Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 362
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
no mi znowu brzuszek zacząl twardniec i juz nie wiem czy to nie z nerwów, mąż zrobil mi meliske i zaraz uciekam pod prysznic i do łózeczka, może ta boczna pozycja na kanapie napina mi mięśnie brzucha i to przez to?
zobacze czy w sypialni przejdzie

• Mamusia
Mi tez sie brzuszek twardy robi,ale to dlatego,ze dzis sie tyle nachodzilam.I skurcze mnie co jakis czas mecza.I tylko mala nie chce wychodzic.Ja dla odmiany popijam herbate z lisci malin,bo mi polozna kazala.Podobno pomaga przy porodzie,bo dziala zmiekczajaco na szyjke macicy.To poloz sie w sypialni i odpoczywaj,bo niedlugo zacznie sie nam male urwanie glowy 😁

• Mamusia
Edi jak to odleżyny? Czy one są widoczne czy tylko kwestia obolałych miejsc? W sumie nie tylko bo przy każdym siadaniu czy kładzeniu się boli wcale nie wesoło 😞 Zastanawiam sie czy ja mam odleżyny - nie wiem co to dokładnie jest. I czy są na nie jakieś sposoby.
Mi najlepiej leży się na plecach w takiej lekko półsiedzącej pozycji, na boku długo nie wytrzymuje, czy to z tym specjalnym kojcem czy z poduszkami. Biodra mam od leżenia obolałe i brzuch ciągnie, choć mały jas pod brzuch i duży między uda troszkę pomagają.

Monisia a gdzie kupujesz liście malin - ja nie mogę nigdzie dostać.

• Mamusia
Salamandro ja z internetu ze sklepu zielarskiego zamowilam,bo nie usmiechalo mi sie po calym Londynie za nia jezdzic.W Polsce mozna tez ja w ten sposob dostac.Nawet z tej strony: http://www.dlapacjenta.pl/sklep/product_info.php/products_id/432
To ja lece na ktg,a jak wroce to sobie okna w koncu pomyje 😁

Dziewczyny mam do Was prośbę jak macie gdzieś na kompie zapisaną listę rzeczy potrzebną nam do szpitala to jak mozecie to wklejcie, bo już chce sprawdzić czy na pewno wszystko mam... A wiem że fajne listy wklejałyście na brzuszek a ja nie mogę ich teraz znaleźć... 😉 będę Wam wdzięczna 🙂

• Mamusia
Salamandra ja mam całe udo i pośladek czerwone i boli oraz delikatna wysypka i lokcie od opierania w szpitalu mam twarde i wysypkę zresztą w szpitalu używają jakis środków dezynfekujących do prania pościeli i mam całe ciało wysypane więc jak urodzicie to starajcie sie, żeby dziecko bezpośrednio nie dotykało pościeli, bo ja mam problem, a nigdy nie miałam żadnych problemów ze skórą, uczuleń itd

TO JEST LISTA RZECZY POTRZEBNYCH DO SZPITALA KTÓRĄ DOSTAŁAM OD KOLEŻANKI

DLA CIEBIE
• Przypory toaletowe;
• 2, 3 piżamy dla karmiących
• bielizna, w tym biustonosze dla karmiących;
• wkłady poporodowe;
wkładki laktcyjne
• podpaski
• 2 ręczniki kąpielowe;
• szlafrok;
• papier toaletowy;
• kubek, talerz sztućce;
• woda mineralna
• telefon i ładowarka do telefonu
• aparat;

DLA DZIECKA
• Ręcznik;
• Rożek
• Kocyk
• 3 pieluchy tetrowe;
• pieluchy jednorazowe
• body 4-5 szt.
• pajacyki 4-5 szt.
• skarpetki 1-2 pary
• rękawiczki niedrapki – 2 pary
• czapeczki bawełniane – 2 szt.
• krem do pupy
• chusteczki nawilżane
• waciki
• sól fizjologiczna
• gaziki do pielęgnacji pępka

• Mamusia
No to jestem spowrotem.Troche mi zeszlo,bo spotkalam znajaoma w szpitalu i poszlysmy sobie na kawke.Wyniki mi na szczescie dalej stoja.A teraz wlasnie sparzylam sobie wielki kubek herbaty z lisci malin i ide myc okna 😁 Odezwe sie potem,bo jak juz przy kompie usiade to on niego nie odejde 😉

• Mamusia
Witajcie dziewczyny ja dzis rano poszłam oddac mocz na badanie w szpitalu ale etz i odebrałam wyniki z badan które przed tygodniem zrobiłam sobie prywtanie i nie ma ani śladu bakteii w moczu a i przy ketonach pisze: negatywny! Wiec niech lekarka jutro soe odczepo ode mnie i ani słowem nie wspomina mi o antybiotyku teraz nawet gdyby jutrezjsze badania wysłży cos nie tak 🤔
Ciesze się ogromnie bo bardzo sie tymi wynikami martwiłam mam tylko nadzieje ze dla pewnosci jutro sie tylko powtórzą 🙂 Wtedy zostanie jus raczej tylko kwestia porodu...
Wieczorkiem dzis jade na prywatna wizytę wiec podejrze sobie moje słonko, dowiem się pewnie ile urosła i to mnie najbradziej zawsze cieszy 🤪

• Mamusia
Aniafam ciesze sie,ze wszystko jest w porzadku.To czekamy z niecierpliwoscia na sprawozdanie z wieczornego usg 😁 Kasjalenko jeszcze 2 okna mi zostaly,ale raczej nic nie zapowiada porodu 😉Za to kolejna marcoweczka sie dzis rozpakowala.Jakis bum jest,bo codziennie jedna 😁 Poklaskam wam i lece dalej do moich okien 😜

aniafam to super że wyniki wyszły dobre, przynajmniej nie będziesz musiała faszerować się antybiotykami.
Ja dzisiaj też robiłam badania w tym na glukozę i wytrzymałam 😁 (wcześniej 20 min po wypiciu niestety mój organizm się zbuntował) wyniki odebrał przed chwilą mój mąż i jest wszystko w normie 😆

• Mamusia
Dzięki dziewczyny 🙂
Maliny jeszcze dziś mąż zerknie przy okazji w zielarskim a jak nie to kupię w tym który Monisia poleciłaś. Odleżyn chyba w takim razie nie mam - mnie po prostu te miejsca (kości na pupie miednicy i biodrach) okropnie bolą i są ciepłe. A uczulenia to ja mam całe życie (alergik) - w tej chwili walczę od połowy ciąży z takimi jakby liszajami, takie suche czerwone plamki na nogach, cały brzuch i wokół brodawek - swędzi niemiłosiernie. Zastanawiam się czy swojej pościeli nie wziąć do szpitala hihi

Rzeczy do szpitala

Dokumenty (w jednej koszulce, teczce, najlepiej xero sobie zrobić):
- Dowód osobisty; Aktualna książeczka ubezpieczeniowa;
- Karta przebiegu ciąży + wyniki badań (np. WR, USG, HIV, grupa krwi!, morfo i mocz, posiew);
- Skierowanie do szpitala - nie jest konieczne, ale możesz mieć.
Dla mamy:
- 2 koszule nocne do karmienia piersią + jedna na poród do wyrzucenia lub T-shirt;
- Szlafrok, Skarpetki x 3, Kapcie lub klapki;
- Podpaski duże tzw. poporodowe Bella Mama x2; podkłady poporodowe na łóżko
- Pomadka do ust, Gumka do włosów; Woda w aerozolu;
- Książka, Komórka
- sztućce
- Woda niegazowana 2l; Coś do jedzenia dla partnera lub innej osoby towarzyszącej;
- Przybory toaletowe (tantum Rosa, płyn do higieny intymnej, mydło dla dzieci)
- Stanik do karmienia piersią, majtki siatka (nie te zielone)
- 2 ręczniki (kąpielowy i zwykły, nie jasne);
- Papier toaletowy, chusteczki higieniczne, ręczniki papierowe;
- ciuchy na zmianę;
- Poduszka typu “jasiek” fasolka do karmienia;
- cukierki Nimm2, Wertersy
Dla dziecka:
- 3 body, 3 Pajacyki (lub kaftaniki z długim rękawkiem);
- 2 Rękawiczek; 2 Skarpetek; 2 czapeczki cieniutkie, 1 cieplejsza, bez wiązania;
- 1 kpl w oddzielnej torebeczce dla położnej na pierwsze ubranie (body, pajac rękawiczki, czapeczka, pampers, rozek – będą w mazi płodowej ale da się uprać)
- Ręcznik
- Kocyk lub śpiworek lub ciepły rożek na wyjście (rożki w szpitalu na pobyt są szpitalne)
- 6 Pieluszek tetrowych;
- Pieluszki jednorazowe NewBorn, mała paczka;
- maść do pupy i mokre chusteczki
- fotelik (zapoznać się z mechanizmem zapinania i rozpinania pasów)
Tata:
- Aparat fotograficzny Kamera
- wygodne ubranie, buty na zmianę, jeśli zostaje
- śpiworek, fotelik dla malucha; ciuchy i pożywienie dla mamy na wyjście

• Mamusia
no wróciłam ...tydzień w szpiatlu na podtrzymaniu...rozwarcie na 3 i skurcze do 80...ale dostałam zastrzyki na rozwój płucek ...i teraz co ma byc to będzie ale daja mi szanse na donoszenie ciąży do końca lutego więc juz super!!!pozdrawiam was kochane wieczorem postaram sie usiąść na dłużej teraz muszę leżeć!!!!!!!!!!

• Mamusia
Capslocc super że jesteś, już Tu wszyscy się martwili, cieszę się że mimo wszystko jesteś z małą jeszcze w brzuchu, musiałaś się najeść strachu - ale teraz jak 36 tc to już będzie wszystko dobrze.

Ja obstawiam ten weekend że może coś się wykluje 🙂 Okna co prawda nie umyte bo jest straszny mróz na zewnątrz, ale za to nogi ogolone (i to depilatorem 😉 gotowe na szpital 🙂

• Mamusia
Capslocc rozumiem Cię ja miałam to samo i teraz leżę, bo przy chodzeniu mam wrażenie, ze mała mi wypadnie i wydaje mi się, że wytrzymam góra 2 tygodnie;
a jaki masz termin wg miesiączki, bo ja tez sobie zmieniala wg usg, bo mała dużo większa, ale cofn ęłam się do 34 tyg, bo to jest prawidlowy i musze wytrzymać chociaż do 36, i napisz ile mała waży?
ja mam jeszcze starzejące łożysko, ale skoro wcześniej urodzę to nie ma jakiegoś znaczenia,
życze wytrwłosci w leżeniu 🙂