Skocz do zawartości

Ciazowki w UK :) | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Loli napisał(a):
A mi niestety przydaly sie wielkie podpachy oczyszaczalam sie okolo 2 tygodni ehhh....

Lozysko ja kompletnie nie rodzilam dostalam zastrzyk a polozna sama pociagla za pepowine ktora zostala odcieta od dzidzi i samo wylecialo 🙂 jak to moj powiedzial ( wyglada jak wielka watrubka ) hihih

Kurde ja 500 F nie dostalam poniewaz nie mialam wczesniejszego benefitu chyba Working Tax Lub Child benefits - i jak nie masz jakiegos to nie dostaniesz, ja dostalam odmowe.

A mat B1 dostalam od poloznej puzniej wyslalam forme i czekalam 😉 ja pracowalam okolo pol roku w pizzeri a puzniej bylam zarejestrowana jako self emplo 🙂 i mi sie normalnie nalezalo 🙂
Szkoda ze sie juz konczy :P
Bo to sie dostaje co 2 tygodnie 250 F

Nie, nie. Te becikowe to jest z Funduszu Socjalnego i moze sie kwalifikowac ktos jesli juz otrzymuje zapomogi zwiazane badz z niskimi zarobkami (Income Support), czy np z byciem na bezrobotnym i otrzymuje Job Seeker Allowance. Child Tax Credit w chwili obecnej wiekszosc tych, ktorzy maja dziecko/dzieci ponizej ktoregos tam roku zycia sie kwalifikuje. Na to sie skladaja rozne tzw Elementy jak family, baby, child.. i jeszcze jakies.. Pozniej ten Caly CTC jest dostosowywany w zaleznosci od przychodu rodzinnego. Working Tax Credit jest dla tych co pracuja - nie trzeba miec dziecka, zeby moc sie o to ubiegac, ale trzeba spleniac znow jakies warunki jak np minimalna ilosc godzin na tydzien. Jesli pracujesz i masz dziecko, i placisz za opieke na dziecko (dziecko u rejestrowanej opiekunki) to byc moze z tego tytulu tez Ci sie cos nalezy (ale niekoniecznie). Te sprawy sa polaczone i wspolnie kalkulowane i otrzymuje sie je w formie jednej kwoty placonej co tydzien i jest to opracowywane na dany rok podatkowy. Dane sie odnawia na nastepny.
Loli nie dostalas £500 Sure Maternity Grant bo nie jestes pewnie na zapomogach zw z niskimim przychodem, ale wydaje mi sie, ze i tak powinnas dostawac i kwalifikujesz sie na Child Tax Credit i byc moze jeszcze na baby elelement (dla dzieci ponizej 1 roku zycia). Nie wiem tylko kiedy uplywa termin zgloszen wnioskow. Wiem, ze aktualizacja juz istniejacych byla do 31 stycznia, ale nie wiem jak z nowymi wnioskami. Ja bym na Twoim miejscu i tak sie dowiedziala i powypelniala co tam trzeba, bo byc moze kwalifikujesz sie na kase, a nawet nie wiesz i nie dostajesz tego, co Wam przysluguje. Powiedzialabym - lap poki sie da i poki rzad nie obcina! Powaznie Loli, wez sie dowiedz! Powinnas tez dostawac Child Benefit - £20.30 tygodniowo, placone w sumie co 4 tygodnie. To tez trzeba ale zglosic i jesli nie zarabiasz wiecej niz 40k czy jakos tak, to na bank bedziesz dostawac 🙂

• Odpowiedzi 11 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• nusia27

1457

• MonisiaD

2339

• gosiaa21

1542

• MajaCh

1981

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
MajaCh napisał(a):
MadziaW napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):
MonisiaD napisał(a):
gosiaa21 napisał(a):
jutro trzymac kciuki za mnie bo mam usg i 2godzinne badania w Shrewsbury Madzia :P

A co sie takiego stalo?

mam badania jakies bo jak zaszlam w ciaze to bylam za chuda i musza sprawdzic czy dziecko sie dobrze rozwija itd 🙂

🙂 Podobno to dobrze jak kobieta jest chuda w ciazy, lzej dla kregoslupa 🙂) Powodzenia!! 🙂

No, tylko zalezy ile sie w ciazy przytyje heheh 😜 Ja jak zaszlam w ciaze wazylam 48kg (a to i tak, bo sie staralam przybrac na wadze, wazylam wczesniej 47kg) a pod koniec ciazy wazylam juz 20kg wiecej. Do tego dodam, ze mam ok 164cm wzrostu, wiec wygladalam jak jedna szeroka, jednak nisko toczaca sie kula 🤪 Teraz waze znow mniej niz jak zaszlam w ciaze :/ I wcale nie jest mi latwo przytyc 🥴

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
MonisiaD napisał(a):
Nie martw sie kochana,napewno wszystko jest w porzadku i malenstwo zdrowo rosnie.To przy okazji moze dowiesz sie,co tam pod serduszkiem nosisz 🙂

nawet nie wiesz jak bardzo bym chciała 🙂

Gosia, plec nie wazna - byle zdrowiutkie bylo jak rybka 🙂 Powodzena jutro!! 🙂

• Mamusia
Gosiaa oklask za slodkie brzusio 🙂I nie zamarwiaj mi sie tam kochana,napewno z malenstwem wszystko jest w porzadku.I czekam na wiadomosci od ciebie
MajaCh ja na poczatku ciazy tez sie zloscilam,ze nas ciagle nie badaja.I powiem ci z wlasnego doswiadczenia,ze stosuja dobra metode.Wychodza z zalozenia,ze jak wszystko jest ok,to po co cie meczyc dodatkowymi stresami.Ale zapewniam cie,ze jesli cos jest nie tak,to potrafia o ciebie zadbac.Ja mam teraz tyle kontroli,ze az wysiadam:2 razy w tyg ktg,krew co tydz,usg co 2 tyg,wizyta z lekarzem co 2 tyg,14.02 mam scan watroby,w miedzy czasie normalne wizyty u poloznej a 03.03 czeka mnie cesarka.Tak wiec ciesz sie,ze masz tylko te standardowe wizyty,bo to znaczy,ze wszystko z wami jest ok
Dobra kochane,ja lece do szpitala na ktg i krew.Ale cos mi sie zdaje,ze dzis mam mniejsze skurcze,wiec jestem dobrej mysli
Niusia pewnie,ze dam rade 😁 Jak nie ja,to kto.Juz coraz blizej konca 😉

• Mamusia
Loli napisał(a):
gosia mamy mieszkanie ale musimy zmienic!

Maja ja w twoim wieku ciazy tez tak mialam, a wiec sie nie przejmuj ! to normalne - bo jak juz puzniej bedziesz miala wielgasny brzuchol i nie bedziesz sobie mogla normalnie zawiaza sznurowe to sie juz sie bedziesz bala tylko bedziesz tego pragnela aby dzidzia wkoncu wyskoczyla 🙂

Catrina milo ze do nas dolaczylas :* Fajnie jest nas tutaj juz coraz wiecej 🙂 a z jakiej czesci Londynu jestes? bo jakos po szpitalu nie kojaze 🙂

Hej Loli!
Dzieki Loli :*
Ja mieszkam w Woodford (4 strefa czerwona linia metra) ale niedlugo czeka nas przeprowadzka ale tez pewnie w tej okolicy bedziemy szukali jakiegos domku . A Ty Loli z jakiej czesci Londynu jestes? Sa jeszcze jakies ciazowki na forum z Londynu? pozdrawiam 🙂

• Mamusia
MajaCh napisał(a):
catrina25 napisał(a):
Witam Wszystkie Ciazowki i Mamusie w Uk

Chcialam sie dowiedziec jak wyglada wasze doswiadczenie z sluzba zdrowia w Uk? a Mamusie ktore urodzily juz swoje pociechy chce zapytac jak przebiegal wasz porod i w jakim szpitalu rodzilyscie? Ja mam termin na 18 maja i bede rodzic w Whipps Cross University Hospital troche sie tego obawiam ale znajome ktore tam rodzily wystawily raczej dobre opinie. Pozdrawiam 🙂

Mnie w pelni nie zadawalaja moze dlatego,ze nie jestem przyzwyczajona to tak "lajtowego" traktowania w waznych sprawach. Midwife na poczatku zapomniala mnie powiadomic o przelozonych spotkaniach - o pare dobrych tygodni w zwiazku z czym mialam pierwsze USG dopiero w 16 tygodniu - bo...nie mieli miejsca . Ale nadrobila to kobieta 🙂 przyszla do mnie do domu z takim urzadzeniem do sluchania serduszka - to bylo w 14 tygodniu, troche mnie uspokoila. Narazie tyle moich wrazen, reszta pozytywna, oby bylo tego wiecej 🙂 A moze ja sama jestem przewrazliwiona domagajac sie wiecej 😜

Hej MajaCh 🙂
Nie tylko Ty jestes przewrazliwiona ja TEZ! Np myslalam ze skan bedzie robiony co jakis czas kilka tygodni i beda sprawdzac czy wszystko wporzadku a tu ostatni skan mialam w 20 tygodniu i tyle ale jak napisala MonisiaD w jednym ze swoich postow jesli nie mamy zadnych dodatkowych badan to nalezy sie cieszyc znaczy ze z malenstwem jest wszystko wporzadku a to najwazniejsze 🙂 pozdrawiam

• Mamusia
Cześć Dziewuszki!
Tak się dzisiaj paskudnie jakoś czuję i martwię,bo chciałam wyjść na spacer ,ale jak tylko się kawałek przeszłam to tak mocno mnie ciągnęło coś w brzuszku i kuło ,że musiałam wrócić do domku i się położyć. Mam powody do obaw czy to jest normalne?Dzieje się tak czasami?

• Mamusia
No to jestem spowrotem.I z kazda wizyta jestem coraz bardziej zadowolona 🙂Skurcze sa slabsze ale niestety dluzej trzymaja.Ale tym sie juz coraz mniej przejmuje.Ciesze sie,bo widmo cesarki coraz bardziej sie oddala.Gadalam z moja polozna i dowiedzialam sie,ze w moim stanie tylko idiota zalecalby cesarke.15.02 mam wizyte u lekarza i wyznacza mi dokladna date.Jesli trafie na tamtego lekarza,to polozna kazala mi poprosic o innego,bardziej kompetentnego.I nie mam sie umawiac na cesarke,tylko na wywolanie ciazy 😁 😁 I o to mi chodzilo.Dzis mi pani ze szczegolami opisala jak sie ta ciaze wywoluje.Troche mam stracha,ale w koncu to to samo co porod tyle,ze w nieco szynszym tempie i od samego poczatku pod nadzorem lekarzy 😁 😁 No chyba,ze sama zaczne przed tym rodzic.
Wiecej szczegolow napisze potem,bo siostra poszla do fryzjera i pilnuje jej 2letniej coreczki.I mala nie chce mi dac chwili spokoju 😉

• Mamusia
catrina25 napisał(a):
MajaCh napisał(a):
catrina25 napisał(a):
Witam Wszystkie Ciazowki i Mamusie w Uk

Chcialam sie dowiedziec jak wyglada wasze doswiadczenie z sluzba zdrowia w Uk? a Mamusie ktore urodzily juz swoje pociechy chce zapytac jak przebiegal wasz porod i w jakim szpitalu rodzilyscie? Ja mam termin na 18 maja i bede rodzic w Whipps Cross University Hospital troche sie tego obawiam ale znajome ktore tam rodzily wystawily raczej dobre opinie. Pozdrawiam 🙂

Mnie w pelni nie zadawalaja moze dlatego,ze nie jestem przyzwyczajona to tak "lajtowego" traktowania w waznych sprawach. Midwife na poczatku zapomniala mnie powiadomic o przelozonych spotkaniach - o pare dobrych tygodni w zwiazku z czym mialam pierwsze USG dopiero w 16 tygodniu - bo...nie mieli miejsca . Ale nadrobila to kobieta 🙂 przyszla do mnie do domu z takim urzadzeniem do sluchania serduszka - to bylo w 14 tygodniu, troche mnie uspokoila. Narazie tyle moich wrazen, reszta pozytywna, oby bylo tego wiecej 🙂 A moze ja sama jestem przewrazliwiona domagajac sie wiecej 😜

Hej MajaCh 🙂
Nie tylko Ty jestes przewrazliwiona ja TEZ! Np myslalam ze skan bedzie robiony co jakis czas kilka tygodni i beda sprawdzac czy wszystko wporzadku a tu ostatni skan mialam w 20 tygodniu i tyle ale jak napisala MonisiaD w jednym ze swoich postow jesli nie mamy zadnych dodatkowych badan to nalezy sie cieszyc znaczy ze z malenstwem jest wszystko wporzadku a to najwazniejsze 🙂 pozdrawiam

ja mam ogolnie dobre zdanie. szczgolnie jesli chodzi o porod. w pelni komfortowe warunki, 2 przemile polozne , ktore bardzo pomogly... w polsce tego wszystkiego bym nie miala. rodzilam w wodzie i ta decyzja byla zupelnie spontaniczna - polozna spytala sie, ze wiem, jak chce rodzic, a jej odpowiedzialam, ze nie wiem, ale chce zeby jak najmniej bolalo 😎
powiedziala, ze jesli mam ochote, to moge w wodzie. pokazaly sale z wanna, spodobalo nam sie i za 30 min juz bylam w wodzie. temperatura wody byla caly czas kontrolowana. weszlam do wanny o 11.40 a o 15.00 mala byla z nami. 😁
wrocilismy do poprzedniego pokoiku, w ktorym mialam swoja torbe, wzielam prysznic ( pokoik byl z lazienka), zostawili nas samych, wchodzili do pokoju, pukajac przed tem, donosili tosty, goraca czekolade... a po 4 godzinach bylismy wszyscy w domku 😁

• Mamusia
jestem juz 😁
moj aniolek wazy juz 1104 gram 🙃 jest zdrowiutki i dzisiaj widzialam z bliska ustka, nosek ma zadarty 😁 paluszki u raczek, nozek akurat mnie kopal i widzialam d srodka jak on to robi 😁
niestety plci sie nie dowiedzialam, ale jestem dzis szczesliwa ze jest wszystko dobrze 🙂 nastepna wizyta i usg 3 marca 🤪

• Mamusia
Gosiu super ze wszystko wpozadku!
Ja mam lekkie problemy z komputerem i dlatego mnie tak zadko tutaj bywa..

p.s gosiu jak ci szybko urusl brzuszek no prosze 🙂 jeszcze ostatnio mialas zdjecia takiego maluskiego brzusia a tutaj juz widac ze sie dzidzia wylania 🙂 i rosnie sobie zdrowiutka 🙂

• Mamusia
Kurcze,co tu taka cisza ostatnio?Widze dziewuszki,ze chyba zaczelyscie szalec z przygotowaniem wyprawek dla waszych skarbow 🙂Ja mam dzis pracowity dzionek,bo maz ma w niedziele urodziny i jutro pare osob do nas wpadnie.Troche jedzonka mam do zrobienia..A tu od rana ciagle ktos na kawke do mnie wpadal.Dopiero teraz mam chwile spokoju 😉

• Mamusia
Gosia - snilo mi sie, ze rozmawialysmy przez telefon i ze Ty mieszkalas w Zabrzu a ja mialam do ciebie autobusem jechac, zeby....grac w karty! 🤪 hahahah 🙂

A tak sie Ciebie jeszcze spytam, bo wspomnialas, ze ze wzgledu na Twoja niska wage kazali Ci robic to dodatkowe usg.. Moge spytac ile wazysz/wazylas jak zachodzilas w ciaze? Pytam z czystej ciekawosci 🙂

Pozdrowki dla wszystkich brzuszkoW!! 🙂

• Mamusia
madzia przed zajsciem w ciaze wazylam 40kg 😮 teraz jest juz 53kg :P ale Ty masz sny erotyczne mmm 🤪 hihi
loli mam pytanie do Ciebie ile czekalas za smp1? bo my dzisiaj latalismy aly dzien jak glupki i jedni mowili ze smp1 nie potrzebne, druga osoba ze tego sie nie wystawia tylko zeby isc do job center i oni to zalatwia ;/ i musielismy łatwic drugie matb1 po pierwsze pracodawca moj były zgubil, masakra jakas byla. Caly dzien mi jeszcze hormony buzowaly poplakalm sie, poklocilam z moim, ale przeszlo po długiej kapieli 🙂

• Mamusia
gosiaa21 napisał(a):
madzia przed zajsciem w ciaze wazylam 40kg 😮 teraz jest juz 53kg :P ale Ty masz sny erotyczne mmm 🤪 hihi
loli mam pytanie do Ciebie ile czekalas za smp1? bo my dzisiaj latalismy aly dzien jak glupki i jedni mowili ze smp1 nie potrzebne, druga osoba ze tego sie nie wystawia tylko zeby isc do job center i oni to zalatwia ;/ i musielismy łatwic drugie matb1 po pierwsze pracodawca moj były zgubil, masakra jakas byla. Caly dzien mi jeszcze hormony buzowaly poplakalm sie, poklocilam z moim, ale przeszlo po długiej kapieli 🙂

Dobrze,ze znasz siebie i wiesz jak sie odstresowac 🙂 Wszystko sie ulozy, a slyszalam o takich przypadkach,ze pracodawcy gubia wazne dokumenty dlatemu tez najlepiej poprosic o skserowanie..