprawdy nieszkodliwy dla maluszków i bardzo dobry też nie wierze w zabobony ale to może być prawda nie wiem czy zatwierdzili to naukowo ale mój synek jak się urodził to miał nawet na uszach i na pleckach włosy hihi 🙂 z czasem mu się wytarły 🙂

• Mamusia
Witam!

Ja też mam problemy ze zgagą, zwłaszcza jak się położę wieczorem spać.....wtedy nadchodzi.
Czasami piję Manti ale bardzo skuteczne są płatki migdałów, które bez problemu można kupić chyba w każdym sklepie. Wystarczy zjeść trochę płatków i zgaga przechodzi, no i bez wątpienia są nieszkodliwe.
Pozdr. 🙂

Mi zgaga czasem dokucza,choć zauważyłam,że od pewnego czasu coraz bardziej,szczególnie po czekoladzie.
Piję miętę i jakoś przechodzi no ale te płatki migdałów wypróbuję 🙂
Ja także słyszałam,że kobiety które w ciąży mają zgagę urodzą dzieci z długimi włosami:laugh:

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
dziekuje za porady! Wiecie co mi pomaga na zgage? Przeczytalam w tutejszym czasopismie zeby tuz przed polozeniem sie do lozka, wypic szklanke zimnego mleka. Wtedy wszystkie kwasy sie redukuja. Poza tym picie mleka jest wskazane dla przyszlych mam. 🙂I zaczelam tak robic, i powiem Wam szczerze ze przechodzi mi zgaga! 🙂 Pozdrawiam papa

• Mamusia
u mnie ze zgaga w pierwszej ciazy bylo tak, od 6 mc zaczela mi potwornie dokuczac, wiec wszystkie sposoby domowe probowalam, jedyne czego nie to mleko, poniewaz go nie moge pic 😞. nie chcialam tez brac mantich itp., moj gin podpowiadla mi nowe sposoby na kazdej wizycie np. surowa marchewka, ale zaznaczal, ze jednym jeden sposob pomaga innym nie i tzreba szukac i znalezc cos odpowiedniego dla siebie. zaczelam nawet spac na siedzaco prawie 🙂 bo tak mi bylo lepiej. na ktorejsc z wizyt moj gin. powiedzial mi, ze moze sprobuje spacerow przed pojsciem spac, tak po zjedzeniu kolacji wiecie co pomoglo 🙂 dodam, ze urodzilam synka 25 lutego i jak spacerowalismy wieczorami z mezem to bylo czasami cholernie zimno, padal deszcz, snieg, wialo a my z pieskiem na spacerek, dodam, ze mieszkamy na wsi i jak ludzie widza kogos z psem na smychy na spacerze to mysla, ze mu sie troszke po przestawialo 🙂w tej ciazy problemu zgagi jeszcze nie mam, ale ostatnio moj maz z usmiechem powiedzial, ze pewnie juz niedlugo wieczorne spacery nam sie zacznal i powiem wam , ze oboje sie na to cieszymy 🙂 a co do dlugich wloskow, to moj syneczek urodzil sie z krotkimi, a ze jest blondynkiem to prawie ich widac nie bylo 🙂

• Mamusia
Cześć diewczyny u mnie zgaga pojawiła się jakieś 2 miesiące temu i moja gin przepisała mi manti powiedziała że tylko to mogę zarzyć no ale to nie był sposób na zlikwidowanie tego 😞 z mojego doświadczenia jest to że mleko bardzo pomaga mi na sen ale gorące teraz bez niego to chyba bym miała problemy ze spaniem 🤢 A od znajomej z forum co pisała dowiedziałam się że bardzo pomaga Coca Cola na zgagę i wiecie co zaczełam pić szklanke i .... pomogło 🙂 No a teraz odpukać na razie jej nie miałam 😉 :P

• Mamusia
Haha, ja też słyszałam ten zabobon, ale nie wierzę w to. Mnie zaczęła zgaga męczyć ostatnimi tygodniami, najgorzej jest podczas leżenia, choć coraz częściej zdarza się w normalnej pozycji... Kupiłam sobie rennie, biorę jak jestem w łóżku i o mało nie wymiotuje przez zgagę.... A normalnie jakoś ujdzie. Zauważyłam, że pomaga trochę ściśnięcie żołądka-tak troszkę na dół. I poodbno z naturalnych metod dobre jest siemię lniane-kupiłam, ale jeszcze nie wypróbowałam.

• Mamusia
Hej dziewczyny dziwne mi lekarz mówił że ja nie mogłam żadnych mleczków pić tylko tabletki Manti no ale one to mi nie pomagały nawet migdały co sie o nich też mówi 🤢 Ale za to jak miałam zgagę to piłam szklankę coca coli i to było to 🤪 🤪 Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
Ja w pierwszej ciąży miałam praktycznie od samego początku potworną zgagę. Pomagało picie mleka. W ciągu doby wypijałam średnio 2 litry mleka i nawet w nocy przy łóżku stawiałam szklankę mleka i popijałam sobie. W tej ciąży póki co zgaga się jeszcze nie pojawiła i mam nadzieję, że tak już zostanie do końca. Ja w każdym razie polecam mleko. 🙂

dziewczyny a mi nie pomagają ani migdały,cola czy mięta.Próbuję mleko...już chyba z litr wypiłam,bo zgaga męczy mnie wieczorem,że spać nie mogę.
Pomocy - czy są jeszcze jakieś sposoby?

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Zgaga jest dosyc czesta dolegliwoscia w ciazy,ja tez ja mam niestety,ale pierwszy raz slysze ten zabobon o wloskach,mam nadzieje ze sie sprawdzi bo moj chlopak ma sliczne blad krecone wloski i bardzo bym chciala zeby nasza Julka je po nim odziedziczyla.A tak po za tym mi tez nic nie pomaga,unikam wszystkich slonych potraw i tak dalej ale i tak pali...chyba trzeba to poprostu czasami dzielnie znosic... 😞